7 skådespelare som är fantastiska på att spela obehagliga karaktärer

7 skådespelare som är fantastiska på att spela obehagliga karaktärer

Sofie Landgren
13 juni 2024 kl. 15:00

Rollprestationer som ger rysningar

Filmtopp har gått igenom filmarkivet och plockat fram några favoriter bland skådespelare som genom åren visat sig vara genier när det kommer till att porträttera obehagliga karaktärer.

Filmtopp listar: 7 skådespelare som glänser i obehagliga roller

Bill Skarsgård
Foto: Screen Media / Warner Bros.

Bill Skarsgård

Först och främst måste vi ge Sveriges stolthet Bill Skarsgård beröm för hans otroliga porträttering av skräckclownen Pennywise i filmerna om IT.

För många kom det som en överraskning när nyheten om att Bill skulle få rollen kom, många tänkte direkt att han skulle göra rollen katastrofalt dåligt och att filmen skulle floppa totalt, men tji fick dem! Bills tolkning av Pennywise i filmerna IT (2017) och IT: Chapter Two (2019) har blivit en succé över hela världen och tidigare i år bekräftade Warner Bros. Discovery att Bill kommer tillbaka i rollen som Pennywise i en rykande färsk serie som just nu går under arbetstiteln Welcome to Derry.

Snart är han dessutom aktuell som potentiellt rysningsframkallande karaktärer i såväl Nosferatu som The Crow.

Här kan du streama: IT
Här kan du streama: IT: Chapter Two

Jack Nicholson
Foto: Warner Bros. /Sony Pictures.

Jack Nicholson

Vår allas älskade Jack Nicholson är en av de få som verkligen visat under sin karriär att han kan bemästra vilken genre som helst. Likaså är han fantastisk på att tolka olika typer av karaktärer, men kanske i synnerhet obehagliga karaktärer. Som till exempel hans porträttering av författaren Jack Torrance i den kultstämplade skräckfilmen The Shining (1980), baserad på Stephen Kings roman. Jack spelar rollen med perfektion och ett kvitto på det är att man kan säga frasen "Here's Johnny" var som helst i hela världen, och alla kommer att förstå vad du refererar till.

Här ka du streama: The Shining

Anthony Hopkins
Foto: Nordisk Film. / SF Studios.

Anthony Hopkins

Det går definitivt inte att göra en sån här typ av sammanställning utan att nämna den brittiska skådespelaren Sir Philip Anthony Hopkins, mest berömda roll som kannibalen Hannibal Lecter i filmen När lammen tystnar (1991) – en roll som gav honom en Oscar för bästa manliga huvudroll. Sir Hopkins obehagliga porträttering av Dr. Hannibal Lecter har lett till många mardrömmar hos tittare världen över, och filmens stora succé ledde till att han har fick spela samma roll i filmerna Hannibal (2001) och Röd drake (2002).

Här kan du streama: När lammen tystnar

Barry Keoghan
Foto: Amazon Prime Video / Scanbox Entertainment.

Barry Keoghan

En annan skådespelare som visat att han är oslagbart bäst när det kommer till obehagliga roller är den irländsk skådespelaren Barry Keoghan. Barry har bland annat spelat den ledande rollen som Oliver Quick i Emerald Fennells psykologiska thriller Saltburn (2023). Oliver är en student vid Oxford som blir besatt av sin karismatiska klasskamrat. Under större delen av filmen uppfattas han som en sympatisk ung man, men med tiden börjar hans sanna natur kliva fram. Ytterligare ett kvitto på att han är extremt lämpad för obehagliga roller är hans gestaltning av rollen som Martin Lang i Yorgos Lanthimos psykologiska skräckthriller The Killing of a Sacred Deer (2017).

Här kan du streama: Saltburn 
Här kan du streama: The Killing of a Sacred Deer

Kathy Bates
Foto: Lionsgate Films / SF Studios.

Kathy Bates

Endast en kvinna kvalar in på listan, men hon gör det med bravur! Kathy Bates tolkning av Annie Wilkes i skräckfilm Lida (1990) baserad på Stephen Kings roman med samma titel från 1987. Kathy axlar denna roll som en fullblods-psykopat på ett exceptionellt sätt!

Filmen handlar om en framgångsrik författare som råkar ut för en bilolycka mitt ute i obygden, men har turen att bli omhändertagen av en ung kvinna. Kvinnan (som spelas av Kathy) visar sig vara ett stort fan av författaren och hans böcker om hjältinnan Lida. Men, när han låter henne läsa sitt senaste manuskript och hon inser att han ämnar ha ihjäl Lida i nästa bok vänds hennes välvilja och den hemtrevliga stugan blir ett mardrömslikt fängelse.

Här kan du streama: Lida

Joaquin Phoenix
Foto: A24 / Warner Bros..

Joaquin Phoenix

Första gången Joaquin Phoenix visade att han är riktigt vass på att ta sig an obehagliga roller var år 2000 i rollen som Emperor Commodus i Gladiator. Här fick han tittarna att rakt av hata karaktären genom sitt enastående sätt att gestalta och lyfta fram alla de förkastliga och orättvisa drag Emperor Commodus har. Den senaste gången han fick visa vad han går för var i Joker (2019) i rollen som Arthur Fleck/Joker. En så pass enastående insats att han spelar samma roll i Joker: Folie à Deux som kommer upp på bio hösten 2024.

Här kan du streama: Gladiator
Här kan du streama: Joker

Heath Ledger
Foto:  Warner Bros. Pictures / Sony Pictures Classics / Lions Gate Entertainment

Heath Ledger

Sist, men absolut inte minst, vill vi uppmärksamma Heath Ledger och hans tolkning av Jokern i  Christopher Nolans The Dark Knight (2008). Även om valet av just Heath i rollen som Jokern var kontroversiellt för många till en början, anses den nu allmänt vara hans bästa rollprestation i hans alldeles för korta karriär.

När filmen släpptes i juli 2008, sex månader efter att han tragiskt gick bort av en oavsiktlig överdos av receptbelagda läkemedel, fick hans tolkning av Jokern hyllningar av både fans och kritiker över hela världen. Han vann även en Oscar för bästa manliga biroll, ett pris han dessvärre aldrig hann att ta emot.

Här kan du streama: The Dark Knight

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL