Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmer baserade på verkliga händelser

Filmer baserade på verkliga händelser

Filmtopp
Filmtopp | Lista
08 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
08 januari 2021

Vilken historia är mest fängslande?

Många fascinerande berättelser har genom åren omvandlats till film. Här är sex stycken verk baserade på verkliga berättelser som dessutom varit högst aktuella när det vankats galasäsong.

De flesta filmberättelser är på ett eller annat sätt hämtade ur verkliga händelser, vissa mer än andra. Idag listar vi filmer som är direkt baserade på verkliga händelser, från politiskt kaos till historiska sportsliga framgångar och omöjlig fängelseflykt. Dessa uppmärksammade historier är ofta centrerade kring en eller flera framstående personer.

För filmer som baseras på verkliga personer, se klippet ovan!

Mer läsning:

10 biografiska filmer från 2010-talet

Darkest Hour (2017)

darkest hour
Foto: Universal Pictures.

Darkest Hour ställs vi inför premiärministern Winston Churchills svettiga beslut i maj 1940 om att antingen förhandla med tyrannen Adolf Hitler eller skicka ut sina män i krig, med vetskapen om att det kan innebära slutet för det brittiska imperiet. Gary Oldman belönades med en Oscar för sin insats som Churchill.

Moneyball (2011)

Brad Pitt i Moneyball
Foto: Sony Pictures.

I en Oscarsnominerad prestation spelar Brad Pitt Oakland A:s manager Billy Beane som trots en minimal budget lyckades förvandla baseball-laget till stora vinnare. 

The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street
Foto: Universal Pictures.

Fullständig hybris och förfallet det kommer med sätt under lupp i Martin Scorseses biografiska dramakomedi The Wolf of Wall street där Leonardo DiCaprio spelar den tidigare Wall Street-kungen Jordan Belfort, en roll han Oscarsnominerades för. 

The Imitation Game (2014)

The Imitation Game
Foto: SF Studios.

I The Imitation Game Benedict Cumberbatch det matematiska geniet Alan Turing som under Andra världskriget försökte knäcka de tyska myndigheternas hemliga koder för att kunna hämta igen ett underläge. Cumberbatch blev Oscarsnominerad han med. Märker vi ett mönster här?

Into the Wild (2007)

Into the Wild
Foto: United International Pictures.

Efter att ha tagit examen på Emory University tog studenten och atleten Christopher McCandless det otippade beslutet att ge bort att sina besparingar till välgörenhet och dra iväg på en livsbejakande resa ute i Alaskas vildmark. På vägen träffar han ett gäng personer som skulle komma att forma honom som person.

Flykten från Alcatraz (1979)

Flykten från Alcatraz
Foto: Paramount Pictures.

Flykten från Alcatraz berättar historien om tre fångar som bestämde sig för att försöka fly från tidernas då mest övervakade fängelse. I huvudrollen ser vi ingen mindre än Clint Eastwood som än idag, 90 år gammal, jobbar på som vanligt. 

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL