Maktens ringar-skaparna om Tom Bombadil: "Hur vågar du?!"

Maktens ringar-skaparna om Tom Bombadil: "Hur vågar du?!"

  • Amazon Prime
Filmtopp
06 september 2022 kl. 16:09

Reagerar starkt på Filmtopps fråga

Under galapremiären i London intervjuade Filmtopp Patrick McKay och John D. Payne – skaparna bakom den nya Sagan om ringen-serien "Maktens ringar". När Tom Bombadil kom på tal reagerade de starkt.

I fredags hade Amazons mastodontprojekt Sagan om ringen: Maktens ringar premiär och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Internet har svämmat över av hat, men även försvar mot den nya serien som har fått utstå en hel del kritik online.

Enligt Amazon har en armé av nättroll gått ut för att punktera serien, mycket för att den beskrivs som "woke" med en kvinnlig huvudroll och inneha karaktärer av olika etniciteter. Något som fick Amazon att "pausa" betygsättningen på utvalda plattformar.

Maktens ringar
Fr.v. John D. Payne och Patrick McKay. Foto: Andrew Timms/Prime Video.

Lusläste alla Tolkiens texter

Filmtopp gav däremot serien högt betyg och tyckte att den var betydligt mer lovande än HBO Max satsning House of the Dragon.

På galapremiären i London passade Filmtopps Eric Diedrichs på att ställa några frågor till seriens skapare Patrick McKay och John D. Payne – två Tolkienentusiaster som lusläst allt författaren skrivit inför skapandet av serien för att hitta alla möjliga detaljer om Midgårds andra tidsålder. Något som de beskrev som att "leta efter skatter i Marianergraven". På frågan om vilken de största skatten de hittade var, svarade de "hopp".

Hopp? Kom igen, ni kan bättre än så.

– Låt mig utveckla. Vi lever i en värld full av uppdelningar just nu och Tolkien handlar om att människor enas trots sina oenigheter. Alver och dvärgar kan samarbeta för att besegra ondskan. Och det kan även vi, förklarar Patrick McKay.

Tom Bombadil
Målning på Tom Bombadil av Hildebrandt-bröderna.

Dementerar alla rykten

Många Tolkienälskare blev besvikna när karaktären Tom Bombadil inte var med i Peter Jacksons Sagan om ringen-filmatisering. När Filmtopp frågade John och Patrick om hur frestade de var över att ta med honom i sin TV-serie bröt de ut i skratt:

– Hur vågar du, hur vågar du, sir?!, säger Patrick McKay och skrattar.

– Alla rykten om att Tom Bombadil skulle vara med i serien är falska. Det finns ingenting i det, säger John D. Payne.

Men övervägde ni aldrig det?

– Vi kan säga som så att han finns runtomkring. Du vet, han är äldre än det första ekollonet och finns överallt i naturen, säger Patrick McKay.

Med det tackar vi Patrick McKay och John D. Payne för pratstunden. "Sagan om ringen: Maktens ringar" går att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL