Här är vinnaren av Eurovision Song Contest 2024 – experterna har talat!

Här är vinnaren av Eurovision Song Contest 2024 – experterna har talat!

  • SVT Play
Sofie Landgren
Uppdaterad 12 maj 2024 kl. 00:05 | Publicerad 07 maj 2024 kl. 12:05

Förhandstippade vinnaren enligt oddset

Det har blivit dags för hela Europas musikfest "Eurovision Song Contest" 2024 att ta över Malmö. Här är artisten som kammar hem vinsten på lördag enligt experterna.

Ukraina och Italiens bidrag i Eurovision 2024
Ukraina och Italiens bidrag. Foto: Sarah Louise Bennett/EBU.

Vem vinner "Eurovision Song Contest" 2024?

Äntligen är det dags för hela Europas musikfest att gå av stapeln. Under ledning av ståuppkomikern, programledaren och skådespelaren Petra Mede tillsammans med den svensk-kanadensiska skådespelaren Malin Åkerman, avgörs allt live från Malmö Arena lördag den 11 maj.

Länderna som tävlar om tredje- och fjärdeplats

Om vi ser till oddsexperternas utlåtanden är det Italien och Ukraina som kommer att göra upp om den sista pallplatsen på lördag. Duon Alyona Alyona och Jerry Heil tävlar för Ukraina med bidraget "Teresa & Maria". Låtens budskap står för att man ska ta ansvar för sig själv och förbättra sin framtid.

Den italienska sångerskan Angelina Mango tävlar för Italien med sitt bidrag "La noia" som redan hunnit nå topplistorna i Schweiz, San Marino, Kroatien och Grekland.

I skrivande stund spås Ukraina ha vinstchans på 14 procent, vilket gör dem till tredje favorit i tävlingen, skuggade av Italien med en vinstchans på 12 procent.

Dessa tävlar om förstaplatsen i Eurovision 2024
Kroatien och Schweiz bidrag tillsammans med statyetten från Kosta Boda. Foto: Sarah Louise Bennett/Alma Bengtsson/Corinne Cumming/EBU.

Här är vinnaren av "Eurovision Song Contest" 2024 enligt experterna

Den kroatiska sångaren Baby Lasagna (Marko Purišić) tävlar för sitt hemland med den engelskspråkiga poplåten "Rim Tim Tagi Dim". Purišić har själv skrivit både text och musik och han beskriver låten som en humoristisk, men kritisk sång om att unga kroater av ekonomiska skäl känner sig tvungna att emigrera för att skapa sig ett bättre liv.

Den schweiziska sångaren Nemo tävlar för Schweiz med låten "The Code", en låt som beskriver hens erfarenhet av att komma överens med sitt icke-binära jag.

Kroatien vinner Eurovision 2024 enligt experterna

Enligt oddsen ligger just nu Kroatien som den största favoruten i Eurovision Song Contest 2024 med hela 25 procent i vinstchans, och oddsprognosen ger i nuläget Schweiz 17 procent i vinstchans.

Så ska vi lita till oddsen är det Baby Lasagna med låten "Rim Tim Tagi Dim" som tar hem äran och glasstatyetten designad av anrika Kosta Boda.

UPPDATERING: Schweiz vinnare av Eurovision 2024 – slog Kroatien

Kroatien gick långt, men det var inte de som skulle sluta upp som vinnare. Trots att Baby Lasagna lyckades vinna över hela 547 poäng så var det Schweiz och deras artist Nemo med låten The Code kammade hem den åtråvärda segern. Detta med makalösa 591 poäng. Nog blev det en rafflande final. För Sveriges del så hamnade man på nionde plats med 174 poäng.

Stort grattis till Schweiz och Nemo säger vi! 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL