Eurovision Song Contest 2024 görs om – här är alla ändringar

Eurovision Song Contest 2024 görs om – här är alla ändringar

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
08 maj 2024 kl. 11:05

Fler bidrag i semifinalerna och mer tid att rösta

Sverige arrangerar Eurovision Song Contest 2024 och för den som vill ha stenkoll på tävlingen finns det några viktiga förändringar att uppmärksamma.

Eurovision Song Contest 2024 i Malmö är i full gång – och det med en och annan förändring. Du som såg den första semifinalen kanske redan märkt att det exempelvis var fler bidrag som tog plats på scen än vanligt och till finalen väntar ytterligare ändringar. Röstsystemet är en aspekt i tävlingen som har justerats när Sverige återigen står som värdland.

Nedan listar vi alla stora ändringar i Eurovision 2024.

Eurovision Song Contest 2024 görs om – här är alla ändringar
Foto: Corinne Cumming/EBU.

Alla ändringar i Eurovision 2024 i Sverige

Värdlandet och "Big Five" får uppträda under semifinalerna

En av de större förändringarna inför Eurovision i Malmö är att det så kallade "Big Five"-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Sverige får chansen att framföra sina låtar i fullo redan under semifinalerna.

Dessa sex bidrag är direktkvalificerade för finalen och riskerar inte att åka ut under semifinalerna, eller ta en finalplats på bekostnad av de övriga länderna som tävlar i semifinalerna. Tanken är snarare att de sex länderna ska få lika stor möjlighet att visa upp sig som övriga tävlande.

Röstningsprocessen görs om i finalen – nu går det att rösta tidigare

Den kanske mest anmärkningsvärda förändringen till årets Eurovision är att tidsfönstret då det går att rösta på de tävlande bidragen har förlängts. I år öppnas röstningen redan innan den första artisten ställer sig på scen. Tidigare har röstningen öppnat först efter den första snabbreprisen.

Enligt Ebba Adielsson, exekutiv producent för Eurovision 2024, genomför man förändringen för att göra tävlingen mer intressant redan från start.

– Vi vill istället ge möjlighet att engagera tittarna redan från början av showen. Ser man något man gillar ska man kunna rösta direkt, säger Adielsson till SVT

"Rest of the World" kan börja rösta ett dygn i förväg

Med start förra året blev det möjligt för länder som inte är med och tävlar i Eurovision att rösta på sina favoriter. Den här röstgruppen kallas för "Rest of the World" och man måste alltså geografiskt befinna sig i ett land som inte kan medverka i Eurovision för att få lägga en röst som del av "Rest of the World".

Förra året kunde den här röstgruppen lägga sina röster under samma fönster som de övriga, men i år kan de börja rösta redan 24 timmar före sändning.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt gällande Eurovision 2024.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL