Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa filmerna 2023

Bästa filmerna 2023

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2022

Årets bästa filmer 2023 – dessa får du inte missa

Filmtopp samlar alla de bästa filmerna 2023 på ett och samma ställe. Här hittar du topptitlarna som imponerat inom alla olika genres och från såväl bio som streaming.

I myllret av filmer som årligen kommer ut på bio och alla olika streamingtjänster är det en utmaning att veta vilka av dem man bör prioritera. För att underlätta urvalsprocessen samlar Filmtopp samtliga av årets bästa nya filmer 2023 i den här listan, som uppdateras dagligen.

Alla titlar som har lyckats nypa åt sig betyget 4 eller 5 i någon av Filmtopps många recensioner finns med i listan.  

Är du osäker på om du hunnit med alla sevärda filmer från förra året kan du även kolla in listan över de bästa filmerna 2022

Eftersom vi är i starten av det nya året är det få filmer som fått premiär. Därför har vi inledningsvis valt ut några kommande titlar som vi tror lite extra på.

De bästa filmerna 2023 – nytt och kommande

The Fabelmans – en av de bästa filmerna 2023
Blir Dogborn en av 2023 bästa filmer? Foto: Nordisk Film.

The Fabelmans – Bio

Genre: Drama
Regi: Steven Spielberg
Medverkande: Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch, Seth Rogen m.fl.

Ett semibiografiskt drama av Steven Spielberg kan ju inte annat än att osa av braksuccé. Filmen tar vid i ett Arizona efter andra världskriget och är som sagt inspirerad av Spielbergs egen uppväxt, och hur han skakades av en avslöjad familjehemlighet och hur han upptäckte filmens magiska och helande värld.

Filmtopps betyg

The Whale
Foto: A24.

The Whale – Bio

Genre: Drama
Regi: Darren Aronofsky
Medverkande: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton m.fl.

The Whale hade premiär på sina ställen redan under 2022, men hittar till Sverige först i mars. Filmtopp fick chansen att se filmen på Göteborg Film Festival och imponeras (för det mesta) av innehållet – inte minst Brendan Frasers makalösa insats i huvudrollen. Regissören Darren Aronofskys verk tenderar att bli rejäla vattendelare, och det finns en hel del som får en att grubbla även i The Whale, men när upplevelsen i slutändan ska summeras är det trots allt med ett högt betyg. Ett betyg som förser filmen med en plats på listan över de bästa filmerna 2023.

Filmtopps betyg

Babylon – Bio

Genre: Drama, Historia, Komedi
Regi: Damien Chazelle
Medverkande: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart, Olivia Wilde, J.C. Currais, Diego Calva m.fl.

Det gick trögt på andra sidan Atlanten för Babylon efter sin entré där, och filmen har visat sig vara en rejäl vattendelare, men Filmtopp uppskattar vad filmen försöker göra. Damien Chazelle har visat vid flertalet tillfällen att han kan underhålla som få andra och även om han tar till lite nya metoder är Babylon i det stora hela en läcker och underhållande rulle som vi tycker förtjänar en plats på listan över årets bästa filmer 2023.

Filmen utspelar sig under 1920-talet, med Hollywoods dekadenta guldålder i fokus. Det blir med andra ord lyx i överdåd, men också en skandalös fest för historieböckerna.

Filmtopps betyg

The Banshees of Inisherin
Foto: Walt Disney Studios.

The Banshees of Inishering – Bio

Genre: Drama, Komedi
Regi: Martin McDonagh
Medverkande: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt m.fl.

Martin McDonagh, regissören med en finkänslighet som få andra, för återigen samman Colin Farrell och Brendan Gleeson i vad som är ännu en sevärd film. Det här dramat om en livslång vänskap som tar slut på den ena partens initiativ, är en av de bästa filmerna 2023. Filmtopps recensent Rasmus Torstensson beskriver filmen som såväl rolig som hjärtskärande och lyfter fram Farrells rollsprestation som briljant.

Filmtopps betyg

Holy Spider (2022)
Foto: TriArt.

Holy Spider – Bio

Genre: Krim, Drama, Thriller
Regi: Ali Abbasi
Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahami, Arash Ashtiani m.fl.

Danmarks Oscarsbidrag lever upp till förväntningarna. Filmtopps recensent Nine Selander berömmer filmen för dess träffande foto och det imponerande arbetet som gjorts av kostym- och scenografi-avdelningen. Men också för handlingen, som bygger på en verklig seriemördare i Iran, som ger en genomgående svindlande och stark känsla. Holy Spider påminner om Boys Don't Cry i sitt obehag, och är ingen som borde gå dig förbi. 

Filmtopps betyg

All the Beauty and the Bloodshed (2022)
Foto: Neon.

All the Beauty and the Bloodshed – Bio

Genre: Dokumentär
Regi: Laura Poitras
Medverkande: Nan Goldin m.fl.

I årets starkaste dokumentär hittills följer vi fotografen Nan Goldins kamp mot miljardfamiljen Sackler som lade grunden för opioidkrisen i USA med deras livsfarliga läkemedel oxycontin, som Goldin själv var beroende av.

All the Beauty and the Bloodshed är budskapsstark och fängslande, samt en oerhört snygg dokumentär att kolla på. Det bjuds på fantastiska bilder ur Goldins arkiv som backas upp med musik av New Yorks mest berömda underdogs, Velvet Underground

Dogborn – en av årets bästa filmer 2023?
Foto: Nonstop Entertainment.

Dogborn – Bio

Genre: Thriller, Drama
Regi: Isabella Carbonell
Medverkande: Silvana Imam, Philip Oros, Henrik Norlén, Richard Ulfsäter, Linus James Nilsson, Robert Follin m.fl.

Dogborn är en kommande svensk thriller, i vilken artisten Silvana Imam gör sin skådespelardebut. Filmen kretsar kring ett tvillingpar som lever utanför systemet. Systern (Imam) beskrivs som en tickande bomb och brodern (Philip Oros) har inte pratat sedan de flydde sitt hemland. Syskonduon får ett jobberbjudande som väcker drömmen om ett eget hem till liv, men när det visar sig att de måste frakta två unga flickor är konflikten oundviklig.

Super Mario Bros. Filmen – Bio

Genre: Äventyr, Animation, Familj, Komedi
Regi: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Medverkande: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Seth Rogen, Keegan-Michael Key, Fred Armisen m.fl.

Den här typen av adaption som är baserad på tidernas kanske mest välkända och älskade tv-spelskaraktär är dömd att misslyckas – men allt material vi har fått ta del av på för hand ser faktiskt ut att vara riktigt bra. Det här animerade äventyret kan mycket väl bli en av årets stora överraskningar.

Indiana Jones and the Dial of Destiny – Bio

Genre: Action, Äventyr
Regi: James Mangold
Medverkande: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bride, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Toby Jones, Boyd Holbrook m.fl.

Vare sig vi vill det eller inte är 2023 året då vi kommer att behöva ta farväl av Harrison Ford som Indiana Jones. Med Phoebe Waller-Bridge och Mad Mikkelsen vid sin sida och med James Mangold i registolen kommer det åtminstone, med all säkerhet, bli en riktigt bra och sevärd film.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 – Bio

Genre: Action, Äventyr, Komedi
Regi: James Gunn
Medverkande: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Bradley Cooper, Vin Diesel, Pom Klementieff, Sylvester Stallone m.fl.

Vid det här laget är det svårt att inte vara lite mätt på alla Marvel-filmer, men en som faktiskt känns värd att se fram emot är den avslutande delen i Guardians of the Galaxy-trilogin, som känns som en ständig frisk fläkt inom MCU.

Maestro – en av de bästa filmerna 2023?
Foto: Netflix.

Maestro – Netflix

Genre: Drama, Biografi, Musik
Regi: Bradley Cooper
Medverkande: Bradley Cooper, Maya Hawke, Carey Mulligan, Matt Bomer, Sarah Silverman, Sam Nivola m.fl.

Bradley Cooper följer upp sin dundersuccé till regidebut, A Star Is Born (2018) med en ny musikinspirerade berättelse. Denna gången kommer han att regissera och spela huvudrollen i Maestro – en biografisk skildring av Leonard Bernsteins liv, med fokus på den ikoniske tonsättarens komplexa kärleksrelation till Felicia Montealegre.

Barbie – Bio

Genre: Äventyr, Komedi, Fantasy
Regi: Greta Gerwig
Medverkande: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Helen Mirren, Emma Mackey, Kate McKinnon, Simu Liu m.fl.

En av de senaste årens mest uppfriskande satsningar är utan tvekan Greta Gerwigs Barbie. Det här kan nog gå hur som helst, och oavsett om det blir kanon eller kalkon, så förtjänar alla involverade en eloge för att de satsat fullt ut på ett så udda projekt. Blir det en av de bästa filmerna 2023? Vi hoppas på det.

Spana in den otippade teasern ovan som väckte starka reaktioner online. Det är en mycket lekfull tagning av den berömda öppningsscenen i Stanley Kubricks rymdfilm 2001: A Space Odyssey. Vi är mer än nyfikna på slutresultatet!

Oppenheimer
Foto: Universal Pictures.

Oppenheimer – Bio

Genre: Drama, Historia
Regi: Christopher Nolan
Medverkande: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Gary Oldman, Kenneth Branagh m.fl.

Christopher Nolans nästan löjligt stjärntäta drama, Oppenheimer, har premiär till sommaren. I den biografiska filmen kommer vi att få följa Cillian Murphy i rollen som J. Robert Oppenheimer, hjärnan bakom atombomben.

Blir Dune: Part Two en av årets bästa filmer?

Dune: Part Two – Bio - bästa film igen för Villeneuve?

Genre: Action, Sci-fi, Drama
Regi: Denis Villeneuve
Medverkande: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin, Florence Pugh, Stellan Skarsgård, Christopher Walken m.fl.

Dune (2021) lyckades – åtminstone mestadels – leva upp till de skyhöga förväntningar som fanns på filmen och det är många som, med all rätt, ser fram emot uppföljaren. Fortsätter Denis Villeneuve att styra med samma stilsäkra hand har vi ett ordentligt filmäventyr att se fram mot!

Killers of the Flower Moon – en av de bästa filmerna 2023?
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon – Apple TV+

Genre: Drama, Krim, Historia
Regi: Martin Scorsese
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, John Lithgow, Brendan Fraser, Tantoo Cardinal m.fl.

Martin Scorseses Killer of the Flower Moon var först tänkt att ha premiär under 2022, men istället får vi njuta av den i år – och vi hoppas att det kommer att vara värt väntan. Mästerregissörens kommande film kommer att gestalta den FBI-utredning som inleddes till följd av mord på medlemmar ur den amerikanska ursprungsbefolkningens stam, Osage, under 1920-talet.

Spider-Man: Across the Spider-Verse – en av årets bästa filmer 2023?
Foto: Sony Pictures.

Spider-Man: Across the Spider-Verse – Bio

Genre: Animation, Action, Äventyr
Regi: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Medverkande: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Jake Johnson, Issa Rae, Brian Tyree Henry m.fl.

Spider-Man: Into the Spider-Verse gjorde stor succé när den kom ut härom året, och nu under 2023 är det äntligen dags för uppföljaren att se dagens ljus. I det andra tillskottet i filmserien med de konstnärsliknande animationerna kommer Miles Morales slå sig samman med Gwen Stacey i kampen mot en ny fiende.

John Wick: Chapter 4

Genre: Action, Krim
Regi: Chad Stahelski
Medverkande: Keanu Reeves, Bill Skarsgård, Donnie Yen, Laurence Fishburne, Hiroyuki Sanada, Lance Reddick, Ian McShane m.fl.

Det kommer knappast bli något prisregn över det fjärde John Wick-kapitlet, men att filmserien har blivit en riktig publikfavorit är ingen hemlighet. Med Bill Skarsgård i vägen för Keanu Reeves kan det här visa sig bli en riktigt bra film – och åtminstone en av de bättre actionrullarna under året.

Avgrunden
Foto: SF Studios.

Avgrunden – Bio

Genre: Action
Regi: Richard Holm
Medverkande: Tuva Novotny, Edvin Ryding, Peter Franzén, Felicia Maxime m.fl.

Oavsett om det bär eller brister för denna kommande svenska rulle, som har biopremiär till hösten, är satsningen värd att beundra. Avgrunden är nämligen något så ovanligt som en storskalig, svensk katastroffilm, med Kiruna och världens största järnmalmsgruva som utgångspunkter.

Wonka – en av årets bästa filmer 2023
Foto: Warner Bros.

Wonka – Bio

Genre: Familj, Äventyr, Komedi
Regi: Paul King
Medverkande: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key m.fl.

I denna Kalle och chokladfabriken-spinoff får vi ta del av ursprungsberättelsen om hur den excentriske Willy Wonka blev det godisgeni som vi lärt känna. Baserat på rollistan kan det här helt klart bli en av de bästa filmerna 2023.

Listan uppdateras med fler titlar längre fram.

 

NÄSTA ARTIKEL