Vinnarna på Cannes filmfestival 2022

Svenska biofilmer i höst

Filmtopp
01 september 2022 kl. 18:09

De svenska biofilmerna som du inte får missa hösten 2022

Sugen på att se några svenska biofilmer i höst? Då har du en hel del att se fram emot. Här hittar du alla stora biopremiärer under årets resterande månader!

Svenska biofilmer i höst – september 2022:

Mamma Mu hittar hem (9 september)

De folkkära barnfigurerna Mamma Mu och Kråkan är tillbaka i en ny långfilm, som beskrivs som en varm och färgsprakande berättelse om "två väldigt olika vänner som utforskar och upplever livets stora mirakel tillsammans".

Det ska va gôtt å leva – en film om Galenskaparna After Shave (9 september)

I samband med humorgruppens 40-årsdag går dokumentärfilmen Det ska va gôtt å leva – en film om Galenskaparna After Shave upp på svenska biografer. Gruppens medlemmar berättar uppriktigt om sitt arbete, de klassiska sketcherna och relationen till varandra. Filmen innehåller också aldrig tidigare visat material.

Bränn alla mina brev (23 september)

Svenska biofilmer i höst
Foto: SF Studios.

Björn Runge filmatiserar den självbiografiska romanen med samma namn av Alex Schulman. Det är en skildring med sin kärna Schulmans morföräldrars liv och deras triangeldrama involverande Olof Lagercrantz. I huvudrollerna ser vi Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh.

Bränn alla mina brev är utan tvekan en av de svenska biofilmer i höst som är mest emotsedda.

Born to Fly (30 september)

I en helt ny dokumentär skildras Armand Duplantis väg till högre, högre och ännu högre höjder inom sin karriär som stavhoppare. I dokumentärfilmen får vi se hur Duplantis på osannolikt kort tid etablerar sig som en av de främsta svenska friidrottarna någonsin.

Svenska biofilmer i oktober 2022:

Svenska biofilmer i höst
"Triangle of Sadness". Foto: SF Studios.

Triangle of Sadness (7 oktober)

I oktober är det dags för Ruben Östlunds Cannesvinnande Triangle of Sadness att gå upp på svenska biografer. I den satiriska filmen om mode- och skönhetsvärlden ser vi skådisar som Woody Harrelson, Harris Dickinson, Henrik Dorsin och nyligen bortgångna Charlbi Dean.

Kärleksbevis (14 oktober)

I dramathrillern Kärleksbevis får vi följa ett nyskilt par som ska rensa ut sitt hus på Österlen innan det säljs. Processen blir allt annat än ett stilla avsked mellan dem båda. Deras intentioner är dunkla och när en ung, svartsjuk kvinna ger sig in i leken tätnar dramat. I huvudrollerna ser vi Rolf Lassgård, Livia Millhagen och Hedda Rehnberg.

Döttrar (21 oktober)

Döttrar är en dokumentärfilm av Jenifer Malmqvist som berättar historien om tre döttrar, 8, 10 och 17 år gamla, vars mamma tog sitt liv.

Året jag slutade prestera och började onanera (21 oktober)

Svenska biofilmer i höst
Foto: Scanbox Entertainment.

Dramakomedin med den helt unika titeln Året jag slutade prestera och började onanera har biopremiär i oktober. Filmen handlar om den hårt arbetande Hanna (Katia Winter), som efter ett uppbrott finner ro först när hon börjar sluta stressa och låter underlivet få sitt. I övriga roller ser vi bl.a. Henrik Dorsin, Nour El Refai och Bahar Pars.

LasseMajas detektivbyrå – Skorpionens gåta (28 oktober)

LasseMajas detektivbyrå är tillbaka och ett nytt mysterium väntar. Denna gången slår en tjuv till med en rad stölder i upptakten till Vallebydagen. För att göra mysteriet ännu mer konfunderande efterlämnar tjuven symboler som verkar vara kopplade till rymden.

Feed (28 oktober)

Den Joakim Lundell-producerade rysaren Feed har biopremiär lägligt under årets kusligaste period. I filmen, där huvudrollerna spelas av bland andra Molly Nutley och Sofia Kappel, blir en grupp ungdomar bjudna till en exklusiv camping mitt ute i ingenstans, där det lurar faror som får dem att kämpa för sina liv.

I Filmtopps intervju med Joakim Lundell beskrev han det som en målsättning att filmen inte skulle se svensk ut, så med Feed kan vi förhoppningsvis se fram emot en rulle som sticker ut ur mängden bland alla svenska biofilmer i höst.

Hilma (oktober)

I oktober kommer även Lasse Hallströms långfilm om den svenska konstnären Hilma af Klint att gå upp på bio. I vad som ska ha varit ett drömprojekt för Hallström medverkar dessutom hans fru Lena Olin och deras dotter Tora Hallström. I filmen är även kända namn som Lily Cole, Catherine Chalk och Adam Lundgren med.

Hilma är en originalfilm från Viaplay och har streamingpremiär på tjänsten den 18 november.

Svenska biofilmer – november 2022:

Svenska biofilmer i höst
"UFO Sweden". Foto: SF Studios.

Andra akten (11 november)

I denna feel good-film spelar Lena Ohlin och Rolf Lassgård mot varandra. Handlingen kretsar kring en stjärnskådespelare som drabbas av en stroke och träffar en fysioterapeut som nyligen blivit lämnad. Till en början knakar det rejält i relationen, men snart får både varmare känslor till varandra och hopp om livet ett allt större utrymmen i deras hjärtan.

Boy from Heaven (18 november)

Tarik Salehs politiska thriller Boy from Heaven är en framgångssaga redan innan sin svenska biopremiär. Filmen vann pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes och är en av tre kandidater till att bli Sveriges bidrag till nästa Oscarsgala.

Svenska biofilmer – december 2022:

Länge leve Bonusfamiljen (2 december)

Den efterlängtade Bonusfamiljen-filmen når äntligen biograferna i början av december. Erik Johansson och Vera Vitali är kvar i huvudrollerna och handlingen i filmen kommer att ta vid efter händelserna i säsong 4. Felix Herngren står för regin när succéserien kommer till vita duken.

Håkan Bråkan (25 december)

Håkan Bråkan är årets stora svenska familjefilm till jul, och den utgörs av ingredienser som en dataspelstävling, en barnvakt och några inbrottstjuvar...

UFO Sweden (25 december)

Det ser ut att bli UFO Sweden som är den avrundande titeln för alla svenska biofilmer i höst. Filmkollektivet Crazy Pictures visade att de kunde göra läcker långfilm med debuten Den blomster tid nu kommer och nu väntar deras UFO Sweden runt hörnet – en film de beskriver som en korsning mellan Stranger Things och Arkiv X.

Tack för senast (ej fastställt premiärdatum)

Ytterligare en svensk långfilm som vi kan se fram emot under hösten – men som ännu inte fått ett spikat premiärdatum – är Moa Gammels Tack för senast. Filmen beskrivs som en hyllning till 90-talets romantiska komedier, och trots att det är en Viaplay-film förväntas den också komma till bio.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL