Bradley Coopers 10 bästa filmer

Bradley Coopers 10 bästa filmer

05 januari 2023 kl. 10:01

Födelsedagsbarnet Bradley Coopers tio bästa

Idag fyller Bradley Cooper 48 år och det firar vi med tips på tio av hans bästa filmer.

Silver Linings Playbook
Foto: The Weinstein Company

Du gör mig galen! (2012)

Regi & manus: David O. Russel
I rollerna: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert DeNiro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia Styles m.fl.

Pat (Bradley Cooper), en före detta lärare har precis släppts ut från den psykiatriska anstalten där han suttit efter att ha försökt slå ihjäl sin frus älskare. Nu tvingas han flytta hem till sina föräldrar och gör allt han kan för återförenas med sin motvilliga ex-fru. På en brokig väg dit möter han mystiska Tiffany som har en hel del egna problem.

Filmen är baserad på Matthew Quicks bok med samma namn (engelska: Silver Linings Playbook). Bradley Cooper Oscarsnominerades för sin tolkning av huvudpersonen Pat men vann inte. Däremot tog Jennifer Lawrence hem en statyett i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare. 

Här kan du streama: Du gör mig galen!

The Hangover
Foto: Warner Bros. Pictures

Baksmällan (2009)

Regi: Todd Phillips 
Manus: Scott Moore
I rollerna: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham

Två dagar innan sitt bröllop så åker Doug och hans tre polare till Las Vegas för att festa loss på en oförglömlig svensexa. Men när de tre marskalkarna vaknar upp med sprängande huvudvärk morgonen efter så är gårdagskvällen en enda stor minneslucka. Deras lyxiga hotellsvit är fullständigt vandaliserad och brudgummen är försvunnen.

Utan en aning om vad som hänt och med väldigt lite tid på sig så måste trion följa sina dimmiga spår bakåt i tiden. De får gå igenom alla sina dåliga beslut för att komma på var det gick snett och förhoppningsvis hinna få Doug tillbaka till Los Angeles i tid till bröllopet. Ju mer de upptäcker, ju mer inser de hur illa ute de verkligen är.

Här kan du streama: Baksmällan

A Star is Born
Foto: Warner Bros. Pictures

A Star Is Born (2018)

Regi: Bradley Cooper
Manus: Bradley Cooper, Will Fetters, Eric Roth
I rollerna: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliot, Andrew Dice Clay, Dave Chappelle m.fl.

Musikern Jack Maine blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner…

Bradley Cooper skrev både manus, gjorde sin regidebut och spelade huvudrollen i A Star Is Born. Filmen fick åtta Oscarsnomineringar, däribland Bästa film och är tredje nyinspelningen av Hollywood från 1937. 

Här kan du streama: A Star Is Born

The Mule
Foto: Warner Bros. Pictures

The Mule (2018)

Regi: Clint Eastwood
Manus: Nick Schenk
I rollerna: Bradley Cooper, Clint Eastwood, Lawrence Fishburne, Dianne West m.fl.

Earl Stone, en fattig och ensam man i 80-årsåldern, blir erbjuden ett jobb som chaufför. Det låter enkelt, men vad Earl inte vet är att han precis har tagit jobbet som knarkkurir åt den mexikanska kartellen. Han gör det bra – så bra att han får större leveranser och blir tilldelad en handler. Han är dock inte den enda som håller koll på Earl då han också hamnat på den hårdföre DEA-agenten Colin Bates radar. Även om pengar inte längre är ett problem så börjar så småningom hans tidigare misstag göra sig påminda, och det är osäkert om han hinner ställa allt tillrätta innan polisen eller kartellens torpeder hinner ikapp honom.

Här kan du streama: The Mule

Limitless
Foto: Lionsgate

Limitless (2011)

Regi: Alan Glynn
Manus: Neil Burger
I rollerna: Bradley Cooper, Robert DeNiro, Abbie Cornish, Andrew Howard, Anna Friel m.fl.

Tänk dig ett piller som kan förverkliga den perfekta versionen av dig själv – skulle du ta det? Edward "Eddie" Morra är en oseriös författare med en seriös skrivblockering. Men när han upptäcker pillret NZT, som boostar hjärnaktiviteten med flera hundra procent, förändras allt. Inom kort lever Eddie ett intensivt överklassliv med framgång, pengar och kvinnor i en grad som vida överstiger fantasins gränser. Men framgången har en baksida och snart befinner sig Eddie i större fara än vad hans övermänskliga tankekraft förmår rädda honom ur.

Här kan du streama: Limitless

Nightmare Alley
Foto: Searchlights Pictures

Nightmare Alley (2021)

Regi: Guillermo del Toro
Manus: Kim Morgan
I rollerna: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins m.fl.

En ambitiös ung tivolianställd med talang att manipulera människor med några väl valda ord hakar på en kvinnlig psykiater som är ännu farligare än han.

Oscarsnominerad rackare i regi av skräckmaestro Guillermo del Toro. Filmen fick trots sina framgångar blandad respons, men här på Filmtopp blev det högt betyg!

Här kan du streama: Nightmare Alley

American Sniper
Foto: Warner Bros. Pictures

American Sniper (2014)

Regi: Clint Eastwood
Manus: Jason Hall
I rollerna: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner

U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle är USA:s mest kända prickskytt genom tiderna och han åkte till Irak med ett enda uppdrag – att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddade ett otal antal liv och han gick under smeknamnet ”Legenden”. Trots faran och att det tärde enormt på hans familj åkte han tillbaka till Irak fyra gånger. Chris gjorde det för att leva upp till mottot ”ingen soldat lämnas kvar”, men när han till slut kom hem förstod han att det egentligen var kriget han inte kunde lämna…

Filmen är baserad på Chris Kyles roman med samma namn. Filmen fick sex Oscarsnomineringar, däribland Bradley Cooper för Bästa manliga huvudroll. 

Här kan du streama: American Sniper

American Hustle
Foto: Sony Pictures

American Hustle (2013)

Regi: David O. Russel
Manus: David O. Russel, Eric Warren Singer
I rollerna: Bradley Cooper, Amy Adams, Christian Bale, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence m.fl.

Historien om den briljanta svindlaren Irving Rosenfeld, som tillsammans med sin medbrottsling och älskarinna Sydney Prosser tvingas samarbeta med en FBI-agent för att avslöja andra bedragare, gangstrar och politiker.

American Hustle fick tio Oscarsnomineringar, bland annat nominerades Bradley Cooper för Bästa manliga biroll.

Här kan du streama: American Hustle

The Place Beyond the Pines
Foto: Focus Features

The Place Beyond the Pines (2013)

Regi: Derek Cianfrance
Manus: Derek Cianfrance, Ben Coccio, Darius Marder
I rollerna: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Rose Byrne m.fl.

Luke försörjer sig som motorcykelstuntman på ett kringresande tivoli. Livet får en ny vändning den dagen han får veta att han har en liten son med Romina, tjejen han övergav ett år tidigare.

Bradley Cooper spelar Avery, en ambitiös polis som står upp emot en korrumperade poliser. 

Här kan du streama: The Place Beyong the Pines

Jennifer Lawrence i Joy
Foto: 20th Century Fox

Joy (2015)

Regi & manus: David O. Russell
I rollerna: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert DeNiro, Edgar Ramíres m.fl.

Joy är inspirerad av legendariska affärskvinnan Joy Manganos liv, en uppfinnare och entreprenör som startar ett mäktigt familjeföretag och imperium. I huvudrollen ser vi Jennifer Lawrence och vi får följa familjen över fyra generationer.

Av många ansågs Joy vara en besvikelse, men filmen fick en Oscarsnominering för Bästa kvinnliga huvudroll (Jennifer Lawrence) och är trots sina brister värd en chans.

Här kan du streama: Joy

Grattis på födelsedagen Bradley!

NÄSTA ARTIKEL