Saltburn affischbild

Recension: Saltburn (2023) – smart, vidrig och sevärd

 • 2 tim 7 min
 • Drama, Thriller, Komedi
 • Amazon Prime
20 november 2023 kl. 18:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Chockerande, vidrig och tabu

Efter att ha träffat Felix Catton på Oxford University blir Oliver Quick inbjuden att stanna på familjens herrgård Saltburn under sommaren. I början tycks Oliver skrämmas av den rika överklassfamiljens ståtliga hus och traditioner. Men det visar sig snart att Oliver själv inte borde underskattas.

 • Regi:
  Emerald Fennel
 • Manus:
  Emerald Fennel
 • I rollerna:
  Barry Keoghan, Jacob Elordi, Archie Madekwe, Richard E. Grant, Rosamund Pike, Alison Oliver

Efter att ha kommit in på Oxford University på ett stipendium möter Oliver Quick (Barry Keoghan) den excentriske Felix Catton (Jacob Elordi). De finner sig snabbt i en udda vänskap trots protester från Felix snobbiga vänner. Felix verkar trots allt uppskatta Olivers annorlunda stil i motsats till dem han annars associeras med.

När Olivers pappa dör och han inte vill åka tillbaka hem till sin drogberoende mamma bjuder Felix in honom till att stanna på familjens herrgård Saltburn över sommaren. Och vad som händer under den sommaren kommer att förändra Saltburn och dess invånare för evigt.

Oliver Quick manipulerar en hel familj i Saltburn
Foto: Prime Video.

Besatthet leder till fördärv

Oliver visar sig vara en manipulativ, besatt och smått galen person. Och Felix är orsaken till allt. Felix familj är lika excentrisk som honom, om inte ännu mer, vilket blir till en fördel för Oliver. Som en orm slingrar han sig in i familjen för att kunna förstöra den inifrån. Genom lögner och smicker får han information om varje familjemedlem som han sedan metodiskt plockar bort.

En efter en leder Oliver familjen till fördärv. I hans metoder ingår allt från vita lögner till chockerande scener. 

Oliver sticker ut under familjens traditionella middagar
Foto: Prime Video.

Vidrig manipulation som kommer att chocka och imponera

Olivers besatthet tar stundtals helt över och visas i vidriga, primitiva stunder av vad man bara kan kalla desperation. Saltburn (2023) är en lika chockerande film som den är vacker. På sitt eget sätt. Kontrasten mellan den naiva överklassfamiljen som ovetandes blir attackerade av en för dem utomstående och medelklassens Oliver, som desperat vill höja sin status, skapar en evig spänning mellan karaktärernas möten. Det är svårt att förutse vad Oliver tänker göra när han pratar med någon på tu man hand, men hans manipulativa egenskaper är en konst att beskåda.

"Saltburn" är ett spektakel som kommer att chocka, äckla och ibland få sin publik att gapskratta. Att bevittna Olivers fördärv av familjen, och kanske även han själv på kuppen, gör att man inte kan ta ögonen från skärmen. Smart och vidrig och helt värd att se.

"Saltburn", som den svenske Oscarsvinnaren Linus Sandgren är fotograf för, har ännu inte fått ett bekräftat premiärdatum på Prime Video.

NÄSTA ARTIKEL