Bäst på jul TV 2021

Bäst på TV i jul 2021

Filmtopp
30 november 2021 kl. 18:00

Bänka dig framför de bästa tv-programmen i jul

Behöver du något att göra under mellandagarna? Behöver du en paus från all julstress? Bänka dig framför tv:n! Julen är tiden på året för sådant som god mat och gott umgänge, men det är också den bästa tiden på året för att titta på nya och gamla tv-program, filmer och serier.

De bästa tv-programmen under jul

Hur tänker du göra julen 2021 till den bästa i mannaminne? Vi föreslår att du spendera rikligt med tid med nära och kära, äter riktigt god mat, myser ordentligt och – det viktigaste av allt – att du laddar upp inför nästa år med det bästa som sänds på tv.

Det finns helt enkelt ingen tid på året då det passar sig bättre att titta på tv än vid jul. Kylan och mörkret gör att vi ändå håller oss inne och de flesta har några extra lediga dagar och är trötta efter ett långt och slitsamt år.

För att hjälpa dig att välja vad du ska titta på har Filmtopp listat en del av det som vi tycker är bäst att se på tv under julen 2021.

LÄS OCKSÅ: Julfilmer 2021 – alla nya nyheter

Julvärden 2021 (24 december) – SVT

Bäst på tv – jul 2021, Tareq Taylor.
Foto: Janne Danielsson/SVT.

Vi inleder listan med programmet som antagligen står överst på de flestas lista över vad de ska se på tv under julen. För många är det en given tradition att bänka sig framför tv:n klockan 15.00 för att se årets julvärd tända ljuset och önska tittarna god jul.

I år är det Tareq Taylor som svenskarna kommer att få se i rutan på julafton.

– Att vara julvärd på SVT är kanske det finaste man kan få göra. Jag älskar julen. Och att få fira julafton tillsammans med tittarna i år, det känns stort på riktigt. Och lite pirrigt, säger Tareq Taylor i ett pressmeddelande.

Sändningsstart kl. 15.00.

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul (24 december) – SVT

Tittar du på julvärden lär du även ha som tradition att titta på Kalle Anka och hans vänner önskar god jul, som är inbakad i julvärdssändningen. Detta hopkok av snuttar från många av Disneys främsta filmer m.m. behöver knappast någon vidare presentation – det är helt enkelt ett givet inslag för de flesta svenskar på jul.

Sändningsstart kl. 15.05.

Fler julklassiker på SVT:

 • Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul (24 december kl. 19.05)
 • Svensson, Svennson, säsong 1, avsnitt 12 (24 december kl. 21.10)
 • Midnattsmässan (24 december kl. 21.30)
 • Konungens jultal (25 december kl. 19.45)
 • Grevinnan och betjänten (31 december kl. 19.45)

Bäst i test - julspecial (25 december) – SVT

Bäst i test har blivit ett riktigt folkkärt program på SVT och tillhör du dem som inte kan få nog av alla kluriga test kan vi tipsa om den julspecial som sänds på juldagen. Babben Larsson och David Sundin kommer att visa upp exklusiva tester under programmet och vi kommer att få se en hel del roliga återblickar. Dessutom kommer nästa säsongs panel att presenteras.

Sändningsstart kl. 20.00.

Årskrönikor 2021

Utöver de ovan listade programmen kan du räkna med att de flesta svenska kanaler sänder olika typer av årskrönikor och dylikt under årets sista veckor. Du kan hitta summeringar av allt från nyheter till sporthändelser och vidare julspecialer av diverse underhållningsprogram.

KOLLA IN: Det senaste om reality på Filmtopp

Serier att följa under jul

När mellandagarna kommer och matkoman hänger kvar finns det inte så mycket annat att göra än att jäsa på soffan. Då passar det alldeles utmärkt att beta av avsnitt efter avsnitt av en ny serie.

Nedan tipsar vi både om några självklara serier att se under julen (som julkalendrarna), men också lite annat smått och gott.

Julkalendern 2021: En hederlig jul med Knyckertz – SVT

SVT-julkalendern som sänds på TV 2021 heter En hederlig jul med Knyckertz och handlar om en familj med bovar som bor i en annorlunda tvärtomvärld. Föräldrarna i familjen spelas av David Sundin och Gizem Erdogan och barnen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin.

Premiär 1 december.

Drömmarnas jul (julkalender) – TV4

Drömmarnas jul: en av de bästa programmen på tv under julen 2021
Foto: TV4.

Även om det är SVT:s julkalender som tenderar att ses som den officiella, så är det inte ditt enda alternativ. Även TV4 brukar förse oss med en julkalender och i år heter den Drömmarnas jul. TV4:s julkalender handlar om 12-åriga Julie som mest av allt önskar att få fira jul med hela sin familj. Önskan hörs och tonårsängeln Rafi skickas ned till jorden för att se till att Julies önskning blir verklighet.

Premiär 1 december.

LasseMajas Detektivbyrå (säsong 2) – C More

Bäst på TV i jul 2021 – LasseMajas Detektivbyrå
Foto: C More.

Tror du inte att de två julkalendrarna är tillräckliga för dig när det kommer till serier, så kan även bänka dig framför den andra säsongen av LasseMajas Detektivbyrå. Det är inte en julkalender, men den kommer garanterat att förse dig med lite extra julstämning.

Premiär 3 december.

Sjölyckans jul – C More

Tittarfavoriten Sjölyckan återvänder med två specialavsnitt under december, och de går under titeln Sjölyckans jul. De två specialavsnitten utspelar sig efter den tredje säsongen av serien och kommer bland annat handla om hur Klara (Malin Cederblad) och Tomas (Henrik Schyffert) vill att allt ska klaffa och bli perfekt under julen.

Premiär 12 december.

Ligga – Discovery+

Det behöver ju givetvis inte vara julserier du bänkar dig framför under ledigheten. Det kommer också finnas möjlighet att se en hel del andra nya serier – som kommande Ligga – konsten att komma över sitt ex. Serien handlar om sex, dejting, hjärtesorg och hur man kommer över sitt ex genom att ligga runt med hjälp av Tinder. I huvudrollerna ser vi Clara Henry (Sjukt oklar) och Ulrikke Falch (Skam).

Premiär 25 december.

Lyckoviken (säsong 3) – Viaplay

Camilla Läckbergs Lyckoviken återvänder även den med en ny säsong i december. Serien, med bland andra Martin Stenmarck och Disa Östrand i rollerna, har blivit riktigt populär bland många av Viaplays användare. I den nya säsongen utlovas fler romanser, nya intriger och ännu en mordgåta.

Premiär 12 december.

Tomtarna på täppan – Discovery+

Är du sugen på en realityserie med jultema så kan du vända dig till Tomtarna på täppan på Discovery+. I serien får vi följa 24 stycken singlar som alla ska leva som tomtemor respektive tomtefar på en grisgård. En efter en kommer de att få lämna gården tills det på julafton bara återstår ett tomtepar.

Premiär 1 december.

Här hittar du fler serier att streama i jul:

Filmer att se på tv under jul

Det kommer inte att råda brist på bra filmer att se på TV under julen 2021. De svenska tv-kanalerna och streamingtjänsterna plockar in ofantligt många filmer under december, både julfilmer och filmer inom andra genrer.

De bästa filmerna på linjär-tv julen 2021

Bäst på tv i jul 2021 – Porträtt av en kvinna i brand
Porträtt av en kvinna i brand (2019). Foto: Folkets Bio.

Här tipsar vi om på filmer att se på linjär-tv under jul:

 • Manchester by the Sea (SVT2) – 17 december
 • Last Christmas (Kanal 5) – 23 december
 • Grinchen (Kanal 5) – 24 december
 • Harry Potter och de vises sten (Kanal 5) – 25 december
 • Fanny och Alexander (SVT2) – 26 december
 • Nyckeln till frihet (Kanal 5) – 26 december
 • L.A. konfidentiellt (SVT24) – 26 december
 • Porträtt av en kvinna i brand (SVT2) – 29 december

Mängder av bra filmer på SVT Play under julen 2021

SVT gör vad de kan för att underhåll oss i vinter. Under andra halvan av december och början av januari kommer SVT att addera en stor mängd filmer till SVT Play och de kommer dessutom sända högkvalitativa filmer under hela julen på sina linjära kanaler.

Totalt kommer det att finnas närmare 100 filmer att avnjuta från SVT.

Filmer på Viaplay, C More och Discovery+ under jul

Precis som på SVT:s kanaler och på SVT Play, så plockar andra svenska streamingtjänster, som C More, Viaplay och Discovery+ in en extrem mängd julfilmer under december.

Många av de bästa filmer de tre som C More, Viaplay och Discovery+ adderar på sina streamingtjänster kommer också gå att se på de tv-kanaler som hör ihop med dem – så håll utkik efter dina favoriter i tablån!

KOLLA IN: Allt om julfilmer och julserier på Filmtopp

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL