N-ordet i klassiska Beck-filmen fortfarande kvar

Här säger ikoniska karaktären N-ordet i Beck

Axel Diedrichs
12 maj 2024 kl. 12:05

Ordet finns kvar på TV4 Play

Beck-filmerna med Peter Haber har genomgått en rad förändringar sedan slutet av 90-talet. Det märks inte minst på dialogen i klassiska "Pensionat Pärlan", där N-ordet yttras på ett sätt som få hade ansett vara acceptabelt i dag.

De älskade Beck-filmerna med Peter Haber har pågått sedan 1997, med två helt nya filmer som spelas in i detta nu. I filmerna har vi sett otaliga skurkar porträtteras, från fifflande finansmän till spritt språngande psykopater. I de tidigare filmerna har vår titelkaraktär en ärkerival vid namn Gavling som han hade flera intensiva dueller med, där ingenting är heligt. Framför allt inte språket. I en av filmerna med Gavling använder karaktären N-ordet, vilket kan tyckas vara alldeles för vågat för något så pass folkkärt som Beck-serien.

Pensionat Pärlan
Foto: TV4.

Här säger man N-ordet i Beck

I en scen ur filmen "Pensionat Pärlan", som är den femte i ledet, etablerar man ett möte mellan två tunga skurkar på en restaurang. Ovan nämnda karaktären Gavling, som är en inflytelserik profil i Stockholms nedre värld och som spelades av Lennart Hjulström, dricker ett glas likör och frågar då sin kriminella medarbetare följande: 

– Har du smakat det här?

När Gavlings kollega frågar vad det är för något svarar han:

– Parfait d'Amour med en stänk n****säd. 

Sett till hur pass helgonförklarade filmerna om Beck har blivit i dag, med nya filmer som tenderar att ha premiär på juldagen med familjer bänkande framför TV:n, känns blotta tanken på att en karaktär skulle dra till med N-ordet chockerande. 

Här sägs N-ordet i klassiska Beck-filmen
Foto: TV4.
Här säger ikoniska karaktären N-ordet i Beck
Foto: TV4.

TV4 utan tydligt ställningstagande

I många fall väljer streamingtjänsterna att ta bort olämpliga textningar, eller åtminstone flagga för tittarna att deras titlar kan innehålla kränkande material. Vi har tidigare sett Netflix justera undertexter som kunnat kränka, och till och med ta bort titlar som anses vara kränkande. Disney+ ser till att ta tydligt avstånd och sätta upp en ordentlig varningstext där de förklarar att filmen eller serien i fråga har "negativa skildringar" och/eller "stereotyper som var lika fel då som nu" för att "bygga en mer inkluderande framtid tillsammans".

I TV4:s fall med Beck-filmen Pensionat Pärlan har man endast texten "Detta program är olämpligt för barn" och stämplat titeln med en femtonårsgräns. Man erbjuder också en möjlighet att kunna aktivera föräldralås på specifika titlar. I relation till hur stora delar av streaminglandskapet förhåller sig till den här typen av innehåll, kan denna åtgärd naturligtvis diskuteras om den är tillräcklig.

Filmtopp har kontaktat TV4 för att höra hur de resonerar kring sin flaggning för kränkande innehåll. De har bett om att få återkomma.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL