Gigantiska rollen Alexander Skarsgård nästan fick: "Varje liten pojkes dröm"

Gigantiska rollen Alexander Skarsgård nästan fick: "Varje liten pojkes dröm"

Emil Oscar Rasmussen
13 juli 2023 kl. 20:00

Så nära vara Skarsgård att bli en av de största superhjältarna

Alexander Skarsgård har Emmynominerats för tredje gången och hans lysande karriär går från klarhet till klarhet. Men kunde den ha varit ännu mer lysande? Kanske, med tanke på att en gång var snudd på nära att får en superhjälteroll han kallade för "varje liten pojkes dröm".

Alexander Skarsgård är en av Sveriges starkast lysande Hollywoodstjärnor någonsin. I går tilldelades han karriärens tredje Emmynominering, och det är andra gången han nomineras för sin roll i Succession. År 2017 vann han dessutom för sin roll i Big Little Lies. Utöver dessa två serier har han även titlar som The Northman (2022), Godzilla vs Kong (2021) och Legenden om Tarzan (2016) på sin meritlista, för att bara nämna några.

Det råder med andra ord ingen brist på internationella storroller för Alexander Skarsgård. Om ödet hade velat aningen annorlunda hade han dock kunnat spela en ännu större roll, en gigantisk sådan – och det ska ha varit otroligt nära att allt klaffade, enligt honom själv.

Gigantiska rollen Alexander Skarsgård nästan fick: "Varje liten pojkes dröm"
Alexander Skarsgård i "Succession". Foto: HBO.

Så nära var Alexander Skarsgård superhjälterollen: "Varje liten pojkes dröm"

Det var visserligen redan med Zoolander (2001) som Alexander Skarsgård gjorde avtryck i Hollywood, men det riktiga genombrottet kom först några år senare med serierna Generation Kill (2008) och True Blood (2008–2014). Efter de rollerna öppnade helt nya möjligheter upp sig för den svenske stjärnan och en av dessa möjligheter var som en superhjälte.

Trots att Iron Man (2008) nyligen hade kommit ut och Marvel Cinematic Universe (MCU) befann sig i sin linda var det tydligt för Alexander Skarsgård att han var aktuell för en roll utöver det vanliga när han övervägdes som Thor runt 2009. I slutändan var det som bekant Chris Hemsworth som fick ansvaret för Mjölner (och han har axlat det ansvaret sedan den första Thor-filmen 2011), men det var inte långt borta att Skarsgård tilldelades uppdraget.

I en intervju med MTV från så tidigt som sommaren 2009 förklarar Alexander Skarsgård att han träffade både MCU-hjärnan Kevin Feige och Thor-regissören Kenneth Branagh flera gånger. Faktum är att han var så nära rollen att han till och med fick spela in en filmad audition i full Thor-mundering, med hammare och allt.

– Det var ganska roligt, säger Alexander Skarsgård om provspelningen i intervjun.

På frågan om han vid den tidpunkten hade kunnat tänka sig en roll i några av de kommande Marvelfilmerna svarade Alexander Skarsgård att det i så fall skulle bero på omständigheterna, men gör också klart vad han faktiskt tänkte om möjligheten som sånär blev verklighet.

– Jag tror det är varje liten pojkes dröm. Det skulle vara varje människas dröm att spela en actionhjälte.

Chris Hemsworth må ha dragit det längsta strået, men det har inte hindrat Skarsgård från en lång och imponerande karriär som fortfarande pekar uppåt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL