Jeff Bezos om Maktens ringar: "Fucka inte upp detta"

Maktens ringar-stjärnan Morfydd Clark: "Det var en sådan lättnad"

  • Amazon Prime
Filmtopp
02 september 2022 kl. 20:09

Spelar Galadriel i nya serien

I dag är det premiär för "Maktens ringar" på Amazon Prime Video. Filmtopp var på världspremiären i London och pratade med flera av seriens stjärnor.

Nu har äntligen de två första avsnitten av Sagan om ringen-serien Maktens ringar släppts på Amazon Prime Video. Avsnitten fick högt betyg av Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs vars puls "undrade som bongotrummorna på en Santana-konsert" när han slog sig ner i biofåtöljen. Två timmar senare pustade han ut för att konstatera att serien är ett "storslaget äventyr olikt allt annat du sett på TV."

Morfydd Clark i Maktens ringar
Morfydd Clark. Foto: Jeff Spicer / Getty Images åt Amazon.

I serien ser vi den svenskfödda uppstickaren Morfydd Clark som en yngre version av Galadriel. Hon berättar följande om sin långa och komplicerade audition för rollen:

– Den var mycket och lång och ägde rum i tre olika länder. Jag gjorde audition med två olika scener, en med Elrond och en med Halbrand, och den med Elrond spelade vi först in långt senare. Det var en sådan lättnad när vi väl hade filmat den, auditionen var äntligen över, säger Morfydd och skrattar.

Charles Edwards, Maktens ringar
Charles Edwards. Foto: Jeff Spicer / Getty Images åt Prime Video.

Skådespelarna om vad som förvånade dem mest

I serien ser vi även The Crown-stjärnan Charles Edwards som alvsmeden Celebrimbor och Benjamin Walker som alvkungen Gil-Galad. Filmtopp frågar dem vad det var i Tolkiens värld som förvånade dem mest under inspelningen:

– Hur uttömmande den är. Jag var ett stort fan som ung, men ju mer jag läser desto mer ändlösa är Tolkiens korridorer. För varje dörr som är halvöppen kikar man bara in. Det är en hel värld, det är häpnadsväckande. Han är en otrolig, otrolig författare, säger Charles Edwards och får medhåll från Morfydd Clark.

– Den är närmast bibliskt i sin natur, säger Benjamin Walker. Varje gång man återvänder till texterna upptäcker man något nytt som inte bara berikar det vi försöker göra utan också mig som person och som ett fan. Djupet, hur intrikat det är, vilket sinne. Att vi får ta del av detta och dela med oss av det vi tar del av är ett av de stora nöjena med arbetet.

Maktens ringar
Kaya Scodelario och Banjamin Walker. Foto: Jeff Spicer / Getty Images åt Prime Video.

Tolkandet av Tolkiens texter

Tolkiens sätt att skriva på gav även serieskaparna vissa friheter att utforska olika, spännande alternativ:

– En annan sak är att han lämnade mycket implicit och obekräftat med många valmöjligheter, och jag tror att det är det som vi verkligen har gillat med det här projektet. Att det har gett oss möjligheten att undersöka några av de där valen, säger Charles Edwards.

"Sagan om ringen: Maktens ringar" går nu att streama på Amazon Prime Video.

NÄSTA ARTIKEL