De bästa filmerna på Netflix 2020 – nya filmer på Netflix

De bästa filmerna på Netflix – nya filmtips

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 15 juli 2021 kl. 08:30 | Publicerad 20 mars 2020 kl. 20:00

Det bästa av det nya hos streamingjätten.

Under 2020 släppte Netflix mängder av nya filmer. Vi har sett dem plockat fram de allra bästa originaltitlarna. Här har du tipsen!

I den här artikeln har vi sammanställt alla de bästa filmerna på Netflix som tillkom under 2020. Trots ett ovanligt år blev det en hel del godbitar från streamingjättens sida.

Nej, 2020 blev långt ifrån den där drömstarten på det nya decenniet som många hade hoppats på. Men medan biobranschen tvingades sätta allt på pausknappen på grund av coronaviruset, så fortsätter Netflix att pumpa ut nytt material. En del grejer av hög kvalitet, en del grejer som i ärlighetens namn bara tycks släppas för att folks kravbild sänkts i sina hemmakarantäner, svultna på underhållning.

Bästa filmerna på Netflix 2021

Vi har sett alla nya för i år och även samlat de bästa från förra året nedan.

För att komma med på listan måste följande två kriterier uppfyllas. Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Det vill säga att varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer får listas här. Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se. Filmerna sorteras i bokstavsordning efter betyg.

5 snabba tips på bra Netflix-filmer:

  • Mank – Rosat Hollywood-drama av David Fincher
  • The Hater – Briljant om nättroll som får stor makt
  • I'm Thinking of Ending Things – Galen dramaskräckis om par i kris
  • Uncut Gems – Adam Sandler briljerar som skuldsatt juvelare
  • Extraction – Hårdkokt action med Chris Hemsworth

De bästa filmerna på Netflix 2020:

The Dig 

Genre: Drama

I en värld som krisar med ett Andra världskrig som närmar sig gör ett par arkeologer ett spännande fynd som lockar stor uppmärksamhet. 

The Dig på är en av de bästa filmerna på Netflix
Carey Mulligan och Ralph Fiennes. Foto: Netflix.

The Dig är en annorlunda och intresseväckande berättelse med fascinerande persongalleri där samtliga bärande skådespelar storspelar, inte minst Carey Mulligan och Ralph Fiennes

Pieces of a Woman

När en ung kvinnas födsel i hemmet slutar i tragedi följer en svår tid, som skadar hennes familj och nära relationer. I huvudrollerna ser vi Vanessa Kirby och Shia LaBeouf.

En av de bästa filmerna på Netflix är Pieces of a Woman
Vanessa Kirby briljerar i "Pieces of a Woman". Foto: Netflix.

Pieces of a Woman är en av de bästa filmerna på Netflix 2020 och den kommer förmodligen att vara en kraft att räkna med när det ska delas ut fina priser. 

Angela's Christmas Wish

Genre: Animerat, Familj

Julen är som bekant en älskad högtid för alla barn, som önskar sig julklappar. Men vad bör man egentligen önska sig i julklapp? Det försöker Angela att ta reda på i Netflix lyckade julfilm. 

Angela's Christmas Wish tillhör de allra bästa filmerna på Netflix 2020.
Foto: Netflix.

Tiden rusar förbi i denna film med en speltid på 47 minuter. Den lyckas också med att sätta igång ens reflekterande tankar och leverera ett fint budskap. Perfekt för barnen. Förhoppningsvis dröjer det inte för länge innan vi får ta del av nästa film med Angela.  

The Prom

Genre: Musikal, Drama

Stjärnspäckad musikal med James CordenNicole KidmanMeryl Streep och Keegan-Michael Key. Följer en grupp självupptagna teaterstjärnor som dundrar in i en småstad för att stötta en tonårig tjej när hon ska gå på balen med sin flickvän. 

En av de bästa filmerna på Netflix 2020 är The Prom.
"The Prom" är en av Netflix bästa filmer på länge. Foto: Netflix.

The Prom är en varm musikal som också ger rymmer en hel del budskap om sexuella läggningar och utanförskap. Det är också ett stort plus att låtarna som framförs inte är covers. Nej här får vi njuta av helt nyskrivna låtar. 

Tomys Minnesbok

Genre: Drama

En av de starkaste dramafilmerna att dyka upp i Netflix katalog på sistone heter Tomys Minnesbok. Denna gripande berättelse följer en 42-årig kvinna som förlorar kampen mot sin cancer och nu inväntar sin död. Härifrån handlar det om att samla in alla fina minnen från livet med sin familj och lämna efter dem till sonen i form av en minnesbok. 

Tomys Minnesbok är en av de bästa filmerna på Netflix 2020.
Foto: Netflix.

Men det är inte bara dystert. Filmen rymmer mycket värme och utan att vara en inspirerande klyscha lyckas den 42-åriga huvudkaraktären Maria Vasquez vara rolig in i det sista. 

Arkansas

Genre: Drama, Thriller

Bland de bästa filmerna på Netflix 2020 hittar vi Arkansas med stjärntrion Vince Vaughn, John Malkovich och Liam Hemsworth. Storyn följer två gangsters som när de förstör en stor drogaffär får lida konsekvenserna av att svika deras chef. 

Arkansas tillhör de bästa filmerna på Netflix 2020
Foto: Netflix.

Om du är sugen på en blytung, neo-noir thriller är Clark Dukes imponerande Arkansas rätt film att se. Vince Vaughn liksom Liam Hemsworth ger oss starka prestationer i en lugn film som drar oss in i en känslokall värld.

The Call 

Genre: Thriller, Science Fiction

Vad gör man när en kvinna från det förflutna ringer upp? Nya filmen The Call besvarar den frågan med råge och svaret är, ja, inte alltför trevligt.

The Call är en av de bästa filmerna på Netflix 2020.
Sydkoreanska thrillern "The Call" är bland de bästa filmerna på Netflix just nu. Foto: Netflix.

Förutom sin styrka att leverera en story som är lätt att följa med i, så levererar The Call på flera andra punkter: Den är genuint oförutsägbar (även om slutet tar det hela ett steg för långt). Lyd mitt råd: Stäng av filmen så fort du skymtar eftertexterna.

Citation

Genre: Drama, Thriller

Citation om stjärneleven Moremi och professorn Lucien N'Dyare är en mycket fängslande dramathriller om våldtäktskultur och vad som kan hända när den med mest makt även får den starkaste rösten. 

Bland de bästa filmerna på Netflix 2020 hittar vi Citation.
Foto: Netflix.

Till det stora hela rymmer berättelsen mycket mörker och griper flera gånger tag i en med flera starka scener och skådespelarinsatser. Kul också att få se något från Afrika på streamingtjänsten.

Mank

Genre: Drama

David Finchers nya drama Mank berättar om en tumult tid i manusförfattaren Herman J. Mankievicz liv när han skrev Orson Welles film Citizen Kane som kom ut 1941 och anses vara en av tidernas bästa filmer. 

Mank är en av de bästa filmerna på Netflix 2020
Foto: Netflix.

Mank är en av Netflix bästa filmer och en kraft att räkna med inför Oscarsgalan 2021. Hantverksmässigt är filmen mästerligt genomförd och underhållningsvärdet är likaså väldigt högt. Allra bäst är föga förvånande Gary Oldman som gör huvudrollen.

Fler filmtips på Netflix

Besök den här länken för fler filmtips Netflix. Där finns några riktiga godbitar som flugit under de flestas radar.

Ludo

Genre: Action, Komedi

I den indiska actionkomedin Ludo vävs fyra vitt skilda berättelser samman. Från sex tapes på rymmen till en väska full med pengar. 

Ludo är en av de bästa filmerna på Netflix 2020
Foto: Netflix.

Ludo ger en knäpp mix av mörk humor och action. Den är också visuellt underbar att vila ögonen på och har dessutom ett skönt soundtrack. Filmen får oss att helt enkelt att glömma bort den annars dystra verkligheten.

Rebecca 

Genre: Drama, Thriller

Med Rebecca väcks en av spänningsmästaren Alfred Hitchcocks största klassiker till liv. I Ben Wheatlys version på den romantiska dramathrillern följer vi ett nygift par där kvinnan i förhållandet flyttar in i mannens herrgård. Där märker hon att skuggan av hans exfru fortfarande finns kvar. 

Rebecca – en av de bästa filmerna på Netflix 2020
Armie Hammer och Lily James. Foto: Netflix.

Huvudrollerna i Rebecca görs den här gången av Armie Hammer (Call Me By Your Name) och Lily James (Baby Driver). De båda övertygar i sina roller och Wheatley kan känna sig stolt som gör ett gediget jobb med att fylla gamle Alfreds dojjor.

Dick Johnson Is Dead

Genre: Dokumentär

Bland de bästa filmerna på Netflix under året som gått hittar vi denna hjärtvärmande och unika dokumentär med fiktiva inslag. Dokumentärskaparen Kirsten Johnson vill hjälpa sin pappa att förbereda sig inför sin död. Detta genom att iscensätta ett gäng olika scenarion där han råkar ut för en förödande olycka och sen hamnar i himmelriket. 

Dick Johnson Is Dead – ett starkt filmtips på netflix
Foto: Netflix.

Trots att Dick Johnson nästan uteslutande handlar om döden så rymmer den otroligt mycket liv. Den starka relationen mellan Kirsten och hennes pappa Dick är svår att inte beröras av. Filmen påminner oss också om hur mycket allt kan förändras i ett ögonblick, detta genom att fejka att Dick trillar i trappen eller får en byggplanka i huvudet.

I'm Thinking of Ending Things – en av de bästa filmerna på Netflix hittills 

Genre: Drama

Tiden står både stilla och rör sig med rasande fart. Vi bevittnar å ena sidan långa bilresor, där existentiella diskussioner mellan ''den unga kvinnan'' och hennes pojkvän Jake står i centrum, å andra hur kvinnan bokstavligen ser sina eventuella svärföräldrar åldras, för att sedan föryngras, på bråkdelen av en sekund. Det låter märkligt och det är det också. Parets visit till Jakes föräldrars ödsliga lantställe blir allt annat än en mysig utflykt.

Att se "I'm Thinking of Ending Things" är en ren och skär upplevelse. Mästaren Charlie Kaufman utgår från den kanadensiska författaren Iain Reids debutroman med samma namn och lyckas på ett för mig ofattbart sätt presentera en djupt originell, fascinerande och abstrakt betraktelse av vad det innebär att vara människa.

I'm Thinking of Ending Things är en av streamingtjänstens mest hyllade filmer på senare tid. Om du undrar kan du se här vilka originalserier på Netflix som har högst betyg på den internationella filmsajten IMDb

The Hater

Genre: Drama

Det handlar om Tomasz (Maciej Musialowski), som efter att ha blivit relegerad från sin skola för plagiat får anställning på en PR-byrå. Med en utomståendes ögon är detta inget annat än en arbetsplats från helvetet – känslokalla och till synes samvetslösa marknadsföringsexperter, som hopkurade framför sina datorer sysslar med att smutskasta och på ett högst tvivelaktigt sätt krossa konkurrenter på direktiv från klienterna de arbetar för.

Naturligtvis ger The Hater, som är en av Netflix bästa filmer, en skrämmande bild av vilken skada ett fåtal manipulativa personer kan göra med god dator- och internetkännedom. Filmen berör utan tvekan hela debatten kring fejknyheter och visar också, på ett fullständigt skoningslöst sätt, hur farligt och vidrigt det är att manipulera folk.

Missa inte att du kan se Netflix gratis nuförtiden i deras kategori Netflix Watch Free. Där finns serier som Stranger Things och Grace and Frankie men också filmer som Bird Box och Murder Mystery

Lovebirds

Genre: Komedi

Lovebirds ställs ett förälskat par inför en oväntad utmaning, som kommer att testa dem mer än någonsin. Detta när de hamnar mitt i en mordkomplott och måste fungera tillsammans på ett helt nytt sätt – med deras liv på spel.

För den som älskar babblig dialog, hysteri och samtidigt en skvätt action och mystik är Lovebirds värd tiden. Kemin mellan Issa Rae och Kumail Nanjiani svänger från början till slut.

Have a Good Trip: Adventures in Psychadelics

Genre: Dokumentär

Det blir underhållande i den här dokumentären om sinnesvidgande berusning, med en stor skådespelarensemble som delar med sig av sina anekdoter. Ja, det är utbildande och kul. Många skulle påstå att det är en lite för rolig lektion om psykadeliska droger.

Urval av skådespelare och kändisar som medverkar i dokumentären: Nick OffermanStingASAP RockyCarrie Fisher och Natasha Lyonne.

Extraction

Genre: Action

I denna actionsmocka med Chris Hemsworth och David Harbour följer vi en soldat med PTSD, som försörjer sig genom att ta sig an moraliskt tvivelaktiga uppdrag. Denna gången ska han rädda en knarkkungs kidnappade son.

Extraction – en av de bästa filmerna på Netflix
Christ Hemsworth i Extraction.

En hel del action, action och action bjuds det på, när fantasifulla knogmackor delas ut. Roligt, spännande och ja, rätt jäkla underhållande! Klart en av de bästa filmerna på Netflix på sistone.

Syskonen Willoughby

Genre: Familjeäventyr

När det kommer till barnfilmer, som även passar den äldre publiken, har Pixar länge varit ohotad etta. Nu har Netflix gett sig in i kampen, och det med bravur.

Syskonen Willoughby tillhör de bästa filmerna på Netflix.
Foto: Netflix.

Willoughbys är en familj som ingen annan, mycket på grund av föräldrarna som negligerar och är allmänt elaka mot sina barn. När barnen till slut tröttnar på sina föräldrar bestämmer de sig för att göra sig själva föräldralösa och till sina egna föräldrar. Planen: skicka föräldrarna på en semester till jordens farligaste platser…

Lost Girls

Genre: Drama, Thriller

När Mari Gilberts dotter Shannan försvinner, och polisen inte gör några framsteg, tar hon saken i egna händer. Sökandet efter Shannan leder Mari till Long Island och väcker snart uppmärksamhet kring ett gäng mördade sexarbetare. 

Netflix prenumeranter som älskar en riktigt bra kriminalare bör ta en titt på Lost Girls som är baserad på sanna händelser. Storyn har ett spännande pussel och Amy Ryan är vass i huvudrollen. Likaså är JoJo Rabbit-skådisen Thomasin McKenzie riktigt kul att se i en annorlunda typ av film än fjolårets Oscarsuccé. En klart sevärd rulle!

I Am Jonas

Genre: Drama

Bland de bästa filmerna på Netflix hittar vi denna franska TV-film som nyligen upp av streamingtjänsten. Den handlar om Jonas, en man som försöker ta itu med sitt förflutna. Storyn följer två kritiska skeenden i hans liv – som femtonåring och trettiotreåring – och vi som tittar får ställa oss frågan vad som ligger bakom att Jonas hamnat snett.

I Am Jonas (även kallad Boys och Jonas) bjuder på ett spännande narrativ som blandar nutid med dåtid. Det som hindrar filmen från att nå de riktigt höga betygen är dess ringa speltid på 82 minuter – vi vill ha mer! Relationsdraman behöver ta tid på sig, vilket I Am Jonas inte gör. 

Circus of Books – Från Stanley Kubrick till hårdporr

Circus of books
"Circus of Books" är ett vasst och udda filmtips på Netflix.

Genre: Dokumentär

Dokumentärfilmaren Rachel Mason målar med sin film ''Circus of Books'' ett fint föräldraporträtt. Hennes mamma Karen och pappa Barry drev från början på 80-talet fram tills slutet på 2010-talet butiker som specialiserat sig på distribution av hårdporr. Butikerna kom att bli en samlingsplats för USA:s HBTQ-anhängare.

Men inte detta jobbade de med bland annat The Doors och Stanley Kubrick. Ett galet liv i en välgjord och rolig dokumentär!

Horse Girl

Genre: Drama

Horse Girl handlar om den blyga kvinnan Sarah som jobbar i en tygbutik – och nog är filmen så mycket en ulv i fårkläder ett amerikanskt drama kan vara. För snart börjar det hända konstiga saker som vänder hennes värld upp och ner. 

Horse Girl är en bra film, men dess stora behållning är Alison Brie som är fullständigt briljant i rollen som Sarah. Inledningsvis lyckas hon bära filmen på sina axlar och håller oss engagerade tills vi blir belönade av storyn. En av de bästa bland nya filmer på Netflix 2020. 

The Platform

Genre: Thriller

Denna spanska Netflixthriller är av Netflix bästa filmer, men också en av de märkligaste. Här följer vi nämligen en "fånge" på ett självrehabiliterinscenter som har gått med på en minst sagt märklig behandling.

The Platform, ett annorlunda filmtips på Netflix.
Foto: Netflix.

Inlåst i ett evighetshögt torn (med två fångar på varje våning) hissas ett enormt bord, dukat med alla härligheter, från toppen av tornet ner till botten. Alla fångar/patienter har möjligheten att snabbt roffa åt sig lite käk, men det blir allt mindre för varje våning bordet når.

Vad händer med de som är i botten, där maten kanske aldrig kommer fram? Tvingas de ta till galna metoder för att hålla sig mätta. En annorlunda, filosfosik kamp om överlevnad, som verkligen inte är något för den klenmagade.

A Secret Love

Genre: Dokumentär

Den nya Netflix-filmen A Secret Love ger oss en inblick i den 72-åriga lesbiska kärleksrelationen mellan Pat Henschel och Terry Donahue.

A Secret Love – en av de bästa filmerna på Netflix
Foto: Netflix.

A Secret Love lämnar intet öga torrt och hade helt klart kunnat få kosta på sig att vara en aktivistisk, rasande film. Men den inspirerar istället på helt andra sätt. Istället för att sträcka en näve i luften uppmanar den oss till att hålla våra hjärtan vidöppna. Att se Terry Donahue långsamt böja sig ned, trots krämpor och en spökande parkinson-diagnos, för att kyssa sin älskade godnatt kväll efter kväll – är förstås ingenting annat än en ren glädje.

37 Seconds

Genre: Drama

I Netflix nya dramafilm 37 seconds följer vi den aspirerande serietecknaren Yuma, som lider av celebral pares. Genom konsten hittar hon nya vägar i livet, men framförallt sig själv. 

37 Seconds är en av de bästa filmerna på Netflix

37 Seconds är ett stilfullt lågmält och trivsamt lunkande drama där den största behållningen är empatin vi känner för Yuma. Storyn utspelar sig under en väldigt kort tidsperiod, men kan nästan ändå tituleras som en coming of age-film. Detta eftersom vår funktionsvarierade huvudkaraktär blommar ut och gör en revolt, som innebär många oerhört dåliga – men för hennes utveckling väldigt nödvändiga – beslut. 

Uncut Gems – En av Netflix bästa filmer de senaste åren

Genre: Drama, Thriller

Årets hittills bästa originalfilm på Netflix är Uncut Gems med Adam Sandler i huvudrollen. Han spelar juveleraren Howard som har tunga skulder och måste lyckas med ett osannolikt spel för att kunna betala tillbaka de som är ute efter honom. Mycket ska till – kommer han att klara av det? 

Det vore dumdristigt att inte understryka Adam Sandlers insats i Uncut Gems.  Att han inte nominerades för en Oscar för den här insatsen är befängt. Han borde dessutom ha vunnit. Den gamle SNL-komikern har bevisat att han kan agera på riktigt förr, inte minst i Paul Thomas AndersonPunch-Drunk Love (2002). Men så här bra har han aldrig varit. 

Tre snabba om filmerna på Netflix.

1. Tre olika typer av abonnemang.

Det billigaste paketet kostar 89 kronor i månaden, medan det dyraste kostar 159 kronor i månaden. Man kan när som helst säga upp sitt avtal, det är alltså inte bindande.

Netflix Basic – 89 kr/mån

HD tillgängligt: Nej
Ultra HD tillgängligt: Nej
Skärmar du kan titta på samtidigt: 1
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

Standard 109 kr/mån

HD tillgängligt: Ja
Ultra HD tillgängligt: Nej
Skärmar du kan titta på samtidigt: 2
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

Premium 159 kr/mån (nytt pris från 2020)

HD tillgängligt: Ja
Ultra HD tillgängligt: Ja
Skärmar du kan titta på samtidigt: 4
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

2. Över 1 000 originalproduktioner.

Netflix är tveklöst snabbast på att producera egna filmer och serier. Totalt har bolaget satt sin logga på över 1 500 filmer och serier. Många av dessa är filmer som de har köpt upp för att kunna visa på sin plattform, även om de själva inte har producerat dem.

När det kommer till egenproducerade filmer, ligger Netflix någonstans mellan 70-90 stycken om året. En imponerande siffra i sig.

3. Började som en hyrtjänst

Det är kanske svårt att tänka sig i dag, men Netflix började faktiskt som en hyrtjänst på nätet för DVD-filmer. Under slutet av 90-talet ville man nämligen skapa en motsvarighet till Amazon men för fysisk film istället. 

2007 började bolaget laborera med streaming och 2013, när det var dags för deras första originalserie House of Cards att ha premiär, började de skriva historia på riktigt. 

Nu är Netflix tveklöst den största spelaren i streamingvärlden, till och med till den grad att företagsnamnet är synonymt med just streaming.

Dessa tillhör alla de bästa filmerna på Netflix. Listan kommer att uppdateras allt eftersom. Under tiden kan du ta del av tips på bra filmer på Netflix från 2021.

För fler listor --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL