En av årets största premiärveckor för svenska filmer och serier

En av årets största premiärveckor för svenska filmer och serier

Filmtopp
Uppdaterad kl. 15:11 | Publicerad 28 november 2022 kl. 11:11

Flera svenska premiärer sammanstrålar

Nu är den här – årets kanske största vecka för svenska premiärer. Svenska storsatsningar på streamingtjänsterna såväl som bio.

Lagom till att vi kliver in i juletider kommer en tidig julklapp från film- och Seriesverige. Under veckans gång är det premiär för fem stycken storsatsningar från flera olika håll och kanter – både i streamingvärlden och på biograferna. I den här artikeln passar vi på att sammanställa alla svenska premiärer som väntar vecka 48.

En av årets största premiärveckor för svenska filmer och serier
Lisa Carlehed och Oscar Töringe i "Tack för senast". Foto: Viaplay

Tack för senast (film) – Bio/Viaplay

Den senaste tiden har Viaplay steppat upp sin produktion av originalfilmer. Nyligen fick vi ta del av Hilma i regi av Lasse Hallström och redan på onsdag är det premiär för den romantiska komedin Tack för senast, som har ambitionen att bli något av en svensk julklassiker.

I centrum ser vi den 37-åriga sjuksköterskan Klara (Lisa Carlehed) och de andra härliga personerna i hennes vänskapskrets. Frågan är bara om det perfekta förhållandet finns, eller om det är en myt? Förhoppningsvis får vi svar på det genom Sveriges darling Oscar Töringe. Moa Gammel regisserar.

Premiär: 30 november (bio), 26 december (Viaplay)

Julkalendern trailer – första titt på Kronprinsen som försvann
Xavier Canca-Englund och Kerstin Linden medverkar i årets julkalender. Foto: SVT

Kronprinsen som försvann (julkalender) – SVT

Vad vore julen utan SVT:s årliga julkalender? I år förflyttas vi till 1700-talets Sverige där den tolvåriga kronprinsen Carl Wilhelm Gyllencrona (Xavier Canca-Englund) anklagas för att ha kidnappat sin försvunna mamma – det var hårda bud på den tiden. Han tvingas fly och träffar på sin farmors värdhus den fattiga flickan Hilda (Kerstin Linden). Låt äventyret börja! Kul att veta är att Kerstin Linden just nu spelar in Viaplays storsatsning Ronja, i vilken hon spelar Ronja Rövardotter.

Premiär: 1 december

Therese Lindgren Dumpad
Therese Lindgren ligger bakom "Dumpad". Foto: Discovery+

Dumpad (säsong 1) – Discovery+

Baserad på en idé av Therese Lindgren kommer här julens stora dramaserie för unga vuxna. Dumpad beskrivs som en dramakomedi om äkta känslor och ämnen som engagerar, däribland psykisk ohälsa – ett ämne Lindgren länge har pratat öppet om.

Här lär vi känna Zarah (Didi Cederström) vars pojkvän sedan flera år gör slut. Hon lever ett härligt liv på sociala medier, men i verkligheten kämpar hon med psykisk ohälsa.

Premiär: 2 december

En av årets största premiärveckor för svenska filmer och serier
 Leif Andrée, Daniel Hallberg, Klara Hodell, Sissela Benn, Robert Gustafsson, Felicia Danielsson, Eric Stern. Foto: Amazon Prime Video. 

Toppen (säsong 1) – Amazon Prime Video

Veckans enda renodlade komedi stavas Toppen och är Amazon Prime Videos allra första, svenska originalserie. Här följer vi människorna bakom det fiktiva partiet Demokratiska Samlingspartiet, som arbetar hårt för att få ett bredare genomslag i Politiksverige. Det blir inte lättare av att den smått hopplösa partiledaren Roxanne är betydligt mer intresserad av sin frisyr än något annat.

I rollerna ser vi bland andra Sissela Benn, Klara Hodell, Daniel HallbergFelicia DanielssonEric Stern, Robert Gustafsson och Leif Andrée. För regin står Sara Haag som även är med som författare.

Premiär: 2 december

Se klipp ur Länge leve Bonusfamiljen
Erik Johansson i "Länge leve bonusfamiljen". Foto: SF Studios

Länge leve bonusfamiljen (film) – Bio

Snacka om att Klara Hodell har en spännande fredag att se fram emot. Utöver att det är premiär för Toppen är hon även aktuell i som den nya karaktären Molly i Länge leve bonusfamiljen. Det tog sin tid men äntligen tar den älskade serien klivet från TV-rutan till bioduken – och det med rejäl julfeeling.

I regi av Felix Herngren och manus av syrran Moa får vi nu se vad som händer med alla karaktärer efter att vi lämnade dem i den senaste säsongsfinalen. Vi räknar med hög igenkänningsfaktor när julfirandet närmar sig – med skratt och tårar.

Premiär: 2 december

Med dessa titlar har vi en riktig dundervecka med svenska premiärer att se fram emot!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL