Tidernas 15 bästa skräckfilmer – svensk film på topp 3

Tidernas 15 bästa skräckfilmer – svensk film på topp 3

Sofie Landgren
22 maj 2024 kl. 18:00

Skräck när den är som bäst – enligt RottenTomatoes

RottenTomatoes är den amerikanska webbplatsen som sammanställer kritikeromdömen och användarbetyg för filmer och serier. Sajten har gjort en gedigen lista med tidernas 200 bästa skräckfilmerna genom tiderna. Filmtopp lyfter fram de 15 topprankade filmerna, där vi också hittar en svensk rysare.

Tidernas bästa skräckfilmer enligt RottenTomtatoes

Den amerikanska sidan RottenTomatoes har gjort en gedigen insats och sammanställt en lista med de 200 bästa skräckfilmerna genom tiderna. Listan har skapats genom att kombinera sajtens unika "Tomatometer rating" (baserad på kritikernas omdömen) med användarnas betyg. I övrigt har även sådant som premiärår och antal recensioner för respektive film tagits med i beräkningen. För nyare skräckfilmer (som släppts sedan 2016) krävs exempelvis minst 100 kritikerrecensioner för att kunna kvala in på listan.

Filmtopp har underlättat för alla skräckfilmsälskare genom att plocka ut de 15 filmer med högst ranking, och hör och häpna, vi har en svensk stolthet på plats två!

Alien (1979)
Foto: 20th Century Studios.

1. Alien (1979)

På en plats ett över tidernas bästa skräckfilmer har vi kultfilmen Alien som satte skräck i hela världen när den kom ut 1979. Kritikerna summerar filmen som en modern klassiker. Alien blandar science fiction, skräck och dyster poesi till en sömlös helhet och det är de kvaliteterna som gör att den rankas som den absolut bästa skräckfilmen enligt RottenTomatoes.

För dig som inte redan sett filmen så är den det första kapitlet i den stora och skräckinjagande science-fiction-franchisen. Skräcken börjar när besättningen på rymdskeppet Nostromo undersöker en sändning från en avlägsen planet, och gör den fasansfulla upptäckten att där finns en livsform som uppstår och förökar sig inuti människokroppar. Nu måste besättningen inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan även för hela mänsklighetens.

Här kan du streama: Alien

Låt den rätte komma in (2008)
Foto: Sandrew Metronome / Stiftelsen Svenska Filminstitutet.

2. Låt den rätte komma in (2008) – silvermedajl till den svenska succéfilmen

På plats nummer två har vi vår svenska vampyrfilm och stolthet Låt den rätte komma in från 2008. Placeringen är något överraskande. Inte på grund av att det här inte är en bra film, för det är den verkligen, men för att amerikanerna inte alltid är så lätta att charma med utländska filmer. Istället brukar de göra sina egna remakes, och år 2010 släpptes en amerikansk tolkning av filmen, Let Me In, med bland andra Chloë Grace Moretz i huvudrollen. Så att det är den svenska versionen och inte den amerikanska som ligger topp två är en enorm komplimang.

Kritikerna hyllar filmen och tycker att den återupplivar den till synes trötta vampyrgenren genom att effektivt blanda skrämsel med intelligent berättande.

Här kan du streama: Låt den rätte komma in

Aliens - återkomsten (1986)
Foto: 20th Century Studios.

3. Aliens - återkomsten (1986)

På plats tre har vi ytterligare ett kapitel ur Alien-franchisen. Rotten Tomatoes motiverar kritikerna Aliens - återkomstens fina placering med följande:

– Även om Alien var ett under av långsamt byggande, atmosfärisk spänning, har Aliens en mycket större inre kraft och en typiskt stark prestation från Sigourney Weaver.

Filmen handlar om att Ripleys berättelser om Alien och besättningens grymma öde möts av skepsis hemma på jorden. Men då kolonister på planeten LV-426 försvinner under mystiska omständigheter, utses hon till ledare för en grupp experter som skickas ut för att undersöka saken. Där börjar mardrömmen på nytt.

Här kan du streama: Aliens - återkomsten

Hajen (1975)
Foto: Universal Studios.

4. Hajen (1975)

När vi kommer till listans fjärde placering så har vi en perfekt sommarskräckfilm. En film som har satt permanenta trauman hos människor som årtionden senare inte vågar bada i havet på grund av den hotfulla bilden av vithajen som porträtteras i filmen. Filmen har verkligen bidragit till en utbredd rädsla och ett stort missförstånd när det kommer till hajars beteenden och det, om något, är ett tecken på att det är en välgjord film som väcker känslor.

Kritikerna summerar filmen som övertygande, med välarbetat berättande och en fingertoppskänslig skräck, som sett till att Steven Spielbergs Hajen har förblivit ett riktmärke när det kommer till att skapa moderna blockbusters med mycket spänning.

Här kan du streama: Hajen

När lammen tystnar (1991)
Foto: Orion Pictures.

5. När lammen tystnar (1991)

På femteplats hittar vi filmen som, med hjälp av den ena huvudrollsinnehavaren, Anthony Hopkins, satte kannibalismen på kartan på nytt. Såhär summerar kritikerna filmens storhet:

– Regissören Jonathan Demmes smarta, åtstråmade thriller balanserar på gränsen mellan psykologisk studie och ren skräck, och drar stor nytta av fantastiska framträdanden av Anthony Hopkins och Jodie Foster.

Tillhör du det fåtal som inte sett filmen så handlar den om seriemördaren "Buffalo Bill" som kidnappar, mördar och slutligen skinnflår unga kvinnor. En FBI-agent under utbildning, Clarice Starling, skickas till den inspärrade, extremt farlige och psykopatiske seriemördaren och psykiatern Hannibal Lecter för att möjligen få någon information om mördaren. Lecter vill dock inte säga för mycket utan att få något igen. När så "Buffalo Bill" kidnappar ett nytt offer blir det en kamp mot klockan som kräver att myndigheterna får hjälp av någon som kan sätta sig in hur en seriemördare tänker, Dr Hannibal Lecter.

Här kan du streama: När lammen tystnar

Get Out (2017)
Foto: Universal Studios.

6. Get Out (2017)

På en välförtjänat sjätteplats hittar vi skräckfilmen om en ung man som besöker sin flickväns familjegods och inser att hennes familj har lömska avsikter med sin inbjudan. Till en början tolkar Chris familjens överdrivet tillmötesgående beteende som ett nervöst sätt att hantera dotterns förhållande med en man som har annan etnicitet. Men en rad märkliga upptäckter under helgen leder honom till en förklaring han aldrig kunnat föreställa sig.

Kritikerna beskriver filmen som rolig, skrämmande och tankeväckande. Get Out väver sömlöst in sin skarpsinniga samhällskritik i en briljant effektiv och underhållande skräckfilm med vissa inslag av komedi. Vi på Filmtopp tycker dock att filmen är mer obehaglig än rolig och har du inte sett den bör du göra det snarast!

Här kan du streama: Get Out

Psycho (1960)
Foto: Universal Pictures.

7. Psycho (1960)

Det finns nog ingen "bästa-skräckfilmslista" som inte har med Alfred Hitchcocks kultfilm Psycho från 1960. På RottenTomatoes lista hamnar den på en sjunde plats, kanske en aningen lägre placering än väntat. Så här råder konsensuset bland kritikerna:

– Ökänd för sin duschscen, men odödlig för sitt bidrag till skräckgenren. Eftersom Psycho filmades med finkänslighet, elegans och konstnärlighet skapade Hitchcock inte bara modern skräck, han berättigade den.

Här kan du streama: Psycho

One Cut of the Dead (2017)
Foto: Njutafilms.

8. One Cut of the Dead (2017)

På en åttondeplats hittar vi den japanska skräckkomedin One Cut of the Dead som handlar om ett kamerateam som håller på att spela in en zombiefilm i ett övergivet lager. Ett lager som sägs vara platsen för militära experiment på människor. Plötsligt dyker riktiga zombiers upp och börjar terrorisera produktionsteamet.

Filmen beskrivs av kritikerna som både intelligent och blodig i samma mått. One Cut of the Dead återupplivar den döende zombie-genren med en uppfriskande blandning av formell djärvhet och smart satir.

Här kan du streama: One Cut of the Dead

King Kong (1933)
Foto:RKO Pictures / Warner Bros.

9. King Kong (1933)

På plats nummer nio har vi den klassiska berättelsen om den vilda jätteapan som tillfångatas på en tropisk ö och förs till New York för allmän beskådning. Han blir förälskad i den vackra skådespelerskan Ann och när han ser henne blir han vildare än vild och tar henne till fånga. Scenen när han klättrar upp på Empire State Building är legendariskt filmskapande.

Kritikerna skriver att King Kong utforskar själen hos ett monster – får publiken att skrika och gråta genom hela filmen – till stor del på grund av Kongs (då) banbrytande specialeffekter.

Här kan du streama: King Kong

A Quiet Place (2018)
Foto: Paramount Pictures.

10. A Quiet Place (2018)

På plats tio har vi en skrämmande skräck/thriller med ett förvånansvärt varmt hjärta. John Krasinskis A Quiet Place handlar om en familj som måste leva sitt liv i tystnad för att inte bli upptäckta av mystiska varelser som jagar efter ljud och som hotar deras överlevnad. Om de kan höra dig, kan de jaga dig...

KritikernaRottenTomatoes motiverar filmens placering med följande ord:

– Spelar stilfullt på elementära rädslor med en hänsynslöst intelligent varelse som är lika originell som skrämmande – och etablerar regissören John Krasinski som en talang på uppgång.

Här kan du streama: A Quiet Place

Alla helgons blodiga natt (1978)
Foto:  Sony Pictures Entertainment / Compass International Pictures / Aquarius Releasing.

11. Alla helgons blodiga natt (1978)

På plats nummer elva har vi kultfilmen som gav slasher-genren ett uppsving, nämligen Alla helgons blodiga natt, eller Halloween som är filmens orginaltitel. Det finns förmodligen inte en enda skräckfilmsfanatiker där ute som inte skulle vilja resa tillbaka i tiden till 1978 för att få uppleva Halloween för första gången i en biosalong full av filmbesökare som inte har en aning om vad de har gett sig in på.

Kritikerna motiverar filmens placering med följande ord:

– Det här är en skrämmande, spänningsfylld och gripande film. Halloween satte standarden för den moderna skräckfilmen.

Här kan du streama: Alla helgons blodiga natt

Shaun of the Dead (2004)
Foto: Universal Studios / United International Pictures / Rogue Pictures / BAC Films.

12. Shaun of the Dead (2004)

Det är inte helt lätt att lyckas väva ihop skräck och komedi, men en som faktiskt har lyckats väldigt bra är Edgar Wright med skräckkomedin Shaun of the Dead som hamnar på en välförtjänt tolfte plats.

Filmen handlar om Shaun vars liv står stilla. Han fördriver tiden på den lokala puben The Winchester med sin bäste vän Ed, har problem med sin mamma och försummar sin flickvän Liz. När Liz lämnar honom, bestämmer sig Shaun för att äntligen ta tag i sitt liv. Han måste vinna tillbaka sin flickväns hjärta, förbättra relationen till sin mamma och ta itu med vuxenlivets alla plikter. Dessvärre vaknar de döda till liv och försöker äta upp de levande. För Shaun som just fått en nytändning, är detta bara ännu ett hinder på vägen. I denna totala zombie-epidemi ger sig Shaun iväg beväpnad med slagträ, spade och Ed i släptåg – för att rädda sin mamma och motvilligt även sin styvfar, sin flickvän och ännu mer motvilligt hennes vänner David och Dianne. Hans plan är att föra dem till det säkraste stället han känner till, The Winchester.

Här kan du streama: Shaun of the Dead

What We Do in the Shadows (2014)
Foto:  Paramount Pictures / The Orchard / Madman Entertainment.

13. What We Do in the Shadows (2014)

Näst på tur har vi den nya zeeländska mockumentären och skräckkomedin What We Do in the Shadows skriven och regisserad av Jemaine Clement och Taika Waititi. Kritikerna beskriver filmen som en smart, fräsch och rolig vampyrfilm i en modern tappning som är extremt sevärd. Vi på Fimtopp håller med till punkt och pricka och har du inte sett What We Do in the Shadows än så bör du verkligen göra det!

Här kan du streama:  What We Do in the Shadows

De djävulska (1955)
Foto: Wivefilm Distribution AB / Gloria Film / Atlantic Film AB.

14. De djävulska (1955)

På plats nummer fjorton har vi De djävulska, eller Diabolique som är filmens orginaltitel. RottenTomatoes kritiker beskriver filmen som grym och mörk, men onekligen effektiv, Diabolique är en spänningstriller lika effektiv som Hitchcocks bästa verk och med en briljant twist på slutet.

Frun och älskarinnan till en internatskolas sadistiske rektor får en dag nog och planerar att mörda sin plågoande. De dränker honom i badkaret och kastar kroppen i skolans bassäng, men när bassängen töms är kroppen borta.

Här kan du streama: De djävulska

The Invisible Man (2020)
Foto: Universal Pictures..

15. The Invisible Man (2020)

Sist men inte minst har vi The Invisible Man på plats femton. Filmen beskrivs av kritikerna som smart med väl agerade skådespelare, men framför allt som väldigt en obehaglig skräckfilm som bockar av alla komponenter som behövs för en bra skräckfilm.

Fast i ett våldsamt och kontrollerande förhållande med en rik och briljant forskare, flyr Cecilia Kass en mörk natt och håller sig gömd med hjälp av sin syster, deras barndomsvän och hans tonårsdotter. Men när Cecilias våldsamma ex begår självmord och lämnar henne med en generös del av sin stora förmögenhet börjar hon misstänka att hans självmord var fejkat. När en rad kusliga sammanträffanden får dödliga konsekvenser och hotar de personer hon älskar mest, börjar Cecilia ifrågasätta sitt förnuft samtidigt som hon desperat försöker bevisa att hon verkligen blir jagad av någon som ingen kan se.

Här kan du streama: The Invisible Man

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL