Bästa filmerna för fans av Eurovision och schlager – Filmtopp tipsar

Bästa filmerna för fans av Eurovision och schlager – Filmtopp tipsar

Karna Mahoney
08 maj 2024 kl. 20:05

Värm upp inför Eurovision med musikalfilm

Det är schlagervecka i hela Europa! För att vara redo inför lördagens stora final av "Eurovision Song Contest" 2024 listar Filmtopp några av de bästa musikalfilmerna för att starta festen.

Årets upplaga av Eurovision Song Contest är här! Sveriges bidrag består denna gången av den norska tvillingduon Marcus & Martinus med deras låt Unforgettable. Den första deltävlingen är tisdag 7 maj, andra deltävlingen är torsdag 9 maj och finalen går av stapeln på lördag den 11 maj.

För att ladda upp inför en hel vecka med Eurovision kommer här tips på några bra musikalfilmer som uppvärmning. 

Först ut: Tips på filmer om schlagermusik och Eurovision: 

Euriovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Foto: Netflix
Foto: Netflix

Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga (2020)

En självklar plats på den här listan har givetvis komedin Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga, med superstjärnorna Will Ferrell och Rachel McAdams i huvudrollerna. Sveriges egna Molly Sandén delar dessutom karaktären Sigrit med Rachel Mcadams där hon står för sången. 

Filmen handlar om musikerna Lars och Sigrit som drömmer om att vinna den största musiktävlingen som finns: Eurovision Song Contest. Trots att de mestadels uppträder i en liten bar i deras hemstad Husavik på Island så får de chansen att representera sitt land i den stora tävlingen.  

Livet är en schlager. Foto: Sonet Film AB
Foto: Sonet Film AB

Livet är en schlager (2000)

Filmen handlar om fyrbarnsmamman Mona (Helena Bergström) som älskar schlagermusik. Hon har gått så långt att alla hennes döttrar är döpta efter svenska schlagerikoner, Carola, Kikki, Lena PH och Anna Book. Mona jobbar som vårdbiträde till David (Jonas Karlsson) som har en cp-skada. David är en duktig musiker och spelar en dag upp en låt för Mona som han har skrivit. Utan Davids vetskap skriver Mona en text till låten och skickar in den till Melodifestivalen. 

Tips på fler musikalfilmer: 

Mamma Mia! Foto: United International Pictures AB
Foto: United International Pictures AB

Mamma Mia! (2008)

Den hjärtvärmande filmen Mamma Mia! handlar om Sophie (Amanda Seyfried) och hennes mamma Donna (Meryl Streep) och deras liv på ön Kalokairi i Grekland. När Sophie ska gifta sig vill hon bjuda in sin pappa till bröllopet. Problemet är att hon inte vet vem det är och efter att ha läst sin mammas dagbok har Sophie istället bjudit in tre av hennes mammas ex som alla potentiellt kan vara hennes pappa. 

Mamma Mia! är uppbyggd på olika låtar av den världskända svenska musikgruppen ABBA. Filmen fick även en uppföljare, Mamma Mia! Here We Go Again, som släpptes 2018 och handlar om Donnas liv när hon var ung. 

Grease. Foto: Cinema International Corporation
Foto: Cinema International Corporation

Grease (1978)

Grease är en riktig klassiker som utspelar sig på 50- tal och är en hyllning till rockens era. Filmen handlar om “duktiga flickan” Sandy (Olivia Newton- John) och värstingen Danny Zuko (John Travolta) som blir förälskade en sommar när Sandy är på besök. När det sedan visar sig att Sandy flyttar dit permanent utmanas deras relation med deras vardagar som skiljer sig åt. 

Pitch Perfect (2012)

I Pitch Perfect följer vi musikintresserade Beca (Anna Kendrick) när hon börjar på college. Bella som egentligen vill bli musikproducent och komponera sin egen musik testar något nytt och går med i acappellagruppen The Bellas som endast består av tjejer. När Becca går med i gruppen försöker hon förnya deras strategi och musik för att kunna vinna mästerskapstävlingen, något som inte riktigt går hem bland gruppens tidigare medlemmar. 

Filmen fick två uppföljare och fortsätter att följa gruppen The Bellas och tjejernas liv på universitet. 

Hairspray. Foto: AB Svensk Filmindustri
Foto: AB Svensk Filmindustri

Hairspray (2007)

Filmen utspelar sig på 60- talet och handlar om tonåringen Tracy Turnblad (Nikki Blonsky) som älskar att dansa. Hon är med och tävlar i tävlingen “Little Miss Hairspray” där vinnaren får vara med i programmet The Corny Collins Show som är Baltimores häftigaste dansparty och även Tracys absoluta favoritprogram. Tracy stöter på problem under tävlingens gång eftersom hon sticker ut i den coola gruppen eftersom hon inte ser ut som alla andra. 

The Greatest Showman. Foto: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Foto: Twentieth Century Fox (Sweden) AB

The Greatest Showman (2017)

The Greatest Showman handlar om entreprenören P.T. Barnum (Hugh Jackman) på tidigt 1900- tal som efter att ha blivit uppsagd från sitt jobb istället köper ett gammalt museum där han startar en cirkus. På cirkusen fokuserar han på att få in så många olika människor som möjligt för skapa unika och spektakulära akter för att underhålla publiken. 

A Star Is Born. Foto: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Foto: Twentieth Century Fox (Sweden) AB

A Star Is Born (2018)

I filmen A Star Is Born träffar den väletablerade artisten Jackson Maine (Bradley Cooper) det blivande stjärnskottet Ally (Lady Gaga) och de blir snabbt förälskade. Jackson hjälper Ally att utveckla sin karriär från att sjunga på en bar till att bli en världsstjärna. I takt med att Allys karriär går allt bättre och bättre så sjunker Jack allt längre ner i sitt alkoholmissbruk vilket resulterar i att paret börjar glida ifrån varandra. 

Finalen av "Eurovision Song Contest" 2024 sänds på SVT1 lördagen den 11 maj kl. 21.00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL