Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fem filmer om Abraham Lincoln som du måste se

Fem filmer om Abraham Lincoln som du måste se

Jonathan Smeds | Lista
18 februari 2022
Jonathan Smeds | Lista
18 februari 2022

För dig som inte kan få nog av Lincoln

I dag har dokumentärserien "Lincoln’s Dilemma" premiär på Apple TV plus, där vi tittare kommer få upptäcka en sida av Abraham Lincoln man aldrig tidigare sett. Det är dock självklart inte den första filmatisering kring hans liv. Filmtopp har letat fram fem filmer om Abraham Lincoln, som vi tycker att alla borde se.

1. Lincoln (2012)

Daniel Day Lewis som Abraham Lincoln
Foto: Twentieth Century Fox

Stephen Spielbergs film som nominerades i tolv kategorier på Oscarsgalan. Handlingen kretsar kring Abraham Lincolns liv under inbördeskrigets sista månader. Presidenten styr ett splittrat land som fortfarande präglas av slaveri, vilket tvingar honom till att ta beslut som kommer påverka livet för kommande generationer. Daniel Day-Lewis porträttering av Lincoln gav honom en Oscars.

Finns på: SF Anytime, ITunes och Google Play att hyra. 

2. Young Mr. Lincoln (1939)

Henry Fonda som en ung Abraham Lincoln
Foto: Twentieth Century Fox

Lite drygt 70 år innan Lincoln hade den biografiska dramafilmen Young Mr. Lincoln premiär, som i Sverige fick titeln Folkets hjälte. I den spelar Henry Fonda Abraham Lincoln under dennes uppväxt. Vi får följa hans resa från att vara en jurist i Springfield, till hans byte av karriär för att bli politiker. Filmen regisserades av den flerfaldigt Oscarsbelönade regissören John Ford, och är bevarad i USA:S ”National Film Registry” för sin betydelse kulturellt och historiskt. 

Finns på: Itunes att hyra.

3. Killing Lincoln (2013)

Bild från dramadokumentären Killing Lincoln
Foto: National Geographic Channel

Lönnmordet på Abraham Lincoln är troligtvis en av de mest omtalade händelserna i USA:s historia. 2013 skapade National Geographic en dramatisering av mordet. Tom Hanks är berättarröst i detta dokumentärdrama, som inspirerats av en bok med samma namn skriven av Bill O’Reilly och Martin Dugard. När filmen hade premiär på TV hade den 3,4 miljoner tittare, vilket är den högsta tittarsiffran National Geographic någonsin haft.

Finns på: SF Anytime att hyra.

4. Abraham Lincoln (1930)

Poster från filmen Abraham Lincoln (1930)
Foto: United Artists

Ännu en biografisk film från 30-talet, men den här gången behandlas hela Abraham Lincolns liv. Under cirka en och en halvtimme får vi se Lincoln under flera olika delar av hans liv: romanserna, debatterna med Stephen A Douglas och hans tid som president. Filmen mottogs väl när den kom ut, men i dag har kritiska röster påpekat att den innehåller många historiska fel i den senare halvan. Trots det ska beskrivningen av hans tidiga liv vara väldigt historiskt korrekta.

Filmen är också den första ljudfilmen om det amerikanska inbördeskriget som veteraner av kriget kunde se. För regin stod D.W. Griffith, filmpionjären som ligger bakom den vida omdiskuterade filmen Birth of a Nation.

Finns på: Filmen har sedan länge blivit "Public domain", vilket innebär att ingen äger rättigheterna längre. Därmed finns filmen gratis att se på flera olika ställen.

5. Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Bild på Benjamin Walker från filmen Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Foto: Twentieth Century Fox

På tal om att vara historiskt inkorrekt. Abraham Lincoln: Vampire Hunter är kanske inte den rätta filmen för dig som är intresserad av hans liv eller karriär, men den är ändå en av de bättre filmerna med presidenten i huvudrollen. (vilket väl också säger en del om alla andra filmer om Lincoln). I Tim Burtons film, som är baserad på romanen med samma namn, försöker den amerikanske presidenten stoppa både slaveriet och vampyrerna. Huvudrollen spelas av Benjamin Walker, som kommer vara med i den nya Sagan om ringen-serien

Finns på: Disney+. Går även att hyra på Itunes och SF Anytime. 

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL