Paradis City är nästa Jens Lapidus-serie som ska höja ribban i Sverige

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige

  • Amazon Prime
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 07 juni 2024 kl. 11:51 | Publicerad 06 juni 2024 kl. 18:00

Exklusivt från inspelningen av serien som ska ta Sverige med storm

Filmtopp har fått en exklusiv inblick i skapandet av Prime Videos kommande Jens Lapidus-serie, "Paradis City", som har premiär nästa år.

Snabbversion
  • Under våren besökte Filmtopp inspelningen av Prime Video-serien Paradis City, baserad på Jens Lapidus bok med samma namn.
  • Producenten Nicklas Wickström Nicastro och Karin Lindström, nordisk programchef på Prime Video, berättar om visionen för serien.
  • Huvudrollsinnehavaren Alexander Abdallah förklarar vad som lockade med att göra ännu en Jens Lapidus-serie efter Snabba Cash.
  • Se exklusiva bakom kulisserna-bilder från inspelningen.

När "Snabba Cash" landade på Netflix 2021 kändes det som om ribban höjdes för svenska produktioner. Snart kan det ske igen och även denna gången med en serie hämtad ur ett verk av Jens Lapidus. I början av 2025 kommer Paradis City till Prime Video. Det är en actionthriller baserad på Lapidus roman med samma namn, och produktionen spelade in sina sista scener på MMA-galan Fight Club Rush 20 den 1 juni.

Tidigare i våras var Filmtopp på plats under inspelningen av serien och fick då se en intern trailer – en trailer som det var omöjligt att inte golvas av. Baserat på materialet som Filmtopp fick se känns det inte alls osannolikt att även denna Lapidus-serie blir en game-changer på den svenska streamingmarknaden.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Alexander Abdallah (höger) spelar en av huvudrollerna i "Paradis City". Foto: Audrius Solominas / Prime Video.

En ny typ av Jens Lapidus-berättelse – där samtiden möter framtiden

I "Paradis City" har Sveriges mest utsatta områden murats in. Innanför dessa murar råder särskilda lagsystem som införts med förevändningen att de skyddar resten av samhället. Det största av dessa inmurade områden kallas för Paradis City, och när inrikesministern är där för att hålla tal kidnappas hon av maskerade män.

För att hitta inrikesministern vänder sig SÄPO-agenten Fredrika (Julia Ragnarsson) till den före detta MMA-fightern Emir (Alexander Abdallah), som riskerar livstids fängelse. Fredrika ger honom ultimatumet att infiltrera Paradis City i sökandet efter ministern, eller riskera att aldrig få träffa sin dotter igen.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Julia Ragnarsson spelar serien andra huvudroll. Foto: Audrius Solominas / Prime Video.

Jens Lapidus verk är, mycket tack vare "Snabba Cash", förknippad med sina samtida samhällsskildringar, men som beskrivningen av handlingen avslöjar tar Paradis City ut svängarna mer än så. På plats under Filmtopps besök av inspelningen fanns seriens producent Nicklas Wickström Nicastro (Snabba Cash, Red Dot, En man som heter Ove). Han förtydligade hur Paradis City skiljer sig åt från Lapidus andra verk.

– [Paradis City] är mer det här tankeexperimentet att samhället som vi har i dag i Sverige, med ökad polarisering, ökade problem med kriminalitet, mer rädsla, framför allt ett hårdare klimat, drar man det till sin spets... hur ser Sverige ut då? 

Nicklas Wickström Nicastro är producent för Strive Stories som han äger tillsammans med Jens Lapidus.

– Min fulpitch för det här projektet är Flykten från New York möter Snabba Cash, då får vi Paradis City, säger han, för att specificera tonen på serien ytterligare.

Huvudrollerna i "Paradis City" spelas av Julia Ragnarsson och Alexander Abdallah. Den sistnämnda av dem fick sitt stora genombrott när han briljerade i rollen som Salim i Snabba Cash. När han nu valde att ta klivit in i en ny Lapidus-värld var det viktigt för honom att han inte tog sig an en typ av roll och serien som han redan hade gjort.

– Det var någonting som var viktigt för mig [...] Om man gör en ny ”orten-film” så måste man ändå försöka komma på nya takes, så det inte blir att man reproducerar, förklarar Abdallah.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Audrius Solominas / Prime Video.

Alexander Abdallah är ”vår svenska method actor”

Alexander Abdallah var en av de starkast lysande stjärnorna i Snabba Cash, och han imponerade även i dramaserien Thunder in My Heart. Men framgångarna i de två tittarfavoriterna har inte fått honom att dränka sig själv i arbete som många andra hade gjort i samma situation. Istället har han tagit ett steg tillbaka och valt sina projekt med ännu större omsorg.

– Jag tackar oftast nej om jag känner att det inte är en kommentar [på något]. Jag vill känna någonting djupare, alltså att jag använder mitt skådespeleri till att påverka och förändra, än att bara göra något underhållande, förklarar Alexander.

Han erkänner visserligen att den där typen av projekt som enbart existerar i underhållningssyfte börjar kännas mer och mer tilltalande, men Paradis City var en serie som lockade på grund av vad den säger om samtiden och vart vi är på väg som land.

– Jag vill vara i intressanta projekt, och då var Paradis City ett sånt projekt. Det är så intressant ur ett politiskt perspektiv att få fantisera om hur Sverige skulle kunna se ut om många år, och att vi är på väg dit, och att den här muren redan finns i [form] av segregation, fast inte en ren, faktisk mur.

För Nicklas Wickström Nicastro verkar det aldrig ha varit någon tvekan om att Abdallah var rätt person för rollen som Emir.

– Innan jag ens började pratade med manusförfattare och kanal, så bad jag honom att bara ”läs den här boken”, förklarar han.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Audrius Solominas / Prime Video.

Det var som sagt viktigt för Abdallah att serien och rollen skulle vara något annat än det han gjorde i Snabba Cash, men det är inte bara tonen som skiljer sig i Paradis City, det krävdes också en fysisk förvandling för skådespelaren.

Inför produktionen blev det många intensiva månader i gymmet och när det var dags att börja filma rakades håret av, näsan fick en puckel och öronen förvandlades den typ av "blomkålsöron" som utmärker rutinerade fighters.

En som imponerats av Alexander Abdallahs arbete är Karin Lindström, som är Prime Videos nordiska programchef.

– Det är vår svenska method actor, säger hon och får medhåll av Wickström Nicastro.

Fler som medverkar i serien förutom tidigare nämnda Abdallah och Ragnarsson är Sverrir Gudnason, Félice Jankell och Lancelot Ncube m.fl. Regissörer är Fenar Ahmad (Darkland) och Alain Darborg (Red Dot), och huvudförfattaren är Björn Paqualin (Ockupationen), med Oliver Dixon och En del av dig-aktuella Michaela Hamilton som avsnittsförfattare.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Regissör Alain Darborg. Foto: Audrius Solominas / Prime Video.

”Ska kunna fungera lika bra som Jack Ryan och Reacher”

Innan det stod klart att Prime Video blir hem till Paradis City var den tänkt att produceras för Viaplay, men när marken rämnade under konkurrentens fötter blev serien en av nio titlar som Prime Video tog in under sitt tak.

För Karin Lindström kändes Paradis City som ett perfekt tillskott – som hon hoppas och tror ska kunna mäta sig med flera av tjänstens internationella storserier.

– Vi ser att vår publik i dag, och att de som kommer till Prime Video, de tittar väldigt mycket på våra amerikanska, stora serier, och då är det väldigt viktigt att även det vi gör lokalt håller samma nivå. Det ska kunna ligga bredvid Jack Ryan och Reacher och fungera lika bra. Och redan tidigt när jag började prata med Nicklas om det här projektet så kände jag att det fanns något som passar vår publik och tjänst i Paradis City, förklarar Karin Lindström.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Mauricio Molinari / Prime Video.

Nicklas Wikström Nicastro utvecklar:

– Det är det som också var idén, att vi vill göra något ”konceptigt”. Som sagt, det finns något amerikanskt över det, men att vi ändå behåller det här autentiska som vi är så duktiga på i Norden. Att det finns en trovärdighet, att det är karaktärsdrivet och att det har den kvaliteten. Men också Jens Lapidus-DNA:t.

Trots att serien lyfts fram som actiondriven, menar Karin Lindström att det inte spektakel på bekostnad av karaktärerna.

– Jens är ju väldigt duktig på att skapa karaktärer som engagerar, och även om trailern (som visades för Filmtopp) visualiserar väldigt mycket action och häftiga scener, så landar vi också i det i serien. Det är relationer och dialoger som är jättefina, det är väldigt duktiga skådespelare. Det är liksom toppklass på alla.

De ögonblick Filmtopp fick se av serien utlovar något utöver det vanligt. Om det innebär att "Paradis City" lyckas höja den där ribban återstår att se (det hade inte varit första gången promo-material lovar mer än det kan hålla). Oavsett var längesen jag fick samma känsla av att ha fått se något jag inte har sett förut. Game-changer eller inte, fram tills det att vi får svaret nästa år är det här den svenska serien att se fram emot.

Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Mauricio Molinari / Prime Video.
Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Audrius Solominas / Prime Video.
Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Audrius Solominas / Prime Video.
Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Audrius Solominas / Prime Video.
Paradis City är Jens Lapidus-serien som ska höja ribban i Sverige
Foto: Mauricio Molinari / Prime Video.

En större intervju med Alexander Abdallah om hans roll i "Paradis City" dyker upp längre fram. Håll utkik!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL