De bästa filmerna på Netflix 2020 – nya filmer på Netflix

De bästa filmerna på Netflix 2020 – nya filmer på Netflix

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 mars 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 mars 2020

Det bästa av det nya hos streamingjätten.

Under 2020 fortsätter Netflix att släppa mängder av nya filmer. Vi har sett dem plockat fram de allra bästa originaltitlarna. Här har du tipsen!

2020 blev inte den där drömstarten på det nya decenniet som många hade hoppats på. Men medan biobranschen sätta allt på pausknappen på grund av coronaviruset, så fortsätter Netflix att pumpa ut nytt material. En del grejer av hög kvalitet, en del grejer som i ärlighetens namn bara tycks släppas för att folks kravbild sänkts i sina hemmakarantäner, svultna på underhållning.

Vi hjälper dig att sålla i utbudet och lyfter här fram de allra bästa filmerna som Netflix har levererat under årets gång. Listan uppdateras kontinuerligt så att nya filmer på Netflix, som är värda din tid, finns med i artikeln.

De bästa filmerna på Netflix 2020:

Rebecca 

Genre: Drama, Thriller

Med Rebecca väcks en av spänningsmästaren Alfred Hitchcocks största klassiker till liv. I Ben Wheatlys version på den romantiska dramathrillern följer vi ett nygift par där kvinnan i förhållandet flyttar in i mannens herrgård. Där märker hon att skuggan av hans exfru fortfarande finns kvar. 

Rebecca – en av de bästa filmerna på Netflix 2020
Armie Hammer och Lily James. Foto: Netflix.

Huvudrollerna i Rebecca görs den här gången av Armie Hammer (Call Me By Your Name) och Lily James (Baby Driver). De båda övertygar i sina roller och Wheatley kan känna sig stolt som gör ett gediget jobb med att fylla gamle Alfreds dojjor.

Dick Johnson Is Dead

Genre: Dokumentär

I denna hjärtvärmande och unika dokumentär med fiktiva inslag vill dokumentärskaparen Kirsten Johnson hjälpa sin pappa att förbereda sig inför sin död. Detta genom att iscensätta ett gäng olika scenarion där han råkar ut för en förödande olycka och sen hamnar i himmelriket. 

Dick Johnson Is Dead
Foto: Netflix.

Trots att Dick Johnson nästan uteslutande handlar om döden så rymmer den otroligt mycket liv. Den starka relationen mellan Kirsten och hennes pappa Dick är svår att inte beröras av. Filmen påminner oss också om hur mycket allt kan förändras i ett ögonblick, detta genom att fejka att Dick trillar i trappen eller får en byggplanka i huvudet.

I'm Thinking of Ending Things

Genre: Drama

Tiden står både stilla och rör sig med rasande fart. Vi bevittnar å ena sidan långa bilresor, där existentiella diskussioner mellan ''den unga kvinnan'' och hennes pojkvän Jake står i centrum, å andra hur kvinnan bokstavligen ser sina eventuella svärföräldrar åldras, för att sedan föryngras, på bråkdelen av en sekund. Det låter märkligt och det är det också. Parets visit till Jakes föräldrars ödsliga lantställe blir allt annat än en mysig utflykt.

Att se "I'm Thinking of Ending Things" är en ren och skär upplevelse. Mästaren Charlie Kaufman utgår från den kanadensiska författaren Iain Reids debutroman med samma namn och lyckas på ett för mig ofattbart sätt presentera en djupt originell, fascinerande och abstrakt betraktelse av vad det innebär att vara människa.

The Hater

Genre: Drama

Det handlar om Tomasz (Maciej Musialowski), som efter att ha blivit relegerad från sin skola för plagiat får anställning på en PR-byrå. Med en utomståendes ögon är detta inget annat än en arbetsplats från helvetet – känslokalla och till synes samvetslösa marknadsföringsexperter, som hopkurade framför sina datorer sysslar med att smutskasta och på ett högst tvivelaktigt sätt krossa konkurrenter på direktiv från klienterna de arbetar för.

Naturligtvis ger filmen en skrämmande bild av vilken skada ett fåtal manipulativa personer kan göra med god dator- och internetkännedom. Filmen berör utan tvekan hela debatten kring fejknyheter och visar också, på ett fullständigt skoningslöst sätt, hur farligt och vidrigt det är att manipulera folk.

Lovebirds

Genre: Komedi

Lovebirds ställs ett förälskat par inför en oväntad utmaning, som kommer att testa dem mer än någonsin. Detta när de hamnar mitt i en mordkomplott och måste fungera tillsammans på ett helt nytt sätt – med deras liv på spel.

För den som älskar babblig dialog, hysteri och samtidigt en skvätt action och mystik är Lovebirds värd tiden. Kemin mellan Issa Rae och Kumail Nanjiani svänger från början till slut.

Have a Good Trip: Adventures in Psychadelics

Genre: Dokumentär

Det blir underhållande i den här dokumentären om sinnesvidgande berusning, med en stor skådespelarensemble som delar med sig av sina anekdoter. Ja, det är utbildande och kul. Många skulle påstå att det är en lite för rolig lektion om psykadeliska droger.

Urval av skådespelare och kändisar som medverkar i dokumentären: Nick OffermanStingASAP RockyCarrie Fisher och Natasha Lyonne.

Extraction

Genre: Action

I denna actionsmocka med Chris Hemsworth och David Harbour följer vi en soldat med PTSD, som försörjer sig genom att ta sig an moraliskt tvivelaktiga uppdrag. Denna gången ska han rädda en knarkkungs kidnappade son.

Extraction – en av de bästa filmerna på Netflix 2020
Christ Hemsworth i Extraction.

En hel del action, action och action bjuds det på, när fantasifulla knogmackor delas ut. Roligt, spännande och ja, rätt jäkla underhållande!

Syskonen Willoughby

Genre: Familjeäventyr

När det kommer till barnfilmer, som även passar den äldre publiken, har Pixar länge varit ohotad etta. Nu har Netflix gett sig in i kampen, och det med bravur.

Syskonen Willoughby
Foto: Netflix.

Willoughbys är en familj som ingen annan, mycket på grund av föräldrarna som negligerar och är allmänt elaka mot sina barn. När barnen till slut tröttnar på sina föräldrar bestämmer de sig för att göra sig själva föräldralösa och till sina egna föräldrar. Planen: skicka föräldrarna på en semester till jordens farligaste platser…

Lost Girls

Genre: Drama, Thriller

När Mari Gilberts dotter Shannan försvinner, och polisen inte gör några framsteg, tar hon saken i egna händer. Sökandet efter Shannan leder Mari till Long Island och väcker snart uppmärksamhet kring ett gäng mördade sexarbetare. 

Netflix prenumeranter som älskar en riktigt bra kriminalare bör ta en titt på Lost Girls som är baserad på sanna händelser. Storyn har ett spännande pussel och Amy Ryan är vass i huvudrollen. Likaså är JoJo Rabbit-skådisen Thomasin McKenzie riktigt kul att se i en annorlunda typ av film än fjolårets Oscarsuccé. En klart sevärd rulle!

I Am Jonas

Genre: Drama

Denna franska TV-film köptes nyligen upp av Netflix och handlar om Jonas, en man som försöker ta itu med sitt förflutna. Storyn följer två kritiska skeenden i hans liv – som femtonåring och trettiotreåring – och vi som tittar får ställa oss frågan vad som ligger bakom att Jonas hamnat snett.

I Am Jonas (även kallad Boys och Jonas) bjuder på ett spännande narrativ som blandar nutid med dåtid. Det som hindrar filmen från att nå de riktigt höga betygen är dess ringa speltid på 82 minuter – vi vill ha mer! Relationsdraman behöver ta tid på sig, vilket I Am Jonas inte gör. 

Circus of Books – Från Stanley Kubrick till hårdporr

Circus of books
"Circus of Books" är ett vasst och udda filmtips på Netflix.

Genre: Dokumentär

Dokumentärfilmaren Rachel Mason målar med sin film ''Circus of Books'' ett fint föräldraporträtt. Hennes mamma Karen och pappa Barry drev från början på 80-talet fram tills slutet på 2010-talet butiker som specialiserat sig på distribution av hårdporr. Butikerna kom att bli en samlingsplats för USA:s HBTQ-anhängare.

Men inte detta jobbade de med bland annat The Doors och Stanley Kubrick. Ett galet liv i en välgjord och rolig dokumentär!

Horse Girl

Genre: Drama

Horse Girl handlar om den blyga kvinnan Sarah som jobbar i en tygbutik – och nog är filmen så mycket en ulv i fårkläder ett amerikanskt drama kan vara. För snart börjar det hända konstiga saker som vänder hennes värld upp och ner. 

Horse Girl är en bra film, men dess stora behållning är Alison Brie som är fullständigt briljant i rollen som Sarah. Inledningsvis lyckas hon bära filmen på sina axlar och håller oss engagerade tills vi blir belönade av storyn. En av de bästa bland nya filmer på Netflix 2020. 

The Platform

Genre: Thriller

Denna spanska Netflixthriller är av de bästa filmerna på Netflix, men också en av de märkligaste. Här följer vi nämligen en "fånge" på ett självrehabiliterinscenter som har gått med på en minst sagt märklig behandling.

The Platform, ett annorlunda filmtips på Netflix.
Foto: Netflix.

Inlåst i ett evighetshögt torn (med två fångar på varje våning) hissas ett enormt bord, dukat med alla härligheter, från toppen av tornet ner till botten. Alla fångar/patienter har möjligheten att snabbt roffa åt sig lite käk, men det blir allt mindre för varje våning bordet når.

Vad händer med de som är i botten, där maten kanske aldrig kommer fram? Tvingas de ta till galna metoder för att hålla sig mätta. En annorlunda, filosfosik kamp om överlevnad, som verkligen inte är något för den klenmagade.

A Secret Love

Genre: Dokumentär

Den nya Netflix-filmen A Secret Love ger oss en inblick i den 72-åriga lesbiska kärleksrelationen mellan Pat Henschel och Terry Donahue.

A Secret Love
Foto: Netflix.

A Secret Love lämnar intet öga torrt och hade helt klart kunnat få kosta på sig att vara en aktivistisk, rasande film. Men den inspirerar istället på helt andra sätt. Istället för att sträcka en näve i luften uppmanar den oss till att hålla våra hjärtan vidöppna. Att se Terry Donahue långsamt böja sig ned, trots krämpor och en spökande parkinson-diagnos, för att kyssa sin älskade godnatt kväll efter kväll – är förstås ingenting annat än en ren glädje.

37 Seconds

Genre: Drama

I Netflix nya dramafilm 37 seconds följer vi den aspirerande serietecknaren Yuma, som lider av celebral pares. Genom konsten hittar hon nya vägar i livet, men framförallt sig själv. 

37 Seconds är ett stilfullt lågmält och trivsamt lunkande drama där den största behållningen är empatin vi känner för Yuma. Storyn utspelar sig under en väldigt kort tidsperiod, men kan nästan ändå tituleras som en coming of age-film. Detta eftersom vår funktionsvarierade huvudkaraktär blommar ut och gör en revolt, som innebär många oerhört dåliga – men för hennes utveckling väldigt nödvändiga – beslut. 

Uncut Gems

Genre: Drama, Thriller

Årets hittills bästa originalfilm på Netflix är Uncut Gems med Adam Sandler i huvudrollen. Han spelar juveleraren Howard som har tunga skulder och måste lyckas med ett osannolikt spel för att kunna betala tillbaka de som är ute efter honom. Mycket ska till – kommer han att klara av det? 

Det vore dumdristigt att inte understryka Adam Sandlers insats i Uncut Gems.  Att han inte nominerades för en Oscar för den här insatsen är befängt. Han borde dessutom ha vunnit. Den gamle SNL-komikern har bevisat att han kan agera på riktigt förr, inte minst i Paul Thomas AndersonPunch-Drunk Love (2002). Men så här bra har han aldrig varit. 

Dessa är årets bästa filmer på Netflix 2020. Listan kommer att uppdateras allt eftersom. Under tiden kan du ta del av tips på bra filmer på Netflix från 2019.