Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fanny och Alexander.

Svenska julfilmer du måste se

David Lindahl | Lista
01 december 2020
David Lindahl | Lista
01 december 2020

Missa inte dessa svenska julfilmer.

Nu är det dags att fånga julen på svenskt vis. Här har vi samlat svenska julfilmer som du absolut måste se.

En sprakande brasa, en varm kopp glögg och en pepparkaka. Finns det något mysigare än att kura ihop sig i soffan med härligheter som hör den svenska julen till? Varför inte passa på att se lite klassiska svenska julfilmer samtidigt? Här listar vi svenska julfilmer som du absolut måste se!

Missa inte heller Filmtopps lista med de bästa julfilmerna på Disney Plus!

Tomten är far till alla barnen (1999)

Tomten är far till alla barn.
Tomten är far till alla barn. Foto: Sonet Film.

Att fira jul hela tjocka släkten kan vara påfrestande. Framför allt när barn, ex och nya romanser blandas i en enda smet. Tomten är far till alla barn är en modern svensk klassiker full av humor och roliga citat. Sex, sprit och fars står på tapeten i en julfilm som kan verka ytlig vid en första anblick, men som faktiskt tidigt berättade om bonusfamiljer och kärlek över gränser. Missa inte denna otroligt stjärnspäckade svarta komedi.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Karl-Bertil Jonssons jul.
Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul. Foto: SVT.

Både älskad julklasssiker och samtidigt kontroversiell för debatterna den väckte om den politiska undertonen som många hävdar att filmen har. Men spelar det egentligen någon roll? Den 23 minuter långa kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton citeras årligen över hela landet och många tycker det är lika traditionellt som Kalle Anka vid jul.

Fanny och Alexander (1982)

Fanny och Alexander.
Fanny och Alexander. Foto: Sandrew Film.

Ingmar Bergmans mastodontiska klassiker "Fanny och Alexander" handlar inte direkt om julen, men utspelar sig till stor del under högtiden. Under 1910-talet växer syskonen Fanny och Alexander upp i Stockholm – en barndom som präglas av både sorg och glädje. Den stora julfesten i första halvan av filmen är otroligt välberättad med äkta stök-charmig julkänsla. En av de mest minnesvärda scener är Börje Ahlstedts tramsiga prutt-fyrverkeri.

Ogifta par (1997)

Ogifta Par.
Johan Ulveson, Peter Dalle, Lena Endre och Suzanne Reuter i "Ogifta par". Foto: AB Svensk Filmindustri.

Marie och David är ett temperamentsfullt par som bråka och försonas ett stup i kvarten. Sara och Samuel däremot lever ett lugnt och slönt liv utan bråk eller konflikter. De båda paren bestämmer sig för att fira jul tillsammans i Sälen. Men kommer de verkligen att komma överens? Peter Dalles klassiska komedi är lika galen som den är rolig, och framför allt en härlig krydda såhär under julen. 

En underbar jävla jul (2015)

En underbar jävla jul. Foto: AB Svensk Filmindustri.
En underbar jävla jul. Foto: AB Svensk Filmindustri.

Simon och Oscar är ett par och har precis köpt ett nytt hus. De bestämmer sig för att samla båda sina familjer över julen och samtidigt avslöja en stor hemlighet. En underbar jävla jul är ytterligare en kaosartad julfilm om familjebekymmer och hemligheter. 

Astrid Lindgrens jul (1999)

Emil firar jul.
Emil i Lönneberga. Foto: AB Svensk Filmindustri.

En antologi av de bästa julscenerna från Astrid Lindgrens folkkära karaktärer. Stora som små kommer att älska att återbesöka Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga eller Lotta på Bråkmarkargatan. Med tanke på att Astrid Lindgren präglat barndomen för oändligt många och julen sägs vara för de små, är det väl passande att vi alla kallar på barnet inom oss och njuter av glädje och julstämning från Astrid Lindgren.

Läs också om vår recension på den nya julkalendern

För fler listor --> Scrolla vidare!