Kolla in den läckra postern till Hammarskjöld med Mikael Persbrandt

Vinterns svenska filmer 2023 – alla höjdpunkter

Emil Oscar Rasmussen
09 november 2023 kl. 20:11

Din guide till den svenska filmvintern

Under årets mörkaste och kallaste månader väntar ljus och värme i form av nya svenska filmer. Här listar vi höjdpunkterna för vintern 2023.

Filmåret delas ofta upp i ett vår- och ett höstfönster, som även omfattar sommaren och vintern. Det hindrar oss dock inte från att göra en egen sammanställning över filmer som kommer specifikt under den kalla, snögnistrande (förhoppningsvis) vintern.

Nedan listar vi de största svenska filmpremiärerna vinter 2023. Värt att nämna är att det kan tillkomma en rad nya titlar efter årsskiftet, med tanke på att någon större presentation ännu inte arrangerats för det första halvåret 2024, så som det senast gjordes för hösten 2023.

Svenska filmer vintern 2023 – höjdpunkter du inte får missa

Amina – 1 december 2023

I Amina, regisserad av Ahmed Abdullahi, får vi följa en ung och talangfull MMA-fighter som försöker balansera sporten med rollen som mamma till en dotter. Snart ställs hon inför dilemmat att försöka förverkliga sig själv eller att vara den mamma som förväntas av henne.

100 årstider – Vinterns svenska filmer 2023
Foto: Draken Film.

100 årstider – 1 december 2023

När Giovanni passerar en korsning ser han reklam för en kommande Dramaten-uppsättning av regissören och ungdomskärleken Louise Peterhoff. Det blir startskottet på en resa som tar oss med på en resa genom tid och rum, med hjälp av dokumentärt material. Den unika hybridfilmen följer Giovanni Bucchieri och det är en stark berättelse som berör allt från drömmar till misslyckanden och bipolaritet till evig kärlek.

Knyckertz & snutjakten – Vinterns svenska filmer 2023
Foto: Nordisk Film.

Knyckertz & snutjakten – 1 december 2023

Snuten, hunden alltså, är Tures bästa vän. Men nu verkar det som om familjen Knyckertz har kommit över Snuten på ohederligt vid. Nu måste Ture välja om han ska göra det rätta och lämna tillbaka sin bästa vän, eller låta den förbli en del av familjen – ett beslut som dessutom kan bli helt avgörande för hur en livsfarlig kupp slutar.

Knyckertz & snutjakten regisseras av Leif Lindblom.

Vinterns svenska filmer 2023 – alla höjdpunkter
Foto: Story.

Puss hej då – 8 december 2023

Puss hej då, i regi av Annika Fredriksson är en film som från två systrars perspektiv skildrar chocken av att som nybliven mamma bli lämnad av sin partner för en annan kvinna. Filmen beskrivs som en laddad upplevelse som spelar på hela känsloregistret.

Beck: Inferno
Foto: TV4.

Beck: Inferno – 8 december 2023

I kommande Beck – Inferno är Josef avstängd från Beck-gruppen efter att ha anklagats för att ha misshandlat en SÄPO-agent. Men nya SÄPO-chefen Klas Fredén erbjuder en livlina till Josef – men bara om han ställer upp på att söka upp en kvinna som påstås ha stulit Botticelli-tavlan "Inferno". Det är ett uppdrag som kommer med stora risker både för honom själv och de andra i Beck-gruppen.

Bamse och världens minsta äventyr – Vinterns svenska filmer 2023
Foto: Nordisk Film.

Bamse och världens minsta äventyr – 22 december 2023

Det är dags för ett nytt Bamse-äventyr – denna gången i miniatyr. Åtminstone för Nalle-Maja, som känner sig förbisedd under en familjepicknick får i sig XYZ-saft och blir pytteliten. Nu är frågan om de andra kommer att kunna hitta den mikroskopiska versionen av henne, och vad hon kan göra för skillnad när hon är liten som en myra.

Hammarskjöld med Mikael Persbrandt
Foto: Nordisk Film.

Hammarskjöld – 25 december 2023

På juldagen är det dags för efterlängtade Hammarskjöld med Mikael Persbrandt i titelrollen. Året är 1961 och Dag Hammarskjöld har bara ett år kvar på sin post som generalsekreterare för FN. En efterlängtad frihet närmar sig, men det kalla kriget tar ingen hänsyn till hans situation. Hammarskjöld tar sig an att medla fred i Kongo, brännpunkten för det kalla kriget – ett uppdrag som anses omöjligt av många; ett självmord av andra.

Vinterns svenska filmer 2023 – alla höjdpunkter
Foto: SF Studios.

Ett sista race – 25 december 2023

Ett sista race är Edward af Silléns kommande film med stjärnor som David Hellenius och Malin Åkerman. Filmen följer streetracing-legendaren Dennis som efter många år som en frånvarande make och pappa bestämt sig för att ta sig en ett mer ansvarsfullt liv. Den planen tar sig en törn när han får reda på att hans 16-åriga dotter ska vara med i ett race tillsammans sin nya pojkvänt. Nu beger sig Dennis ut på vägarna med sin exfru för ett sista race, med målsättningen att stoppa dottern.

Stockholm Bloodbath
Foto: Viaplay.

Stockholm Bloodbath – 19 januari 2024

En efterlängtad svensk film som kommer i slutet av vintern är Stockholm Bloodbath. Mikael Håfströms actionfilm dramatiserar ett av svensk historias mest mytomspunna ögonblick. I centrum hittar vi en maktgalen dansk kung som skoningslöst planerar att ta över den svenska tronen. Samtidigt får vi följa två systrar som vill hämnas sin mördade familj. Det hela kulminerar i den svenska huvudstaden där ett blodbad väntar.

Filmtopp håller dig uppdaterad om fler filmer annonseras för vintern 2023/2024.

NÄSTA ARTIKEL