Serien Gösta

"Gösta" (säsong 1, avsnitt 1-9)

  • 12 x 30 min
  • Komedi, Drama
  • HBO
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 16:12 | Publicerad 02 juli 2019 kl. 16:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Vilhelm Blomgren är helt perfekt i huvudrollen som "Gösta".

HBO har sedan de började göra egna serier i slutet av 90-talet alltid förknippats med högsta kvalitet. Länge sågs kanalen som det enda tv-alternativet som en etablerad filmstjärna kunde tänka sig att dyka upp hos, långt före dagens guldålder inom tv-branschen.

  • I rollerna:
    Vilhelm Blomgren, Mattias Silvell, Clara Christiansson, Amy Deasismont m.fl.
"Gösta"
"Gösta". Foto: HBO Nordic

Drygt 20 år senare är det dags för deras första svenska originalserien att få se dagens ljus. Lukas Moodyssons Gösta är visserligen en produkt av HBO Europe, inte det amerikanska moderföretaget, men det är fortfarande ett av företagets allra första utländska tv-serier.

Lukas Moodysson är för oss svenskar framför allt känd som filmskaparen bakom Fucking Åmål, Tillsammans och Lilja 4-ever. Filmer som visat att Moodysson både behärskar typisk svensk, gravallvarlig diskbänksrealism samt förlösande komiska inslag med ofta hög igenkänningsfaktor.

Allt detta kan vi också se i "Gösta", en serie som handlar om den ny-exade psykologen Gösta (Vilhelm Blomgren). Han har precis fått sitt första arbete som psykolog, på BUP. Han flyttar ut i en liten stuga, med utedusch och inneboende flykting. Redan i det första avsnittet får vi nämligen veta att Gösta är den snällaste person du någonsin mött, som hjälper alla han stöter på... oavsett konsekvenserna på hans eget liv.

Gösta bjuder på inspirerande godhet.

Vilhelm Blomgren som Gösta i "Gösta".
Vilhelm Blomgren som Gösta i "Gösta". Foto: HBO Nordic

Till en början känns Gösta nästan omöjligt snäll, ingen kan väl på allvar tro på att det faktiskt finns människor som släpper allt till förmån för alla andra? Men tack vare en helt fantastisk skådespelarprestation från Vilhelm Blomgren i titelrollen, känns det faktiskt som att han är Gösta på riktigt.

Vilket gör att världen på något sätt känns lite bättre, för om det finns en sådan godhet ute i världen på riktigt, kanske man borde anstränga sig lite mer själv. Om vi alla bara blev hälften så snälla mot våra medmänniskor som vår fiktiva karaktär, så skulle världen bli en avsevärt bättre plats.

Jag har fått ta del av nio av säsongens totalt tolv avsnitt på förhand, det finns fortfarande möjlighet att serien kan lyckas höja det totala betyget för säsongen till en fyra av fem. Men i nuläget ligger den för mig på en stark trea, mycket tack vare Blomgren som lyckas sälja in varje scen.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL