Nya filmer och serier på TV4 Play i december 2023

TIPS: 6 serier för dig som inte kan få nog av Beck

Karna Mahoney
05 maj 2024 kl. 20:05

Tips för sig som älskar kriminaldraman

Det finns gott om serier och filmer om blåljusdraman såväl som polismysterium. Här listar vi några serier som liknar den omtyckta Beck-serien.

Den populära historien om mordutredaren Martin Beck är en filmserie som visats i många tv-soffor. Karaktären Beck har spelats av flera olika skådespelare och den allra första filmen om den välkända polisen kom ut redan 1967. 

Den senaste uppsättningen av Beck-serier med Peter Haber i huvudrollen släppte sitt första avsnitt 1997 och har sedan dess släppt 9 säsonger av filmer. 

För dig som inte får nog av Beck kommer här tips på fler serier som liknar den populära serien:

Foto: TV4.

Wallander

Låt oss först börja med en av de mest självklara titlarna på listan. Filmkaraktären Wallander är baserad på samma figur i romanerna skrivna av Henning Mankell. I denna filmserie får tittarna följa Ystadspolisen Kurt Wallander i hans arbete som poliskommissarie. 

Se var du kan streama Wallander

Foto: SVT.

Graven / Morden

SVT gjorde två säsonger av en deckarserie, som heter Graven och Morden, där den första släpptes 2004 och den andra 2009. Både är de med samma gäng skådespelare, där Kjell Bergqvist frontar i rollen som utredaren Cege Ljung. I Graven sätter Ljung ihop sitt bästa team för att ta fram svar när en massgrav hittas i den fingerade byn Munkhärad. De bor tillsammans på en båt för att kunna vara nära mordplatsen.

I den fristående uppföljaren Morden från 2009 hittas ett lik i en blindgång i ett gammalt vattenfyllt schakt ute på Skärsö, en fiktiv gammal militärö i Stockholms skärgård. Fyndet visar sig ha kopplingar till ett tidigare fall för kriminalkommissarie CG Ljung.

Se var du kan streama Graven och Morden

Tunna blå Linjen
Foto: SVT.

Tunna blå linjen

Den hyllade polisserien Tunna blå linjen med Oscar Töringe och Amanda Jansson handlar om en grupp poliser i Malmö. Tittare får följa deras vardag i arbetslivet som polis och även hur det vävs samman med deras privatliv. Första säsongen blev en succé redan när den släpptes 2021. Sedan dess har det även kommit en andra säsong och nummer tre är på väg den med.

"Tunna blå linjen" streamas på SVT Play.

6 serier för dig som inte får nog av Beck
Foto: NBC.

Chicago P.D.

Det finns gott om blåljus-serier även utanför Sveriges gränser, hela vägen bort i Chicago i USA exempelvis.I Chicago P.D. får tittarna följa poliserna som arbetar i distrikt 21 i just Chicago. Första avsnittet släpptes 2014 och serien är nu på sin elfte säsong. Med andra ord finns här mycket att dyka ned i.

Chicago P.D. är en del av konceptet One Chicago som skapats av mediebolaget NBC. Utöver polisdramat Chicago P.D. finns även Chicago Fire som handlar om en brandstation i staden och Chicago Med som utspelar sig på ett sjukhus. 

Se var du kan streama Chicago P.D.

Foto: TV4.

Johan Falk 

Filmerna om göteborgspolisen Johan Falk är inget annat än en svenska klassiker, som ofta jämförs med Beck. Den första filmen släpptes redan 1999 och totalt finns det hela 20 stycken filmer i filmserien. Den senaste filmen kom 2015, och det har under en tid ryktats om att fler är på väg.

I den här filmserien får vi följa Johan Falk i hans yrke som polis och vidare när han förflyttas till avdelningen GSI- gruppen för särskilda insatser. 

Se vad u kan streama Johan Falk

The Blacklist säsong 10 – detta vet vi
Foto: NBC.

The Blacklist

I den här serien får vi följa FBI- agenten Elizabeth Keen. Hennes jobb tar en tydlig vändning när den efterlyste brottslingen Raymond Reddington överlämnar sig själv till polisen efter att ha varit efterlyst i många år, och han är endast villig att prata med Elizabeth Keen. 

Serien gick under 2013- 2023 och har hela tio säsonger. 

Se var du kan streama The Blacklist

Hoppas att Filmtopps tips kan hjälpa dig att hitta din nya favoritserie!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL