8 biopics vi vill se bli verklighet

8 biopics vi vill se bli verklighet

Oskar Pettersson
Uppdaterad 15 juli 2021 kl. 10:35 | Publicerad 14 mars 2021 kl. 20:00

There's no story like a true story.

I filmvärlden finns det kanske inget som garanterar framgång som den klassiska biopicen. År efter år kommer det ut nya livsberättelser om människor vi alla känner till vars historia vi vill se skildras på den vita duken. Jag tänkte här lista några av mina förslag på kända personer som borde få en egen biopic, och vem som borde spela dem.

MER LÄSNING:

Skådespelare som spelar mot sig själva

Skådespelare som gick från roliga till seriösa

Chiwetel Ejiofor som O.J. Simpson

Efter att både dokumentärserien O.J. Simpson: Made in America och true crime-serien The People v. O.J. Simpson har blivit stora succéer bland kritiker och publik känns det oundvikligt att vi tids nog också kommer få en film om en av de mest kontroversiella idrottsstjärnorna i USA:s historia. På fotbollsplanen var O.J. Simpson en av de största stjärnorna NFL någonsin skådat, men idag är han mest ihågkommen som mannen som 1994, av allt att döma, felaktigt blev friad för mord i USA:s kanske mest omskrivna rättsfall någonsin.

Cuba Gooding Jr. gjorde ett bra jobb med att gestalta den karismatiske men iskalla Simpson i The People v. O.J. Simpson, men nu känns det som att en ny skådespelare borde få chansen att axla rollen. Min röst lägger jag på Chiwetel Ejiofor, som gång på gång är bland det bästa i filmerna han medverkar i. Oavsett om det är som Solomon Northup i 12 years a Slave, en roll han blev Oscarsnominerad för 2014, eller i en mindre roll som i American Gangster känner jag mig alltid trygg i Ejiofors sällskap.

Ejiofor har både utseendet och definitivt talangen som krävs för att spela Simpson, som efter årtionden i rampljuset blivit en av landets mest hatade idrottsstjärnor.

Denzel Washington som Bill Cosby

Inte helt olikt O.J. Simpson har Bill Cosby gått från att vara en av USA:s mest folkkära personer till att nu vara en av de mest bespottade. Cosby slog först igenom på 60-talet med sin stand-up och diverse komediserier för att sedan få sin största framgång med The Cosby Show 1984. Där gjorde han sig känd som den älskvärda fadersfiguren, en av de främsta pionjärerna för afroamerikansk kultur inom komedi och TV.  Han är även att tacka för att ha banat vägen för färgade komiker och TV-kändisar decennier framöver.

Som vi fick veta under 2014 fanns det dock en betydligt mörkare sida av Cosby. Sedan dess har det kommit fram ett 60-tal anklagelser från kvinnor som menar att de har blivit drogade och våldtagna av komikern, händelser som i vissa fall går tillbaka ända till 60-talet. 2018 blev Bill Cosby dömd för tre av dessa fall och avtjänar nu ett straff på tre till tio år i fängelse.

Att spela rollen som en hatad huvudkaraktär är det långt ifrån alla skådespelare som klarar av, men om det är någon jag litar på med den uppgiften är det Denzel Washington. Mannen tycks klara av vilken karaktär han än tar sig an och jag tror att han skulle kunna vara perfekt i rollen som en folkkär och älskvärd man, som bakom fasaden döljer ett kolsvart mörker. Då rättsfallet mot Bill Cosby fortfarande ligger väldigt nära tidsmässigt kommer det nog att dröja innan det kan komma en film om hans liv, men är det väl är dags finns det ingen som skulle göra det bättre än Washington.

Tom Hardy som Marlon Brando

Få personer inom filmhistorien är så mytologiserade som Marlon Brando. En sann Hollywoodikon som med sin charm och talang växte fram till att bli en av branschens starkast lysande stjärnor under 50-talet och framåt. Brando, som av många anses vara den bästa skådespelaren någonsin, vann under sin karriär två Oscars och blev nominerad till ytterligare sex.

Det var dock inte bara solsken och fågelkvitter som kantade Brandos liv då han var en väldokumenterat… tja, låt oss säga svår person att ha att göra med. Åtskilliga bråk med regissörer och producenter, fördröjning av flera produktioner och ett uttalat hat mot branschen han själv var så avgudad inom. Marlon Brandos liv och karriär var minst sagt ett komplicerat pussel som definitivt hade varit intressant att se läggas i en film om hans liv.

Någon som jag tror verkligen hade kunnat ta sig an rollen med den tyngd och komplexitet det hade krävt är Tom Hardy. Hardy har gjort sig känd som någon som går ”all-in” för sina roller, mest nyligen då han spelade en annan mytomspunnen figur i USA:s historia, Al Capone. Då han uppenbarligen inte räds att ta sig an utmanande roller känns Marlon Brando som ett utmärkt nästa steg för Hardy.

Bill Skarsgård som Olof Palme

Vore det ändå inte tråkigt om man inte tog med en enda svensk på en sådan här lista? Visst, Sverige har kanske inte lika många filmiskt fascinerande personer som USA men Olof Palme är ändå en av dem.

Den tidigare statsministern tillhör den klassiska kategorin man ”antingen hatar eller älskar” samtidigt som han kanske är den kändaste personen i svensk politiks historia. Detta dels på grund av mordet på honom, men också på grund av den kontroversiella och ”osvenska” stilen många ansåg att han hade under sin tid som statsminister. Detta gjorde att Palme stack ut från mängden bland andra svenska politiker, något som hade varit spännande att se på film.

För rollen som en högprofilerad svensk politiker tycket jag att vi även ska ha en högprofilerad svensk skådespelare, och då är det klart att vi ska ha en Skarsgård! Bill Skarsgård har sedan rollen som Pennywise i IT-filmerna blivit en legitim Hollywoodskådis, men visst borde rollen som Olof Palme ändå locka honom tillbaka till en svensk film återigen? De liknande ansiktsdragen jag ser dem emellan säger: JA!

Problemet som uppstår vid den här fantasicastingen är den uppenbara längdskillnaden. Bill Skarsgård är en ståtlig herre på 1,92 cm medan Olof Palme under sin tid mätte in på lite mer blygsamma 1,75 cm, så visst, där finns det lite att jobba med men det stoppar inte mig från att drömma!

Scarlett Johansson som Hillary Clinton

Från ett långt händelserikt liv inom politiken till ett annat. Hillary Clinton har ingen dålig meritlista att stoltsera med. Demokratisk ledamot i USA:s senat, landets första dam under Bill Clintons presidenttid, utrikesminister under Barack Obama och sedermera Demokraternas presidentkandidat 2016. Hon har därtill varit högst delaktig i att bereda väg för flera kvinnliga politiker i USA som kommit efter henne.

I en möjlig biopic om hennes liv finns det händelser så det räcker och blir över. Bill Clintons otrohetsskandal, Benghazikonflikten under hennes tid som utrikesminister och mailskandalen under hennes presidentkampanj är bara ett axplock av vad som skulle kunna bakas ihop till en fängslande film om hennes liv.

Få kvinnliga skådespelare är just nu på en sådan framgångsvåg som Scarlett Johansson. Från rollen som Black Widow i den, för att uttrycka mig milt, framgångsrika Avengers-franschisen till hennes Oscarsnominerade roll i Marriage Story tycks Johansson gå från succé till succé.

Den prestigefyllda rollen som Hillary Clinton hade med allra största sannolikhet landat hos en riktig stjärna inom Hollywood och då tycker jag inte det finns någon bättre kandidat än Johansson. Med en viss likhet rent utseendemässigt och med mångsidigheten som krävs för att skildra Clinton vid både hennes toppar och dalar i karriären känns det som en match made in heaven.

Leonardo DiCaprio som Frank Sinatra

Om det är något som Hollywood är svagt för så är det biopics om kända musiker. Som bevis för detta finns Amadeus, Ray, Bohemian Rhapsody och Walk the Line för att nämna några. Dessa blev alla flerfaldigt Oscarsnominerade och skulle det göras en film om Frank Sinatra känns det nästan oundvikligt att den också skulle bli en hit.

Sinatra var en av de största artisterna under hans generation samtidigt som han också blev en framgångsrik skådespelare, vilket hans Oscarsvinst från 1954 visar på. Frank Sinatra var också en intressant karaktär även utanför showbusinessvärlden. Det florerade ständigt rykten om hans kopplingar till maffian och han var till följd av detta en ständig måltavla för CIA, som ska ha haft honom under bevakning större delarna av hans liv. Med alla dessa ingredienser känns det som upplagt för en biosuccé av höga mått.

Det var under flera år på tapeten att Martin Scorsese skulle göra en film om Sinatra och hans liv, ett projekt som till slut föll igenom 2017. Martin, om du läser det här så ber jag dig att ge det ett nytt försök för jag har det perfekta rollvalet för dig! Leonardo DiCaprio känns, med sin naturliga karisma, som det perfekta valet för rollen som Frank Sinatra.

Dane DeHaan som Kurt Cobain

Musiker med fascinerande livsberättelser finns det gott om så vi tar en till. Nirvana, med Kurt Cobain I spetsen, växte under början av 90-talet fram till att bli världens kanske största rockband. Bandets framgångssaga skulle dock få ett abrupt slut 1994 då Kurt Cobain tragiskt tog sitt liv. Visserligen har storyn om det plågade geniet gjorts otaliga gånger tidigare på film men eftersom Kurt Cobain har blivit en sådan kultfigur råder det nog ingen tvekan om att en film om hans liv hade lockat besökare till biosalongerna.

Rollen som Cobain skulle säkerligen locka flera skådespelare av yppersta stjärnstatus, men om jag får välja (vilket är precis vad jag får göra här) skulle giget gå till Dane DeHaan. DeHaan är kanske inte ett ”household name” för många men han har likväl haft flera framgångar under 2010-talet där hans roll i Josh Tranks Chronicle kanske är den som sticker ut mest.

Det som får mig att tro att han skulle kunna spela Cobain övertygande är dock främst hans biroll i den fantastiska The Place Beyond the Pines från 2013. Där spelar han Jason, en vilsen tonåring som desperat söker efter svar om vem hans pappa var. Dane DeHaan visar att han har talangen som krävs och om han bara kan tänka sig att låta håret växa ut ser jag den parningen som en homerun.

MER LÄSNING:

Filmer baserade på verkliga händelser

10 riktigt obehagliga människor på film

Viola Davis som Maya Angelou

Om det är något som är A och O för vad som gör en framgångsrik biopic är det en tuff barndom. Den rutan kunde poeten och författaren Maya Angelou bocka av utan att blinka. Hennes uppväxt kantades av ett ständigt flyttande mellan sin pappa, mamma och farmor. Däribland blev hon, vid åtta års ålder, våldtagen av som mammas pojkvän, en händelse som gjorde henne stum i de kommande fem åren. Senare i livet jobbade hon även som prostituerad under en tid.

Allt detta utgör stora delar av hennes böcker som gjorde henne världskänd. Utöver författarskapet var Maya Angelou också en av de mest framstående rösterna inom medborgarrättsrörelsen tillsammans med bland andra Martin Luther King Jr. och Malcolm X.

Allt detta kan utan tvekan göras till gripande livsberättelse på vita duken och för mig finns det ett solklart val för rollen som Angelou. Viola Davis visar gång på gång att hon är en av de mest talangfulla skådespelarna i sin generation. Hennes insatser i filmer som Fences, Doubt och Niceville vittnar om att hon även kan göra Maya Angelous livsberättelse rättvisa.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL