Jens Lapidus i Renées Brygga: Fick ångest av att frikänna kriminella

Jens Lapidus i Renées Brygga: "Fick ångest av att frikänna kriminella"

  • C More
Sofie Landgren
08 februari 2023 kl. 06:02

Kriminalförfattaren om det tidigare livet

I onsdagens avsnitt av "Renées Brygga" 2023 på TV4 gästar Jens Lapidus – mannen som gick från att försvara brottslingar som till att skriva bästsäljare med sina erfarenheter som inspiration. I programmet pratar han om gängkriminalitet, knarket och att han "fick ångest av att frikänna kriminella".

Jens Lapidus Renées Brygga TV4
Jens Lapidus. Foto: TV4.

Författaren om de tuffa åren som advokat

I det femte avsnittet av årets säsong av Renées Brygga ser vi ingen mindre än Jens Lapidus som en av gästerna. Jens är den före detta advokaten som blev till en av Sveriges mest framgångsrika författare. Hans populära böcker med skildringar om Stockholms undre värld har även lett till ett flertal filmatiseringar, så som Snabba Cash-trilogin, som även blev en Netflix-serie med samma titel. Även serien Top Dog, som är baserad på hans senaste bokserie med samma titel, har blivit en stor succé.

I dagens avsnitt öppnar Jens upp sig om de tuffa åren som verksam advokat.

Jens Lapidus i Renées Brygga TV4
Jens Lapidus. Foto: TV4.

Jens Lapidus i Renées Brygga: "Fick ångest av att frikänna kriminella"

I somras besökte Jens Lapidus Renées Brygga, och i en vacker skärgårdsmiljö öppnade han upp sig om hur skrivandet blev som en slags terapi både innan och under de fem åren han jobbade som advokat.

Jens började skriva redan innan han var färdigutbildad advokat och det var när han jobbade på en domstol som han fick upp ögonen för ett Sverige han inte visste fanns. Det var här han fick insyn i gängkriminalitet och knarkhandel – något som var både spännande och jobbigt att bevittna. Jens fick då ett behov av att bara få ur sig allt, vilket ledde honom till skrivandet. Han började anteckna saker som han upptäckte i domstolen och insåg snabbt att det Sverige som han bevittnat inte hade skildrats inom svensk litteratur på den tiden.

Renée ställde frågan om hur han har förhållit sig till en klient som han vet har begått ett avskyvärt brott. 

– Man får ont i magen, ligger och tänker på det, får ångest. Jag måste göra mitt jobb och få honom friad, men tänk om han blir frikänd och går och våldtar en ny person till exempel, förklarar Lapidus.

Missa inte "Renées brygga" som sänds onsdagar på TV4 Play och TV4.

Jens Lapidus är nu aktuell med nya boken "Mr Ett", som är den fjärde delen i "Top Dog"-bokserien.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL