Filmer baserade på verkliga händelser

Filmer baserade på verkliga händelser

Filmtopp
Uppdaterad 25 augusti 2023 kl. 16:08 | Publicerad 29 oktober 2022 kl. 16:10

Vilken historia är mest fängslande?

Många fascinerande berättelser har genom åren omvandlats till film. Här är sex stycken verk baserade på verkliga berättelser som dessutom varit högst aktuella när det vankats galasäsong.

De flesta filmberättelser är på ett eller annat sätt hämtade ur verkliga händelser, vissa mer än andra. Idag listar vi filmer som är direkt baserade på verkliga händelser, från politiskt kaos till historiska sportsliga framgångar och omöjlig fängelseflykt. Dessa uppmärksammade historier är ofta centrerade kring en eller flera framstående personer.

För filmer som baseras på verkliga personer, se klippet ovan!

Mer läsning: 10 biografiska filmer från 2010-talet

Blonde
Ana de Armas som Marilyn Monroe i "Blonde". Foto: Netflix-

Blonde (2022)

Ett bitvis fiktivt porträtt av Marilyn Monroe i en djärv skildring av Hollywood-ikonens tumultartade liv – och berömmelsens baksidor. Blonde har mötts med blandad respons, men om du frågar oss är den helt klart värd en titt. Filmen är oerhört välgjord och ger en annorlunda inblick i den blonda ikonens liv.

Finns på: Netflix

Thirteen Lives
"Thirteen Lives" är en dramatisk film baserad på verkliga händelser. Foto: Prime Video.

Thriteen Lives (2022)

Baserat på den sanna historien som fick stor uppmärksamhet är Thirteen Lives en spännande berättelse om hur ett pojkfotbollslag räddades från Tham Luang-grottan i Thailand där de fastnat efter ett kraftigt regn och farliga översvämningar.

Finns på: Amazon Prime Video

Rocketman
Taron Egertin som Elton John i "Rocketman". Foto: Paramount Pictures.

Rocketman (2019)

Berättelsen om legendaren Elton Johns liv, från de tidiga åren som underbarn vid Royal Academy of Music genom hans långa och betydande musikaliska samarbete med Bernie Taupin. Taron Egerton är fullkomligt lysande i rollen som den legendariske artisten.

Finns på: Tele2 Play, Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

 

darkest hour
Foto: Universal Pictures.

Darkest Hour (2017)

Darkest Hour ställs vi inför premiärministern Winston Churchills svettiga beslut i maj 1940 om att antingen förhandla med tyrannen Adolf Hitler eller skicka ut sina män i krig, med vetskapen om att det kan innebära slutet för det brittiska imperiet. Gary Oldman belönades med en Oscar för sin insats som Churchill.

Finns på: Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Viaplay m.fl.

Brad Pitt i Moneyball
Foto: Sony Pictures.

Moneyball (2011)

I en Oscarsnominerad prestation spelar Brad Pitt Oakland A:s manager Billy Beane som trots en minimal budget lyckades förvandla baseball-laget till stora vinnare. 

Finns på: Netflix, Amazon Prime Video, Viaplay m.fl.

The Wolf of Wall Street
Foto: Universal Pictures.

The Wolf of Wall Street (2013)

Fullständig hybris och förfallet det kommer med sätt under lupp i Martin Scorseses biografiska dramakomedi The Wolf of Wall street där Leonardo DiCaprio spelar den tidigare Wall Street-kungen Jordan Belfort, en roll han Oscarsnominerades för. 

Finns på: Netflix, HBO Max, Viaplay m.fl.

The Imitation Game
Foto: SF Studios.

The Imitation Game (2014)

I The Imitation Game Benedict Cumberbatch det matematiska geniet Alan Turing som under Andra världskriget försökte knäcka de tyska myndigheternas hemliga koder för att kunna hämta igen ett underläge. Cumberbatch blev Oscarsnominerad han med. Märker vi ett mönster här?

Finns på: Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Viaplay m.fl.

Into the Wild
Foto: United International Pictures.

Into the Wild (2007)

Efter att ha tagit examen på Emory University tog studenten och atleten Christopher McCandless det otippade beslutet att ge bort att sina besparingar till välgörenhet och dra iväg på en livsbejakande resa ute i Alaskas vildmark. På vägen träffar han ett gäng personer som skulle komma att forma honom som person.

Finns på: Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

Flykten från Alcatraz
Foto: Paramount Pictures.

Flykten från Alcatraz (1979)

Flykten från Alcatraz berättar historien om tre fångar som bestämde sig för att försöka fly från tidernas då mest övervakade fängelse. I huvudrollen ser vi ingen mindre än Clint Eastwood som än idag, 90 år gammal, jobbar på som vanligt. 

Finns på: Netflix, iTunes (Hyr), Google Play (Hyr), Viaplay (Hyr) m.fl.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL