Sju filmer att se på midsommar

Filmer att se på midsommar – 7 sevärda tips

22 juni 2023 kl. 18:00

Sommarkänslorna vaknar till liv med dessa pärlor du bör se på midsommar.

För den som behöver hjälp med att komma i rätt sinnesstämning inför midsommar har vi ett och annat filmtips som kan få sommarkänslorna att spira.

Filmer att se på midsommar – 7 sevärda tips

Alla vi barn i Bullerby n
Foto: AB Svensk Filmindustri.

Alla vi barn i Bullerbyn (1986)

I rollerna: Anna Sahlin, Henrik Larsson m.fl.

Vad ger en större midsommar-känsla än Astrid Lindgren? I den här filmen om barnen i Bullerbyn firar de midsommar och får vara uppe hur länge de vill. Flickorna klättrar över nio gärdsgårdar och plockar nio sorters blommor för att drömma om vem de ska gifta sig med. Medans pojkarna stör dem, men det spelar ändå ingen roll för dem har redan bestämt sig för vem de ska gifta sig med. 

Här kan du streama Alla vi barn i Bullerbyn (1986)

Misommar
Foto: Nordisk Film.

Midsommar (2019)

I rollerna: Florence Pugh, Jack Reynor m.fl. 

För den som inte vill ha den vanliga klassiska midsommar känslan är här en skräckfilm. Midsommar handlar om ett amerikanskt par som åker till Sverige för att testa på den svenska traditionen midsommar. Men det som började som en idyllisk semester förvandlas snart till en mardröm där allt handlar om en bisarr tävling under ledning av en skrämmande kult. 

Här kan du streama Midsommar (2019)

Äntligen midsommar
Foto: 20th Century Fox.

Äntligen midsommar! (2009)

I rollerna: Luke Perry, Olle Sarri m.fl.

I den här komedin ska Susanne och Emil hålla sitt årliga midsommarfirande med sillunch, femkamp och nattliga nakenbad. Alla vännerna samlas och Emil har dessutom bjudit in sin skådespelande vän Sam från Amerika som spelas av den bortgångna hyllade Beverly Hills-stjärnan Luke Perry.

Alla gästerna har olika förväntningar på denna midsommar – Micke oroar sig över var närmsta sjukhus finns för sin höggravida flickvän, Eva söker distraktion efter ett sårande uppbrott och Patrick och Sam - kastas rakt in i den svenska midsommarupplevelsen. 

Här kan du streama Äntligen midsommar! (2009)

Sommaren med Göran
Foto: Nordisk Film.

Sommaren med Göran (2009)

I rollerna: Peter Magnusson, Moa Gammel m.fl.

När sommaren precis har börjat blir Göran dumpad av sin flickvän och han är inte heller bjuden på Doddes stora midsommarfest på hans lyxiga ställe på Västkusten. Dessutom är han fast på ett jobb som han inte trivs med och jagas av inkasso. Men han och Alex som måste passa nakenhunden Tingeling under midsommarhelgen seglar ändå ut till Doddes ställe. 

Här kan du streama Sommaren med Göran (2009)

Adam och Eva
Foto:  AB Svensk Filmindustri.

Adam och Eva (1997)

I rollerna: Björn Kjellman, Josefin Nilsson m.fl.

Adam och Eva är en klassisk svensk dramakomedi där det bland annat firas midsommar. En midsommarstång tillverkas av cykelhjul och badring men en trevlig midsommarlunch med sill och nubbe hotas av snuskiga snapsvisor. Dessutom får Adam nästan bada naken med sin brors barnvakt Jackie som han varit otrogen med mot frun Eva. 

Här kan du streama Adam och Eva (1997)

Kamrer Gunnarsson i skärgården
Foto: AB Europa Film.

Kamrer Gunnarsson i skärgården (1976)

Magnus Härenstam spelar den stora nollåttan Kamrer Gunnarsson i den här 70-tals klassikern som andas sommar. Gunnarsson har inte ens varit utanför tullarna förrän den dagen han ramlar i sjön och blir upplockad av en främmande motorbåt och får sedan mot sin vilja fira en riktig svensk midsommar ute i skärgården.  

Här kan du streama Kamrer Gunnarsson i skärgården (1976)

Vi på Saltkråkan
Vi på Saltkråkan

Vi på Saltkråkan (1964) 

I rollerna: Torsten Lilliecrona, Louise Edlind m.fl.

Vi på Saltkråkan är ingen film direkt men det finns inget som säger svensk midsommar mer än deras midsommarfirande i det fjärde avsnittet av den första säsongen. Johan och Niklas är avundsjuka och irriterade på Krister som kommit till Saltkråkan och håller på och stöter på Malin och försöker göra allt för att förstöra för dem. Tjorven och Pelle trillar i sjön och förstör sina fina midsommar kläder. Det ösregnar när det är dags för dans kring midsommarstången. En riktig svensk midsommar med andra ord.

Här kan du streama Vi på Saltkråkan (1964)

Listan är inspirerad av SVT Nyheter.   

Scrolla vidare för mer läsning eller spana in vår artikel med 10 familjefilmer att se när det regnar i sommar!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL