Så gick det för Sagan om ringen-skådespelarna

Så gick det för Sagan om ringen-skådespelarna

Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 24 mars 2018 kl. 16:03

Filmtopp har satt Sagan om ringen-skådespelarna under luppen.

Poster till Sagan om konungens återkomst (2003). Den tredje delen i filmserien om "Sagan om Ringen"
Sagan om konungens återkomst (2003). Foto: New Line Cinema

Alla har väl sett Sagan om ringen-trilogin vid det här laget. Åren har gått och de som var tonåringar när den första filmen kom ut har nästan hunnit bli lika gråa som Gandalfs skägg. Nåja, kanske inte riktigt, men filmerna har hunnit få en armada av priser, spel och till och med ett par halvdana uppföljare i form av The Hobbit-filmerna.

Givetvis har skådespelarna hunnit med en hel del sedan deras rolltolkningar i detta epos också. Nu ska vi kolla lite på vad de gör idag, med en så pass bra språngbräda bakom sig. Har karriären gått framåt? Får de schyssta roller? Eller sitter de snarare och puffar "halfling's leaf" i någon källare och tynar bort? Läs vidare för vi har alla svar.

Sean Bean

Sean Bean

Å ja, vår allas favorit – Sean Bean. Spelade en hederlig och oftast reko gubbe som byggdes upp för att bli en otroligt stor karaktär och därefter dödades i en stor fantasyfilm. Gick därefter till en stor fantasyserie för att spela en hederlig och oftast reko gubbe som byggdes upp för att bli en otroligt stor karaktär som därefter... Nej, förresten, resten får ni se själva. För att ta sig igenom Sean Beans nästa stora projekt – Game of Thrones – där han spelar den underbare Ned Stark, är ju en genuin fröjd.

Och trots att Sean Bean egentligen främst är känd för enbart två roller så sved det lite av avund när jag gick in och kollade upp hur snorrik han hunnit bli.

Sean Astin

Lord of the rings
Foto: WingNut.

Från en TV-seriefavorit till en annan. Sean Astin spelade ju såklart Sam – the good guy som för evigt kommer att stanna i våra hjärtan. Efter Sagan om ringen-trilogin hände det aldrig något sådär riktigt stort, utan mest småprojekt, men alla blev nog glada när vi såg honom återvända till Stranger Things andra säsong i fjol. Inte sant?

Andy Serkis (Gollum)

Andy Serkis i The Prestige
Andy Serkis i The Prestige. Foto: Warner Bros.

Och vem tusan är det här? Kanske ni frågar er. En ganska berättigad fråga och svaret är – en skådespelare som verkligen funnit sin nisch! Kolla in de där ögonen; visst är det Gollum ni ser. Allt började i Sagan om ringen och nu har Serkis blivit mer eller mindre något av en motion capture-pionjär. Bland annat som Snoke i den senaste Star Wars-filmen och som apan Caesar i de nya Apornas Planet-filmerna. Ganska häftigt, om ni frågar mig.

Karl Urban

karl Urban
Foto: WingNut.

Vi känner honom som mannen med det cooltöntigaste namnet någonsin. Vi känner honom som mannen med det Gudalika håret. Karl Urban – vi känner honom såklart som Éomer. För Karl Urban har det gått fantastiskt bra och sade jag att Sean Bean var rik så är han praktiskt taget en kyrkråtta jämfört med Éomer, vars blockbuster-karriär bara har rullat på sedan Sagan om ringen-filmerna.

Vi har fått se honom i RED (2010), Star Trek (2009) och såklart – Thor: Ragnarok från i fjol, för att han kan rocka vikingautseendet visade han ju redan 2003.

Martin Freeman

FARGO - Pictured: Martin Freeman as Lester Nygaard . CR: Chris Large/FX

En annan rackare som det har gått riktigt bra för är vår allas egen lilla Hobbit. För Martin Freeman har det nämligen fungerat bra på både tv-seriefronten med eminenta Fargo och superpopulära Sherlock men också i filmvärlden. Han har nämligen dragits in i Marvel-världen och vi har sett honom i både Captain America: Civil War (2016) och årets succé Black Panther. Det är svårt att se något annat än en strålande karriär framöver för Freeman, med andra ord.

Elijah Wood

Frodo
Foto: WingNut.

Från en hobbit till en annan. Vad hände med Frodo efter att han pulveriserat sin favoritring? Ja, förmodligen så förlorade han faktiskt den kraft som ringen gav honom för Elijah Wood har inte dykt upp i några riktiga storfilmer sedan Sagan om ringen-trilogin – kanske tröttnade han på rampljuset? Det verkar onekligen som det, för banan han har tagit därefter har lett till småprojekt och indiefilmer. Några utmärkande projekt är förstås Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) och Sin City (2005).

Orlando Bloom

Orlande Bloom
Foto: Disney.

Här har vi någon som gjorde helt tvärtom från Elijah Wood. Från en blockbuster till en annan – Legolas blev pirat. För Pirates of the Carribean-filmerna vi ju alla sett, där charmören Will Turner seglar de sju haven. Orlando Bloom har också setts i filmer som Troja (2004), Kingdom of Heaven (2005) och förstås Hobbit-filmerna. Något vi kan vara säkra på är att Orlando Bloom alltid kommer att vara ett stort namn varenda gång han syns på vita duken.

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen i Sagan om ringen
Foto: WingNut.

Härskarringens egen dansk. Viggo Mortensen har alltid fascinerat undertecknad, som både skådespelare, musiker, poet, konstnär, fotograf och givetvis den fenomenala svärdsmannen Aragorn. Man skulle väl kunna säga att hela den personan sammanfattades i indiepärlan Captain Fantastic från 2016 – men han har hunnit med en del andra projekt som passar in i den mall jag placerar honom i, till exempel som William S. Burroughs i filmatiseringen av Kerouacs On the Road (2012) och som självaste Sigmund Freud i A Dangerous Method (2011). Prettot i mig crushar hårt på Viggo.

John Rhys-Davies

Gimli
Foto: WingNut.

Och slutligen – Gimli. Är det någon som har fastnat för tidigare nämna halvlingslöv så är det väl John Rhys-Davies. Inte bokstavligen kanske, men vi på Filmtopp undrar var han hållit hus efter Sagan om ringen-trilogin egentligen. Visst har han hunnit vara med i ett säkert trettiotal mindre projekt men efter att ha närvarat i Anacando 3: Offspring så kan man väl undra vem Johns agent är egentligen.

 Vem är din favoritskådis från Sagan om Ringen? Kommentera! 

NÄSTA ARTIKEL