10 Dokumentärer om Putin och Ukraina

10 Dokumentärer om Putin och Ukraina

28 februari 2022 kl. 18:02

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

Fördjupa dina kunskaper om Ukraina, Putin, Sovjetunionens fall eller Kalla kriget. En lista med både dokumentärfilmer och serier som på olika sätt är extra relevanta idag 2022.

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (2015)

Winter on Fire
Foto: Netflix

En dokumentär om oroligheterna i Ukraina under 2013 och 2014, när studentdemonstrationer som stödde europeisk integration växte till en våldsam revolution som kräver att dåvarande ukrainska presidenten Viktor F. Janukovitj avgår.

Dokumentärfilmen är delvis producerad av Netflix och är ett samarbete mellan Ukraina, USA och Storbritannien. Winter on Fire mottog pris på galan People's Choice Award i kategorin Bästa dokumentär. Filmen hade premiär på den 72:a upplag av filmfestivalen i Venedig innan den blev tillgänglig för streaming. 

Finns på: Netflix

Berättelser från Ukraina (2015)

Berättelser från Ukraina
Foto: SVT

Dokumentärserie i tre delar om Aivo, född i Estland, numera bosatt i Sverige som reser till Ukraina och träffar döva som på något sätt påverkas av krisen i Ukraina.

Finns på: SVT Play

Freedom or Death! (2016)

Freedom or Death
Foto: Amazon Prime

Dokumentärfilm på 72 minuter som fokuserar på revolutionära händelserna i Ukrainas huvudstad Kiev 2014. Filmen är ett kronologiskt och kriminaltekniskt förstapersonsporträtt av hur ett civilt uppror i Kiev blev ett hybridkrig med Ryssland som har fått globala konsekvenser.

Finns på: Amazon Prime

Att skapa en Putin (2016)

Att skapa en Putin
Foto: SVT

Rysslands omvandling från kommunism till marknadsekonomi höll på att sluta med katastrof. Ur askan steg en maktfullkomlig president som styr sitt land med järnhand. Korrespondenten Peter Löfgren berättar vad som hände när ett gäng unga kapitalister från väst bjöds in för att reformera Ryssland. Några blev ofantligt rika medan majoriteten fortsatte att leva i misär. Försöket misslyckades och vägen till makten låg snart öppen för en ny typ av ledare. Hans namn: Vladimir Putin.

Finns på: SVT Play

Världens historia: Kalla kriget (2019)

Världens historia: Kalla kriget
Foto: SVT

Det kalla kriget har skildrats från olika håll genom historien. Här är genomgången av hur det började från andra världskrigets slut. Dokumentärserie i sex delar.

Finns på: SVT Play och UR

Dokument utifrån: Hotet mot Ukraina 

Dokument utifrån: Hotet mot Ukraina
Foto: SVT

Ryssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? I dokumentären finns även en exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid.

Finns på: SVT Play

Agents of Chaos (2020)

Agents of Chaos
Foto: HBO

Dokumentärserie i två delar av Alex Gibneyoch Javier Alberto Botero. Följer den ryska inblandningen i valet i USA 2016. Andrew Weissmann, Andrew McCabe, John Brennan, Carter Page, Felix Sater, Margarita Simonyan, Celeste Wallander och Camille François medverkar i serien.

Finns på: HBO Max

Spionen Vladimir Putin (2020)

Spionen Vladimir Putin
Foto: SVT

Hur blev Putin mannen som styr Ryssland med järnhand sedan 20 år tillbaka? Ett porträtt av en politiker som såg sig själv som en rysk James Bond och vars liv liknar en spionthriller, en man så besatt av gamla sovjetiska spionhistorier att han blev KGB-spion själv. Läs Filmtopps recension här.

Finns på: SVT Play

Navalnyj - Putins fiende nummer ett (2021)

Navalnyj - Putins fiende nummer ett
Foto: SVT

När den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj blev förgiftad med det dödliga nervgiftet Novitjok flyttades han till ett sjukhus i Berlin där hans liv gick att rädda. Så snart han återvände till Ryssland greps han på flygplatsen. Vem är Aleksej Navalnyj och varför är han ett sådant hot att han måste röjas ur vägen?

Brittisk film från 2021 av Jon Blair som målar en tydlig bild av hur långt Putin är villig att gå för att röja undan sina hinder, i detta falla röja oppositionsledaren för "Enade Ryssland", Aleksej Navalnyj.

Finns på: SVT Play

Putin, Ryssland och världen (2022) 

Putin, Ryssland och världen
Foto: SVT

Fransk dokumentär som är en del i dokumentärserien Dokument utifrån. Ryssland blir alltmer närvarande i olika krigsområden. Förutom upptrappningen vid gränsen till Ukraina finns rysk militär bland annat i Syrien, Libyen och Mali. Vad vill Rysslands president Putin med sin utrikespolitik och hur påverkar den förhållandet till EU och USA?

Finns på: SVT Play

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL