Polisfilmer – våra 12 bästa tips

Polisfilmer – våra 12 bästa tips

Uppdaterad 21 oktober 2021 kl. 08:10 | Publicerad 12 april 2021 kl. 20:04

Missa inte dessa grymma filmer om våra konstaplar i blå.

Polis, polis, potatisgris. Få saker är så spännande som en välberättad polisfilm och här kommer våra bästa tips för en riktigt bra snut-upplevelse.

Det är något särskilt med polisfilmer och här i det mörka Skandinavien är det något av en institution att massproducera mörka och råa polisberättelser. Men vilka är de främsta polisfilmerna någonsin?

Här har vi samlat en lista över våra 12 hetaste tips till dig som vill ha en riktigt bra polisupplevelse på film.

Läs också vår lista över 6 riktigt coola biljakter på film.

12 riktigt bra polisfilmer du måste se:

Hot Fuzz (2007)

Hot Fuzz.
Foto: Universal Pictures.

En hårt arbetande Londonpolis blir förflyttade till en mindre ort ute på Landet. Först verkar allting stillsamt, men det visar sig snart att det under ytan bubblar en mörk hemlighet,

Hot Fuzz är polisfilmen i Edgar Wrights Cornetto-trilogi och en galen berättelse som bara eskalerar desto längre in i filmen vi kommer.

End of Watch (2012)

End of Watch. En av flera riktigt bra polisfilmer.
Foto: Open Road Films.

I södra Los Angeles jobbar poliserna Mike och Brian med att stoppa brottsligheten. Droger, gängkriminalitet och trafficking är vardag. Men deras liv blir betydligt jobbigare när en mexikansk kartell vill se dem döda.

Filmad likt en dokumentär ger "End of Watch" en kuslig realism till denna polisactionrulle som också ser Michael Peña och Jake Gyllenhaal i sina essän.

Snuten i Hollywood (1984)

Snuten i Hollywood.
Foto: Paramount Pictures.

Axel Foley behöver ingen längre introduktion. Som en polis från Detroit märker han stora kulturella skillnader när han plötsligt börjar arbeta i Hollywood.

Snuten i Hollywood är en klassisk komedi och filmen som sköt Eddie Murphy till internationell stjärnstatus.

Mannen på taket (1976) – Den bästa av alla skandinaviska polisfilmer?

Mannen på taket.
Foto: SF Home Entertainment.

När en polis mördas brutalt på ett sjukhus leds Martin Beck och kollegorna in på en jakt efter en mördare med ett potentiellt hämndmotiv.

Bo Widerbergs Mannen på taket är den första riktiga Beckfilmen i Sverige och en milstolpe inom svensk polisaction. Den ökända helikopterkraschen mitt på Odenplan i Stockholm var mycket omtalad i media när den genomfördes.

The Other Guys (2010)

The Other Guys.
Foto: Sony Pictures Releasing.

Hårda poliser i all ära, men ibland måste de de andra killarna rycka in och göra jobbet. Mark Wahlberg och Will Ferrell spelar poliserna Terry och Allen som vanligtvis inte är ute i fält, men som nu måste rycka in och rädda dagen.

Som en polisduo är Mark Wahlberg och Will Ferrell förvånansvärt roliga ihop och de gör ett bra jobb i denna galna pärla bland alla polisfilmer.

MER LÄSNING: Bästa kriminalserierna

Memories of Murder (2003)

Memories of Murder.
Foto: CJ Entertainment.

Sydkorea skakades under 80-talet av brutala mord på kvinnor. Poliserna Park och Seo är mördaren hack i häl, men hur långt är de villiga att gå för att fånga denna sjuka människa?

Memories of Murder är Paradise-regissörn Bong-Joon Jos sanningsbaserade kriminaldrama och en brutal jakt på en mördare som ger en kalla kårar längs med hela ryggraden.

The French Connection (1971)

French Connection.
Foto: 20th Century Fox.

Gene Hackman och Roy Scheider spelar narkotikapoliser som i början av 70-talet jobbar på ett stort fall med kopplingar till Frankrike.

Polisfilmernas polisfilm – The French Connection var otroligt banbrytande när den kom 1971 och visade upp en skitig och rå sida av polisen, långt bort från den romantiserade lagens väktare. 

Kopps (2003)

Kopps.
Foto: SF Home Entertainment.

I en liten sömnig by hotas en polisstations existens på grund av den låga brottsligheten. Lösningen? Öka kriminaliteten i byn. Benny och hans poliskollegor tar till illegala metoder för att rädda stationen från nedläggning.

Polisfilmer kommer i alla möjliga former och Kopps är helt klart en av de mer udda. Dessutom med lite härlig svensk småby-känsla.

Revolvern (1949)

Revolvern.
Foto: Toho.

Nyblivna polisen och gröngölingen Murakami får sin pistol snodd av en ficktjuv. Skamset försöker han spåra upp förövaren, och får hjälp av den äldre och mer erfarne Sato. Men deras jakt leder dem också rakt mot en mördare.

Mästerregissören Akira Kurosawa bemästrade många genrer och hans polisilm Revolvern från 1949 placerar legenderna Toshiro Mifune och Takashi Shimura tillsammans som en härlig polisduo.

Se7en (1995)

Se7en.
Foto: New Line Cinema.

Det är omöjligt att prata polisfilmer utan att nämna David Finchers thriller Se7en. Brad Pitt och Morgan Freeman spelar polisduon som jagar en brutal mördare som använder de sju dödssynderna mot sina offer.

Oavsett om du minns Kevin Spaceys otäcka roll, de bestialiska morden eller Brad Pitts berömda replik "What's in the box, what's in the box", så går det inte att förneka inverkan som Se7en hade på polisfilmerna som kom efter.

I nattens hetta (1967)

In the Heat of the Night.
Foto: United Artists.

Polismannen Virgil Tibbs är på genomresa i södra USA när han grips misstänkt för ett mord. Det visar sig snabbt att han är oskyldig och enbart anklagad på grund av sin hudfärg. Trots det stannar Tibbs kvar för att bistå den lokala polisen att hitta den riktige mördaren.

I nattens hetta är Sidney Poitiers polisklassiker från 1967 och en spännande film om fördomar, rasism och mord. Vem kan glömma den klassiska repliken "They call me Mr. Tibbs!".

Heat (1995)

Heat.
Foto: Warner Bros.

Bankrånaren Neil och hans gäng råkar av misstag lämna kvar en ledtråd under deras senaste stöt. Polismannen Vincent Hanna tar snabbt tillvara på spåret och är ligan hack i häl.

Heat behöver ingen längre introduktion än filmen som äntligen placerade jättarna Robert De Niro och Al Pacino på varsin sida om lagen och dessutom mot varandra. Lördagsgodis för alla filmälskare.

Detta var vår lista med tips på polisfilmer, hur många av dem har du sett?

MER LÄSNING: Vi listar svenska kriminalserier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL