Bild på John Krasinski, Millicent Simmonds och Noah Jupe i filmen A Quiet Place. Foto: Paramount Pictures

Tio hårresande skräckfilmer för (nästan) hela familjen

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 31 oktober 2023 kl. 19:10 | Publicerad 25 oktober 2021 kl. 20:10
ANNONS
ANNONS

För familjen som vill testa gränserna – men ändå inte ärra barnen för all framtid.

Halloween är som bekant skräckfilmernas högtid. Men genren brukar inte hamna i topp över familjevänliga alternativ. Det ska vi försöka ändra på nu!

För många är nog skräckfilmen det absolut sämst lämpade valet för en familjesittning. Kanske av den enkla anledningen att den inte lämpar sig för barn? Vad vet jag...

Jo! En sak vet jag. Det är att skräckgenren hjälpte till att forma mitt filmintresse som liten. Jag kommer aldrig glömma hur två 11-åringar fick för sig att "digitalt låna" The Shining och sedan satt och frustade i ett rum resten av kvällen. Var jag skärrad då? Ja. Blev jag galen för att jag såg en film med 15-årsgräns trots att jag var minderårig? Nej. Är The Shining fortfarande en av mina favoritfilmer? You bet! 

MER LÄSNING:

Nu är inte tanken att jag ska övertala föräldrar att tvinga deras yngre barn att titta på läskiga filmer. Det är, som alltid, en individuell bedömningsfråga. Men ni ska veta att om era börjar närma sig de yngre tonåren så har de sannolikt redan sett alla de där filmerna som ni är oroliga för att de ska se. Speciellt i dagens medievärld, där streamingstjänsterna allting så oerhört mycket mer lättillgängligt. Varför då inte se på filmerna tillsammans med barnen istället? Ni kan förklara, sätta i sammanhang och samtidigt uppleva bra filmer tillsammans. 

Skräckfilmerna på den här listan är medvetet valda för att barn från ungefär tretton år och uppåt ska kunna se dem utan att få bestående men livet ut. Det är, återigen, endast min bedömning utifrån mina egna erfarenheter. 

Det del ett och två (2017 & 2019)

Bill Skarsgård som den ondskefulla clownen i filmatiseringen av "Det". 
Foto: New Line Cinema

Filmatiseringen av Stephen Kings Det är egentligen en familjevänlig äventyrsfilm om ett gäng ungdomars resa mot vuxenlivet i den fiktiva amerikanska småstaden Derry. Om det inte vore för mördarclownen Pennywise (Bill Skarsgård). Men trots att filmen har några enskilda scener som kan uppfattas som otäcka är varken den första eller andra delen speciellt läskig. Filmerna innehåller dock en hel del humor och fina teman om utanförskap och gemenskap. Perfekt för lite fredagsmys i soffan alltså. 

Finns att streama/hyra på: Viaplay, Google Play och SF Anytime m.fl.

Fear Street-trilogin (2021)

Ungdomarna i från den första filmen i Fear Street-trilogin. 
Foto: Netflix 

En överraskande bra filmserie från Netflix. Tänk er Stranger Things, fast lite snärtigare och lite blodigare. Då har ni Fear Street filmerna. Förutom att de ger en bra introduktion till den så kallade "slasher"-subgenren i skräckvärlden är de också sevärda filmer rakt igenom. Men har någon i familjen ont av att se blod kanske man ska välja något annat. 

Finns att streama/hyra på: Netflix.

A Quiet Place del ett och två (2018 & 2020)

John Krasinskis (t.h.) filmserie är rysligt spännande och har något för alla. 
Foto: Paramount Pictures 

John Krasinskis A Quiet Place I & II är först och främst två riktigt bra och spännande filmer. Familjen i filmens jakt på överlevnad i en dystopiskt värld, full av monster som attackerar vid minsta lilla ljud, är känslomässigt drabbande och samtliga skådespelare gör ett minst sagt gediget jobb. Det går visserligen att argumentera för att filmen är mer av en övernaturlig thriller snarare än renodlad skräck. Samtidigt finns det gott om klassiska jump scares och annat som garanterat inte lämnar den mest skräcktörstande familjemedlemmen i sticket. 

Finns att streama/hyra på: SF Anytime, Google Play (endast första), iTunes m.fl. 

Sjätte sinnet (1999) 

Haley Joel Oswalt och Bruce Willis i M. Night Shyamalans skräckthriller Sjätte sinnet.
Foto: Hollywood Pictures

M. Night Shyamalans klassiker håller lika bra än idag. Trots att det är filmens "hakan-i-golvet"-vändning mot slutet som är mest ihågkommen så här i efterhand är det lätt att glömma bort att Sjätte sinnet överlag också är en kuslig och välgjord rysare. Filmen lyckas med konststycket att vara skrämmande utan att direkt skrämmas, vilket gör den till ett perfekt val för familjen med lite lägre skrämseltröskel. 

Finns att streama/hyra på: C More, Google Play, SF Anytime m.fl.

Pans Labyrint (2006) 

Pans Labyrint blandade fantasy, skräck och drama – och vann tre Oscars. 
Foto: Tequila Gang

Låt er inte luras av den obehagliga bilden ovan. De mardrömsliknande monstret i Guillermo Del Toros Pans Labyrint är bara en väldigt liten beståndsdel i en film som fullständigt sprudlar av berättargläjde. Precis som flera andra av filmerna på den här listan är det i grunden en historia om att växa upp. Ett magiskt fantasyäventyr och ett skräckdrama i perfekt symbios som med fördel går att använda för att lära barnen att världen inte bara är god eller ond – utan snarare båda två samtidigt.

Finns att streama/hyra på: SF Anytime, TriArtPlay. 

The Ring (2002)

"The Ring" är ett avskräckande exempel för ungdomar med för mycket skärmtid. 
Foto: Dreamworks Pictures

Har du tröttat på att dina barn skrollar bort timmar på typ Tik-Tok så får det får chansen? Visa dem då The Ring, ett mer effektivt botemedel mot skärmtid finns inte! Mer än så behöver egentligen inte sägas. 

Finns att streama/hyra på: Google Play, SF Anytime, iTunes m.fl.

Gremlins (1984) 

Varelserna i "Gremlins" är vanligtvis söta och rätt trevliga 
– så länge du inte bryter mot de tre reglerna!
Foto: Leibovit Productions 

Ytterligare en film som håller trots att den har många år på nacken. Gremlins är en familjefilm med skräckinslag som verkligen är som klippt och skuren som underhållning under Halloweenhelgen.

När Billy får ett nytt gulligt husdjur finns det bara tre regler: mata den inte efter midnatt, blöt inte ner den, exponera den inte för solljus. Men smart som han är lyckas det skita sig ändå. Och tacksamma är väl vi för det! När varelserna i Gremlins  löper amok är det svårt att inte skratta av förtjusning! Filmen kan beskrivas som den ultimata "Tamagotchi"-dödaren. 

Finns att streama/hyra på: Google Play, SF Anytime, iTunes m.fl.

Coraline (2009) 

Coraline kryper in till ett parallellt universum där allt, till en början, är toppen.
Sedan går det utför, och det snabbt. 
Foto: Focus Features 

Den mest barnvänliga filmen på listan, men likväl obehaglig den också. Coraline har tröttnat på tillvaron och sina upptagna föräldrar som aldrig hinner leka med henne. När hon kryper igenom en tunnel kommer hon till ett alternativt universum har hennes föräldrar helt plötsligt har hur mycket tid som helst och gör allt hon önskar. Problemet är bara att de har KNAPPAR istället för ögon. Bara det är ju obeskrivligt vidrigt. 

Som förväntat är allting inte som det ska på andra sidan, och de nya, fjäskande knappföräldrarna har en dold agenda. Hinner Coraline upptäcka att något är fel innan det är för sent? Se filmen för att ta reda på det! 

Finns att streama/hyra på: iTunes, Microsoft Store. 

The Conjuring (2013) 

The Conjuring är en riktig nagelbitare och en skräckfilm som alltid går hem oavsett läge.
Foto: Warner Bros.

Jag ska börja med att säga en sak: James Wans The Conjuring är en av de filmer som gett mig mest mardrömmar. Jag minns fortfarande kvällen jag såg den med morsan, och sedan inte kunde sova ordentligt på flera dagar. Samtidigt är det också en av de bättre moderna skräckfilmerna som släppts de senaste åren.

Wan är en mästare på att berätta effektivt genom olika visuella set-ups och filmen är en riktigt spännande kamp mot klockan. Se filmen som ett test för att ta reda på om dina barn är inkörda i skräckgenren eller inte!

Finns att streama/hyra på: Google Play, SF Anytime, iTunes m.fl. 

Instängd (2005)

Okej, "Instängd" är en RIKTIGT otäck skräckfilm, som inte bör ses ensam. 
Foto: Celador Films 

Instängd är egentligen lite av en bubblare på listan. Det här är en film som man ABSOLUT INTE bör se vid för ung ålder. Efter många års skräckkonsumtion hyrda jag och två kompisar filmen på blu-ray på den lokala filmbutiken (när sådana fortfarande fanns). Vi tänkte att det här är ju en baggis nu när vi är femton och kan hyra skräckfilmer själva. Så fel vi hade. Filmen åkte på en kväll när vi var ensamma hemma, och fulla av koffein, socker och skräpmat dunkade vi i discen strax före midnatt. Och i motsats till våra självuppblåsta skräckfilmsegon hade vi aldrig kunnat förväntat oss en sådan mörk resa rakt ner i helvetet. 

Filmen, som handlar om ett gäng unga vuxna som får den utomordentligt goda idén att klättra ner i en övergiven gruvgrotta, är som gjord för att ge alla människor som redan inte lider av klaustrofobi men för livet ut. Den är också ordentligt våldsam, absurd och äcklig. Efter att vi sett klart Instängd låg jag och polarna och skakade som ett par maracas av varje ljud vi inbillade oss att vi hörde den natten. Man kan kort och gott säga att Instängd är en jäkla åktur, och om familjen tar sig igenom denna utan att någon får en spontan panikattack har ni min respekt för alltid. 

Finns att streama/hyra på: Blockbuster. 

Tycker du och familjen att skräckgenren är för obehaglig eller bara rent trams? Spana då in vår lista över årets bästa filmer

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL