Fanny och Alexander.

Svenska julfilmer du måste se

Uppdaterad 01 december 2022 kl. 15:12 | Publicerad 01 december 2020 kl. 20:12

De bästa tipsen på svenska julfilmer

Nu är det dags att fånga julen på svenskt vis. Här har vi samlat svenska julfilmer som du absolut måste se.

En sprakande brasa, en varm kopp glögg och en pepparkaka. Finns det något mysigare än att kura ihop sig i soffan med härligheter som hör den svenska julen till? Varför inte passa på att se lite klassiska svenska julfilmer samtidigt?

Här listar vi svenska julfilmer som du absolut måste se – både klassikerna som är del av vår jultradition samt ett och annat nyare tillskott.

LÄS MER OM JULFILMER:

Tomten är far till alla barnen (1999)

Tomten är far till alla barn.
Tomten är far till alla barn. Foto: Sonet Film.

Att fira jul hela tjocka släkten kan vara påfrestande. Framför allt när barn, ex och nya romanser blandas i en enda smet. Tomten är far till alla barnen är en modern svensk klassiker full av humor och roliga citat. Sex, sprit och fars står på tapeten i en julfilm som kan verka ytlig vid en första anblick, men som faktiskt tidigt berättade om bonusfamiljer och kärlek över gränser. Missa inte denna otroligt stjärnspäckade svarta komedi.

Sedan Tomten är far till alla barnen slog stort år 1999 är det många svenska julfilmer som har försökt att fånga samma känsla – givetvis utan att kunna mäta sig med originalet.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Karl-Bertil Jonssons jul.
Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul. Foto: SVT.

Både älskad julklasssiker och samtidigt kontroversiell för debatterna den väckte om den politiska undertonen som många hävdar att filmen har. Men spelar det egentligen någon roll? Den 23 minuter långa kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton citeras årligen över hela landet och många tycker det är lika traditionellt som Kalle Anka vid jul.

Är du en av alla som älskar den tecknade kortfilmen, men anser att den är på tok för kort, kan vi rekommendera den otecknade nyversionen (regisserad av Hannes Holm) som gått upp på biografer i år, 2021. Visst, den är inte riktigt samma sak som Tage Danielssons original, men det är trots allt en hedrande tolkning och den utvidgar storyn med självsäkerhet.

RECENSION: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (2021)

Fanny och Alexander (1982)

Fanny och Alexander.
Fanny och Alexander. Foto: Sandrew Film.

Ingmar Bergmans mastodontiska klassiker "Fanny och Alexander" handlar inte direkt om julen, men utspelar sig till stor del under högtiden. Under 1910-talet växer syskonen Fanny och Alexander upp i Stockholm – en barndom som präglas av både sorg och glädje. Den stora julfesten i första halvan av filmen är otroligt välberättad med äkta stök-charmig julkänsla. En av de mest minnesvärda scener är Börje Ahlstedts tramsiga prutt-fyrverkeri.

Är du någon som har svårt för den typiska helyllekänslan som många julfilmer har, så kan en film som Fanny och Alexander vara ett utmärkt alternativ för dig. Med den här typen av film kan du hitta lite julstämning, utan att filmen för den delen fokuserar på högtiden helt och hållet.

Ogifta par (1997)

Ogifta Par.
Johan Ulveson, Peter Dalle, Lena Endre och Suzanne Reuter i "Ogifta par". Foto: AB Svensk Filmindustri.

Marie och David är ett temperamentsfullt par som bråkar och försonas med varandra stup i kvarten. Sara och Samuel däremot lever ett lugnt och harmoniskt liv utan några bråk eller konflikter. De båda paren bestämmer sig för att fira jul tillsammans i Sälen. Men kommer de verkligen att komma överens? Peter Dalles klassiska komedi är lika galen som den är rolig, och framför allt en härlig krydda såhär under julen. 

Ogifta par är inte på något sätt en okänd film, men när det pratas julfilm lyckas den ändå gå ganska mycket under radarn – vilket kan tyckas vara lite oförtjänt. Den kanske inte kan räknas som en 90-talsklassiker på samma sätt som Tomten är far till alla barnen, men den borde inte heller anses vara speciellt långt ifrån den statusen.

En underbar jävla jul (2015)

En underbar jävla jul. Foto: AB Svensk Filmindustri.
En underbar jävla jul. Foto: AB Svensk Filmindustri.

Simon och Oscar är ett par och har precis köpt ett nytt hus. De bestämmer sig för att samla båda sina familjer över julen och samtidigt avslöja en stor hemlighet. En underbar jävla jul är ytterligare en kaosartad julfilm om familjebekymmer och hemligheter. Bland alla de där filmerna som har försökt att fånga essensen av Tomten är far till alla barnen, så är En underbar jävla jul utan tvekan den som har lyckats bäst, samtidigt som den inte på något sätt uppleves som en billig imitation.

Astrid Lindgrens jul (1999)

Emil firar jul.
Emil i Lönneberga. Foto: AB Svensk Filmindustri.

En antologi av de bästa julscenerna från Astrid Lindgrens folkkära karaktärer. Stora som små kommer att älska att återbesöka Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga eller Lotta på Bråkmarkargatan. Med tanke på att Astrid Lindgren präglat barndomen för oändligt många och julen sägs vara för de små, är det väl passande att vi alla kallar på barnet inom oss och njuter av glädje och julstämning från Astrid Lindgren.

Sällskapsresan (1980)

Svenska julfilmer: Sällskapsresan (1980)
Foto: Svenska Filminstitutet.

Varje lista över julfilmer måste givetvis inkludera en film som utspelar sig i solskenet – dit vi svenskar tenderar att längta när vintermörkret omgärdar oss. Vilken film passar då bättre att ha med än Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten från 1980? Den svenska julfilmen där Stig-Helmer och de andra flyr undan kylan genom att ta charterflyget till Gran Canaria är en av Sveriges populäraste filmer någonsin.

Är det ett fan av Sällskapsresan, men har svårt att omfamna den soliga miljön, kan du givetvis ta dig an uppföljaren, Sällskapsresan II - Snowroller (1985), där det bär av till snöiga alperna. Eller så tittar du helt enkelt på båda filmerna under julen!

Det finns naturligtvis många fler svenska julfilmer än de ovan listade, men om du inte riktigt vet var du ska börja så är det här jullistan för dig. Filmerna på listan, åtminstone de flesta av dem, måste du helt enkelt ha sett och kanske bör du till och med ha som tradition att se någon av dem årligen.

Har du redan sett de nämnda filmerna 100 gånger redan, eller bara inte tycker om dem alls, så skulle du kunna testa på någon av följande titlar: Black Jack (1990), Jag kommer hem igen till jul (2019) eller svensk-danska Svart Lucia (1992).

Nya svenska julfilmer – kommer de att bli måsten framöver?

Länge leve Bonusfamiljen (2022)

Länge leve Bonusfamiljen – svensk julfilm
Foto: SF Studios.

Länge leve Bonusfamiljen, som är filmfortsättningen på succéserien Bonusfamiljen har precis gått upp på svenska biografer – och den har ett tydligt fokus på julen. Få svenska serier har lyckats balansera drama och komedi lika effektivt som Bonusfamiljen och fingertoppskänslan håller i sig även i filmen, som Filmtopps recensent hyllade. Långfilmen har definitivt potential att bli en ny favorit hos svenskarna.

Tack för senast (2022)

Tack för senast
Foto: Viaplay.

Tack för senast är Viaplays stora satsning inför julen 2022, och ambitionerna för den har sagts vara att den ska bli en "svensk Love Actually", på så sätt att man ska återvända till den som en tradition varje jul. Om så blir fallet återstår att se, men den har åtminstone en del ingredienser för att lyckas. Handlingen kretsar kring en sjuksköterska, som är den eviga singeln i sin vänskapskrets, och utspelar sig över nio kapitel som alla fokuserar på olika högtider och festligheter.

Filmen har alltså inte bara en jultema, men den gör sig kanske allra bäst just i juletid.

Bröllop, begravning och dop – Filmen (2021)

I Colin Nutleys nya verk Bröllop, begravning och dop – Filmen följer vi familjerna Öhrn och Seger. Tillsammans med dem, tar vi oss genom det mörka höstrusket och vintern där julen och nyårsafton väntar runt hörnet. Allt i en berättelse om kärlek, död och allting emellan. På rollistan återser vi Helena Bergström och Robert Gustafsson med flera.

Sagan om Karl-Bertin Jonssons julafton (2021)

Hannes Holm är tillbaka med en ny storfilm och den här gången är det med sin filmatisering på den ovan nämnda klassikern Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Nytt i berättelsen är Karl-Bertils vänskap till den föräldralösa tjejen Vera, som kämpar för att ge barnhemmet hon bor på bättre förutsättningar. För den som vill se filmen på bio så väntar den en varm stund. Ett stort utropstecken med filmen är Jonas Karlsson som är eminent i rollen som pappa Tyko. 

Tills solen går upp (2021)

Bland nya svenska julfilmer hittar vi Peter Dalles Tills solen går upp med Mikael Persbrandt, Helen Sjöholm, Vanna Rosenberg och Dalle själv. Berättelsen är en kärlekshistoria om ett par som stöter på varandra flera år efter deras uppbrott och en spänning uppstår. I samma period dyker en julklapp upp i form av en bok, som lär en att kontrollera sina drömmar. Snart börjar de två träffa varandra i sina drömmar, men den romans som skulle stanna där hittar snart ut till verkligheten.

För fler listor --> Scrolla vidare!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL