Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa filmerna 2023

Bästa filmerna 2023

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2022

Årets bästa filmer 2023 – dessa får du inte missa

Filmtopp samlar alla de bästa filmerna 2023 på ett och samma ställe. Här hittar du topptitlarna som imponerat inom alla olika genres och från såväl bio som streaming.

I myllret av filmer som årligen kommer ut på bio och alla olika streamingtjänster är det en utmaning att veta vilka av dem man bör prioritera. För att underlätta urvalsprocessen samlar Filmtopp samtliga av årets bästa filmer 2023 i den här listan, som uppdateras löpande. Alla titlar som har lyckats nypa åt sig betyget 4 eller 5 i någon av Filmtopps många recensioner finns med i listan.

Är du osäker på om du hunnit med alla sevärda filmer från förra året kan du även kolla in listan över de bästa filmerna 2022

Filmtopps app hjälper dig att hitta rätt

Har du någonsin undrat var en film går att streama? Har du någonsin scrollat hos alla streamingtjänster i en evighet för att hitta rätt film? Klart du har. Med Filmtopps app (android, iPhone) är dessa problem som bortblåsta. I den kan du snabbt filtrera streamingtjänsternas utbud efter dina behov eller direktsöka på titeln du vill se. Löjligt enkelt och helt kostnadsfritt.

De bästa filmerna 2023 – nytt och kommande

De bästa filmerna 2023
Foto: Netflix.

Den underbara historien om Henry Sugar

Genre: Komedi, Kortfilm
Regi: Wes Anderson
Med: Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Dev Patel m.fl.

Efter några svagare filmer är Wes Anderson äntligen tillbaka i högform med kortfilmen Den underbara historien om Henry Sugar Netflix. Handlingen i denna dialograppa film gör avstamp utanför Roald Dahls stuga, där författaren (spelad av Ralph Fiennes) bjuder med oss på berättelsen om Henry Sugar – med en avstickare till Indien. Filmtopps Eric Diedrichs tycker att det här är det bästa Anderson har gjort på länge, och ser gärna att han fortsätter att experimentera med kortfilmsformatet.

Filmtopps betyg

Kokomo City (2023)
Foto: Kokomo City.

Kokomo City

Genre: Dokumentär
Regi: D. Smith
Med: Daniella Carter, Koko Da Doll, Liyah Mitchell, Dominique Silver

Kokomo City är en rå och närgången dokumentär som följer fyra svarta transsexuella sexarbetare i New York och Atlanta. Utöver de starka individerna som vi får följa och deras fängslanden livsöden, är Kokomo City stilistiskt vass med en tydlig visuell vision som är ovanligt experimentiell för dokumentärgenren.

Filmtopps betyg

Bästa filmerna 2023 – Past Lives
Foto: Scanbox Entertainment. 

Past Lives

Genre: Drama, Romantik
Regi: Celine Song
Med: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro m.fl.

En av årets få femmor delades ut till Past Lives i september. Filmen har hyllats unisont och Filmtopps Rasmus Torstensson sållar sig till hyllningskören och lyfter fram Past Lives som en av de bästa filmerna 2023. Han beskriver detta lysande romantiska drama som "en känslomässig fullträff". I berättelsen introduceras vi för 12-åringarna Na Young och Hae Sung i Seoul, Sydkorea. De knyter ett unikt band till varandra, men ungdomskärleken som senare spirar avbryts abrupt när Na Young och hennes familj flyttar till Kanada.

Betyg 5

De ovälkomna (2023)
Foto: Edge Entertainment.

De ovälkomna

Genre: Drama, Thriller
Regi: Rodrigo Sorogoyen
Med: Denis Ménochet, Marina Foïs, Luiz Zahera, Diego Anida m.fl.

"En framgångsrik stilstudie i lågmäld spänning." Så beskriver Filmtopps Oskar Pettersson denna lågintensiva vardagsthriller med fokus på man som inte längre är välkomnad i sitt hem. Handlingen kretsar kring det franska paret Antoine och Olga, som flyttat till en avlägsen spansk by. Deras närvaro omfamnas knappast av ett brödrapar till grannar, som främst riktar sitt ogillande mot Antoine. Gradvis byggs en fängslande och tryckt spänning upp mellan dem.

Det okonstlade bakom denna nagelbitare gör den otroligt effektfull och förärar den en plats på listan över de bästa filmerna 2023.

Filmtopps betyg

Marry My Dead Body (2023)
Foto: Netflix.

Marry My Dead Body

Genre: Action, Komedi, Drama
Regi: Cheng Wei-hao
Med: Greg Han Hsu, Po-Hung Lin, Gingle Wang m.fl.

Är du ute efter någonting utöver det vanliga är det bara att kasta sig över Marry My Dead BodyNetflix. Den här taiwanesiska rullen innehåller allt från action till komedi och är dessutom strösslat med inslag av det övernaturliga och gott om mystik. I handlingarnas centrum hittar vi den homofobiske polisen Wu Ming-han som slumpmässigt blir utvald att gifta sig ... med ett spöke ... som han dessutom måste samarbeta med för att lösa ett brott.

Filmtopps betyg

Talk to Me – en av årets bästa filmer
Foto: A24

Talk to Me

Genre: Skräck
Regi: Danny Philippou, Michael Philippou
Med: Sophie Wilde, Joe Bird, Alexandra Jensen, Miranda Otto m.fl.

Talk to Me har alla bra delar som mitt ohälsosamma skräckhjärta någonsin kan önska: ett lekfullt teen horror-uppslag samtidigt som den på dödsseriös manér kväver en från start.

Filmtopps betyg

Oppenheimer
Foto: UIP

Oppenehimer

Genre: Drama
Regi: Christopher Nolan
Med: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh m.fl.

"Oppenheimer" har både ett linjärt och ett icke-linjärt berättande. Vi får följa Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) från det att han är en ung student fram till det första atombombstestet. Detta linjära berättande avbryts med jämna mellanrum av ett mycket laddat förhör, där Oppenheimers politiska bakgrund granskas i sömmarna, och ett senatförhör, där Lewis Strauss (Robert Downey Jr.), som samarbetade med Oppenheimer, ska bekräftas för en ministerpost.

Filmtopps betyg

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Genre: Action
Regi: Christopher McQuarrie
Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg m.fl.

Den här gången är fienden inte i första hand en person, utan en AI, som likt Skynet i Terminator-filmerna, har uppnått självständighet och driver en egen agenda. Ja, det låter jättelöjligt, men regissören, Christopher McQuarrie, får det faktiskt att funka. Samtidigt som "Dead Reckoning Part One" är den smartaste filmen i serien, håller den det enkelt.

Filmtopps betyg

Sick of myself
Foto: Scandinavian Film Distribution.

Sick of Myself (2022)

Genre: Drama, Komedi
Regi: Kristoffer Borgli
Med: Kristine Kujath Thorp, Eirik Saether, Fanny Vaager m.fl.

Norska Sick of Myself hade premiär förra året och har nu äntligen hittat till Sverige. Filmen är regissören Kristoffer Borglis långfilmsdebut och han imponerar med en skildring av samtidsångest där skratten ofta fastnar i halsgropen. Handlingen kretsar kring Signe, som är i ett destruktivt förhållande med sin partner som till stora delar går ut på att de försöker bräcka varandra. När Signes partner tar nästa steg i karriären påbörjar hon därför en ondskefull plan för att återta strålkastarljuset.

Filmtopps betyg

Elementärt
Foto: Walt Disney.

Elementärt

Genre: Animation, Äventyr, Fantasy
Regi: Peter Sohn

Efter några svajiga rullar bjuder Pixar oss äntligen på en riktigt sevärd animerad film igen – denna gången i form av en slags rom-com. Filmen utspelar sig i en värld där varelser av de olika elementen lever tillsammans men tydligt avskiljda från varandra. Men när eldelementet Brinnie och vattenelementet Vadar korsar väg med varandra får de utforska hur man kan komma överens med den som på pappret är ens raka motsats.

Filmtopps betyg

Recension: Forever (2023)
Foto: SF Studios

Forever

Genre: Drama
Regi: Anders Hazelius
Med: Flutra Cela, Judith Sigfridsson, Agnes Lindström Bolmgren, Mustapha Aarab m.fl.

Forever handlar om de 15-åriga tjejkompisarna Mila (Flutra Cela) och Kia (Judith Sigfridsson), men mest om Mila. Hon lever för fotboll medan Kia tycks leva för sig själv och sina vänner. Det är en mycket lyckad gestaltning av vänskap, naturtrogen och allt det där. De unga skådespelarna är utmärkta i sina roller och det går inte en sekund utan att jag köper deras kemi.

Filmtopps betyg

Bästa filmerna 2023 – Extraction 2
Foto: Netflix.

Extraction 2

Genre: Action
Regi: Sam Hargrave
Med: Chris Hemsworth, Tornike Gogrichiani, Golshifteh Farahani m.fl.

Chris Hemsworth är tillbaka i rollen som Tyler Rake, och han levererar ännu en gång action i toppklass. Den här gången måste han rädda en familj i ett georgiskt fängelse, vilket leder till att han får nya mäktiga fiender emot sig. Det är mer eller mindre ett självmordsuppdrag Rake tar sig an, men en personlig koppling till dem som måste räddas gör att han inte tvekar.

Filmtopps betyg

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Genre: Äventyr
Regi: James Mangold
Med: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen m.fl.

En bra film har en stark story till vilken alla andra funktioner ska anpassas. Kläderna ska fungera i den tidsepok där de är, musiken ska passa till scenerna och ljuset ska intensifiera känslan. En film ska inte heller ha för långa scener bara för att de är estetiskt snygga, utan alla scener ska föra berättelsen framåt på ett bra sätt.

Indiana Jones and the Dial of Destiny lyckas med allt detta. Det är välgjort, storyn är stark och inga scener är för långa. Det är mäktigt, underhållande och speltiden går snabbt. Jag rekomenderar filmen för de som gillar klassiska äventyrsfilmer.

Filmtopps betyg

Spider Man: Across the Univesre är en av årets bästa filmer.
Spider Man: Across the Univesre är en av årets bästa filmer. Foto: Sony Pictures

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Genre: Äventyr
Regi: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Med: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Brian Tyree Henry m.fl.

I stort är Across the Spider-Verse en urläcker upplevelse där allhända animationstekniker och visuella stilgrepp används för att ge liv åt ett till synes oändligt antal parallella universum. Alltid med någon av hjältarna Miles Morales eller Gwen Stacy i fokus.

Filmtopps betyg

Normal (2023)
Foto: Smorgasbord Picture House.

Normal

Genre: Drama, Komedi
Regi: Oliver Babinet
Med: Benoît Poelvoorde, Justine Lacroix, Joseph Rozé m.fl.

Normal är berättelsen om en ung Lucie och hennes sjuka pappa som försöker att upprätta en så normal fasad som bara möjligt när en socialarbetare ska komma på ett hembesök. Men pappans sjukdomstillstånd förvärras och utmaningen blir svårare än de hade hoppats – misslyckas de riskerar Lucie att placeras på ett ungdomshem. Filmen är gripande men inte utan flera humoristiska inslag.

Filmtopps betyg

Den lilla sjöjungfrun
Foto: Disney

Den lilla sjöjungfrun

Genre: Äventyr, Romantik
Regi: Rob Marshall
Med: Halle Bailey, Melissa McCarthy, Jonah Hauer-King, Javier Bardem m.fl.

Precis som många andra hade jag tappat hoppet om Disneys alla remakes, den ena sämre och mer icke efterfrågad än den andra, men det enda jag fylldes av när de välbekanta tonerna fyllde biosalongen var nostalgi. Och kanske en snudd... "Äntligen"? Äntligen har Disney hittat rätt.

Filmtopps betyg

Michael J. Fox har lidit av Parkinsons sjukdom i många år. I dokumentären Still: A Michael J. Fox Movie berättar han om sitt liv.
Still: A Michael J. Fox Movie. Foto: Apple TV+

Still: A Michael J. Fox Movie

Genre: Dokumentär
Regi: David Guggenheim
Med: Michael J. Fox, Tracy Pollan m.fl. 

Michael J. Fox var en av de största stjärnorna i Hollywood på 80-talet. Sedan kom sjukdomen som förändrande allt. Dokumentären "Still: A Michael J. Fox Movie" lyckas sticka ut från med en ärlig skildringen av en människas kamp för överlevnad.

Filmtopps betyg

BlackBerry
Foto: NonStop Entertainment.

BlackBerry

Genre: Biografi, Komedi, Drama
Regi: Matt Johnson
Med: Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson m.fl.

BlackBerry är komedifilmen om historien bakom Blackberry-telefonen – som både hade en makalös uppgång och ett lika makalöst fall. Filmen är en humoristisk skildring baserad på deverkliga händelserna bakom Blackberryns framfart och efterföljande undergång.

Filmtopps betyg

Guardians of the Galaxy vol. 3
Foto: Disney

Guardians of the Galaxy vol. 3

Genre: Action, Äventyr
Regi: James Gunn
Med: Chris Pratt, Bradley Cooper, Vin Diesel, Zoe Saldana m.fl.

Denna gången får vi följa Rocket (vars röst görs av Bradley Cooper) närmare och vi får veta hans bakgrund. Peter Quill (Chris Pratt) däremot sörjer förlusten av Gamora (Zoe Saldana) men måste samla ihop sig för att rädda en av sina egna och hela världen.  I denna film har karaktärernas känslomässiga story utvecklats bra och det skapar stark empati för våra rymdhjältar.

Filmtopps betyg

Evil Dead Rise
Foto: Warner Bros.

Evil Dead Rise

Genre: Skräck
Regi: Lee Cronin
Med: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davies, Gabrielle Echols, Nell Fisher m.fl.

Evil Dead Rise är äntligen här! Ännu en gång kommer den hudbundna boken av ondska att plåga och tortera dem som läser ur den. Det är ett beprövat koncept som fortsätter att skrämma publiken, särskilt efter att den senaste utgåvan Evil Dead från 2013, höjde våldet till högsta nivån. Evil Dead Rise är mer i takt med den senaste installationen, än 80-tals klassikern, då den är full av blod, tortyr och extrem våld. Och det är lika kul som förra gången.

Filmtopps betyg

Suzume (2023)
Foto: SF Studios.

Suzume

Genre: Animation, Äventyr, Fantasy, Drama
Regi: Makoto Shinkai
Med: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu m.fl.

Från skaparen av dundersuccén Your Name kommer nu Suzume – en stark och emotionell berättelse om förluster och att gå vidare i livet. I fokus för handlingen hittar vi 16-åriga Suzume kastas in i ett äventyr över hela Japan. Det blir upp till henne att förhindra katastrofer runt om i landet och det måste hon göra genom att stänga dörrar på öde platser, med en trebent stol till hjälp... Det kan låta underligt, men ge filmen en chans – det är den helt klart värd.

Filmtopps betyg

 

Sisu – en av de bästa filmerna 2023
Foto: Nordisk Film.

Sisu

Genre: Action, Krig
Regi: Jalamari Helander
Med: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo m.fl.

Den finska filmen Sisu, skriven och regisserad av Jalamari Helander, gör skäl för sitt namn. Handlingen om en enslig finländare som vaskar guld och jagas av både nazister och ryssar under andra världkriget är en kompakt och imponerande historia som för tankarna till såväl Quentin Tarantino som framgångsrika krigsfilmer som All Quiet on the Western Front (2022). Denna finska dynamit till rulle har helt enkelt allt du kan önska dig av en actionfilm.

Betyg 5 av 5

Boston Strangler
Foto: Disney

Boston Strangler

Genre: Drama
Regi: Matt Ruskin
Med: Keira Knigtley, Carrie Coon m.fl.

Matt Ruskin har lyckats skapa en modern thriller som de två kvinnliga journalisterna som lyckades avslöja vem den notoriske Bostonstryparen var. Den mest drivna av de två journalisterna, Loretta McLaughlin, spelas av Keira Knightly, som äntligen får göra annat än att kyssas på regniga åkrar i romantiska dramer. Likt Jake Gyllenhaal i Zodiac (2007) blir hon besatt av att hitta en mördare som försätter en hel stad i skräck. Familjeliv? Hej då. Evigt stirrande i journaler? Nämen, tjena! Carrie Coon spelar den andra journalisten, som är lite skickligare på att distansera sig från sitt arbete.

Betyg 4 av 5

Close
Foto: Njutafilms

Close

Genre: Drama
Regi: Lukas Dhont
Med: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne m.fl.

När vi introduceras för Leo och Rémi är de oskiljaktiga – mer bröder än vänner. Snart börjar  de "tuffa" eleverna på skolan kommentera deras närhet med diverse bögskämt och homofobiska gliringar, något som skapar en spricka i vännernas relation. Värre blir det när Leo (lysande spelad av Eden Dambrine) börjar stöta bort sin vän. Ett agerande som kommer att få oanade konsekvenser.

Betyg 4 av 5

 

Bästa filmerna 2023
Foto: Paramount Pictures.

Scream 6

Genre: Skräck
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Med: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Courteney Cox

Med Scream 6 gör man tillräckligt mycket rätt för att en knappt ska reflektera över att varken Neve Campbell eller David Arquette är med i filmen. Men tvivla inte, mycket är fortfarande sig likt. Metahumorn och nostalgin finns där, om än mer skohornad och på tomgång än vad den varit förut. Likaså finns de obligatoriska men mindre intressanta partierna på polisstationen, eller de där våra huvudkaraktärer bearbetar sina trauman. Men till det stora hela lyckas skaparna imponerande med att baka in en fräsch ton som tveklöst går att spinna vidare på. 

Filmtopps betyg 4 av 5

Living – en av de bästa filmerna 2023
Foto: Sony Pictures.

Living

Genre: Drama
Regi: Oliver Hermanus
Med: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp m.fl.

Living är brittiske Oliver Hermanus remake av legendaren Akira Kurosawas Ikiru - att leva. Det är modigt att ta sig an den typen av klassiker. Det är mycket som kan gå fel, men i det här fallet kan vi pusta ut – resultatet är över förväntan. Bill Nighy glänser i huvudrollen och fick en välförtjänt Oscarsnominering, trots att han här är mycket mer allvarsam än vad han vanligtvis är (den där karaktäristiska glimten i ögat har han lyckats gömma undan för den här rollen). I Living spelar han en proper man vars livsglädje tycks ha runnit ur honom för längesedan – men när han får en dödsdom förändras plötsligt allt.

Filmtopps betyg 4 av 5

Bästa filmerna 2023
Foto: Universal Pictures.

Tár

Genre: Drama
Regi: Todd Field
Med: Cate Blanchett

Den ikoniska musikern Lydia Tár är bara dagar från att spela in den symfoni som är tänkt att lyfta hennes karriär till den absoluta toppen. Hennes omsorgsfullt utarbetade fasad börjar dock att falla isär, vilket blottlägger smutsiga hemligheter och maktens destruktiva natur.

Regissören Todd Field och Cate Blanchett slår armkrok med varandra och valsar rakt ner under skinnet och in i vårt förbryllade inre i och med Tár, som med sina psykologiska spel framkallar både huvudbry och storögd fascination hos publiken.

betyg 4 av 5

Creed III (2023)
Foto: MGM.

Creed III

Genre: Drama, Sport
Regi: Michael B. Jordan
Med: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors

Creed-filmerna fortsätter att gå fler ronder, och nu för första gången helt utan Sylvester Stallone. Trots förutsägbara dramaturgiska beslut lyckas denna boxningsrulle utmärkt med att både beröra och underhålla. En som förtjänar ett särskilt omnämnande är Jonathan Majors i rollen som Adonis Creeds senaste motståndare. 

Och när det kommer till fighterna är väl en boxningsfilm knappast bättre än sina boxningsscener? Medan fighterna i Creed-filmerna genomgående varit bra höjer man här ribban. Det är ruggigt snyggt kamerajobb och känslan är alltid rå. Ibland får scenerna i ringen en också hålla andan längre än vi är bekväma med. Med Creed III visar regidebuterande Michael B. Jordan att han framför sig har en lovande karriär bakom kameran.

Filmtopps betyg 4 av 5

Reality
Foto: Seaview.

Reality

Genre: Drama
Regi: Tina Satter
Med: Sydney Sweeney, Josh Hamilton, Marchánt Davis, Benny Elledge

Reality är ett kompakt och realistiskt drama, baserat på verkliga händelser, som hade premiär på Berlins filmfestival. Filmen berättar om en amarikansk visselblåsares (Reality Winner, spelad av Sydney Sweeney) resa mot en fängelsedom. Handlingen är baserad på regissör Tina Satters pjäs Is This a Room, som i sin tur är baserad på verkliga ljudinspelningen från när Reality Winner arresterades.

Filmen är ett modernt och effektivt kammarspel med en lysande Sweeney i huvudrollen.

Betyg 4 av 5

The Adults
Foto: Universal Pictures.

The Adults

Genre: Drama, Komedi
Regi: Dustin Guy Defa
Med: Michael Cera, Hannah Gross, Sophia Lillis, Tina Benko, Christopher Denham, Anoop Desai m.fl.

Filmtopp fick chansen att beskåda kommande The Adults på Berlins filmfestival och Dustin Guy Defas (Person to Person, Bad Fever) senaste film imponerar. Denna gången bjuder han oss på ett humorfyllt drama med tre syskon i handlingarnas centrum. I den karaktärsdrivna filmen är det relationen syskonen emellan som är behållningen och såväl skådespelarna som manuset skildrar vackert innebörden av vad det innebär att växa upp. 

I de tre huvudrollerna ser vi Michael Cera, Hannah Gross och Sophia Lillis.

Betyg 4 av 5

Women Talking
Foto: SF Studios

Women Talking

Genre: Drama
Regi: Sarah Polley
Med: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Frances McDormand, m.fl.

Göra inget. Stanna och slåss. Eller lämna. Kvinnorna i ett isolerat religiöst samhälle ställs inför dessa val när brutala händelser ställs mot deras tro. Filmtopps recensent Sebastian Ahokas tilldelade årets första fullpoängare till detta Oscarsnominerade drama, som har vinstchans i kategorierna Bästa film och Bästa manus. Måste ses!

Betyg 5 av 5

Cocaine Bear
Foto: Universal Studios

Cocaine Bear – Bio

Genre: Komedi, Skräck
Regi: Elizabeth Banks
Med: Keri Russell, Kristofer Hivju, Alden Ehrenreich, Ray Liotta m.fl.

Året är 1985 och kilovis med kokain kastas ur ett flygplan för att senare plockas upp och langas vidare på amerikansk mark. Kokset hamnar i tassarna på en nyfiken svartbjörn som med en numera vitpudrad snok går ”bear-särk” i jakten på nästa fix, och det är bäst att du inte står i vägen för Laddingtons galna framfart!

Betyg 4 av 5

Aftersun
Foto: NonStop Entertainment.

Aftersun – Bio

Genre: Drama
Regi: Charlotte Wells
Medverkande: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall m.fl.

I Aftersun har det gått 20 år sedan Sophies pappa tog med henne på en solsemester till Turkiet. Nu tänker hon tillbaka på den där resan i ett försök att komma underfund med vem hennes pappa egentligen var och hur den där resan påverkade henne och deras relation. Aftersun är en imponerande film som trots sin lågmäldhet lyckas beröra på djupet och som växer inom en när den fått tid att landa.

Filmtopps betyg

No Bears (2023) – en av de bästa filmerna 2023
Foto: Folkets bio.

No Bears – Bio

Genre: Drama
Regi: Jafar Panahi
Medverkande: Jafar Panahi, Naser Hashemi m.fl.

Samtidigt som Jafar Panahi har varit i ropet för att frihetsberövats i Iran har hans film No Bears gjort succé på festivaler. Filmen visades på Göteborg Film Festival och var en av dem som stack ut som någonting utöver det vanliga. Panahi är en mästare på att väva samman foktion med verklighet, vilket skapar innovativa och genreöverskridande filmer.

Trots ett komplicerat metaformat med sig själv i handlingarnas centrum, har Panahi lyckats skapa en film som skickligt håller den röda tråden intakt från början till slut och dessutom bjuder på humor och medmänsklighet i en tematiskt tung berättelse.

Filmtopps betyg

The Fabelmans – en av de bästa filmerna 2023
Foto: Nordisk Film.

The Fabelmans – Bio

Genre: Drama
Regi: Steven Spielberg
Medverkande: Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch, Seth Rogen m.fl.

Ett semibiografiskt drama av Steven Spielberg kan ju inte annat än att osa av braksuccé. Filmen tar vid i ett Arizona efter andra världskriget och är som sagt inspirerad av Spielbergs egen uppväxt, och hur han skakades av en avslöjad familjehemlighet och hur han upptäckte filmens magiska och helande värld.

Filmtopps betyg

Den blå kaftanen
Foto: Folkets Bio.

Den blå kaftanen – Bio

Genre: Drama
Regi: Maryam Touzani
Medverkande: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui m.fl.

Den blå kaftanen var Marockos Oscarsbidrag och filmen är ett mycket sevärt drama med ett fokus på förtryckta känslor och kärleken till ett hantverk. Berättelsen handlar om en skräddare och hans fru som driver en kaftanbutik tillsammans. Den skicklige skräddaren vägrar anamma "moderniteter" som symaskiner, men förutsättningarna som han ger sig i sin yrkesroll är inte den enda utmaningen i parets liv. I butiken finns också en ung lärling, vars närvaro öppnar upp för ett triangeldrama.

Filmtopps betyg

De fem djävlarna – en av de bästa filmerna 2023
De fem djävlarna. Foto: F Comme Film.

De fem djävlarna – Bio

Genre: Fantasy, Drama, Romantik
Regi: Léa Mysius
Medverkande: Adèle Exarchopoulos, Moustapga Mbengue, Sally Dramé, Swala Emati m.fl.

Den franska filmen De fem djävlarna var en av årets höjdpunkter på Göteborg Film Festival. Filmen är ett romantiskt drama med en fantasytwist och med de franska aplerna som utspelsplats. I centrum av berättelsen hittar vi ett par med en 10-årig dotter – som är något utöver det vanliga. Dottern har ett onaturligt bra luktsinne och när hon börjar få syner och delar av minne som inte är hennes egna blir det startskottet för "en känslomässig tornado", som Filmtopps Rasmus Torstensson beskriver det.

Filmtopps betyg

The Whale
Foto: A24.

The Whale – Bio

Genre: Drama
Regi: Darren Aronofsky
Medverkande: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton m.fl.

The Whale hade premiär på sina ställen redan under 2022, men hittar till Sverige först i mars. Filmtopp fick chansen att se filmen på Göteborg Film Festival och imponeras (för det mesta) av innehållet – inte minst Brendan Frasers makalösa insats i huvudrollen. Regissören Darren Aronofskys verk tenderar att bli rejäla vattendelare, och det finns en hel del som får en att grubbla även i The Whale, men när upplevelsen i slutändan ska summeras är det trots allt med ett högt betyg. Ett betyg som förser filmen med en plats på listan över de bästa filmerna 2023.

Filmtopps betyg

Exodus
Exodus. Foto: TriArt Film.

Exodus – Bio

Genre: Drama
Regi: Abbe Hassan
Medverkande: Jwan Alqatami, Ashraf Barhom, Isa Aouifia m.fl.

Exodus fick äran att inviga Göteborg Film Festival 2023 och Abbe Hassans debutlångfilm imponerade på Filmtopps Eric Diedrichs. Handlingen i filmen kretsar kring en 12-årig, syrisk flykting, som under sin resa mot Sverige har separerats från sin familj. Med pengar som incitament bestämmer sig en människosmugglare för att återförena henne med familjen. Abbe Hassan lyckas skildra berättelsen med säker hand och en stor kärlek till sina karaktärer, utan att det för den delen blir melodramatiskt.

Filmtopps betyg

Babylon – Bio

Genre: Drama, Historia, Komedi
Regi: Damien Chazelle
Medverkande: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart, Olivia Wilde, J.C. Currais, Diego Calva m.fl.

Det gick trögt på andra sidan Atlanten för Babylon efter sin entré där, och filmen har visat sig vara en rejäl vattendelare, men Filmtopp uppskattar vad filmen försöker göra. Damien Chazelle har visat vid flertalet tillfällen att han kan underhålla som få andra och även om han tar till lite nya metoder är Babylon i det stora hela en läcker och underhållande rulle som vi tycker förtjänar en plats på listan över årets bästa filmer 2023.

Filmen utspelar sig under 1920-talet, med Hollywoods dekadenta guldålder i fokus. Det blir med andra ord lyx i överdåd, men också en skandalös fest för historieböckerna.

Filmtopps betyg

The Banshees of Inisherin
Foto: Walt Disney Studios.

The Banshees of Inishering – Bio

Genre: Drama, Komedi
Regi: Martin McDonagh
Medverkande: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt m.fl.

Martin McDonagh, regissören med en finkänslighet som få andra, för återigen samman Colin Farrell och Brendan Gleeson i vad som är ännu en sevärd film. Det här dramat om en livslång vänskap som tar slut på den ena partens initiativ, är en av de bästa filmerna 2023. Filmtopps recensent Rasmus Torstensson beskriver filmen som såväl rolig som hjärtskärande och lyfter fram Farrells rollsprestation som briljant.

Filmtopps betyg

Holy Spider (2022)
Foto: TriArt.

Holy Spider – Bio

Genre: Krim, Drama, Thriller
Regi: Ali Abbasi
Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahami, Arash Ashtiani m.fl.

Danmarks Oscarsbidrag lever upp till förväntningarna. Filmtopps recensent Nine Selander berömmer filmen för dess träffande foto och det imponerande arbetet som gjorts av kostym- och scenografi-avdelningen. Men också för handlingen, som bygger på en verklig seriemördare i Iran, som ger en genomgående svindlande och stark känsla. Holy Spider påminner om Boys Don't Cry i sitt obehag, och är ingen som borde gå dig förbi. 

Filmtopps betyg

All the Beauty and the Bloodshed (2022)
Foto: Neon.

All the Beauty and the Bloodshed – Bio

Genre: Dokumentär
Regi: Laura Poitras
Medverkande: Nan Goldin m.fl.

I årets starkaste dokumentär hittills följer vi fotografen Nan Goldins kamp mot miljardfamiljen Sackler som lade grunden för opioidkrisen i USA med deras livsfarliga läkemedel oxycontin, som Goldin själv var beroende av.

All the Beauty and the Bloodshed är budskapsstark och fängslande, samt en oerhört snygg dokumentär att kolla på. Det bjuds på fantastiska bilder ur Goldins arkiv som backas upp med musik av New Yorks mest berömda underdogs, Velvet Underground

Kommande storfilmer 2023

Maestro – en av de bästa filmerna 2023?
Foto: Netflix.

Maestro – Netflix

Genre: Drama, Biografi, Musik
Regi: Bradley Cooper
Medverkande: Bradley Cooper, Maya Hawke, Carey Mulligan, Matt Bomer, Sarah Silverman, Sam Nivola m.fl.

Bradley Cooper följer upp sin dundersuccé till regidebut, A Star Is Born (2018) med en ny musikinspirerade berättelse. Denna gången kommer han att regissera och spela huvudrollen i Maestro – en biografisk skildring av Leonard Bernsteins liv, med fokus på den ikoniske tonsättarens komplexa kärleksrelation till Felicia Montealegre.

Blir Dune: Part Two en av årets bästa filmer?

Dune: Part Two – Bio - bästa film igen för Villeneuve?

Genre: Action, Sci-fi, Drama
Regi: Denis Villeneuve
Medverkande: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin, Florence Pugh, Stellan Skarsgård, Christopher Walken m.fl.

Dune (2021) lyckades – åtminstone mestadels – leva upp till de skyhöga förväntningar som fanns på filmen och det är många som, med all rätt, ser fram emot uppföljaren. Fortsätter Denis Villeneuve att styra med samma stilsäkra hand har vi ett ordentligt filmäventyr att se fram mot!

Killers of the Flower Moon – en av de bästa filmerna 2023?
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon – Apple TV+

Genre: Drama, Krim, Historia
Regi: Martin Scorsese
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, John Lithgow, Brendan Fraser, Tantoo Cardinal m.fl.

Martin Scorseses Killer of the Flower Moon var först tänkt att ha premiär under 2022, men istället får vi njuta av den i år – och vi hoppas att det kommer att vara värt väntan. Mästerregissörens kommande film kommer att gestalta den FBI-utredning som inleddes till följd av mord på medlemmar ur den amerikanska ursprungsbefolkningens stam, Osage, under 1920-talet.

Avgrunden
Foto: SF Studios.

Avgrunden – Bio

Genre: Action
Regi: Richard Holm
Medverkande: Tuva Novotny, Edvin Ryding, Peter Franzén, Felicia Maxime m.fl.

Oavsett om det bär eller brister för denna kommande svenska rulle, som har biopremiär till hösten, är satsningen värd att beundra. Avgrunden är nämligen något så ovanligt som en storskalig, svensk katastroffilm, med Kiruna och världens största järnmalmsgruva som utgångspunkter.

Wonka – en av årets bästa filmer 2023
Foto: Warner Bros.

Wonka – Bio

Genre: Familj, Äventyr, Komedi
Regi: Paul King
Medverkande: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key m.fl.

I denna Kalle och chokladfabriken-spinoff får vi ta del av ursprungsberättelsen om hur den excentriske Willy Wonka blev det godisgeni som vi lärt känna. Baserat på rollistan kan det här helt klart bli en av de bästa filmerna 2023.

Listan uppdateras med fler titlar.

 

NÄSTA ARTIKEL