Här är Sveriges tre kandidater till Oscarsgalan

Här är Sveriges tre kandidater till Oscarsgalan

Filmtopp
01 september 2022 kl. 15:09

Filmerna som kan representera Sverige under nästa Oscarsgala

Svenska Filminstitutet här i ett pressmeddelande avslöjat vilka tre filmer som kandiderar om att bli Sveriges representant i kategorin för Bästa internationella film, under nästa Oscarsgala.

Den svenska Oscarkommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Vilken av de tre filmerna som i slutändan kommer att bli det svenska bidraget presenteras i samband med en pressträff som hålls den 22 september.

De tre kandidaterna är:

Boy from Heaven

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Tarik Salehs politiska thriller med Fares Fares och Tawfeek Barhom i nyckelrollerna hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där den vann pris för Bästa manus. Filmen är producerad av Kristina Åberg och Fredrik Zander, Atmo Media Network. TriArt Film distribuerar, med biopremiär 18 november.

Jag är Zlatan

Jens Sjögrens film är en sann underdog-story om killen från Rosengård som inte hade något, men som fick allt – som med talang, hårt arbete och trots motgångar vågade tro på sig själv och sin livsdröm.

Filmen om Zlatan Ibrahimovics liv hade världspremiär på Roms filmfestival och blev biosuccé i Italien. Zlatan i yngre år spelas av Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti gör rollen som den vuxne Zlatan. Filmen är producerad av Fredrik Heinig, Frida Bargo och Mattias Nohrborg, BRF. Manus av Jakob Beckman och David Lagercrantz. Jag är Zlatan hade biopremiär 18 mars via Nordisk Film och finns nu att strömma.

Nelly & Nadine

Magnus Gerttens dokumentär är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Under många år har Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs livslånga kärleksförhållande varit hemligt, även för deras närmaste familj. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie Biachi, bestämt sig för att öppna de många stängda lådorna på vinden med Nelly och Nadines minnessaker. Där hittar hon en dagbok, skriven av Nelly under de två år som hon var fånge i nazisternas koncentrationsläger, som beskriver hur Nelly träffade Nadine och hur deras kärlek hjälpte dem att överleva.

Nelly & Nadine belönades tidigare i år med Jurypriset vid Teddy Awards på Berlins filmfestival. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jensen, Auto Images, och hade biopremiär 18 mars via Doc Lounge.

Boy from Heaven, Jag är Zlatan och Nelly & Nadine är tre filmer som visar på den oerhörda bredd som finns i svensk film. Det här är filmer som samtidigt som de är djupt personliga också talar till åskådaren på ett universellt plan. Filmer som handlar om kamp mot orättvisor, om korruption, traditioner och rätten till att få leva sitt eget liv på ens egna villkor. De är alla visuellt slående och med historier som griper rakt in i själen, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén, i pressmeddelandet.

Den 95:e Oscarsgalan kommer att gå av stapeln den 12 mars 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL