Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skådespelare som spelar mot sig själva

Skådespelare som spelar mot sig själva

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
14 augusti 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
14 augusti 2021

Kloner, tvillingar och kusliga look-alikes. Här är rollerna som skådespelarna ville ha mer än en av.

Vissa skådespelare gillar inte att jobba tillsammans, vad kan då vara bättre än att samarbeta med den man gillar mest, sig själv? Dessa är skådespelare som mött sig själva på vita duken!

Jake Gyllenhaal i "Enemy" (2013)

Jake Gyllenhaal möter sig själv i filmen Enemy
Foto: Entertainment One.

En vanlig, slö dag när Adam tittar på film ser han av en slump en skådespelarna som är på pricken lik honom själv. Upptäckten vänder upp och ner på Adams liv när han bestämmer sig för att söka upp kopian vilket får oanade konsekvenser. Detta är en förträfflig thriller med många tvära kast ända in mot de sista sekunderna innan de rullande eftertexterna.

Jake Gyllenhaal för konversationer mellan både den intensiva Adam och den nu mera förvillade Anthony under regi av mästerregissören Denis Villeneuve. Precis innan Enemy samarbetade dessa två i Prisoners (2013). Det kom med andra ord två filmer från ett riktigt drömlag under samma år. Huruvida dessa väljer att jobba ihop igen kan man ju åtminstone hoppas innerligt på.

Will Smith i "Gemini Man" (2019)

Will Smith möter sig själv i Gemini Man
Foto: Paramount Pictures.

 

Det är ett rejält stressmoment när någon riktar vapen mot en, men vad går det för tankar genom huvudet när denna vapendragare är en yngre klon av en själv? 

I skottlinjen står den numera tvåfaldigt Oscarsnominerade Will Smith som möter sitt yngre jag, à la Fresh Prince, och endast en av dem kommer att stå segrande med hylsor strösslade vid sina fötter.

Lidsay Lohan i "Föräldrafällan" (1998)

Lindsay Lohan spelar mot sig själv i filmen Föräldrafällan
Foto: Buena Vista.

Tvillingarna Hallie och Annie separeras vid födseln och växer upp hos varsin av sina föräldrar, ovetandes om den andra systerns existens. Det krävs därmed en bra förklaring från föräldrarna när dessa kopior råkar träffa varandra på ett sommarläger. Men först vill systrarna ta tillfället i akt och byter plats med varandra då det är dags för hemfärd.

Hallie och Annie spelas av den talangfulla Lindsay Lohan, ett rejält jobb för en så ung tjej som då var blott 12 år gammal när filmen kom.

Jesse Eisenberg "The Double" (2013)

Jesse Eisenberg spelar mot sig själv i filmen The Double
Foto: Studio Canal.

Simon får en ny kollega som lika gärna kunde vara hans spegelbild. Men på insidan kunde de tu inte dra mer åt olika håll. Dubbletten James är mer karismatisk och förförisk än sin mer gråa medarbetare. Till Simons stora fasa försöker förföraren James nu att ta över hans liv…

I dessa rollerna kan vi Jesse Eisenberg med sin välkammade sidbena och tjusiga kostym i dubblerad upplaga!

Armie Hammer i "The Social Network" (2010)

Armie Hammer spelar mot sig själv i filmen The Social Network
Foto: Sony Pictures.

Jesse Eisenberg som nämns i paragrafen ovanför syns även med sin söta nuna i "The Social Network" om ingen mindre än världskända Facebook-skaparen, Mark Zuckerberg. Men det finns väl inte två av honom!? Nej, det hade vi förhoppningsvis vetat. Däremot så är det den nästan två meter långa Armie Hammer som spelar tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss. 

Historien om rivaliteten mellan denna duett och herr Zuckerberg är en synnerligen intressant sådan, med David Fincher som regissör bakom kameran. 

Christian Bale i "The Prestige" (2006)

Christian Bale spelar mot sig själv i filmen The Prestige
Foto: Buena Vista

Två magiker har blivit rivaler och försöker ständigt vinna striden i vem som är den bästa magikern, kosta vad det kosta vill. 

Längre fram visar det sig att Christian Bales karaktärer, tvillingarna Alfred och Frederick Borden, har dragit det största lasset för att bevara hemligheten bakom sitt mest episka trolleritrick. Att stå och bli filmad bredvid sig själv är ett häftigt trick i sig förstås!

Tom Hardy i "Legend" (2015)

Tom Hardy spelar mot sig själv i filmen Legend
Foto: Studio Canal

"Legend" är baserad på den sanna berättelsen om tvillingarna Reggie och Ronnie Kray, två av kungligheterna i den kriminella, undre världen. Inget tycks kunna slita dessa identiska brottslingar isär förrän Reggie träffar den vackra Frances. 

Dessa två skurkar spelas av britten Tom Hardy som blivit en än mer efterlyst skådespelare sedan sitt samarbete med regissören Christopher Nolan i filmerna Inception (2010) och The Dark Knight Rises (2012).

Eddie Murphy i "Den galna professorn" (1996)

Eddie Murphy spelar mot sig själv i Den galna professorn
Foto: Universal Pictures

Eddie Murphy är känd för att ofta spela mot sig själv, och inte bara en karaktär utan flera samtidigt! Detta kan vi se prov på i En prins i New York (1988), Den Galna professorn, och den kanske mest uppseendeväckande filmen Norbit (2007) där han spelar Norbit som är gift med Rasputia som båda är Eddies karaktärer! 

Om man inte tycker om att vara singel kan man med andra ord gifta sig med sig själv? Check!

Mike Myers i "Austin Powers – Hemlig internationell agent" (1997)

Mike Myers spelar flera roller i Austin Powers
Foto: New Line Cinema.

Ännu en komiker med flera humoristiska roller är Mike Myers som agenten Austin Powers som tar striden mot sig själv som ärkeskurken Dr. Evil. Men det finns fler skurkar som vill ge Austin på truten, nämligen Fat Bastard och Gold Member som båda såklart även spelas av Mike Myers. 

Jean-Claude Van Damme i "Double Impact" (1991) 

Jean-Clause Van Damme spelar mot sig själv i Double Impact
Foto: Columbia Pictures.

Belgaren Van Damme spelar här tvillingarna Alex och Chad Wagner som separeras när deras föräldrar brutalt mördas. Han återförenas med sig själv 25 år senare och då är det dags för duon att fläta samman sina krafter för en hämndaktion full av imponerande mängder spagatsparkar.

Jean-Claude Van Damme i "Replicant" (2001)

Jean-Claude Van Damme jagar en mördare i filmen Replicant
Foto: Artisan Entertainment.

Ett decennium senare tyckte Van Damme att det var dags för ännu en film där han spelar mot sig själv. För ärligt talat, det enda som är bättre än en film med Van Damme är en film med två Van Damme!

Men istället för att vara två män som kämpar för rättvisan, som i Double Impact, spelar han här en seriemördare som klonas. Denna klon ska ge polisen ett försprång i jakten på sagda mördare. Hur detta överhuvudtaget lät som en logisk plan eller hur skattebetalarna för detta inte löpte amok tänker jag inte ens ifrågasätta. För visst låter det briljant? Jean-Claude är iallafall inte en negativ Repli-Can't. Han är en Repli-Can!

För fler listor --> scrolla vidare! Tips: 10 obehagliga människor på film

NÄSTA ARTIKEL