Svensk film genom tiderna: 12 filmer du måste se!

Svensk film genom tiderna: 12 filmer du måste se!

Uppdaterad 10 juni 2021 kl. 08:06 | Publicerad 09 juni 2021 kl. 18:06
ANNONS
ANNONS

Vi tipsar om svenska filmer under alla årtionden som du borde se.

Vi backar bandet över hundra år tillbaka i tiden. Vilka av dessa fantastiska filmer har du sett?

1910 - Berg-Ejvind och hans hustru (1918)

Berg-Ejvind och hans hustru
AB Svenska Biografteatern

Berg-Ejvind och hans hustru är en film av ingen mindre än Victor Sjöström som gjort en och annan film under sina dagar. I den här filmen får vi möta Ejvind som tvingas fly från fängelset efter att ha stulit prästens får för att kunna ge sin familj mat. Efter att han flyr hittar han kärleken hos en ny kvinna som återigen tvingar dem att fly, upp till bergen. 

1920 - Körkarlen (1921)

Körkarlen
AB Svensk Filmindustri

Victor Sjöström har som sagt gjort många filmer och Selma Lagerlöfs Körkarlen är en av dem. I den här filmen får vi möta en försupen man vid namn David Holm som får besök av dödens tjänare, Körkarlen. Genom deras möte får David uppleva alla hans livsval och vad det fått för konsekvenser. 

1930 - Pensionat Paradiset (1937)

Pensionatet Paradiset
AB Stockholmfilm

Pensionat Paradiset är regisserad av Weyler Hildebrand och är en komedifilm där vi får möta skräddaren Julle Bergström som jobbar som operasångare på ett världshus i skärgården där de flesta av gästerna tillhör den giriga överklassen. En skandalös pilsnerfilm som chockerade kritikerna till grunden. Det är ingen bra film, men det är ett stycke filmhistoria.

1940 - Hets (1944)

Hets
AB Svensk Filmindustri

Hets är en film av regissören Alf Sjöberg tillsammans med Ingmar Bergman som skrev filmens manus. Detta är en film om en lärare och en elev där djävulska läxförhör och fuskanklagelser sker mot den kämpande skolpojken. 

1950 - Smultronstället (1957)

Smultronstället
AB Svensk Filmindustri

Ingmar Bergman är bland det bästa vi har i Sverige och självklart är Smultronstället med på listan. Filmen handlar om doktorn Isak Borg som gör en resa mellan Stockholm till Skåne. Under resans gång får vi djupdyka in i doktorns minnen som bland annat utspelar sig i hans barndomshem. 

1960 - Ådalen 31 (1969)

Ådalen 31
AB Svensk Filmindustri

Bo Widerberg har regisserat den här filmen som skildrar just Ådalshändelserna som skedde 1931 där strejkbrytare och demonstrationståg härjade för att stoppa de orättvisa förhållanden som utövades på Bruket. Detta ledde till våld och till och med döden för några av strejkarna. 

1970 - Utvandrarna/Nybyggarna (1971, 1972)

Utvandrarna
AB Svensk Filmindustri

I Utvandrar-serien får vi följa karaktärerna Karl Oskar och Kristina i mitten av 1800-talet. Efter flera år av hårt slit och svält bestämmer sig paret för, tillsammans med grannar och vänner, att ge sig av över Atlanten för att skapa ett nytt och bättre liv i Amerika. Filmerna baseras på Vilhelm Mobergs böcker med samma namn.  

1980 - Mitt liv som hund (1985)

Mitt liv som hund
AB Svensk Filmindustri

Innan Lasse Hallström begav sig till USA så gjorde han succé med den svenska filmen Mitt liv som hund där vi får möta pojken Ingemar som tvingas spendera sommaren hemma hos sin morbror efter att hans mor blivit sjuk. Väl där bekantar han sig med pojkflickan Saga. 

1990 - Änglagård (1992)

Änglagård
Sonet Film AB

Colin Nutleys Änglagård är en film som de flesta hört talas om där vi får följa Fanny och Zac som dyker upp i en liten och isolerad by för att överta Änglagård eftersom Fanny är den enda arvingen till huset vars ägare dött. Detta gör sig inte populärt i byn där alla redan känner alla. 

2000 - Tillsammans (2000)

Tillsammans
Sonet Film AB

Tillsammans är en film av Lukas Moodysson med bland andra Michael Nyqvist och Lisa Lindgren i huvudrollerna. I filmen får vi följa Elisabeth som flyttar in i ett kollektiv tillsammans med sina två barn efter att ha lämnat sin alkoholiserade man. I kollektivet får vi följa en rad olika personligheter som krockar på ett roligt sätt. 

2010 - Trevligt Folk (2015)

Trevligt Folk
AB Svensk Filmindustri

Trevligt Folk är en dokumentärfilm där Filip Hammar och Fredrik Wikingsson följer Patrik Andersson och Per Fosshaug när de väljer att starta ett nytt Bandy-lag för invandrare med siktet inställt på att få spela i Bandy-VM inom ett år. En känslofylld resa med både roliga och sorgliga inslag. 

2020 - Greta (2020)

Greta
Triart Film AB

Greta är en dokumentär om den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som gjort sitt namn känt över hela världen. I filmen, som är regisserad av Nathan Grossman, får vi följa Greta och hennes kamp om att få världens befolkning att förstå allvaret i det rådande klimathotet. 

VIDARE LÄSNING:

Kommande svenska filmer 2021

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL