7 filmer av Spike Lee som du måste se

7 filmer av Spike Lee som du måste se

Uppdaterad 20 mars 2022 kl. 07:07 | Publicerad 16 juni 2020 kl. 20:00

Missa inte dessa måsten från storregissören Spike Lee.

Genom åren har Spike Lee skapat många minnesvärda verk, ofta med fokus på svarta och deras upplevelser i USA. Han är en regissör som inte räds för att skapa kontrovers och uppståndelse. Är du nyfiken på Spike Lee men vet inte riktigt var du ska börja någonstans, ger vi dig här hans sju måsten.

Do the Right Thing (1989)

Do the Right Thing.

På årets hetaste dag är alla i Brooklyn utomhus och kämpar för att svalka sig mot den outhärdliga värmen. Mookie är kvarterets pizzabud och medan han gör sina leveranser bevittnar han alla fördomar som pyr under ytan.

Spike Lees mästerverk är en studie i hur förutfattade meningar och bitterhet till slut når en aggressiv kokpunkt. Do the Right Thing är kanske mer aktuell i dag än någonsin, även om det troligen inte var Spike Lees mål när han gjorde filmen för över 30 år sedan.

 

She's Gotta Have It (1986)

She's Gotta Have It.

Nola Darling är en självständig kvinna som vägrar knyta sig till bara en man. I var och en av hennes tre älskare hittar hon det hon söker i livet. Men är verkligen de nöjda med upplägget och vad händer när männen får reda på att de inte är den enda i Noras liv?

She's Gotta Have It är Spike Lees första långfilm och en intressant ingång till filmbranschen. Här finns många spännande frågor inbakade om kvinnlig sexualitet och frigörelse, feminism, monogami och manligt mot kvinnligt. 

 

Malcolm X (1992)

Malcolm X.

Spike Lees episka berättelse om Malcolm X resa från smågangster på gatorna i New York och Boston under 40-talet, till en ledare av islam och för kampen om svartas rättigheter i USA.

Malcolm X är ett imponerande porträtt på den omtalade ledaren som tillsammans med Martin Luther King Jr. var en av USA:s stora frontfigurer under 60-talet som förespråkade rättigheter för svarta. Denzel Washington gestaltar den karismatiske Malcolm X med en pricksäker ton och fångar alla hans sidor – både kärleken och avskyn.

 

25th Hour (2002)

25th Hour

Monty Brogan är dömd för droghandel och har 24 timmar på sig att infinna sig på fängelset där han ska avtjäna sitt straff på sju år. Tillsammans med sina kompisar reflekterar han över hur livet gick snett för honom och på vad som skulle hända om han inte dök upp när den 24:e timmen har passerat.

25th Hour är en intressant film som visar en annorlunda sida från en dömd mans liv och den mentala tortyren som kommer med vetskapen att bara ha 24 timmar kvar i en värld innan sju år bakom galler väntar. 

 

Jungle Fever (1991)

Jungle Fever.

Flipper jobbar som arkitekt, är gift och har en dotter. När den nya sekreteraren Angie börjar på samma firma arbetar de tillsammas sena kvällar och fattar tycke för varandra. Förutom att Flipper är otrogen mot sin hustru inser han också svårigheterna i att hans nya förälskelse är vit och han är svart.

Jungle Fever är en intressant berättelse om fysiska fördomar och föreställningar om människor. Spike Lee gör det dessutom extra svårt för oss att sympatisera med vår huvudroll eftersom han är otrogen mot sin familj – som en påminnelse om att ingen är perfekt.

 

Crooklyn (1994)

Crooklyn.

På Brooklyns gator växer flickan Troy upp tillsammans med sina bröder och föräldrar. Deras kvarter är högljutt, livligt och ibland lite farligt. Ur hennes perspektiv upptäcker vi en tumultartad omvärld med bråkande föräldrar, stökiga brorsor och krav på hur en flicka ska vara.

Crooklyn är en film skriven av Spike Lees syster Joie Lee och en självbiografi om hur det var för henne att växa upp med tre bröder i Brooklyn på 70-talet. Med musik från dåtiden och ett karaktärsfokus som för tankarna till nyare filmer som The Florida Project med liknande teman, är Crooklyn en film som bäst avnjuts genom att bara följa med och uppslukas av händelserna som sker. 

 

Da 5 Bloods (2020)

Da 5 Bloods.

Fyra krigsveteraner återvänder till Vietnam i modern tid för att leta efter kvarlevorna från deras gruppledare och samtidigt en skatt som de begravde för så många år sedan. Men deras resa tvingar dem också att möta sina inre demoner, deras syn på varandra och det faktum att många av dem aldrig riktigt lämnat Vietnam bakom sig.

Da 5 Bloods är Spike Lees senaste film och en ny och spännande berättelse om Vietnamkriget med fokus på de svarta soldater som medverkade och deras upplevelser både under och efter kriget. Lee leker skickligt med nutid och dåtid, samtidigt som han inte dras för att göra det våldsamt och obehagligt när det behövs. Läs vår recension på Da 5 Bloods.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL