Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Everadahl & Karlssons #132

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #132

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 februari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 februari 2022

Klassikern: Riddarfalken från Malta

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

C-G, Johan och Göran tar sig an John Hustons förföriska, förvirrande deckare från 1941 och börjar genast gaffla: kan detta kallas noir? Är Humphrey Bogart/ Sam Spade en skitstövel eller bara "moraliskt eljest"? Och spelar Mary Astor, i rollen som femme fatale, "tredimensionellt schack"? Extrapoäng för den som vet vad slangordet "gunsel" (jiddisch) betyder.

Dessutom! Dubbel dos OFOG med Sidney Greenstreet och Peter Lorre - som Helan och Halvan om de varit alltigenom onda. Och vad skiljer "the fall guy", Greenstreets revolverman, från Görans morfar? Ledtråd: Elisha Cook, Jr. kom INTE från Röbäck. Dashiell Hammett roterar i sin grav. Av glädje!

John Hustons långa karriär

John Huston i Chinatown. Foto: Paramount.
John Huston i Chinatown. Foto: Paramount.

Att alla i podden har ett särskilt förhållande till Riddarfalken från Malta är tydligt. Den har snurrat många varv i DVD-spelaren och setts på TV innan dess. C-G avslöjar den inre konflikt som uppstod när han som ung romantiker fick se Bogarts cyniska sida fullständigt blomstra ut. Johan briljerar ännu en gång med sina kunskaper om Hollywood när film noir-begreppet diskuteras och Falkens mindre lyckade uppföljare kommer på tal.

Filmen släpptes 1941 och var John Hustons regidebut. Därefter blev det närmare fyrtio ytterligare långfilmer där den sista släpptes så sen som 1987, Minnen av lycka med dottern Anjelica i huvudrollen. En lång karriär som alltså sträckte sig i 45 år.

Fem ytterligare filmer av John Huston du måste se

Utöver Riddarfalken från Malta gjorde alltså John Huston en himla massa filmer. Därför passar vi på Filmtopp på att lyfta fram fem snabba tips, som du kan ha med dig om du är sugen på att utforska mer av den råbarkade regissören.

Sierra Madres skatt (1948)

Sierra Madres skatt. Foto: Sandrew Metronome.
Foto: Sandrew Metronome.

Det finns guld i bergen och girighet i männens hjärtan. Humphrey Bogart briljerar i sin mest obehagliga roll. Här drar han till Sierra Madre för att hitta guld tillsammans med två andra män, men vad som börjar i optimism och vänskap leder snart till paranoia och hat. Ett mästerverk som för tankarna till någon sorts blandning mellan Orson Welles och Sam Peckinpah – två regissörer som delade John Hustons kärlek till svettiga, korrumperade män på film.

Finns på: Apple TV+

Afrikas drottning (1951)

Afrikas drottning. Foto: Atlantic Film
Foto: Atlantic Film


En alkoholiserad skeppare och en pryd ungmö färdas på skorven "Afrikas drottning" nedför en afrikansk flod under första världskriget. Ett älskat äventyr som landade Humphrey Bogart sin första och sista Oscar. Att filmen över huvud taget gjordes ska däremot ha berott på att gamle Huston ville dra till Afrika och skjuta en elefant – sägs det.

Finns på: DVD/Blu-ray

De missanpassade (1961)

De missanpassade. Foto: United Artists.
Foto: United Artists

Förträffligt och gravt underskattat drama om en nyskild kvinna som förälskar sig i en cowboy, som i sin tur kämpar med att uppehålla sin romantiserade livsstil. Mot slutet bjuds det på en otrolig hästjakt. I rollerna ser vi Clark Gable, Montgomery Clift och Marilyn Monroe i sin sista långfilm. Gable dog innan premiären och Marilyn bara ett år efter inspelningen.

Finns på: Apple TV+

Fat City - Chansernas stad (1971)

Fat City. Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Få gånger har en låt varit lika gjuten för en film som Kris Kristoferssons Help Me Make it Through the Night. Här följer vi en avdankad boxare som tar sig an en ny förmåga, men deras vänskap kompliceras av sprit och trasiga relationer.

Se den stämningssättande öppningsscenen här:

Finns på: DVD/Blu-ray

Mannen som ville bli kung (1975)

Mannen som ville bli kung. Foto: Sony Pictures
Foto: Sony Pictures

I detta mästerverk av John Huston bjuds det på ett hejdundrande äventyr när Sean Connery och vännen Michael Caine ger sig ut på jakt efter det mytomspunna Kafiristan för att erövra landets tron! För den som vill ta del av ett klassiskt äventyr, blir det inte bättre än så här. Otroligt foto, storslagna scner och två drömmare i centrum.

Finns på: SF Anytime

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

NÄSTA ARTIKEL