EXTRA: Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i kommande film

EXTRA: Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i kommande film

Emil Oscar Rasmussen
16 maj 2024 kl. 10:05

Gustafsson landar karriärens tyngsta roll

Robert Gustafsson har landat sin hittills tyngsta roll i karriären. SF Studios meddelar i dag att han kommer att spela Ingmar Bergman i en kommande långfilm.

SF Studios avslöjar i dag att de utvecklar en långfilm om svensk filmhistorias största namn, Ingmar Bergman. I huvudrollen som regissören kommer vi att få se Robert Gustafsson. Filmen produceras av SF Studios tillsammans med Beret Film och inspelningen är planerad till 2025.

EXTRA: Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i kommande film
Foto: Filmtopp Int.

Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i kommande långfilm

Den kommande långfilmen om Ingmar Bergman beskrivs som en politisk thriller och tar oss tillbaka till valåret 1976, då Bergman – mitt i repetitionerna för August Strindbergs Dödsdansen Dramaten – hämtas av polis till följd av misstankar om grovt skattebrott. Händelsen blir en livskatastrof för regissören, som försjunker in i ett närmast Kafkalikt tillstånd. Gripandet fick dessutom direkt konsekvenser för den svenska politiken, där kultureliten och politiker hade gått hand i hand.

Folkkära Robert Gustafsson, som många i första hand känner som en ikonisk komiker, har på senare år tagit sig an alltfler dramaroller, med Den osannolika mördaren (2021) och Det som göms i Snö (2018–2021) som två exempel. Rollen som Ingmar Bergman cementerar hans plats på den svenska skådespelarscenen som en profil med många strängar på sin lyra.

I rollen som Ingmar Bergman ser Robert Gustafsson möjligheten att spela ut hela sitt register:

– Ingmar Bergman är inte bara synonymt med begreppet demonregissör och vår största kulturella maktfaktor både i Sverige och internationellt utan är också en hyperintressant personlighet. När hans konstnärskap och kall växer och sprider sig till att till slut ta över även hans privatliv och hela hans själ så suddas till slut hans personnummer ut, säger Gustafsson i ett pressmeddelande från SF Studios.

Han utvecklar:

– Han blir demonregissören Ingmar Bergman ända in i varje cell och till slut en levande myt. Att då plötsligt väckas av en ”käftsmäll” av den svenska verkligheten på 70-talet ger så här i efterhand en fantastisk möjlighet för mig som skådespelare till en både dramatisk, tragisk samt komisk gestaltning. Att vara världsberömd men ensamt umgås med sin egen begåvning, kan vara svårt om du dessutom är en ganska blyg person med en vacklande självkänsla. En betraktare.

Gustafsson nyper Al Pacinos drömroll

Det är sannolikt många som blickar med avund på Robert Gustafsson efter att skådespelaren har fått rollen som Ingmar Bergman. Kanske till och med från utlandet. I en tidigare intervju med Filmtopp avslöjade Peter Stormare att han skrivit på en serie om regissörens liv och att självaste Al Pacino var intresserad av rollen som Ingmar Bergman.

– Jag har skrivit ett fyra timmars seriemanus om Bergman som vi ska göra, Becoming Bergman. Jag regisserar och förhoppningsvis så gör Al Pacino rollen som Bergman. Han vill gärna det och vi har börjat snacka om det, frågan är när han kan göra den, säger Stormare till Filmtopp.

Inte första gången Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman

Rollen som Ingmar Bergman ser ut att bli en av Robert Gustafssons största i karriären – men det är faktiskt inte första gången som han kanaliserar sin inre demonregissör. Redan 2001 gjorde Gustafsson en parodi på Bergman i en reklamfilm för Manpower.

I vintras berättade Gustafsson för Filmtopp att han gärna skulle spela ett "riktigt svin". Rollen som Bergman är som Gustafsson själv förklarar i citatet tidigare i artikeln mycket mer mångfasetterad än så, men att Bergman hade ett temperament råder det inga tvivel om, och kanske var det en bidragande faktor till att han lockades av rollen.

Långfilmen om Ingmar Bergman, med Robert Gustafsson i huvudrollen, presenteras i samband med filmfestivalen i Cannes. Inspelningen startar 2025 och filmen distribueras av SF Studios i Norden.

Visningsbild på Ingmar Bergman är hämtad från SF Studios pressrum.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL