10 filmer som förutsåg framtiden

10 filmer som förutsåg framtiden – vilken hade mest rätt?

09 juli 2024 kl. 12:00

Dessa filmer visste kanske mer än vi trodde

Citatet "Simpsons predicted the future" har nästan blivit en meme i dag, men inte utan viss fog. Serien har flera gånger gjort skämt som senare blivit verklighet. Detta fenomen händer givetvis även i filmer, och vi på Filmtopp listar här tio gånger när det skett.

Tillbaka till framtiden
Mycket saker från Tillbaka till framtiden 2 har ändå slagit in. Foto: Universal Pictures 

1. Tillbaka till framtiden del II (1989)

Varje gång man tänker på filmer som förutspått framtiden är det ett mirakel om inte Tillbaka till framtiden del II tas upp. När Marty åker till 2015 upptäcker han en värld som är helt annorlunda från sin egen, och mycket av det som han upplever har ju faktiskt blivit till verklighet i dag. Om än kanske inte precis som i filmen.

Ett väldigt tydligt fall är biometri, som används flitigt i filmen. I den är det dock mer vanligt än på riktigt, men med dagens teknologiska utveckling är vi nog inte långt ifrån. Sen har vi till exempel hoverboards (nästan, de flyger ju inte helt ännu), videosamtal, Jaws 19 som förutsåg att alla filmer har massvis med uppföljare och att Chicago Cubs till slut skulle vinna world series (bara ett år senare än i filmen). Lite mer av en stretch är kanske att jämföra Biff som borgmästare med Donald Trump som president, men visst finns det vissa likheter. Inte illa för filmen, vars föregångare är en av 80-talets bästa filmer.

Här streamar du: Tillbaka till framtiden del II (1989)

Truman var lite av en pionjär när det kommer till reality-tv. Foto: Paramount Pictures

2. Truman Show (1998)

I Truman Show får vi följa Truman Burbank (Jim Carrey), en man som upptäcker att hela hans liv sänts ut på TV och att han egentligen bara är en del av en gigantisk realityshow. Just det har inte hänt på riktigt, om det nu inte är så att jag är den olyckligt lottade, men själva aspekten att följa folks liv på TV lever i allra högsta grad.

Frågan är om Jim Carrey och de andra bakom Truman Show själva ens kunde föreställa sig hur nära sanningen deras film faktiskt var. I dag sitter miljontals människor runt om i världen och kollar på serier där vanliga människors liv kablas ut på TV eller streamingtjänster. Lyckligtvis är alla åtminstone medvetna om sin medverkan, så fort vi får en riktig Truman Show bör vi nog alla bli ganska oroliga...  

Här streamar du: Truman Show (1998)

Rymdstationer blev verklighet bara några år efter Stanley Kubricks klassiker. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

3. 2001 - ett rymdäventyr (1968)

2001 - ett rymdäventyr utspelas, tja, i rymden, och släpptes 1968. Eftersom handlingen sker 33 år i framtiden hittade produktionen på flera idéer på uppfinningar som skulle föreställa 00-talet och visst prickade Stanley Kubrick rätt i ett antal av sina förutsägelser.

Både rymdstationer och rymdhotell skymtas i filmen, som finns till viss del i dag. Den första rymdstationen skickades upp bara tre år senare, och även om ett rymdhotell såklart inte existerar ännu är rymden som turistmål numera en verklighet. Dessutom finns det numera AI som kan mäta sig med HAL9000, till exempel kan vissa datorer i dag läsa folks läppar, precis som i filmen. Lite småkusligt också, eller hur? 

Här streamar du: 2001 - ett rymdäventyr (1968)

Att detja online är inget nytt för dessa två, åtminstone inte på bioduken. Foto: Warner Bros

4. Du har mail (1998)

Nu till något mycket mer lättsamt. Tom Hanks och Meg Ryans kärlekskomedi Du har mail är på ytan en mysig film där två personer hittar kärleken via mail. Men tänker man efter, så är storyn en ganska bra beskrivning av hur dejtinglivet ser ut i dag.

För med appar som Tinder är ju onlinedejting numera nästan normen, och att göra en film om det hade bara resulterat i en axelryckning hos de flesta. Visst fanns säkert kärleksrelationer genom Internet redan när filmen kom ut, så gammal är den inte, men definitivt inte i samma utsträckning som nu. Det är väl dock ändå tur att det var genom mejl, för att se Tom Hanks och Meg Ryan swipea på en telefon hade nog inte varit lika romantiskt.

Här streamar du: Du har mail (1998)

Var det "Demolition Man" som fick Schwarzenegger att påbörja sin politiska karriär? Foto: Warner Bros

5. Demolition Man (1993)

Den här filmen utspelar sig i år 2032, där skurken Phoenix och polisen Spartan vaknar upp efter att ha frusits ner 1996. Spartan är den enda som kan stoppa Phoenix, i en framtid där brottslighet till synes är helt utrotat från samhället. 

En utopisk värld utan brottslighet känns ju, tyvärr, ganska långt borta, så där kan man inte direkt säga att filmen förutspådde framtiden. Däremot nämns det att Arnold Schwarzenegger varit president efter att grundlagen ändrats, vilket innebar att folk som inte fötts i landet ändå kan bli valda till landets president. Någon sådan förändring är vi nog långt bort i från, däremot blev Schwarzenegger vald till guvernör i Kalifornien.

Visste ni förresten att Sandra Bullocks roll skulle spelats av någon annan? Hon och tio andra skådespelare som ersatt andra kan ni läsa om på en annan lista hos Filmtopp. 

Här streamar du: Demolition Man (1993)

Cable guy
Cirka 25 år senare verkar Cable Guys rant inte så orimlig ändå. Foto: Sony Pictures Releasing

6. Cable Guy (1996)

Jim Carrey verkar vara bra på att pricka in filmer som förutspår framtiden. I Cable Guy spelar han kabel-killen Chip, som lovar att installera kabel-TV i den utslängda killen Stevens nya lägenhet. Men i stället för att få betalt med pengar kräver han Stevens vänskap, vilket blir början på en milt sagt urspårad historia.

Det är en specifik scen i filmen där Carreys karaktär verkligen är spot on om framtiden. När han håller en rant om att framtiden är nu skriker han bland annat hur varenda amerikanska hem kommer vara integrerade med deras TV, telefon och dator. Shopping kommer vi kunna utföra från hemmet, och Mortal Kombat kan man snart spela med en vän från Vietnam. Eftersom filmen kom ut 1996 vore det en överdrift om man sade att den förutspådde all denna teknologi, men att det däremot skulle bli så vanligt som det i dag faktiskt är var det nog kanske inte många som trodde för drygt 25 år sedan.

Här streamar du: Cable Guy (1996)

Blade Runner
Digitala reklamskyltar var uppenbart för Ridley Scott i framtiden, kanske. Foto: Warner Bros.

7. Blade Runner (1982)

Året är 2019 och Los Angeles befinner sig i stort förfall. Befolkningen minskar stadigt och mänskligheten står inför ett nytt hot från biologiska robotar som blivit onda. Blade Runner gjordes 1982, och blev således en bild av hur regissören Ridley Scott föreställde sig framtiden.

Så hur mycket hade egentligen slagit in när vi väl nådde 2019? Nja, inte allt direkt (tur det med tanke på den dystra världen), men vissa saker åtminstone. Videosamtal och smarta hem existerar i allra högsta grad, och luften i just Los Angeles är precis som i filmen ganska förorenad. Men kanske är den allra mest klockrena förutsägningen som filmen gjorde alla elektroniska reklamskyltar. 1982 var inte detta en grej, men numera är det en integrerad del av till exempel Times Square. Sedan ska vi inte ens börja prata om AI…

Här streamar du: Blade Runner (1982)

Att stoppa brott innan de ens skett kanske snart är en verklighet? Foto: 20th Century Fox

8. Minority Report (2002)

2002 års film Minority Report har fortfarande mycket tid på sig att slå in helt, eftersom den utspelas i år 2054. Filmen följer John Anderton (Tom Cruise), som jobbar för PreCrime-polisen. PreCrime är ett experiment som kan förutse framtida mord, och därmed hjälpa polisen att försöka stoppa dem innan de har skett. När programmet säger att Anderton kommer att mörda någon, måste han fly och ta reda på varför.

Minority Report är en klassiker, och har lyckats förutspå väldigt mycket saker som numera antingen finns eller är på väg. Själva premissen med ett program som försöker förutspå brott utvecklades redan 2010, men används ännu inte i tjänst. Multipekskärmar och ögonscanners finns i dag och är en stor del av vår vardag. Filmen har även med personligt anpassad reklam, även det en vanlig sak i våra liv. Det finns faktiskt till och med en wikipedia-sida som tar upp all teknologi i Minority Report, och huruvida det existerar i verkligheten i dag.

Här streamar du: Minority Report (2002)

The Simpsons.
Simpsons är kända för att notoriskt kunna förutse framtiden. Foto: Disney

9. The Simpsons: Filmen (2007)

Jag nämnde Simpsons redan i ingressen, och hur serien flera gånger gjort skämt som senare blivit verklighet. Men även filmen har sina beskärda delar av scener som senare skulle hända på riktigt.

När Springfield ska sprängas och bli en krater väljer den amerikanska regeringen att göra en reklamfilm för detta, tillsammans med Tom Hanks. Vem vet, kanske var det därifrån Joe Biden tog inspiration. För ett tag sedan släppte hans regering en video med Hanks som berättarröst, där han berättar om arbetet de gjort för att motverka den allt starkare polariseringen som sker i landet. Eller, som Hanks själv säger i Simpsons version, så lånade den amerikanska regeringen hans trovärdighet eftersom de själva har förlorat sin.

Här streamar du: The Simpsons: Filmen (2007)

Arnold Schwarzenegger i Total Recall
Arnold Schwarzenegger som Douglas i "Total Recall". Foto: Tri-Star Pictures

10. Total Recall (1990)

Det är år 2084, och byggnadsarbetaren Douglas enda dröm är att få resa till Mars. Han bestämmer sig därför att gå till en minnesbank där man kan få minnen implanterade i sitt huvud. Det hela går dock fel, och Douglas personlighet börjar förändras totalt.

Att resa till mars, och kolonisera den, är något som vi jobbar på. Än så länge är det hela dock fortfarande, precis som för Douglas, drömmar och Total Recall kan inte få credd för att förutspå det ännu. Däremot finns det en scen där Arnold Schwarzeneggers karaktär reser i en taxi som körs av sig själv. Självkörande bilar är fortfarande inte normen, men det känns i alla fall som att vi för varje år närmar oss en punkt där den är det.

Här streamar du: Total Recall (1990)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL