Nostalgitripp – svenska såpoperorna vi minns och saknar

Nostalgitripp – svenska såpoperorna vi minns och saknar

Sofie Landgren
18 februari 2024 kl. 16:02
ANNONS
ANNONS

Guldkorn från förr – minns du dem?

Filmtopp saknar 90-talet! Åtminstone när det kommer till våra kära svenska såpoperor, och redaktionen är enig – det här är de serier vi minns och saknar mest.

Tre kronor (1994)
Foto: TV4.

Tre kronor (1994)

"Tre Kronor" är succéföljetången som sändes på TV4 mellan 1994–1999. Vi följer familjerna i det lilla samhället Mälarviken, i vad som är en historia om kärlek, familjerelationer, värme och gemenskap. Men också om dramatiken kring arbetslöshet, svarta pengar och flyktingpolitik. I Mälarviken ligger idrottshallen Tre Kronor som är den centrala samlingspunkten där ungdomarna tränar och många av föräldrarna arbetar.

Historien kretsar främst kring familjerna Wästerberg, Lindgren, Sjöqvist och Gustavsson men också ortens övriga människor, och hur deras liv och öden sammanflätas på olika sätt. Tre Kronor blev en omedelbar succé under 90-talet.

I serien medverkar välkända namn Christina Schollin, Kim Sulocki, Johanna Sällström, Mugambwa 'Mogge' Sseruwagi, Ulf Brunnberg, Noomi Rapace, Börje Ahlstedt, Frida Hallgren, Sanna Bråding, Per Ragnar m.fl.

Vita lögner, såpopera
Foto: Printscreen från TV3.

Vita lögner (1997)

"Vita lögner" var en svensk såpopera som sändes på TV3 1997–2002. Handlingen fokuserad på livet hos personalen, deras familjer och vänner på sjukhuset i den fiktiva staden Strömsvik. Detta blev TV3:s första framgångsrika såpa. Det första avsnittet visades den 26 oktober 1997 och det sista avsnittet 2002.

I rollerna såg vi bland annat Alexander Skarsgård, Ulf Dohlsten, Petra Hultgren, Anna JärphammarMaud Adams och Charlotte Perrelli m.fl.

Pip-Larssons (1998)
Foto: SVT.

Pip-Larssons (1998)

"Pip-Larssons" är en svensk TV-serie från 1998, regisserad av Clas Lindberg och Eva Dahlman. I huvudrollerna ser vi Jakob Eklund och Anna-Lena Hemström.

Familjen Larsson, bestående av mamma, pappa och sex barn, lever under knapra förhållanden i Stockholm 1949. Lägenheten är trång, grannarna klagar och de har inga pengar till en större lägenhet – om inte pappa Patrik, uppfinnaren, lyckas sälja sitt nya kastrullpatent. Serien är inspirerad av Edith Unnerstads bok Kastrullresan.

Skärgårdsdoktorn (1997)
Foto: SVT.

Skärgårdsdoktorn (1997)

Det här är SVT:s såpopera om läkaren Johan Steen som återvänder till Sverige efter att ha arbetat i Somalia. Han tar över sin svärfars verksamhet i skärgården och tillsammans med dottern Wilma försöker de skapa sig ett nytt liv.

Serien blev snabbt populär och framgångsrik när den sändes och blev till slut en av Sveriges Televisions största publikframgångar.

Skilda världar (1996)
Foto: TV4.

 

Skilda världar (1996)

"Skilda världar" var den populära serien som kretsade kring två familjer, Bovallius och Toivonen, och spänningen mellan överklassen och arbetarklass. Tvillingarna Daniel Toivonen och Sandra Bovallius växte upp i tron att de tillhörde olika familjer, men efter att de inlett en incestuös kärleksaffär uppdagades deras släktskap med varandra. Dramatiskt minst sagt.

Nya tider (1999)
Foto: Printscreen från TV4.

Nya tider (1999)

I "Nya tider" fick vi följa den komplicerade kärlekshistorien mellan Anna (Rebecca Ferguson) och Hugo (Kim Sulocki). I början av serien handlade det mest om Hugos och Annas kärlek, och om hur den påverkade familjerna. Efter två säsonger förändrades serien, och intrigerna blev mer komplicerade och dramatiska.

Serien sändes varje vardag mellan hösten 1999 och våren 2001, och varje avsnitt var 30 minuter långt. Hösten 2002 övergick avsnitten till att enbart sändas en gång i veckan och 2003 lades serien ner helt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL