Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa filmerna 2022

Bästa filmerna 2022

Filmtopp
Filmtopp | Lista
10 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
10 december 2021

De bästa filmerna från 2022

Ute efter filmtips? Här listar Filmtopp löpande alla de filmer från 2022 som vi tycker utmärker sig lite extra. Action, skräck, komedi eller något annat – alla filmer som är bra nog har chansen att nypa en plats på denna lista.

Nyfiken på förra årets topptitlar? Här hittar du Filmtopps lista på de bästa filmerna 2021.

De bästa filmerna 2022

Scream 

Wes Cravens stilbildande skräckserie är tillbaka. Med Scream är metahumorn intakt och våldet tyngre än någonsin när vi återvänder till den terroriserade hålan Woodsboro. Den här gången följer vi nya ungdomar som måste tampas med Ghostface, men till deras hjälp har de våra hjältar från Wes Cravens fyra filmer. Scream är sammantaget grymt underhållande, spännande och det klart bästa vi sett i franchisen sedan den första filmen. 

betyg 4 av 5

Ray Donovan: The Movie – Paramount+

Ray Donovan: The Movie är en av de bästa filmerna 2022, mycket på grund av hur den kompletterar serien.
Ray Donovan: The Movie är en av de bästa filmerna 2022, mycket på grund av hur den kompletterar serien. Foto: Showtime.

Filmen tar avstamp efter det sista avsnittet i den sjunde säsongen, Ray är på jakt efter MIckey medan dottern Bridget försöker stoppa honom. Mer än så behöver man egentligen inte veta, men det bjuds på ett starkt sista städuppdrag för fixaren vi har följt i 82 avsnitt. Just det, parallellt berättas även en bakgrundshistoria i vilken några karaktärsdefinierande detaljer avslöjas. 

Som film betecknat är Ray Donovan: The Movie bra, men som seriefinal betraktad innebär den ett bitterljuvt farväl som kommer att lämna fansen mätta och belåtna.

betyg 4 av 5

The Tender Bar – Amazon Prime Video

The Tender Bar är en bitterljuv berättelse som täcker teman som längtan efter något större i avsaknaden av en biologisk pappa och att hitta sig själv i den röran vi kallar livet. En av de ständigt pågående konflikterna i filmen är hur huvudrollen JR upprepade gånger blir lämnad av en tjej han är förälskad i på grund av hans bakgrund. Filmen porträtterar hans frustration och vilja att passa in på ett fantastiskt sätt, på den långa vägen fram till att hitta den identiteten hans skolpsykolog menade att han saknade som barn.

Filmtopps betyg 4 av 5

The Tragedy of Macbeth – Apple TV+

Denzel Washington och Frances McDormand. Foto: Apple TV+.
Denzel Washington och Frances McDormand. Foto: Apple TV+.

I händerna på Joel Coen blir Shakespeares tragedi en gastkramande filmupplevelse. Det bländande svartvita fotot, häxornas gestaltning och Denzel Washingtons och Frances McDormands intensiva skådespel bidrar till filmens spöklika atmosfär. Helt klart en av de bästa filmerna 2022.

betyg 4 av 5

The House – Netflix

Vill du se någonting väldigt annorlunda, men samtidigt fängslande på alla sätt och vis? Då måste du se Netflix stop motion-skräckis The House, som är en vågad antologi utan publikfrierier. Svetten rinner och vi kan inte göra annat än att applådera streamingtjänsten. Kort och gott en fantastisk present till alla de som uppskattar vuxenanimation.

betyg 4 av 5

Tips på de bästa kommande filmerna 2022

The Batman – 4 mars

Robert Pattinson är nästa skådespelare att slänga på sig den svarta manteln för att axla rollen som Batman. I denna reboot kommer han dessutom att få sällskap av tunga namn som Zoë Kravitz i rollen som Catwoman, Paul Dano som Gåtan, Colin Farrell som Pingvinen och Andy Serkis som Alfred.

Handlingen kommer att utspela sig när Batman fortfarande är relativt ny på jobbet som brottsbekämpande superhjälte. Han kommer att ställas mot de klassiska skurkarna, men också undersöka korruptionen i Gotham City.

Avatar 2 – december

Bästa filmerna 2022 – Avatar 2
Konceptbild för "Avatar 2". Foto: 20th Century Studios.

Det tog en bra bit över ett årtionde, men år 2022 är det äntligen dags för Avatar 2. Förhoppningsvis blir det en av de bästa filmerna 2022 och visar oss att den var värd all väntan. I denna uppföljare kommer vi åter att få se Jake Sully, som nu har en familj på Pandora tillsammans med Neytiri. Än en gång kommer de och resten av Na'vi-befolkningen att behöva kämpa för sin planets överlevnad, när människorna återvänder för att avsluta vad de påbörjade i första filmen.

Texas Chainsaw Massacre – februari

Bästa filmerna 2022 – Texas Chainsaw Massacre
Foto: Netflix.

Redo för lite gammal hederlig motorsågsskräck? I februari är det dags för en uppföljare till kultklassikern Motorsågsmassakern (1974). Nästan 50 år har passerat när Leatherface återvänder för att terrorisera en grupp ungdomar, som av slumpen stört hans tillvaro i Texas.

Top Gun: Maverick – maj

Bästa filmerna 2022 – Top Gun: Maverick
Foto: Paramount Pictures.

År 2022 är det även dags för en uppföljare till den älskade 80-talsrullen Top Gun (1986). Tom Cruise spelar återigen rollen som Pete "Maverick" Mitchell. Efter att ha varit en av flygvapnets bästa piloter i över 30 år, tänjer han nu på gränserna som modig testpilot samtidigt som han gör var han kan för att inte få den befordran som kommer tvinga honom att lämna cockpiten. Maverick stöter dessutom på "Rooster", son till "Goose", bland en grupp avgångselever  från Top Gun.

Vi håller tummarna för att det här blir en av de bästa filmerna år 2022.

Uncharted – 16 februari

Det har arbetats flitigt med en adaptation av den hyllade Uncharted-spelserien i över ett årtionde. Problemen har hopat sig och det har många gånger sett ut som om projektet inte skulle blir av – men nu står vi till sist här med en färdig film som väntar på sin premiär.

Handlingen i Uncharted-filmen kommer att utspela sig före spelen, men vi kommer att få följa bekanta karaktärer som Nathan Drake (Tom Holland) och Victor "Sully" Sullivan (Mark Wahlberg).

Thor: Love and Thunder – juli

Bästa filmerna 2022 – Thor: Love and Thunder

När Taika Waititi tog över spakarna för Thor: Ragnarök (2017) lyckades han blåsa nytt liv i MCU och skruva upp både lekfullheten och spänningen inför de följande Avengers-filmerna. Att Waititi även gör nästa Thor-film kan förhoppningsvis bara leda till en enda sak – att resultatet blir en av de bästa filmerna 2022.

Love and Thunder har dessutom lyckats krydda rollistan med många imponerande namn. Flera favoriter återvänder, som givetvis Chris Hemsworth, men även Natalie Portman, Tessa Thompson, Jaime Alexander, Chris Pratt och Karen Gillan. Utöver det tillkommer också tungviktare som Christian Bale, Matt Damon, Melissa McCarthy, Sam Neill och Russell Crowe.

Sonic the Hedgehog 2 – 8 april

Allas vår favoritigelkott är snart tillbaka i Sonic the Hedgehog 2. Den första filmen blev en riktig publikfavorit och med tillskott av populära karaktärer som Knuckles (Idris Elba) och Tails (Colleen O'Shaughnessey) har uppföljaren all potential att bli en av de bästa familjefilmerna 2022. Ben Schwartz gör åter rösten till Sonic och Jim Carrey repriserar rollen som Dr. Robotnik.

Jurassic Park: Dominion – juni

Trots det blandade mottagande som de tidigare Jurassic World-filmerna har fått, så råder det ingen tvekan om att hypen inför Jurassic World: Dominion är total. Vi vet inte mycket av vad som kommer att hända i den kommande filmen ännu, men baserat på var förra filmen slutade och den långa prolog vi fick ta del av under hösten 2021 (se ovan), så verkar regissör Colin Trevorrow satsa ordentligt i Dominion.

Bryce Dallas Howard och Chris Pratt återvänder i huvudrollerna och vi kommer också att få återse namn som Sam Neill, Jeff Goldblum och Laura Dern.

Halloween Ends – 14 oktober

Bästa filmerna 2022 – Halloween Ends
Foto: United International Pictures.

Halloween Ends, den sista delen i trilogin med Michael Myers och Laurie Strode i fokus, har potential att bli en av de bästa skräckfilmerna 2022. Än så länge är inte allt för mycket känt om handlingen, men vi vet att det kommer bli filmseriens stora klimax – och vi vet att den väntar oss lagom tills höstmörkret faller.

Döden på Nilen – 11 februari

Bästa filmerna 2022 – Döden på Nilen
Foto: Walt Disney Pictures.

Pandemin och skandalerna som omgärdat Armie Hammer har lett till att vi fått vänta betydligt längre på Döden på Nilen än vad som var tilltänkt. Snart ska vi dock få återse Kenneth Branaghs Hercule Poirot igen, och precis som i Mordet på Orientexpressen (2017) väntar en imponerande skådespelar ensemble på oss i Döden på Nilen. Utöver ovan nämnda Hammer och Branagh, så kommer vi även att få se Gal Gadot, Letitia Wright, Annette Bening, Emma Mackey m.fl. i filmen.

Branagh har ett och annat att fila på efter Mordet på Orientexpressen för att det här ska bli en av de bästa filmerna 2022 – men pusselbitarna för att det ska bli så finns helt klart där.

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter – 8 april

Bästa filmerna 2022 – Fantastiska vidunder: Dumbledors hemligheter
Foto: Warner Bros.

I april är det dags för den tredje delen i Fantastiska vidunder-filmserien och vi har våra förhoppningar om att det här kan komma att bli den bästa filmen hittills. Filmen går under titeln Dumbledores hemligheter och det är just Dumbledores bakgrund som många Harry Potter-fans vill veta mer om.

Eddie Redmayne är tillbaka i rollen som Newt Scamander och Katherine Waterson, Alison Sudol och Ezra Miller repriserar även dem sina roller. Detsamma gäller för Jude Law i rollen som Albus Dumbledore, medan Mads Mikkelsen har tagit över rollen som Gellert Grindelwald från Johnny Depp.

Lightyear – 17 juni

Bästa filmerna 2022 – Lightyear
Foto: Walt Disney Pictures.

Är det något man kan lita på, så är det att Pixars filmer nästan alltid går att sålla in i kategorin för årets bästa filmer – och så misstänker vi att det blir även 2022. Till sommaren har spinner animationsstudion vidare på Toy Story-universumet, och denna gången ska vi få ta del av Buzz Lightyears bakgrund. Alltså den "riktiga" Buzz Lightyear som inspirerat leksaken vi ser i Toy Story-filmerna.

Röd – 11 mars

Bästa filmerna 2022 – Röd
Foto: Walt Disney Pictures.

Pixar har knappast legat på latsidan den senaste tiden, för 2022 släpper de inte bara en utan två upphaussade filmer. I mars är det premiär för Röd, en berättelse om 13-åriga Mei Lee. Inte nog med att Mei Lee kämpar med att anpassa sig till livet som tonåring, hon förvandlas dessutom till en stor röd panda när hon blir exalterad.

Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One) – oktober

Enastående Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) följs under 2022 upp av Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Håller denna uppföljare i närheten av samma höga nivå som sin föregångare så kan vi redan nu lova att det kommer bli en av de bästa filmerna 2022. I Across the Spider-Verse kommer Miles Morales (Shameik Moore) återigen att samarbeta med Gwen Stacy (Hailee Steinfeld).

Knives Out 2 – okänt premiärdatum

Rian Johnson gjorde stor succé med sin whodunnit-komedi Knives Out från 2019, vilket har lett till att flera uppföljare är på gång. Den första av dem kommer under 2022 och detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) kommer återigen omges av en imponerande ensemble. Några av namnen i uppföljaren är Kathryn Hahn, Ethan Hawke, Dave Bautista, Janelle Monáe, Kate Hudson, Edward Norton och Leslie Odom Jr.

Handlingen i filmen har det varit väldigt tyst om, men vi vet att den spelades in på en grekisk ö under sommaren 2021.

Jackass Forever – februari

Det är oklart om Jackass Forever faktiskt kommer att bli en av de bästa filmerna 2022, men en sak är säker – denna efterlängtade rulle kommer att bli rejält underhållande.

Snart 12 långa år har passerat sedan vi såg Jackass-gänget i Jackass 3D och nu ska de äntligen lida för vår underhållningen ännu en gång. Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius och Jason "Wee Man" Acuna m.fl. är alla tillbaka i Jackass Forever och trots att de flesta av dem nu är i 50-årsåldern är de bevisligen precis lika galna än i dag.

John Wick: Chapter 4 – (uppskjuten till 2023)

Bästa filmerna 2022 – John Wick: Chapter 4
Foto: Lionsgate.

Mer neo-noir-action med Keanu Reeves väntar under 2022 då det är dags för John Wick: Chapter 4. Handlingen i filmen har hittills hållits hemlig, men vid det här laget vet vi ungefär vad vi kommer att få av John Wick-filmerna. Reeves får sällskap av skådespelare som Bill Skarsgård, Laurence Fishburne, Donnie Yen och Ian McShane m.fl. i John Wick: Chapter 4.

*Uppdatering: Premiären framskjuten till mars, 2023.

Killers of the Flower Moon – okänt premiärdatum

Bästa filmerna 2022 – Killers of the Flower Moon
Foto: AppleTV+

Martin Scorseses nästa film, Killers of the Flower Moon förväntas ha premiär någon gång under 2022 och förväntningarna är skyhöga! Allt tyder på att det här kan bli en av årets bästa filmer. Vad sägs exempelvis om rollbesättningen med namn som Leonardo Dicaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Brendan Fraser och John Lithgow?

Handlingen utspelar sig i Oklahoma på 1920-talet och kretsar kring de mystiska morden på medlemmar från Osage-stammen. Brutala dåd som ledde till en omfattande FBI-utredning som involverade J. Edgar Hoover.  

Fler bra filmer att se fram emot 2022

 • Legally Blonde 3 (maj) – Elle Woods (Reese Witherspoon) är tillbaka, nu som mamma med en framgångsrik karriär.
 • Morbius (28 januari) – Jared Leto spelar vampyren Morbius, i en film där gränsen mellan det goda och det onda suddas ut.
 • Mission: Impossible 7 (september) – Tom Cruise är tillbaka i ännu en Mission: Impossible-film.
 • Moonfall (4 februari) – Månen är på kollisionskurs med jorden i denna katastroffilm av Roland Emmerich.
 • Doctor Strange in the Multiverse of Madness (maj) – Nästa MCU-film med Benedict Cumberbatch som Dr. Strange.
 • The Expendables 4 (augusti) – Ny testosteronfest med Stallone, Lundgren och de andra muskelknuttarna.
 • The Lost City (25 mars) – Stjärnspäckad actionkomedi med Sandra Bullock, Channing Tatum, Brad Pitt m.fl.
 • Ambulance (18 februari) – Michael Bays nästa actionrulle, med Jake Gyllenhaal i en av huvudrollerna.
 • Black Panther: Wakanda Forever (november) – Nästa MCU-film med Wakanda i fokus.
 • Black Adam (juli) – DC Comics-film med Dwayne Johnson i huvudrollen.
 • The Flash (november) – Den snabbe superhjälten reser tillbaka i tiden för att stoppa mordet på sin mamma.
 • Aquaman and the Lost Kingdom (december) – Jason Momoa återvänder i rollen som DC-hjälten Aquaman.
 • The 355 (21 januari) – Stjärnspäckad actionthriller med Jessica Chastain, Lupita Nyong'o, Penélope Cruz, Dian Kruger m.fl.
 • Operation Fortune: Ruse de guerre (21 januari) – Actionrulle från Guy Ritchie med Jason Statham i huvudrollen.
 • Hocus Pocus 2 – Uppföljare till kultklassikern från 1993.
 • The Black Phone (4 februari) – Rysare om en 13-årig pojke som blir kidnappad, med Ethan Hawke i huvudrollen.
 • Firestarter/Eldfödd – Remake på Eldfödd från 1984.
 • Don't Worry Darling (september) – Olivia Wilde-regisserad film med Florence Pugh, Harry Styles, Gemma Chan och Chris Pine.
 • Bullet Train (8 april) – Actionthriller med Brad Pitt och Joey King.
 • Minioner: Berättelsenom Gru (1 juli) – Berättelsen om Gru och minionerna på 70-talet.
 • Nope (juli) – Nästa rysare från Jordan Peele, med Daniel Kaluuya i huvudrollen.
 • The Northman (april) – Thriller med Alexander Skarsgård i rollen som vikingaprins.

Trender bland de bästa filmerna 2022

År 2022 har potential att gå till historien som ett riktigt, riktigt bra filmår. En av anledningarna till det är att vi fortfarande ser en viss förskjutning av premiärer till följd av pandemin. Det ledde till att vi fick se många stora premiärer under 2021, men än så länge ser det ut att kunna bli ännu fler storfilmspremiärer under 2022.

Bland de många tunga titlarna som väntar ser vi fortsatt att superhjältefilmerna fortsätter att produceras i enorma mängder. Frågan är om år 2022 kan bli året då superhjältemarknaden till slut mättas, eller om det finns fortsatt utrymme för den att växa?

En annan trend som vi ser fortsätta bland de förmodade bästa filmerna 2022 är att många av dem är remakes eller uppföljare. Hollywod fortsätter att återuppliva gamla godingar. Nostalgi fortsätter uppenbarligen att sälja, vilket öppnar dörren för filmer som Top Gun: Maverick, Scream, Texas Chainsaw Massacre, Legally Blonde 3 m.m.

Nyfiken på fler filmtips? Kolla in våra listor över tidigare års allra bästa filmer.