Sju filmer att se på midsommar

7 filmer att streama på midsommar

Filmtopp
23 juni 2023 kl. 08:00

Från Bergmanbuskis till sommarskräckis.

Ska du se på film under Midsommarhelgen? Då har Filmtopp tipsen för dig.

Midsommaren är återigen här och med den krossade drömmar om vackra blomsterkransar, solsken och skratt. Alla vet förstås vid det här laget att denna pursvenska högtid snarare handlar om snedfyllor, regnrusk och genant ”små grodorna”-hoppande. Kanske är det därför bättre att bara stanna hemma och göra någonting som aldrig sviker en – se en riktigt bra film.

Men skulle det mot förmodan bli en toppendag, så tror jag ändå att den här listan kan komma att peppa upp dig något ytterligare och frammana den där ack så önskade idylliska svenska sommarstämningen, att ta med dig ut och möta världen med!

Sommarnattens leende.
Foto: SF Studios.

Sommarnattens leende (1955)

Bergman, Bergman, Bergman. Har någon skildrat svensk sommar så pass bra som Bergman? Till en början kändes Smultronstället som det givna valet, som sedan ändå fick falla på den något underskattade Sommarnattens leende.

Att se demonregissören vända sig från det karaktäristiska vemodet och göra något så oväntat som en komedi är precis vad som kommer att behövas innan du klär upp dig för nubbe och sill. Filmen släpptes 1955 men håller förvånansvärt bra fortfarande, med dräpande kommentarer som får undertecknad att skratta rakt ut.

Här streamar du: Sommarnattens leende (1955)

Josefine Neldén och Adam Lundgren i "Känn ingen sorg".
Foto: SF Studios.

Känn Ingen Sorg (2013)

Vi fortsätter på det svenska spåret, där det finns så pass många otroliga pärlor att det blir svårt att välja. Änglagård, Mitt liv som hund – ja, vi lever uppenbarligen för de få månader av solsken som vi får i detta kalla, karga land. 

Känn Ingen Sorg, Måns Mårlind och Björn Steins Håkan Hellström-skildring, är i alla fall varken kall eller karg utan fullkomligt exploderar av allt det som vi kan sakna under vintermånaderna. Färg, bombastiska scener, sprudlande musik och en riktig jävla rock n' roll-energi som bara får en att vela kasta av sig kläderna och ta ett nakendopp i någon Göteborgsfontän med folkölen vevande över huvudet.

Det ger förstås pluspoäng om du kan sjunga den snabba delen i Kom igen Lena på midsommarkalaset efteråt, så Känn Ingen Sorg blir en utmärkt uppladdning.

Här streamar du: Känn ingen sorg (2013)

Stillbild ur "Do the Right Thing".
Foto: 40 Acres.

Do the Right Thing (1989)

Spike Lees klassiker Do the Right Thing är kanske inte en tidlös midsommarfilm, men till följd av det aktuella polismordet på George Floyd i USA som säkerligen kan komma att tas upp på ett problematiskt sätt av någon smygrasistisk morbror med ett par för många akvavit under midsommarvästen så kvalar den ändå in med sin skildring av situationen som tyvärr visar på att inte särskilt mycket har hänt sedan 1980-talet.

Att den dessutom innehåller ett helt fantastiskt persongalleri, skildrar total högsommar med varma Brooklyn-gator, drypande svett och vattenkrig gör den till en klockren sommarfilm med en så explosiv och bombastisk stämning att du bara känner för att ta världen med storm efter att ha sett den.

För mer läsning, spana in vår lista med 7 Spike Lee filmer alla filmälskare måste se!

Här streamar du: Do the Right Thing (1989)

Stillbild ur "Booksmart".
Foto: Annapurna Pictures.

Booksmart (2019)

För den som är i åldern där fest är det allra roligaste som finns och en Bergman-film eller en film om polisbrutaliteten i USA kanske inte lockar allra mest så passar Booksmart som handen i handsken för den där välbehövliga midsommarpeppen.

Booksmart, regisserad av Olivia Wilde, handlar om A-eleverna Amy och Molly som får en sista kväll på sig att ta igen all den fest de missat under sin high school-tid vilket leder till en riktig resa genom stans galej som bara blir mer skruvade ju längre inpå natten som radarparet kommer.

Känns som ett betydligt fräschare alternativ till den som annars hade sett Superbad eller American Pie.

Här streamar du: Booksmart (2019)

En kärlekshistoria.
Foto: Triangelfilm.

En Kärlekshistoria (1970)

Alla kanske inte vill ställa till med kalas på midsommar, och då är förstås lågmälda Roy Andersson ett bättre val än Booksmart. En Kärlekshistoria är en av regissörens allra bästa filmer och ett litet mästerverk, med sin skildring av svensk högsommar och den unga kärleken med allt vad det innebär av misslyckade kräftskivor och mopeder på grusplaner.

Här streamar du: En kärlekshistoria (1970)

Stillbild ur "Sommaren med Monika".
Foto: SF Studios.

Sommaren med Monika (1953)

Jag kunde inte hålla mig, det fick bli en Bergman till – kalla mig en klyscha om du så önskar. Men Sommaren med Monika har, precis som alla som sett den vet, något verkligt speciellt. Det är en vacker sommarfilm som likt En Kärlekshistoria gestaltar den första kärleken och här i otroligt vacker skärgårdsmiljö. För den nostalgiska Stockholmaren som bara vill drömma sig bort till svunna tider, eller helt enkelt för filmälskaren. 

Om det inte räcker med två Bergmantips… spana in vår lista där vi rankar ALLA Bergmanfilmer!

Här streamar du: Sommaren med Monika (1953)

Stillbild ur "Midsommar".
Foto: A24.

Midsommar (2019)

En självklarhet, förstås.

Även om du på midsommarafton skulle finna dig själv sittandes naken bland brännässlor medan allt omkring dig snurrar och du funderar på om du hånglade med den där personen du varit lite sugen på eller om det faktiskt var en av kossorna i hagen nära den äng ni firar vid som fick sig en kyss, så blir det inte värre än för Florence Pughs karaktär i Midsommar. Det kan vara skönt att ha med sig.

Ari Asters skräckfilm om ett sekteristiskt och helvetiskt midsommarfirande i Hälsingland som landade 2019 kan inte rekommenderas nog och trots att den kanske inte sprudlar av härlig stämning så är den åtminstone en underbar film som visar hur intressant skräckgenren är idag.

Här streamar du: Midsommar (2019)

Har vi glömt någon film? Tipsa om din bästa rulle för att komma i midsommarstämning – och eftersom att det finns en dag efter midsommar också, kan du ju passa på att ta del av vår artikel om de bästa bakisfilmerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL