Bra dokumentärer – dessa måste ses!

Bra dokumentärer – dessa måste ses!

18 april 2021 kl. 10:00

Vi tipsar om de bästa dokumentärerna.

Filmer i alla ära men har du någonsin sett en riktigt bra och gripande dokumentär som får dig att undra över livets alla gåtor samtidigt som du börjar leta efter nästa dokumentär att titta på?

För alla er där ute som suktar efter att hitta en ny dokumentär att sätta tänderna i, kommer här ett gäng varma rekommendationer. Det rör sig om allt från naturdokumentärer till true crime… något som passar alla helt enkelt!

TIPS: Du har väl inte missat vår sida där det går att streama dokumentärer gratis?

Här kommer vi tipsa om tio bra dokumentärer som du bara måste se. Kanske blir det en dokumentär om en hemsk och brutal seriemördare, eller en dokumentär om världens alla djur. Vem vet? Spana in artikeln för att ta del av de bästa dokumentärerna. 

Our Planet (2019)

Our Planet

Our Planet är en dokumentärserie på åtta avsnitt där vi får följa naturens olika lagar i varje avsnitt. David Attenborough står för berättandet och hans behagliga röst tillsammans med de otroligt snygga och vackra naturbilderna gör att man inte kan slita sig ifrån skärmen. 

Our Planet är dock mer än bara vackra naturbilder. Syftet med dokumentären är att uppmana människor om vilken påverkan vi faktiskt har på djur och natur. En av alla bra dokumentärer med ett syfte att få tittaren att tänka annorlunda. Vi har faktiskt bara en planet. 

TIPS: Här kan du streama Our Planet: High Seas helt gratis!

American Murder: The Family Next Door (2020)

American Murder, the family next door

American Murder är en dokumentärfilm som tar upp de omtalade morden på en mor och hennes två döttrar. Dokumentären bygger på verkliga filmer och material som publiken får ta del av under filmens gång.

En verklig berättelse om en man som inte ser någon annan utväg än att mörda sin fru och två barn för att kunna fortsätta leva sitt liv med hans älskare. En spännande och otroligt gripande dokumentär som väcker starka känslor.

Tassarna bort från katterna: Nätjakten på en mördare (2019)

Tassarna bort från katterna

Tassarna borta från katterna är en dokumentärserie på i tre delar där vi får följa några Facebookanvändare som kommer över en hemsk YouTube-video som innehåller katter. Dessa Facebookare gör det till deras livs uppgift att försöka ta reda på vem det är som ligger bakom videon.

Allt eskalerar och mannen bakom videon går till attack och lägger upp fler klipp som leder till en katt och råtta-lek mellan dem. Det finns många bra dokumentärer där ute, men denna är en av de mest spännande! Kan det vi får se verkligen ha skett?

Filthy Rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall (2020)

Filthy Rich, Jeffrey Epstein – en av alla bra dokumentärer

Filthy Rich är en dokumentärserie i fyra delar där flera överlevare berättar om de sexuella och psykiska övergrepp som Jeffrey Epstein utsatt dem för. I de olika delarna berättar flera offer om vad som skett samtidigt som vi får följa Epsteins liv och framgångar med autentiska bilder och klipp. Deras berättelser avslöjar Epsteins hemliga sexhandels-härva vilket leder honom till fängelse där han sedan tar sitt liv.

En viktig och upplysande dokumentär som gör att fler utsatta vågar göra sin röst hörd i en värld fulla av Epstein-män. 

Three Identical Strangers (2018)

three identical strangers

Three Identical Strangers är en dokumentärfilm som handlar om tre unga främlingar som korsar varandras vägar och inser att de har allt gemensamt. De är trillingar och blev alla bortadopterade till olika familjer. En till en början rolig och fin dokumentär om tre bröder som hittar varandra men snart börjar de undersöka varför de blev åtskilda när det adopterades och varför ingen visste att de var trillingar.

Bröderna får reda på att de alla ingått i en studie för att undersöka hur deras mentalitet påverkades av att ha blivit åtskilda vid födseln. Ett intressant alternativ bland alla bra dokumentärer där ute, dessutom är den gripande och kan få vem som helst att fälla en tår. 

Allen v. Farrow (2021)

Allen v. Farrow

Allen v. Farrow är en dokumentärserie i fyra delar som handlar om de sexuella övergrepp Woody Allen blivit anklagad för. Anklagelserna rör Allens och Mia Farrows adoptivdotter, Dylan Farrow.  I de olika avsnitten får vi ta del av autentiska intervjuer, telefonsamtal och videoklipp som både berör och är gripande.

Vi får även följa vårdnadstvisten mellan Allen och Farrow samt Allens omtalade giftermål med adoptivdottern Soon-Yi Previn som är 35 år yngre än honom.

Underdogs: silvret i Egypten (2021)

Underdogs silvret i egypten

Underdogs är en dokumentärfilm om det svenska handbollslandslaget som motbevisade hela svenska folket och tog VM-silver tidigare i år. Vi får följa handbollsspelarnas resa när de kämpande tog sig till VM-finalen i Egypten.

Både intervjuer och återblickar speglas i denna dokumentär samtidigt som forskare kommenterar deras bedrifter. En otroligt givande och bra dokumentär som hela tiden understryker att man kommer längst genom att samarbeta och tro på varandra. 

Seaspiracy (2021) – Det finns bra dokumentärer och så finns det BRA dokumentärer.

Seaspiracy

Seaspiracy är en dokumentärfilm som undersöker och upplyser vilken påverkan människan och framförallt fiskindustrier har på havslivet. Seaspiracy ifrågasätter stora fiskeindustrier och avslöjar en hel del som innebär att det marina ekosystemet bryts ned allt mer.

Dokumentären är så pass viktig och gripande att den måste ses. Återigen är det vi människor som kan påverka vår jord och därför är dokumentärer som den här ett hett tips. 

Fallet Gabriel Fernandez: Mordet på en pojke (2020)

Gabriel Fernandez
The Trials of Gabriel Fernandez är en stark rekommendation bland alla bra dokumentärer där ute.

Fallet Gabriel Fernandez är en dokumentärserie på sex avsnitt där vi får följa hela berättelsen om mordet på honom. Den åttaåriga pojken blev misshandlad och torterad i flera månader vilket till slut ledde honom till döden då hans mammas pojkvän slog honom till döds.

Alla tecken fanns där men varför såg ingen eller varför gjorde ingen något åt det? En riktigt hemsk och gripande dokumentär som ifrågasätter systemet och socialarbetarnas förmåga att skydda utsatta barn. 

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015)

The Jinx Robert Durst

The Jinx är en dokumentärserie i sex delar som undersöker en rad blottlagda mord som miljardär-ättlingen Robert Durst varit misstänkt för. Skaparna bakom serien har samarbetat tillsammans med Durst där vi får ta del av hans historia och berättelser som berör både mordet på hans granne men också försvinnandet av hans fru.

Detta är första gången som Durst talar öppet om alla anklagelser och menar på att han fortfarande är oskyldig till alla brott. En spännande och bra dokumentär som man definitivt vill sträck-kolla på en och samma kväll.  

VIDARE LÄSNING:
De 15 bästa dokumentärerna på Netflix just nu!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL