Steven Spielbergs 15 bästa filmer

Steven Spielbergs 15 bästa filmer

Eric Diedrichs
28 november 2022 kl. 14:11

Vi kartlägger kungen av Hollywood

Det är dags att zooma in på en av historiens största filmskapare. Här är Steven Spielbergs 15 bästa filmer – dessa måste du se!

Steven Spielberg är en av de där regissörerna som alla känner till, även de som inte är superintresserade av film. Sett till alla de underbara klassiker han har skapat under åren, är det inte heller särskilt konstigt. Spielberg är också en av de mest formgivande filmskaparna, någonsin. Frågan är om filmvärlden i huvud taget hade sett likadan ut utan honom.

De 15 bästa Steven Spielberg-filmerna:

15. West Side Story (2021)

West SIde Story

Baserad på den klassiska Broadwaymusikalen, som blev Oscarskanon på 60-talet, är Steven Spielbergs senaste film en stabil remake som ger liv åt sagan för en ny generation. Här följer vi en kärlekshistoria mellan två rivaliserande New York-gäng på 50-talet. En Romeo och Julia-historia väl värd din tid.

14. The Post (2017)

The Post

I juni 1971 tog USA:s stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier. Vid den tiden försökte Washington Posts Katherine Graham fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee, tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt lag.

13. Duellen (1971)

Duellen

David försöker köra om en rostig oljetankbil, men föraren trappar då upp något som från början ser ut som lek till att bli en regelrätt, och högst dödlig duell. Spielbergs första riktiga film är en antydan på vad som komma skall. Spänning på hög nivå!

12. Lincoln (2012)

Lincoln

I en nation som är svårt splittrad av krig gör Lincoln allt för att stoppa inbördeskriget, förena landet och avskaffa slaveriet. Med stort mod och redo att göra allt som krävs, även bryta mot lagen, vet Lincoln att hans beslut under denna kritiska tid kommer att vara avgörande för kommande generationers liv.

Daniel Day-Lewis briljerar som den klassiske presidenten och bjuder på en av sina bästa roller. Dramat i sig är lite långrandigt, men det går inte att förneka att detta är ruggigt välgjort.

11. Solens rike (1987)

Solens rike

Elvaårige Jim lever ett behagligt, skyddat liv i Shanghais brittiska koloni. Han berörs inte av andra världskriget som rasar i Europa. Så överfaller japanerna Pearl Harbor, och hans liv ändras drastiskt.

Christian Bale visade redan här som liten prov på sin fantastiska skådespelarkraft. Ett gripande drama för hela familjen (men kanske inte de minsta…).

10. A.I. Artificiell Intelligens (2001)

AI

Planeten jorden i en nära framtid. Det finns redan robotar, vilka utför vardagliga sysslor som hushållsarbete och trädgårdsskötsel. En sak förmår dessa robotar emellertid inte, nämligen att visa känslor och detta är något som forskarna försöker lösa. Henry Swinton och hans hustru Monica har en son, som sedan en tid är livshotande sjuk. Henry är anställd på Cybertronics Manufacturing, där man just - på försök - lyckats framställa en robotpojke, som döpts till David. I väntan på att den egna sonen skall tillfriskna, placeras David i makarna Swintons hem...

Spielberg färdigställde här ett av Stanley Kubricks länge planerade projekt. Det är en underskattad sci-fi, som slår an på alla ens emotionella strängar.

9. Minority Report (2002)

Minority Report

Minority Report utspelar sig i ett futuristiskt samhälle där brottslingar blir arresterade och dömda innan de begått ett brott. Under sex år har Washington D.C. varit befriat från mord tack vare extrem teknologi som identifierar mördarna. När chefen för den brottsförebyggande enheten själv utpekas i ett framtida mord har han bara 36 timmar på sig att upptäcka vem som gillrat fällan eller själv falla offer för det "perfekta" system han varit med om att skapat.

Snygg sci-fi med Tom Cruise i huvudrollen. Dessutom sjunger Peter Stormare Små grodorna. Kan det bli annat än rätt?

8. Spionernas bro (2015)

Spionernas bro

Kalla kriget hettas upp när en amerikansk pilot skjuts ner och tas tillfånga av Sovjetunionen. Amerikanska advokaten James Donovan får uppgiften att sköta förhandlingarna av utbytet av fångar. Det är lättare sagt än gjort då han finner sig sköta förhandlingarna mellan tre olika stater och dessutom ska försöka byta till sig två fångar när han bara har en att erbjuda själv.

Ruggigt snygg politisk thriller med Tom Hanks i huvudrollen. Bäst är nog Mark Rylance i en fantastisk biroll.

7. Närkontakt av tredje graden (1977)

Närkontakt av tredje graden

En helt vanlig natt läggs ett helt samhälle i mörker och ovanliga ljusfenomen börjar uppträda på natthimlen. Från elverket skickas Roy Neary ut för att försöka reparera felen, men på väg till en av nätstationerna kör han vilse. Plötsligt skakas hela bilen fruktansvärt och han bländas av ett oerhört starkt sken. Roy och några andra människor är de första som kommer i närkontakt med ett UFO, ett oidentifierat föremål.

Klassisk UFO-film i klassisk Spielberg-anda. Filmen blir dessutom bara bättre och bättre ju längre den pågår. Slutet är ikoniskt.

6. Rädda menige Ryan (1998)

Saving Private Ryan

Historien börjar med andra världskrigets historiska invasion, D-dagen, för att sedan förflytta sig bortom stranden när männen ger sig in på ett farligt specialuppdrag. Kapten John Miller måste leda sina män bakom fiendens linjer för att hitta menige James Ryan, vars tre bröder dödats i strid. Med oddsen emot sig ifrågasätter männen sina order.

Inledningssekvensen höjde ribban för krigsskildringar och är fortfarande bland det allra bästa som någonsin har visats. Tyvärr är resten av filmen inte lika stark, även om den fortfarande är väldigt bra.

5. Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981)

Indiana Jones

Den handlingskraftige arkeologen Indiana Jones ger sig tillsammans med sin självständiga och något svårhanterliga ex-flickvän Marion Ravenwood iväg för att finna den sägenomspunna heliga arken före nazisterna. Det blir en galan kapplöpning genom Sydamerikas djungler, Kairos myllrande gator och en topphemlig ubåtsbas, och Indy tvingas utstå gift, fällor, ormar och förrädare för att nå målet. Arkens krafter släpps slutligen lösa, och Indy kämpar för att ligga steget före nazisterna.

En av de bästa äventyrsfilmerna som någonsin gjorts. Att den "bara" placeras femma på den här listan säger en hel del om Spielbergs filmskatt.

4. Jurassic Park (1993)

Jurassic Park

En rik entreprenör skapar i hemlighet en nöjespark med levande dinosaurier från förhistoriskt DNA. Före öppningsdagen bjuder han ner ett team av experter och sina två ivriga barnbarn för att uppleva parken och bidra till att lugna oroliga investerare. Dock är parken allt annat än roande eftersom säkerhetssystemen fallerar och dinosaurierna rymmer.

Mångas favoritfilm är ett enastående äventyr – och tankeexperiment – där människan petas ner i näringskedjan. Många uppföljare har gjorts, men det råder inga tvivel om att originalet är bäst.

3. Schindler's List (1993)

Schindler's List

Samma år som Spielberg gjorde Jurassic Park, gjorde han även filmen som skulle definiera hans nya, mer dramatiska era. Schindler's List skildrar den verkliga historien om Oskar Schindler, en medlem av nazistpartiet, riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till den framgång han eftersträvade. Men han tog mitt under andra världskriget plötsligt ställning och använde hela sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.

Detta är ett episkt mästerverk om människans ondska, men också godhet. Om du inte har sett Schindler's List vet du vad du ska göra i kväll.

2. E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

E.T.

En vilsen liten utomjording som är tre miljoner ljusår hemifrån. En ensam tioårig pojke som vill ta med honom hem. Två liv som förändras i ett tidlöst äventyr av vänskap utan världsliga hinder.

E.T. är Spielbergs allra bästa familjefilm. Det är ett vackert, humoristiskt och gripande äventyr som slänger en mellan skratt och tårar. Spielberg gör vad han gör allra bäst.

1. Hajen (1975)

Hajen

Vackra stränder med vackra människor. Det fridfulla stället Amity i Massachusetts har hela tiden levt på turisterna så att de klarar sig på vinterhalvåret. Men när en badare blir dödad av en jättestor haj så får Sheriff Brody ta ett svårt beslut: Att stänga stranden precis före den värsta sommarruschen i juli. Men det är inte mycket han kan göra om hajen inte ger sig av.

En ung Spielberg regisserade här en av världens bästa filmer. Det är en hissnande historia om kamratskap och överlevnad. Vissa scener är så väl regisserade att man häpnar. Tåls att ses många gånger om och bör ses åtminstone en gång om året.

Det här var min lista över Steven Spielbergs 15 bästa filmer. Inte helt lätt att välja och vissa guldkorn har fått stå åt sidan.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL