Bästa filmerna 2022 – Här är tipsen

Bästa filmerna 2022 – Här är tipsen

Filmtopp
Uppdaterad 28 december 2022 kl. 10:12 | Publicerad 10 december 2021 kl. 16:12

De bästa filmerna från 2022

Ute efter filmtips? Här listar Filmtopp löpande alla de filmer från 2022 som vi tycker utmärker sig lite extra. Action, skräck, komedi eller något annat – alla filmer som är bra nog har chansen att nypa en plats på denna lista.

Nyfiken på förra årets topptitlar? Här hittar du Filmtopps lista på de bästa filmerna 2021.

De bästa filmerna 2022

Decision to Leave

Recension: Decision to Leave (2022)
Foto: NonStop Entertainment

Park Chan-Wook som gav oss Oldboy (2003) är tillbaka med en ny, förföriskt snygg thriller. Den här gången om en polis med sömnproblem som förälskar sig i ett mordoffers mystiska hustru – kan hon vara gärningsmannen? Gripande, melankoliskt och smått romantiskt.

Violent Night

Bästa filmerna 2022
Foto: Universal Pictures.

Äntligen har vi fått oss en ny sevärd actionkomedi att fira in julen med. Violent Night med David Harbour i spetsen är precis som titeln anspelar på en mycket våldsam rulle när Jultomten måste rädda en familj som tas gisslan. Men låt dig inte luras, den rymmer även en hel del värme och humor. Rekommenderas varmt att se under högtiden.

betyg 4 av 5

Länge leve Bonusfamiljen

Bästa filmerna 2022
Foto: SF Studios.

Länge leve Bonusfamiljen bygger vidare på serien som de senaste åren varit en av svenskarnas absolut största favoriter. Den här gången tar Patrik i med allt han har för att rädda upp äktenskapet till Lisa, som verkar tvivla på vad de egentligen kämpar för. 

Fansen av serien kommer garanterat att gilla filmen som ger oss mer av det som gjort att vi förälskat oss i den. Vidare bjuds det på fortsättningsvis riktigt vasst skådespeleri av gänget med Erik "Jerka" JohanssonVera VitaliJohan Ulveson och flera.

betyg 4 av 5

Bones and All

Bästa filmerna 2022
Foto: MGM.

Call Me by Your Name-regissören är tillbaka med en ny pärla med Timothée Chalamet. Den här gången blir det dock desto blodigare. Bones and All följer två kannibaler som på genomresa i USA försöker hitta sin plats i livet. Det är enklare sagt än gjort, särskilt när hot uppenbarar sig på vägen. 

Det här är en magstark rulle med ett våld som inte ryggar tillbaka. Den är även en elegant komponerad romantisk coming of age-berättelse. En av de bästa filmerna 2022.

betyg 4 av 5

Barbarian

Bill Skarsgård. Foto: 20th Century Studios.

Den svenske superstjärnan Bill Skarsgård är tillbaka med en ny internationell rysare. I Barbarian som hyllats brett – och även här på Filmtopp – spelar han en mystisk gäst på ett Airbnb. Filmen har allt du kan önska av en skräckfilm, och därtill en tydlig egen vision som sticker ut från det mesta på senare tid. Det här vill du inte för allt du är värd missa.

betyg 4 av 5

Raymond & Ray

Ewan McGregor och Ethan Hawke är stjärnorna i Apple TV+ nya dramafilm Raymond & Ray som handlar om två halvbröder som träffas för första gången på länge för att fullfölja deras pappas allra sista önskan.

Det här är ingen film för den otålige. Men den som låter sig sjunka in i Raymond & Ray kommer inte att bli besviken. Det är bitterljuvt och välspelat, med en och annan underhållande stund.

betyg 4 av 5

Triangle of Sadness

Recension: Triangle of Sadness (2022)
Foto: Plattform Produktion

i Triangle of Sadness sätter Ruben Östlund modevärlden och rika knösar under luppen på en lyxkryssare. Med fullt fokus på sociala hierarkier är detta en lysande satir som likt filmen han gjorde precis innan, The Square, belönades med Guldpalmen. En unik, tragikomisk historia där Woody Harrelson briljerar som försupen, marxistisk kapten.

betyg 4 av 5

Kärleksbevis

Kärleksbevis.
Foto: Scanbox Entertainment.

Richard Hoberts Kärleksbevis, med Rolf Lassgård, Hedda Rehnberg och Livia Millhagen tilldelades ett högt betyg av Filmtopp. Filmen handlar om Thomas och Marie, som möts i deras sommarhus för att dela upp bohaget när de nu ska skiljas efter 20 år som gifta. De hävdar att de vill att skilsmässan ska bli en civiliserad affär, men när en tredje part introduceras i dramat börjar känslorna snart bubbla till ytan. För tittaren innebär det gott om spänning.

betyg 4 av 5

Blonde

Blonde – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Netflix.

Netflix Blonde, filmen som skildrar Marilyn Monroes inre liv är ett visionärt och kompromisslöst verk av Andrew Dominik. Det här är med andra ord allt annat än en traditionell biopic, utan mer av en bitvis skrämmande tolkning av Monroes psyke. Den intressanta gränsdragningen som dras mellan Monroe och Norma Jeane Baker, som är namnet ikonen föddes med, gör filmen och dess perspektiv till något alldeles unikt. Åsikterna om Blonde går isär, och det här kommer inte att vara allas kopp te, men filmmagi är det utan tvekan.

betyg 4 av 5

Bränn alla mina brev

Bränn alla mina brev – en av de bästa svenska filmerna 2022
"Bränn alla mina brev" är en av årets bästa svenska filmer. Foto: SF Studios.

Alex Schulmans lysande roman har blivit film av Björn Runge med Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh i huvudrollerna. Det är en gripande historia om kärlek, hat och svek med starka skådespelarinsatser. Baserad på sanna historier får givetvis berättelsen tas med en nypa salt, men av årets svenska filmer är detta solklart en av de bästa.

En stor del av filmen känns som klassisk Hollywood, med en man som gräver efter sanningen i gamla brev, foton och böcker. Samtidigt berättas parallellt vad som egentligen skedde den där sommaren 1932 när allt förändrades för tre människor och de spår händelserna skulle sätta i deras familjer.

betyg 4 av 5

Don't Worry Darling

Olivia Wildes Don't Worry Darling kantades av skandalrubriker långt innan filmens premiär, men när det väl var dags för den att gå upp på vita duken kunde vi äntligen ägna den lite uppmärksamhet för själva innehållet. Och det är uppmärksamhet som filmen förtjänar, för det är en intressant och spännande psykologisk åktur som den tar oss på. Handlingen utspelar sig i ett idylliskt litet 50-talssamhälle som snart börjar upplevas som aningen för bra för att vara sant för huvudpersonen Alice (Florence Pugh), som bor där med sin man. Vad är det egentligen som döljer sig bakom den perfekta fasaden?

betyg 4 av 5

Året jag slutade prestera och började onanera

En av de bästa filmerna 2022 – Året jag slutade prestera och började onanera
Foto: Scanbox Entertainment.

Fram med skämskudden och gör dig redo att torka tårar av skratt. I den här filmen om karriärkvinnan Hanna, som hamnar i en personlig kris, bjuder på fräck och uppfriskande humor. I sin kris säger Hanna upp sig från jobbet, ungefär samtidigt som hon blir utkastad av sin sambo och hon inte längre har en bästa vän att luta sig mot. Med hjälp från oanat håll får hon dock verktygen att komma på fötter igen – framför allt i ett verktyg i form av onani, som stärker Hannas fokus, ger henne självförtroende och öppnar dörren till att träffa en snygg kille. Riktigt så enkelt kanske det dock inte ska gå för henne...

betyg 4 av 5

Heltid

Heltid (2022) – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Novemberfilm.

Synopsisen för franska Heltid är så tråkig att den hade kunnat göra vem som helst sömnig, men trots det lyckas dramat golva Filmtopps recensent genom att vara insentivt, engagerande och ångestladdat från början till slut. Det här är kort och gott en av de bästa filmerna 2022.

Handlingen kretsar kring en frånskild tvåbarnsmamma med ett jobb som inte alls motsvarar hennes master i ekonomi. Samtidigt som hon jagar ett jobb för att förbättra tillvaron för sig och sin familj blir vardagslivet mer komplicerat än någonsin tidigare. På ytan kan det här som sagt låta som en otroligt innehållslös film, men ge den en chans ändå – du kommer inte att ångra dig.

Nelly & Nadine

Svenske Magnus Gertten ligger bakom den gripande dokumentärfilmen Nelly & Nadine, som är en av tre filmer som nominerats till att bli Sveriges bidrag i kategorin för bästa internationella film på Oscarsgalan 2023.

Dokumentären skildrar en osannolik kärlek mellan två kvinnor som förälskade sig i varandra under tiden som de var fängslade i Ravensbrücks koncentrationsläger 1944. Med hjälp av sådant som arkivmaterial och samtal med släktingar får vi ta del av en verklig kärlekshistoria olik allt annat.

betyg 4 av 5

The Scars of Ali Boulala

The Scars of Ali Boulala – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Fred Mortagne / Lucky Dogs

Utan Hollywoodfloskler eller försköning har Max Eriksson lyckats göra en stark dokumentärfilm om skejtprofilen Ali Boulala. Den tar sig an tunga ämnen som rusens lockelse och beroende, i kombination med universiella teman som vänskap och skuld.

Dokumentären gör avstamp i Boulalas liv nu, som 43-åring, där han blickar tillbaka och försöker berätta om sina glansdagar. Vid sidan av Boulala får en skymta flera andra profiler från det tidiga 00-talets skejtkultur.

betyg 4 av 5

Sirens

Musikdokumentären Sirens visades på Way Out West 2022 och är en mycket sevärd skildring av vänskap, intriger, frihet och, inte minst, kärleken till heavy metal – och det med Mellanöstern som utgångspunkt.

I centrum för dokumentären hittar vi bandet Slave to Sirens och deras kvinnliga medlemmar. Vad som gör dem anmärkningsvärda är att deras metalband bildats i religiöst konservativa Libanon, och är det första av sitt slag.

betyg 4 av 5

Nope

Jordan Peele är tillbaka med en ny rulle, och det med Daniel Kaluuya i huvudrollen. Denna gången bjuder han oss på en spännande och oförutsägbar filmupplevelse, fylld av mystik och spektakel utöver det vanliga.

Utan att avslöja för mycket handlar Nope om O.J. (Kaluuya) och Em (Keke Palmer), vars pappa dör under mystiska omständigheter. När de börjar inse vad det är som kan ha kostat deras pappa livet, bestämmer de sig för att fånga fenomenet på film.

betyg 4 av 5

Belle (2021)

Belle – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Triart Film.

Animegenren kan man lita på när det kommer till att hitta det vackra i det fula – något som Belle är ett bevis på. Denna framtidsskildring av sociala medier, VR m.m. är en varsam berättelse om ensamhet och trauma, men även hopp.

Handlingen i Belle kretsar kring Suzu, en högstadietjej i Japan som sörjer sin döda mamma. Suzu hittar en tillflyktsplats i den virtuella världen "U", där hon blir en person med hög status. Precis när det ser ut som om Suzu har hittat en ny mening i livet stöter hon på patrull...

betyg 4 av 5

Elvis

Baz Luhrmann, regissören bakom filmer som Moulin Rogue! och Den store Gatsby, är tillbaka – och det i högform. Hans dramatisering av Elvis Presleys liv känns både originell och hjärtskarande, och tilldeles ett högt betyg av Filmtopss recensent, som med sin fyra i betyg anser att den passar in på listan över de bästa filmerna 2022.

Filmen sticker ut ur mängden musikbiografier genom att Elivs (Austin Butler) får dela med sig av huvudfokuset i filmen med sin manager, general Parker (Tom Hanks), och att få vila sig mot deras relation ger filmen en större tyngd. I slutändan tippar betyget över till en fyra, vilket innebär en plats på listan över de bästa filmerna 2022.

betyg 4 av 5

Rise

Rise är Disney+ nya biografiska sportdrama om bröderna Antetokounmpo. Är du inte bekant med dem är de fyra bröder som trotsade alla odds och blev framgångsrika basketspelare i världens bästa liga, NBA. Giannis Antetokounmpo är numera erkänd som en av sportens allra bästa, medan bröderna Thanasis och Kostas också kammat hem stora framgångar i ligan, och den fjärde broder, Alex, imponerar i NBA:s farmarliga.

I Rise får vi följa deras resa, från att ha bott i Grekland utan några vidare framtidsutsikter, till att korsa Atlanten och etablera sig som världsstjärnor inom sin sport. Det är en inspirerande berättelse som säkerligen kan värma ett och annat hjärta.

betyg 4 av 5

Cha Cha Real Smooth

Apple TV+ nya dramakomedi, Cha Cha Real Smooth, med Dakota Johnson i en av huvudrollerna, imponerar på Filmtopps recensent. Den lyckas undvika många av de klyschor som tenderar att prägla romantiska komedier och den unge regissören och andra huvudrollsinnehavaren Cooper Raiffs ömhet mot sina karaktärer går igenom rutan.

Handlingen i filmen kretsar kring Andrew som plötsligt blir en rejält eftertraktad stämningshöjare på Bar/Bat Mitzvah-firanden. På en av festerna träffar han på Domino och hennes autistiska dotter, Lola (Vanessa Burghardt). En vänskap börjar gro mellan Andrew och Domino – och kanske finns det utrymme för den att växa sig till kärlek.

betyg 4 av 5

The Black Phone

Skräckfilmsfabriken Blumhouse är tillbaka med en ny rysare, och det kan vara deras bästa film sedan det stora genombrottet med Get Out. I filmen jagas en mystisk seriemördare av polisen och det allra senaste offret ser ut att bli Finney, en utstött 13-åring som blir kidnappad och förd till en ljudisolerad källare. Där finns en urkopplad telefon som snart börjar ringa – på andra sidan kan Finney höra seriemördarens tidigare offer, som försöker att hjälpa honom ut ur knipan.

Ethan Hawke axlar rollen som förövaren i filmen och trots att det är en roll olik allt annat vi sett honom i imponerar han ordentligt. Frågan är om det inte till och med är en av hans allra bästa rollprestationer? Klart är i alla fall att det här är en av årets bästa filmer 2022.

betyg 4 av 5

Jujutsu Kaisen 0: The Movie

Prequel-filmen till en av de populäraste animeserierna de senaste åren har äntligen hittat till den svenska marknaden – och den var värd sin väntan. Många av seriens främsta styrkor, som de mångfacetterade karaktärerna, den extraordinära animationen och de läckra fightingscenerna återfinns även i filmen. Addera till det en stor dos humor och hjärtskärande drama så har vi en succé framför oss. Vill du se en riktigt bra film som sticker ut ur mängden är det här ett utmärkt alternativ.

Handlingen i filmen utspelar sig som sagt före det som sker i serien. Här får vi följa 16-åriga Yuta Okkutsu som hemsöks av en förbannelse sedan hans barndom. Hans öde tar en ny vändning när en magiker för honom till Jujutsu High – en skola där magiker utbildas.

betyg 4 av 5

Top Gun: Maverick

Det har gått över 35 år sedan vi såg Tom Cruise som Maverick i Top Gun för första gången. Nu är han tillbaka – och det i högform. Top Gun: Maverick är ett makalöst actionspektakel som är så mycket mer än bara 80-talsnostalgi. I denna uppföljare har Pete "Maverick" Mitchell varit en av flygvapnets främsta piloter i över 30 år och nu gör han vad han kan för att undvika den befordran som kommer att tvinga ner honom på marken. Han tränar också en grupp avgångselever från Top Gun inför ett specialuppdrag och stöter i processen på personer som påminner honom om det förflutna.

Filmen är klyshig och förutsägbar, men också helt underbar! Har du inte redan gjort det, se den!

betyg 4 av 5

Everything Everywhere All at Once

Everything Everywhere All at Once får full pott av Filmtopps golvade recensent. Filmen är en helt absurd men samtidigt rörande resa genom ett multiversum med oändliga möjligheter. Det här är en film som känns helt unik och sannolikt är olik allt annat du tidigare har sett. Vill du ta del av något uppfriskande är det med andra ord den här filmen du ska ge dig på. Everything Everywhere All at Once är utan tvekan en av de bästa filmerna 2022.

Handlingen kretsar kring Evelyn Wang som tillsammans med sin man driver en tvättomat som är allt annat än lukrativ. Hon plågas av sitt öde och alla möjligheter hon gått miste om i livet, men när hon blir kontaktad av sin man – från ett parallelt universum – får hon reda på att hon kan vara den enda som har kapaciteten att rädda multiversum från en ond kraft.

betyg 5 av 5

Mina bröder och jag

Mina bröder och jag är en stillsam pärla som skildrar realistiska levnadsöden och vardagen på ett utmärkt sätt. Filmen utspelar sig i en kuststad i södra Frankrike, dit turister precis börjat vallfärda för sommaren. I fokus hittar vi 14-åriga Nour som utför samhällstjänst på sin skola samtidigt som han tar hand om sin döende mamma tillsammans med sina tre storebröder.

Filmen glänser i sin skildring av komplexa karaktärer och utmanar stereotyper på ett spännande sätt. Låter det som din kopp te är det bara att kasta sig över den.

betyg 4 av 5

The Northman

Robert Eggers, en av vår tids mest intressanta regissörer, gör det igen med sin nya vikingasaga. Efter framgångarna med The Witch (2015) och The Lighthouse (2019) bjuds vi denna gången på ett actionfyllt hämndäventyr med Alexander Skarsgård i huvudrollen.

Handlingen i The Northman kretsar kring prins Amleth, som bevittnar mordet på sin far och svär därefter att han ska hämnas.

På Filmtopp tycker vi helt klart att The Northman är en av de bästa filmerna 2022, men oavsett om du håller med eller inte så är det åtminstone en av årets mest storslagna filmer.

betyg 4 av 5

Nitram

Det finns flertalet filmer där ute som tar sig an det svårnavigerade ämnet som är masskjutningar. Frågan är dock om någon annan film har lyckats tränga lika djupt in i dess nattsvarta kärna som Nitram.

Filmen är sprungen ur de verkliga händelserna som inträffade i Port Arthur, Australien, 1996, då 35 personer blev ihjälskjutna. I Nitram får vi följa en fiktiv gärningsman under tiden som ledde fram till tragedin.

betyg 4 av 5

Apollo 10 ½: A Space Age Childhood

Ett animerat kärleksbrev till 60-talet, signerat Richard Linklater, fullständigt golvade Filmtopps recensent, som delade ut full pott till Netflix-filmen. Allt från animationsstilen till handlingen håller absoluta toppklass.

Filmen kretsar kring en ung pojke, Stanley, som bor i närheten av NASA:s rymdcenter utanför Houston i Texas. En dag blir han kontaktad av två mystiska män som har ett topphemligt uppdrag åt Stanley – de har konstruerat en rymdkapsel som är för liten för vuxna människor och vill därför att Stanley ska ta plats i den för att färdas till månen. Låt äventyret börja...

Vanligtvis är det animerade filmer från Disney och Pixar som dominerar på den här typen av lista över årets bästa filmer, vilket gör det lite extra uppfriskande att Netflix har lyckats få till en sådan fullträff.

betyg 5 av 5

Mothering Sunday

Mothering Sunday (2021) – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Lionsgate.

Bland de bästa filmerna 2022 hittar vi det romantiska dramat Mothering Sunday där Colin Firth och Olivia Colman har biroller. Handlingen följer en piga som bor i England efter första världskriget. I hemlighet planerar hon att träffa mannen hon älskar innan han går för att gifta sig med en annan kvinna. 

Mothering Sunday är ett bitterljuvt drama som av samma väl- och obehag för tankarna till Call Me by Your Name.

betyg 4 av 5

Dag för dag

I vad som blev Sven Wollters sista film får vi följa honom som karaktären Malte, som bor på ett ålderdomshem tillsammans med vännerna Tage (Tomas von Brömssen) och Rut (Marianne Mörck). Maltes sviktande hälsa gör att han bestämmer sig för att åka till en dödshjälpsklinik i Schweiz för att ta kontroll över sitt öde. Hans två vänner och hans favoritsköterska, Katrin (Martina Haag), beslutar sig för att hänga med och plötsligt väntar en road trip ner genom Europa.

Dag för dag är en svensk feelgood-pärla med mångbottnade karaktärer som kommer bidra med lite perspektiv på tillvaron.

betyg 4 av 5

X

utspelar i Texas 1979 där en grupp unga filmskapare beger sig ut för att göra en vuxenfilm på landsbygden. Men när deras tillbakadragna, äldre värdar fångar dem på bar gärning, finner skådespelarna sig snart i en kamp om livet.

Det här är en av de tveklöst bästa filmerna 2022. X kommer ifrån det regerande skräckhuset A24 som gett oss flera fantastiska rysare de senaste åren. Men frågan är om inte gör sig finast av dem alla. Den är definitivt en av de bästa slasherfilmerna vi sett på evigheter.

betyg 4 av 5

Lill-Zlatan och Morbror Raring

Lill-Zlatan och Morbror Raring – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Scandinavian Film Distribution.

I den här svenska familjepärlan får vi följa unga Ella. Hon har väldigt upptagna föräldrar, vilket gör att hon spenderar desto mer tid med sin morbror, Tommy. Kvalitetstiden hotas dock när Steve från Nederländerna dyker upp – Tommys nya pojkvän. Ella gör vad hon kan för att bli av med Steve och få tillbaka sin bästa vän.

betyg 4 av 5

Röd

Röd  – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Walt Disney Pictures.

Pixar är tillbaka på allvar med sin film Röd. Den handlar om 13-åriga Mei, som alltid varit ett duktigt barn i sin kinesisk-kanadensiska familj, men när hon nu börjar växa upp blir det allt svårare att hålla tygla alla känslor. Det blir dessutom inte lättare när hon börjar förvandlas till en stor, röd panda i samband med att hon blir exalterad.

betyg 4 av 5

Paris 13:e arrondissement

Franske Jacques Audiard är tillbaka i stor stil. Denna gången bjuder han oss på den romantiska dramat Paris 13:e arrondissement, som handlar om ett gäng unga vuxna i Paris trettonde distrikt. Karaktärernas öden vävs samman genom sex, kärlek och vänskapsrelationer.

Det är egentligen svårt att hitta något att klaga på med filmen. Allt från fotot och klippningen till filmens tempo håller absoluta toppklass.

betyg 4 av 5

Licorice Pizza

I mästerregissören Paul Thomas Andersons nya film följer vi Alana Kane och Gary Valentine, som växer upp och blir kära i varandra i San Fernando Valley år 1973. 

Licorice Pizza är ännu en fjäder i hatten för Anderson, som fortsätter att perfektionera sitt bildspråk och sina dialogstyrda filmer. En av de klart bästa filmerna 2022. Det här vill du inte missa!

betyg 4 av 5

Skuggan i mitt öga

Skuggan i mitt öga – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Netflix

I Netflix nya danska film Skuggan i mitt öga, flätas flera personers öden samman när en skola i Köpenhamn bombas av misstag under andra världskriget. Baserad på verkliga händelser och mycket gripande, annorlunda krigsskildring ur barnens perspektiv. Ruggigt välgjort, känslosamt och väl värd din tid.

betyg 4 av 5

Hit the Road

Hit The Road är en av de bästa filmerna 2022 – en av de bästa filmerna 2022
"Hit The Road" är en av de bästa filmerna 2022. Foto: Kino Lorber.

Den iranska regissören Panah Panajis debutfilm hade sin smygpremiär på Göteborg Film Festival. Nu har den nått en bredare biopublik och mycket riktigt förtjänar den sin uppmärksamhet. Hit the Road har ett spännande road movie-upplägg där mer eller mindre hela filmen utspelar sig i bilen där en familj pratar öppet med varandra, tjafsar, skrattar och gråter om vartannat. Här är fokus på fängslande dialog och skådespelarkemi snarare än någonting annat. Kort och gott en läcker feel good-rulle du inte vill missa.

betyg 4 av 5

The Batman

Hur kliver man upp på scenen för att bemöta de krävande Batman-fansen efter Christopher Nolans nästan perfekta trilogi? Antingen gör man som Zack Snyder och ger karaktären en ny allsmäktig lekkompis att rädda dagen med – eller gör man som Matt Reeves och gör en Seven i serietidningsformat. Hans detektivversion av Batman har krypande thrillerspänning och hans Gotham är en krossande gestaltning av staden som alltid tycks befinna sig i fritt fall.

Medan Tim Burtons Gotham var för scenisk, var Nolans för realistisk. Reeves har hittat den perfekta mellanvägen och Gotham har aldrig sett bättre ut. Men det är inte bara sceneriet som mosar allt i sin väg. Fotot är så läckert rakt igenom att större delar av filmen skulle kunna vara trailer shots. Om det är någonting många kommer att trycka på, så är det att det här är den snyggaste Batman-filmen.

Nya The Batman är kort och gott riktigt bra och förtjänar sin plats på listan över de bästa filmerna 2022.

betyg 4 av 5

Belfast 

Belfast utspelar sig under slutet av 60-talet och handlar om Buddy som bor med sin mamma och pappa i Belfast. Pappa jobbar i England under veckodagarna. Farmor och farfar bor några hus längre bort. En dag vänds den lugna tillvaron dramatiskt upp och ned när protestanter och katoliker drabbar samman. Grannar blir fiender och gränser sätts upp. Mitt i allt detta står Buddy med sin familj och försöker förstå vad som sker omkring dem. 

Har du också länge sökt efter en biografi som vågar bryta det tråkiga generiska Hollywood-formatet för "sanningsbaserade historier"? Sluta leta och se Belfast ögonblickligen. Missa inte denna otroligt charmiga film som varken drar sig från att vara rå, rolig eller sorglig. 

betyg 5 av 5

C'mon C'mon

Hur sjutton kunde Oscarakademin förbise C'mon C'mon så otroligt, undrar Filmtopps Eric Diedrichs som anser att Mike Mills film med Joaquin Phoenix är fullkomligt lysande. Mills förvaltar innehållet i filmen, som är baserat på hans eget liv, på ett ypperligt sätt och bjuder oss på en verklighetstrogen inblick i två människors liv.

Handlingen i filmen kretsar kring Johnny (Phoenix), en vänlig men ensam radiojournalist som i sitt arbete intervjuar barn runt om i USA för att fråga dem om deras syn på livet och framtiden. En dag måste han ta hand om sin systerson och i filmen får vi sedan följa hur deras relation utvecklas när de reser runt i USA i Johnnys arbete.

betyg 4 av 5

Comedy Queen

Svenska Comedy Queen är en far-och-dotterberättelse som på ett starkt och känslodränerande sätt behandlar ämnen som sorgbearbetning och att kommunicera ut sina känslor. Filmen handlar om Sasha som försöker hantera sin mammas bortgång efter att hon tagit livet av sig. Sasha gör det till sitt uppdrag att bli sin mammas raka motsats, vilket inkluderar att bli ett med glädjen och få människor att skratta, inte minst hennes pappa.

Comedy Queen är en gripande film med en tung tematik, men också med mycket humor. Sigrid Johnson är dessutom lysande i huvudrollen.

betyg 4 av 5

Quake

Tinna Rafnsdóttirs långfilmsdebut från registolen är imponerande. I Quake får vi följa Saga, som för första gången sedan hon var liten drabbas av ett kraftigt epilepsianfall. Hon vaknar med minnesförlust och när hon sakteligen försöker komma ihåg vad som har hänt dyker även minnen från hennes barndom upp. Minnen som avslöjar att det kanske döljer sig något riktigt mörkt bakom hennes familjs polerade yta.

Utforskandet av Sagas minnen sker på ett effektivt sätt och påminner en del om berättandet i dundersuccén The Father.

betyg 4 av 5

Boiling Point

Boiling Point (2021) – en av de bästa filmerna 2022

Årets allra första fullpoängare går till något så unikt och smarrigt som en kockthriller. Boiling Point som är en av de bästa filmerna 2022, är gjord i en enda tagning och med svepande kamera rör vi oss mellan konflikter i personalen, möten med vidriga restauranggäster och högkoncentrerade scener där minsta millimeter av uppläggning av maten är viktig för restaurangens rykte. Stephen Graham i huvudrollen som köksmästaren Andy gör sin skådespelarinsats minst lika bra, om inte bättre, som Combo i This Is England.

Filmtopp ger betyget 5 av 5

Tillfälligheter och fantasier

Ryûsuke Hamaguchis Tillfälligheter och fantasier är en lysande skildring om möten mellan människor och det är effektfullt presenterat genom tre kortare berättelser. Den första berättelsen handlar om en kvinna som försöker vinna tillbaka sin expojkvän efter att hennes bästa vän fallit för honom, den andra handlar om en kvinna som försöker förföra en lärare så att hon kan sätta dit honom och den tredje handlar om en kvinna som återvänder till sin hemstad där hon misstar en person för att vara sin ungdomskärlek.

betyg 4 av 5

Sundown

Michel Franks Sundown är något utöver det vanliga. Trots att det känns som ingenting egentligen händer är spänningen ständigt på topp. Filmen handlar om Neil, som befinner sig i Acapulco tillsammans med Alice och två barn på gränsen till vuxenlivet. När Alice mamma dör hemma i London måste de avbryta semester, men Neil låtsas tappa bort sitt pass vilket tvingar honom att stanna kvar. Där sitter han apatiskt på stranden, dricker öl och stirrar in i solen – och konstigt nog blir hans kyliga hantering av situationen både obehaglig och fascinerande. 

betyg 4 av 5

Drive My Car

Drive My Car är Japans Oscarsbidrag och filmen lever upp till sin hype. Det tre timmar långa dramat kanske inte är för alla, men låter du dig svepas med är den hypnotiserande bra. Filmen tar ut svängarna och bryr sig inte alls om konventionella filmregler. Handlingen är baserad på en novell av Haruki Murakami och kretsar kring en skådespelare och regissöre som sörjer bortgången av sin fru – en fru som var otrogen mot honom...

betyg 4 av 5

A Hero

Den iranske mästaren Asghar Farhadis (Nader och Simin - En separation) nya film, A Hero, är en imponerande film som uträttar otroligt mycket med små medel. Handlingen i filmen kretsar kring en familjeman som sitter i fängelse efter att ha misslyckats med att betala tillbaka sina lån. Under sin permission hittar han en väska med guldmynt, men istället för att använda pengarna till att betala av sina lån, så spenderar han sin dyrbara tid utanför lås och bom med att försöka hitta väskans ägare.

betyg 4 av 5

Pakten

Bild på Birthe Newman som Karen Blixen i Bille Augustfilmen Pakten  – en av de bästa filmerna 2022
Bild på Birthe Newman som Karen Blixen i Bille Augustfilmen "Pakten". Foto: SF Studios.

Bland de klart bästa filmerna 2022 hittar vi ett nytt drama av Billie August. Baserad på den verklige Thorkild Bjørnvigs memoarer handlar Pakten om den berömda danska författaren Karen Blixens liv 1947 när hon efter en tid i Afrika återigen har etablerat sig i Danmark. Ett riktigt gripande drama som borde nominera Birthe Newman i rollen som Blixen till filmvärldens finaste priser. 

betyg 4 av 5

De oskyldiga

Hela känslospektrumet kommer till tals i denna berättelse om fyra barn i en skogsnära betongförort i Norge. Den nyinflyttade Ida och hennes autistiska syster Anna träffar Ben som kan flytta små saker med tanken och Aisha som kan höra andras tankar. Tillsammans utforskar vännerna dessa mystiska krafter i lekar och hyss – men snart övergår oskyldigheten till brutalt allvar. Det finns ögonblick som man inte kan undgå att le brett åt, för att några minuter senare känna verklighetens kalla örfil på kinden. Förhoppningsvis är denna berättelse startskottet för en ny era av övernaturliga filmer i Norden.

betyg 4 av 5

Maya Nilo (Laura)

Recension: Maya Nilo (Laura) – en av de bästa filmerna 2022
Foto: Totem Films.

I en gammal Volvo korsar två systrar och en tonårsdotter landsgränser ned mot Sydeuropa, men ingenting går riktigt som planerat. Med stundtals kornigt foto, obekväma sanningar samt Bahar Pars och Zhala Zhino Rifats insats i rollerna är Maya Nilo (Laura) en svensk-finsk film som starkt rekommenderas.

betyg 4 av 5

The Lost Daughter

Oscarsvinnaren Olivia Colman briljerar (som alltid) i vad som är Maggie Gyllenhaals regidebut. The Lost Daughter är en vacker och gripande berättelse om mödraskap, som berättas i ett stilla tempo utan att det blir tråkigt. Filmens manus är starkt och likaså är dess foto. Kort och gott imponerar Gyllenhaal med sin regidebut.

betyg 4 av 5

To Kill the Beast

Bästa filmerna 2022 – To Kill the Beast

Det argentinska dramat To Kill the Beast är en imponerande film, inte minst visuellt. Filmtopps Edward Langert Wikström beskriver filmen som en "visuell skönhet" som utforskar skräck och rädsla i jakten på en mening. Handlingen i To Kill the Beast handlar om en tonårstjej som efter sin mors död lämnar Buenos Aires för att söka efter sin bror i ett avlägset samhälle på gränsen mellan Argentina och Brasilien.

betyg 4 av 5

Parallella mödrar

Pedro Almodóvars Parallella mödrar har äntligen hittat till de svenska biograferna 2022 – och det har varit värt väntan. Filmen är ett tekniskt fulländat hantverk där mödraskap, svartsjuka och lögner vävs samman med bravur. Handlingen i filmen kretsar kring Janis (Penélope Cruz) som blir gravid efter en affär och knyter band till en kvinna hon träffar på BB.

betyg 4 av 5

Nightmare Alley

Nightmare Alley är en av de bästa filmerna 2022. Foto: Disney.
"Nightmare Alley" är en av de bästa filmerna 2022. Foto: Disney.

Efter sin dubbla Oscarlycka med The Shape of Water är den stora visionären Guillermo del Toro tillbaka med en ny neo-noir-film. Den här gången är det tillsammans med en gedigen cast bestående av stjärnor som Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara, Willem Dafoe och Toni Collette. 

I filmen får vi följa en ambitiös karnevalsanställd med talang för att manipulera människor med endast några väl valda ord. Han inleder ett förhållande med en kvinnlig psykiatriker som visar sig vara ännu farligare än vad han är.

Varenda detalj är genomtänkt och dialogen träffsäker. Vi tappar heller aldrig fokus i vad som är en tajt och spännande historia.

betyg 4 av 5

Costa Brava, Libanon

Mounia Ails andra långfilm, Costa Brava, Libanon, är en slag David och Goliat-berättelse där en familj kämpar för sin gårds överlevnad i samband med att den anknytande sopptippen kryper allt längre in på deras mark. Samtidigt är det i familjekonflikterna som uppstår i samband med det yttre hotet som ger filmen sitt verkliga värde. Dessutom bidrar de fantastiska skådespelarinsatserna till att filmen håller en hög nivå från början till slut.

betyg 4 av 5

Scream 

Wes Cravens stilbildande skräckserie är tillbaka. Med Scream är metahumorn intakt och våldet tyngre än någonsin när vi återvänder till den terroriserade hålan Woodsboro. Den här gången följer vi nya ungdomar som måste tampas med Ghostface, men till deras hjälp har de våra hjältar från Wes Cravens fyra filmer. Scream är sammantaget grymt underhållande, spännande och det klart bästa vi sett i franchisen sedan den första filmen. 

betyg 4 av 5

Ray Donovan: The Movie – Paramount+

Ray Donovan: The Movie är en av de bästa filmerna 2022, mycket på grund av hur den kompletterar serien.
Ray Donovan: The Movie är en av de bästa filmerna 2022, mycket på grund av hur den kompletterar serien. Foto: Showtime.

Filmen tar avstamp efter det sista avsnittet i den sjunde säsongen, Ray är på jakt efter MIckey medan dottern Bridget försöker stoppa honom. Mer än så behöver man egentligen inte veta, men det bjuds på ett starkt sista städuppdrag för fixaren vi har följt i 82 avsnitt. Just det, parallellt berättas även en bakgrundshistoria i vilken några karaktärsdefinierande detaljer avslöjas. 

Som film betecknat är Ray Donovan: The Movie bra, men som seriefinal betraktad innebär den ett bitterljuvt farväl som kommer att lämna fansen mätta och belåtna.

betyg 4 av 5

The Tender Bar – Amazon Prime Video

The Tender Bar är en bitterljuv berättelse som täcker teman som längtan efter något större i avsaknaden av en biologisk pappa och att hitta sig själv i den röran vi kallar livet. En av de ständigt pågående konflikterna i filmen är hur huvudrollen JR upprepade gånger blir lämnad av en tjej han är förälskad i på grund av hans bakgrund. Filmen porträtterar hans frustration och vilja att passa in på ett fantastiskt sätt, på den långa vägen fram till att hitta den identiteten hans skolpsykolog menade att han saknade som barn.

Filmtopps betyg 4 av 5

The Tragedy of Macbeth – Apple TV+

Denzel Washington och Frances McDormand. Foto: Apple TV+.
Denzel Washington och Frances McDormand. Foto: Apple TV+.

I händerna på Joel Coen blir Shakespeares tragedi en gastkramande filmupplevelse. Det bländande svartvita fotot, häxornas gestaltning och Denzel Washingtons och Frances McDormands intensiva skådespel bidrar till filmens spöklika atmosfär. Helt klart en av de bästa filmerna 2022.

betyg 4 av 5

The House – Netflix

Vill du se någonting väldigt annorlunda, men samtidigt fängslande på alla sätt och vis? Då måste du se Netflix stop motion-skräckis The House, som är en vågad antologi utan publikfrierier. Svetten rinner och vi kan inte göra annat än att applådera streamingtjänsten. Kort och gott en fantastisk present till alla de som uppskattar vuxenanimation.

betyg 4 av 5

Tips på de bästa kommande filmerna 2022

Avatar 2 – december

Bästa filmerna 2022 – Avatar 2
Konceptbild för "Avatar 2". Foto: 20th Century Studios.

Det tog en bra bit över ett årtionde, men år 2022 är det äntligen dags för Avatar 2. Förhoppningsvis blir det en av de bästa filmerna 2022 och visar oss att den var värd all väntan. I denna uppföljare kommer vi åter att få se Jake Sully, som nu har en familj på Pandora tillsammans med Neytiri. Än en gång kommer de och resten av Na'vi-befolkningen att behöva kämpa för sin planets överlevnad, när människorna återvänder för att avsluta vad de påbörjade i första filmen.

Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)

Enastående Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) följs under 2022 upp av Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Håller denna uppföljare i närheten av samma höga nivå som sin föregångare så kan vi redan nu lova att det kommer bli en av de bästa filmerna 2022. I Across the Spider-Verse kommer Miles Morales (Shameik Moore) återigen att samarbeta med Gwen Stacy (Hailee Steinfeld).

Knives Out 2 – decemer

Rian Johnson gjorde stor succé med sin whodunnit-komedi Knives Out från 2019, vilket har lett till att flera uppföljare är på gång. Den första av dem kommer under 2022 och detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) kommer återigen omges av en imponerande ensemble. Några av namnen i uppföljaren är Kathryn Hahn, Ethan Hawke, Dave Bautista, Janelle Monáe, Kate Hudson, Edward Norton och Leslie Odom Jr.

Handlingen i filmen har det varit väldigt tyst om, men vi vet att den spelades in på en grekisk ö under sommaren 2021.

John Wick: Chapter 4 – (uppskjuten till 2023)

Bästa filmerna 2022 – John Wick: Chapter 4
Foto: Lionsgate.

Mer neo-noir-action med Keanu Reeves väntar under 2022 då det är dags för John Wick: Chapter 4. Handlingen i filmen har hittills hållits hemlig, men vid det här laget vet vi ungefär vad vi kommer att få av John Wick-filmerna. Reeves får sällskap av skådespelare som Bill Skarsgård, Laurence Fishburne, Donnie Yen och Ian McShane m.fl. i John Wick: Chapter 4.

*Uppdatering: Premiären framskjuten till mars, 2023.

Killers of the Flower Moon – uppskjuten

Bästa filmerna 2022 – Killers of the Flower Moon
Foto: AppleTV+

Martin Scorseses nästa film, Killers of the Flower Moon förväntas ha premiär någon gång under 2022 och förväntningarna är skyhöga! Allt tyder på att det här kan bli en av årets bästa filmer. Vad sägs exempelvis om rollbesättningen med namn som Leonardo Dicaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Brendan Fraser och John Lithgow?

Handlingen utspelar sig i Oklahoma på 1920-talet och kretsar kring de mystiska morden på medlemmar från Osage-stammen. Brutala dåd som ledde till en omfattande FBI-utredning som involverade J. Edgar Hoover.  

Trender bland de bästa filmerna 2022

År 2022 har potential att gå till historien som ett riktigt, riktigt bra filmår. En av anledningarna till det är att vi fortfarande ser en viss förskjutning av premiärer till följd av pandemin. Det ledde till att vi fick se många stora premiärer under 2021, men än så länge ser det ut att kunna bli ännu fler storfilmspremiärer under 2022.

Bland de många tunga titlarna som väntar ser vi fortsatt att superhjältefilmerna fortsätter att produceras i enorma mängder. Frågan är om år 2022 kan bli året då superhjältemarknaden till slut mättas, eller om det finns fortsatt utrymme för den att växa?

En annan trend som vi ser fortsätta bland de förmodade bästa filmerna 2022 är att många av dem är remakes eller uppföljare. Hollywod fortsätter att återuppliva gamla godingar. Nostalgi fortsätter uppenbarligen att sälja, vilket öppnar dörren för filmer som Top Gun: Maverick, Scream, Texas Chainsaw Massacre, Legally Blonde 3 m.m.

Nyfiken på fler filmtips? Kolla in våra listor över tidigare års allra bästa filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL