9 filmer och serier med Orlando Bloom du måste se

9 filmer och serier med Orlando Bloom du måste se

13 januari 2023 kl. 07:01

Vi gratulerar Orlando Bloom och bjuder på filmer och serie du inte får missa

Orlando Bloom fyller 46 år i dag och är snart aktuell med den avslutande säsongen av "Carnival Row" på Prime Video. Därför passar vi på att fira stjärnan med en lista över sevärda filmer och en serie som du inte får missa.

Sagan om ringen-trilogin (2001-2003)

Sagan om ringen: Härskarringen
Foto: New Line Cinema

Sagan om ringen berättar historien om hoben Frodo som ärver en ring av sin mors kusin, Bilbo. Frodo upptäcker att ringens ursprunglige skapare, den onde trollkarlen Sauron, desperat letar efter ringen. Det finns bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.

Sagan om ringen: Härskarringen är första delen i Peter Jacksons filmtrilogi som är baserad på J.R.R. Tolkiens romaner från Midgård. Som Legolas i filmen fick Orlando Bloom sitt stora genombrott. 

Utöver födelsedagsbarnet utgör filmen en ensemble av namn som Elijah Wood, Ian McKellen Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Christopher Lee, Hugo Weaving, Sean Bean och Ian Holm. 

Finns på: HBO Max, Prime Video

Black Hawk Dawn (2001)

Black Hawk Down
Foto: Sony Pictures.

Elitförbanden har skickats till Somalia för att delta i en fredsbevarande FN-aktion och deras uppgift är bland annat att tillfångata den somaliske krigsherren Mohamed Farrah Aidids män som en del i strategin att försöka avbryta det pågående inbördeskriget. Men under operationen går någonting fel och under 18 skräckfyllda timmar är de instängda i den del av Mogadishu där Aidids mäktigaste trupper är stationerade.

Omringade från alla håll är det åtskilliga som skadas och dödas, andra knyter nya vänskapsband för livet och alla får de lära sig på hårdast möjliga väg vad riktigt krig och sant hjältemod innebär.

Finns på: Prime Video, Viaplay

Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse (2003)

Pirates of the Carribean - Svarta pärlans förbannelse
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Den fruktade sjörövaren Barbossa (Geoffrey Rush) kidnappar den vackra guvernörsdottern Elizabeth (Keira Knightley). Hennes vän och hemlige beundrare Will (Orlando Bloom) bestämmer sig för att försöka rädda henne. Men för att komma iväg på sin räddningsaktion tvingas Will ta hjälp av den ökände piraten Jack Sparrow (Johnny Depp), som också har en gås oplockad med Barbossa. Vad Will inte vet är att det vilar en förbannelse över Barbossa och hans sjörövare. En förbannelse som måste hävas innan de kan besegras…

Pirates of the Caribbean - Svarta Pärlans förbannelse är ett storslaget äventyr producerat av Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Armageddon m.fl.). Johnny Depp är helt magnifik i rollen som den egensinnige men oemotståndlige piraten Jack. Orlando Bloom och Keira Knightley ger färg och liv åt sina roller som den unge hjälten Will och den sköna Elizabeth.

Finns på: Disney+

Ned Kelly (2004)

Ned Kelly
Foto: Universal Pictures

Ned Kelly är en actionäventyrsfilm som berättar historien om en oskyldig man som anklagas för ett brott. Han gömmer sig, men snart sprids nyheten, vilket gör honom till en av de mest eftersökta brottslingarna i världen.

Filmen som är regisserad av Gregor Jordan är  baserad på Robert Drewes roman Our Sunshine från 1991. Heath Ledger gör rollen som Australiens mest kända bandit. Orlando Bloom spelar hans bäste vän "Joe" och Naomi Watts spelar Kellys kärleksintresse "Julia Cook". På andra sidan lagen ser vi Geoffrey Rush  som “Francis Hare”, poliskommissarien som hämtas in för att jaga banditgänget.

Finns på: DVD och Blu-ray

Troja (2004)

Troja
Foto: Warner Bros. Pictures

1193 f.kr. den trojanske prinsen Paris, har just rövat bort sköna Helena från hennes make, Spartas kung Menelaos. Kungen samlar sina bästa krigare, bland annat den näst intill osårbare hjälten Akilles, överbefälhavaren Agamemnon och en 100.000 man stark här. I Troja förbereder sig kung Priamos för strid genom att utse sin förstfödde son Hektor till befälhavare. Ett blodigt och mycket långdraget krig inleds. 

Vi ser Orlando Bloom, Brad Pitt och Eric Bana i huvudrollerna, Wolfgang Petersen (Das Boot) står för regin och handlingen fokuserar på det trojanska kriget. Tillsammans med en hel del grekiska myter  beskrivs filmen av Homeros i Illiaden och av Vergilius i Aeniderna.

Finns på: HBO Max

Kingdom of Heaven (2005)

Kingdom of Heaven
Foto: 20th Century Fox.

Från Ridley Scott kommer denna fantastiska saga om mod, passion och äventyr. Orlando Bloom spelar rollen som Balian, en ung smed som efter att ha förlorat allt, söker heder och ära i det medeltida Jerusalem. Han lockas till den heliga staden av sin far (Liam Neeson) och bestämmer sig för att beskydda den bräcklige kung Balduin mot dennes motståndare Saladin. Mot alla odds och mot överväldigande krafter slåss Balian för att rädda sitt folk och för att fullfölja sitt öde som en sann riddare.

Finns på: Disney+

Hobbit: Smaugs ödemark (2013)

Hobbit: Smaugs ödemark
Foto: Warner Bros. Pictures

Peter Jackson är tillbaka och står för regin i den andra delen av filmtrilogin om Bilbo Bagger äventyr. Jackson har tillsammans med Fran Walsh, Guillermo del Toro och Philippa Boyens skrivit manus baserat på J. R. R. Tolkiens roman The Hobbit från 1937.

Martin Freeman spelar Bilbo Bagger och Orlando Bloom repriserar sin roll som Legolas, sonen till Alvkungen Thranduils (Lee Pace). Tillsammans med Ian McKellan, Richard Armitage, Cate Blanchett och resten av gänget gör de sällskap av Mikael Persbrandt som skinnbytaren Beorn. 

Filmen fick blandat mottagande bland kritiker men för Tolkien-fantaster är Hobbit: Smaug ödemark är en underhållande återvändo till Midgård. 

Finns på: Prime Video

Carnival Row (2019)

Carnival Road
Foto: Amazon Studios

I en mystisk och mörk stad fylld av människor, älvor och andra varelser, utreder en polisdetektiv en serie hemska mord som riktas mot älvorna. Under sin utredning blir detektiven huvudmisstänkt och måste hitta den riktiga mördaren för bevisa att han är oskyldig.

Orlando Bloom spelar Rycroft "Philo" Philostrate och Cara Delevingne Vignette Stonemoss i serien Carnival Row som finns att streama i Sverige på Amazon Prime.

Läs Filmtopps recension av Carnival Road här.

Finns på: Amazon Prime Video

The Outpost (2020)

The Outpost
Foto: Screen Media Films

The Outpost är den sanna historien om slaget vid Kamdesh i Afghanistan, där 53 amerikanska soldater omringades av 400 talibanska rebeller vid världens dödligaste militära utpost, Outpost Keaton. Basen byggdes ursprungligen för att engagera lokalbefolkningen i samhällsprojekt, men var belägen längst ner i en brant dal och var under konstant hot att attackeras. När beslut äntligen togs om att stänga basen fick den talibanska gruppen reda på det och attackerade med full kraft.

Orlando Bloom gör en av rollerna i filmen som är baserad på romanen The Outpost: An Untold Story of American Valor av Jake Tapper.

Finns på: Tele2 Play, Cineasterna

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL