Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fansen backar Henry Cavill – vill inte se Liam Hemsworth i The Witcher

Därför lämnar Henry Cavill The Witcher – frustration, missnöje och nya projekt

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
29 juni 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
29 juni 2023

Drömprojektet blev till en mardröm

"The Witcher" är tillbaka på Netflix – och det med sista säsongen med Henry Cavill i huvudrollen. Skådespelaren lämnar en roll som han en gång kampanjade aktivt för att få – men vad ligger egentligen bakom beslutet? Filmtopp förtydligar varför Henry Cavill lämnar "The Witcher".

Därför lämnar Henry Cavill The Witcher – drömprojektet blev till en mardröm

Den tredje säsongen av Netflix-succén The Witcher har nu hittat till Netflix – men det är inte en enkom glädjefylld återvändo för serien. Den nya säsongen innebär också ett farväl av stjärnan Henry Cavill. I oktober 2022 blev det officiellt att Cavill lämnar rollen, som istället kommer att spelas av Liam Hemsworth från och med den fjärde säsongen.

Sedan nyheten avslöjades har det spekulerats mycket kring anledningarna till att Henry Cavill har valt att hoppa av. Ytterst få teorier har bekräftats av skådespelaren själv, men med det sagt finns det några påstådda orsaker som sannolikt har spelat en avgörande roll i hans uttåg ur serien.

Därför lämnar Henry Cavill The Witcher – frustration, missnöje och nya projekt
Foto: Netflix.

Meningsskiljaktigheter med skaparen och manusförfattarna

Trots att nyheten om att Henry Cavill lämnar The Witcher kom överraskande, så var beskedet inte helt och hållet oväntat. Det har nämligen florerat rykten om meningsskiljaktigheter mellan seriens stjärna och skaparen Lauren Schmidt Hissrich (samt med andra kreativa beslutsfattare bakom kameran) sedan innan premiären 2019.

Henry Cavill har flertalet gånger pratat om hur han kämpat för att hålla sin karaktär, Geralt of Rivia, mer i linje med karaktären i källmaterialet som Netflix-serien är baserad på. I andra ringhörnan har Hissrich, bitvis irriterat (åtminstone till synes), pratat om Cavills notoriska feedback. Deras relation har dessutom upplevts som aningen ansträngd sen redan innan inspelningen av den första säsongen, med tanke på att Cavills aktiva kampanjande för rollen inte gick hem hos Hissrich helt och hållet.

Det råder med andra ord ingen tvekan om att Henry Cavills uttalade drömroll inte blev helt och hållet vad han hade hoppats på, och därför känns de kreativa meningsskiljaktigheterna som den sannolikt främsta anledningen till att han valt att lämna serien.

I sitt eget meddelande till fansen, som Cavill publicerade på sociala medier när nyheten blev officiell, konstaterar han enbart att hans era som Geralt är över och lyfter Liam Hemsworth som en värdig ersättare.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Henry Cavill (@henrycavill)

En utmanande inspelning

En annan anledning som kan ha legat bakom att Cavill valde att lämna The Witcher är att inspelningen av serien har beskrivits som utmanande. Fantasyvärlden i serien har skapats på inspelningsplatser runt om i Europa och flera gånger dragit ut på tiden. Eftersom Cavill enligt rapporter endast ska ha varit kontrakterad att spela rollen i tre säsonger, kan inspelningen ha varit en bidragande faktor till att inget nytt kontrakt skrevs.

Detta känns dock som ett troligare scenario i samband med att det såg ut som om Henry Cavill skulle återvända till rollen som Superman i DC:s filmuniversum – en kombination som schemamässigt hade kunnat bli en mardröm. Någon comeback som Superman blev det som bekant inte. Bara veckor efter nyheten om att Cavill skulle lämna The Witcher stod det klart att han inte fanns med i James Gunns planer för Superman.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Henry Cavill (@henrycavill)

Reaktionerna – fansen vill ha kvar Henry Cavill

Framgångarna för "The Witcher" har till stor del tillskrivits Henry Cavill för hans prestation i huvudrollen som Geralt. Föga förvånande ledde det därför till starka reaktioner när Cavill officiellt meddelade att han skulle lämna rollen efter den aktuella säsongen. Många fans påstår sig till och med vara beredda på att överge serien nu när Liam Hemsworth ska ta över huvudrollen.

Det väntar härnäst för Henry Cavill – nya drömprojekt på horisonten

Henry Cavill har inte bara lämnat drömrollen i The Witcher bakom sig, han har som sagt även tvingats tacka för sig som Superman i DC:s filmuniversum. För de allra flesta hade det kunnat få förödande konsekvenser att förlora två så definierande storroller på så kort tid, men för Cavill ser det inte ut att vara någon större fara. Stjärnan sover sannolikt gott om nätterna med vetskapen om att flera nya projekt väntar runt hörnet.

Nästa år kommer vi att få se Henry Cavill i två storfilmer – den stjärnspäckade spionthrillern Argylle (som nyligen avrundade sin inspelning) och Guy Ritchies kommande andra världskriget-film The Ministry of Ungentlemanly Warfare. Ännu längre fram i tiden förmodas han medverka i en kommande reboot av Highlander och han har dessutom satt ett Warhammer-relaterat projekt i rullning med Amazon Studios och Prime Video i ryggen.

"The Witcher" säsong 3, volym 1 har premiär på Netflix den 29 juni. Volym 2 har premiär den 27 juli.

NÄSTA ARTIKEL