EXTRA: Lukas Moodysson gör uppföljare till Tillsammans

EXTRA: Lukas Moodysson gör uppföljare till Tillsammans

Filmtopp
20 maj 2022 kl. 10:05

Ska bli världens sorgligaste komedi

På Film i Västs årliga pressträff i Cannes tillkännagavs Lukas Moodyssons nya film "Tillsammans 99". Det är regissörens första uppföljare och utspelar sig år 1999, 24 år efter den första filmen.

Den hyllade regissören Lukas Moodysson har hittat ett nytt filmprojekt. Nu ska han göra en uppföljare till sin andra film – det hyllade dramat Tillsammans fån 2000. Detta meddelar Film i Väst i ett pressmeddelande.

Uppföljare, som går under namnet Tillsammans 99 spelas in i Västra Götaland under augusti och september. Filmen produceras av Memfis Film, Lars Jönsson och Anna Carlsten, i samproduktion med SF Studios och Film i Väst. SF Studios hanterar nordisk distribution.

Vad har hänt i kollektivet sedan senast?

Tillsammans 99 berättar om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna.

Tillsammans 99 ska bli världens sorgligaste komedi. Den ska handla om att bli gammal, blicka bakåt, ångra allt man gjort, eller ångra ingenting, ligga vaken på nätterna och sakna någon man inte träffat på tjugo år, längta tillbaka, längta framåt. Och om kollektivet - det har krympt drastiskt, det är inte många som bor där nu. Nästan alla har gått skilda vägar. Vad har det blivit av dem? Har det gått bra eller dåligt? Vem är det som har blivit berömd och vem har hamnat på dårhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet eller är de döda? Äter Göran fortfarande gröt?”, säger Lukas Moodysson.

Lukas Moodyssons första långfilm sedan 2013

Lukas Moodysson och Gustaf Hammarsten
Lukas Moodysson och Gustaf Hammarsten. Foto: Film i Väst

Filmen regisseras av internationellt erkända och prisbelönade regissören Lukas Moodysson, som hyllats för ikoniska filmer såsom Fucking Åmål (1998), Tillsammans (2000), Lilja 4-ever (2002), internationella filmen Mammut (2009) och Vi är bäst! (2013). Han har även regisserat serien Gösta (2019) för HBO.

I augusti startar den omfattande inspelningen av filmen i Västra Götaland, men redan nu är förberedelserna i full gång. Gustaf Hammarsten (Thunder in My Heart, Brüno, Tillsammans) återvänder i rollen som Göran, den i kollektivet som en gång mycket kretsade kring, och Shanti Roney (Applause, Nymphomaniac: Vol 2, Vägen ut) spelar kompisen Klasse. Övriga skådespelare kommer att kommuniceras i samband med produktionsstart.

– Underbart att fortsätta berättelsen kring Tillsammans-kollektivet. Humor och svärta och mycket känslor blir det även i denna film”, säger Lars Jönsson, producent på Memfis Film.

Den förra filmen Tillsammans hyllades av publik och kritiker både i Sverige och internationellt med 849 000 sålda biobiljetter i Sverige, cirka 2 500 000 internationellt.

Tillsammans 99 beräknas att ha biopremiär under 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL