Svenska skräckfilmer med högst betyg på IMDb

Svenska skräckfilmer med högst betyg på IMDb

Sofie Landgren
31 maj 2024 kl. 14:00

Samtliga filmer har över 7 av 10 i betyg

Trots att Sverige är ett av världens mest framgångsrika länder när det kommer till bra skådespelare och välproducerade filmer så har produktionsbolagen inte riktigt lyckats knäcka nöten när det kommer till bra skräckfilmer. Här är undantagen med svenska skräckfilmer som faktiskt är sevärda enligt IMDb.

Att hitta bra skräckfilmer är svårt i sig, men att hitta bra svenska skräckfilmer är som att hitta en nål i en höstack. Eller? Filmtopp har gjort jobbet åt dig och lyfter fram de allra bästa svenska skräckfilmerna enligt IMDb. 

Körkarlen (1921) och Jungfrukällan (1960)
Foto: SF Studios / Svenska Filminstitutet.

Körkarlen (1921) och Jungfrukällan (1960) har högst betyg på IMDb

Det finns två titlar som sticker ut lite extra och som delar på förstaplatsen när det kommer till högst betyg bland svenska skräckfilmer på den största filmdatabasen på internet. Victor Sjöströms Körkarlen och Ingmar Bergmans Jungfrukällan. Dessa två filmer är inte bara internationellt erkända utan har även lyckats kamma ihop imponerande 8 av 10 i betyg på IMDb.

Körkarlen utspelar sig under en nyårsafton där den lilla slumsystern Edit ligger för döden i sitt hem, vårdad av sin mor och sin arbetskamrat syster Maria. Edit har en enda önskan: att få tala med David Holm innan hon dör. Motvilligt beger sig syster Maria och frälsningssoldaten Gustafsson var för sig ut att leta efter denne Holm. Filmen var en av Stanley Kubricks favoriter och i The Shining passade han på att låna en viss yxscen från Körkarlen.

Jungfrukällan handlar om Tore, Märeta och deras dotter Karin, som med sitt gyllene hår och blåa ögon charmar de flesta i sin närhet. En morgon rider Karin iväg till kyrkan med ljus till Den Heliga Jungfruns ära. På vägen möter hon tre rövare. Karin erbjuder vallarna att dela hennes lunch men de nöjer sig inte bara med maten… Hon blir överfallen, skändad och dödad. De stjäl även hennes vackra kläder. Det börjar storma och rövarna söker skydd hos Karins föräldrar.

Låt den rätte komma in (2008)
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB / Stiftelsen Svenska Filminstitutet.

Låt den rätte komma in (2008)

På en andraplats, med imponerande 7,8 av 10 i betyg på IMDb, har vi den hyllade vampyrfilmen baserad på John Ajvide Lindqvist roman med samma titel. Filmen blev så pass uppskattad när den kom att amerikanarna bestämde sig för att köpa upp rättigheterna till att göra en egen version (i mångas ögon en sämre kopia) med titeln Let Me In och med amerikanska skådespelerskan Chloë Grace Moretz i huvudrollen.

Oskar är 12 år och mobbad. Han blir kär i Eli, en märklig flicka. Hon är vanvårdad och mager men ändå så vacker. Eli ger Oskar styrkan att slå tillbaks. Men hon är inte som andra - hon tål inte solen, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver Eli bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Eli är vampyr.

Vargtimmen (1968)
Foto: Svenska Filminstitutet.

Vargtimmen (1968)

På en gedigen tredje plats med 7,5/10 i betyg har vi (inte helt oväntat) Ingmar Bergmans klassiker Vargtimmen. Filmens titel förklaras i en förtext med följande ord:
"Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds."

På en enslig ö hemsöks en konstnär i kris av sitt förflutna i sina mardrömmar. Han berättar om dessa för sin fru, som tycks börja uppleva dem tillsammans med honom.

Gräns (2018)
Foto: Triart Film / Camera Film.

Gräns (2018)

På plats fyra över Svenska skräckfilmer med högst betyg på IMDb har vi en film som har inslag av nästan alla genrer som finns. Det är en kompott av både fantasy, drama, kriminal och skräck, och det kanske är just denna saliga blandning av genrer som gör att den lyckats få hela 7 av 10 i betyg. Gräns är baserad på den tidigare publicerade novellsamlingen Pappersväggar, som även den är skriven av den hyllade författaren John Ajvide Lindqvist.

Tina är tullpolis med ett sjätte sinne för att peka ut smugglare, men när den mystiska Vore kliver av färjan tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De inleder en relation som får henne att inse att hela hennes liv är byggt på en stor lögn. Tina tvingas välja – att fortsätta leva i lögnen eller omfamna sanningen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL