10 riktigt obehagliga människor på film

10 riktigt obehagliga människor på film

Nathalie Leth
01 december 2022 kl. 20:12

De tystlåtna, manipulativa och psykotiska.

Filmtopp har med ljus och lykta grävt fram riktigt obehagliga människor på film.

Mads Mikkelsen
Foto: NBC.

I filmens värld är vi väldigt vana vid att monster och vildsinta massmördare av olika slag är de som skrämmer oss. I regel är det också dessa som utgör vår definition av otäcka och kusliga karaktärer på filmduken. Alltför ofta glömmer vi då bort de typer som håller en mer lågmäld och obehaglig ton. Det är karaktärerna som viskar i skuggorna, blänger i bakgrunden eller är så bekväma i sin egen obehaglighet att de drivs av självsäkra egon, utan empati för sin omgivning. Det är dessa män och kvinnor som vi skall tala om i dag – de som kryper in under skinnet på oss.

10 obehagliga karaktärer på film:

Lily – Thoroughbreds

Anya Taylor joy i Thoroughbreds.
Foto: Universal Pictures.

Troligtvis så är det meningen att Amanda ska ses som den mest nervkrypande personen i Thoroughbreds. Inledningsvis är hon  också det, med sina urholkade sociala färdigheter och totala brist på mänskliga känslor, men i slutändan är det ändå Lily, med sina stora tomma, rådjursögon, som får det att isa i själen. Med sina svårlästa, intetsägande ansiktsuttryck och manipulativa schackdrag, placerar hon sig själv som en av de mest läskiga karaktärerna på min lista.

Hans Landa – Inglorious Basterds

Christoph Waltz som Hans Landa.
Foto: Universal Pictures.

Hela inledningen till Inglorious Basterds är en av mina absoluta favoritscener. Hade filmen tagit slut efter att flickan sprang iväg hade jag gått hem nöjd och skrivit en recension med högsta betyg. Vad som gör det hela så minnesvärt är ingen mindre än Hans Landa, spelad av Christoph Waltz. Hans intelligens, varma vargleende, och artiga manér lyckas nästan kamouflera hans onda uppsåt. Men vad vi inte kan se med ögon kan vi känna, ända in i kärnan av våra små celler. Den här mannen är oerhört obehaglig och livsfarlig.

Mrs. Carmody – The Mist.

Mrs. Carmody – The Mist
Foto: Noble Entertainment.

På tal om tidigare nämnda favoritscener ur film så innehåller även The Mist en av dessa, nämligen slutet. Men innan vi kommer dit möter vi en av filmhistoriens, för mig, mest obehagliga karaktärer. Religiösa fanatiker brukar aldrig vara roliga att ha att göra med, men vad som gör Mrs. Carmody extra speciell är den klaustrofobiska och utsatta situationen de alla redan sitter fast i. Hon är inte en kvinna du vill hamna i samma rum med i någon längre period.

Ray Marcus – Nocturnal Animals

Nocturnal Animals
Foto: United International Pictures.

Nocturnal Animals är onekligen en av mina favoritfilmer med hela tre av mina favoritskådespelare. Amy Adams, Jake Gyllenhaal och Michael Shannon. Men den som jag faktiskt minns allra mest är Aaron Taylor-Johnson med sin Golden Globe-vinnande roll som Ray Marcus. Han ser lika sliskig och skrämmande ut som han är, hela hans aura förtäljer vilken mardröm han är för olyckligt ovetande människor. Att möta honom på en mörk väg mitt ute i ingenstans är onekligen det absolut värsta som kan hända dig.

Rick Carver – 99 Homes

Michael Shannon
Foto: Scanbox Entertainment.

På tal om tidigare nämnda Michael Shannon! Jag hade nog kunnat göra hela den här listan med enbart karaktärer av Shannon. Han är väldigt ofta en labil och oberäknelig psykopat av valfritt slag. Anledningen till att jag valde just Rick Carver, över t.ex hans fullständigt utåtagerande karaktär Bobby Monday i Premium Rush, är enkel. Han är realistisk.

Rick är en empatilös och girig gangster, enbart intresserad av att göda sin plånbok oavsett på vems eller vilkas bekostnad. Dessa är människor som inte bara finns i vår fantasi utan även på riktigt, vilket gör Shannons karaktär till en av de mest skrämmande personerna på denna listan.

Oscar – Colossal

Oscar in Colossal
Foto: Scanbox Entertainment.

Vad gäller realistiska människor råkar även Oscar, spelad av annars skojfriska Jason Sudeikis, i Colossal vara en av dessa. Man vill inte träffa människor som Oscar. De är vänliga till en början visar inga tecken på onda uppsåt förrän de har hittat din svaghet. Först då klämmer de åt dig och använder det till sin fördel. Oscar visar inga tecken på att vilja utnyttja Anne Hathaways karaktär till en början, utan stegvis eskalerar det i ett lugnt och realistiskt tempo tills han når sitt absolut värsta. Då är du redan fast.

Captain Vidal – Pans Labyrint

Captain Vidal Pans Labyrinth
Foto: Triangelfilm.

Precis som clownen Pennywise i Det så sprider Captain Vidal ett onaturligt mörker omkring sig vart han än rör sig. Även om han inte är med i bild så är vi rädda för honom. Det är den kraften Vidal har, att skrämma utan att vara närvarande. Vem vet vad han kan se, och framförallt, vem vet hur han kommer att reagera på det han ser? Vidal exploderar på ett märkligt stilla och lågmält sätt, men vi ser ändå att hela helvetet brakar loss framför oss.

Pete Mickens – Wind River

James Jordan
Foto: Scanbox Entertainment.

Sällan utstrålar någon så mycket ”bad news” på en sekund, så som Pete Mickens (spelad av guldkornet James Jordan) gör i Wind River. Det är dessa omedelbara vibbar som gör Pete så intensivt hotfull och skrämmande genom nästan sin blotta existens. Att han sen är en ohygglig fläck till människa sprider ju inte mer ljus över honom! (Vill man se mer filmer med James Jordan vill jag uppriktigt rekommendera The Endless där han spelar Shitty Carl!)

Calvin Weir-Fields – Ruby Sparks

Paul Dano i Ruby Sparks.
Foto: SF Studios.

Att ha med en karaktär från en romantisk komedi kanske känns lite "off", men om jag säger att han spelas av Paul Dano så kanske jag får lite mer förståelse. Dano spelar ofta creepy karaktärer och detta är den jag avskyr mest. Han är den absolut sämsta, tänkbara pojkvännen som finns till Ruby, genom att kväva hennes frihet och bokstavligen förändrar henne på ett sätt som passar honom bättre. Hon blir hans lilla marionett och det varken romantiskt eller komiskt.

Varenda jäkla unge – Eden Lake

Kidsen i Eden Lake.
Foto: Atlantic Film.

För länge sedan såg jag "Flugornas Herre" och tänkte för mig själv att detta måste var de läskigaste barnen som finns på film. Tänk så lyckligt ovetande jag var då, fram tills att jag såg Eden Lake. Denna filmen har nog den absolut sjukaste skara människor jag någonsin sett. Ta en varelse med noll empati, gånga det med hundra så har du ett av följande hiskeliga barn i denna gruppen.

Jag köpte filmen till mig själv eftersom jag faktiskt gillade den, men den står ännu ospelad i min hylla då jag inte vet om jag någonsin kommer att vara beredd på de att återuppleva dessa obehagskänslor igen.

För mer läsning, spana in vår lista över de bästa skräckfilmerna!

NÄSTA ARTIKEL