Har du hört dessa skådespelare på Spotify?

Har du hört dessa skådespelare på Spotify?

Uppdaterad 21 april 2022 kl. 14:04 | Publicerad 05 mars 2022 kl. 16:03

Dessa skådespelare har flera strängar på sin lyra

När Lady Gaga inte blev nominerad på Oscarsgalan för sina insatser i "House of Gucci" var det många som skakade på huvudet, och sångerskan har helt klart lyckats göra en filmkarriär vid sidan om sin musikkarriär. Men hur ser det ut åt andra hållet? Vilka skådespelare har lite i skymundan även försökt göra karriär inom musiken? Det har Filmtopp tagit reda på.

Bruce Willis

Bruce Willis i Die Hard
Av skådespelare på Spotify hittar vi actionkungen Bruce Willis, som här spelar John McClane i "Die Hard". Foto: 20th Century Fox

För den yngre generationen associeras Bruce Willis troligtvis med action, mycket tack vare filmer som Die Hard, Red och The Expendables. Men på slutet av 80-talet var faktiskt Willis en etablerad skådespelare inom komedin, genom sin roll i Moonlighting. Det var även under denna period som han började släppa musik, och hans debutalbum The Return of Bruno blev faktiskt riktigt framgångsrik. Den slog sig in bland topp 20 på Billboardlistan, låg så högt som på en fjärdeplats i Storbritannien och sålde guld i USA. Hans andra album var däremot aldrig ens nära att nå samma framgångar, och sen dess har musikkarriären varit väldigt lågmäld.

Scarlett Johansson

8 biopics vi vill se bli verklighet
Scarlett Johansson i "Marriage Story". Foto: Netflix

Redan som nioåring började Scarlett sin filmkarriär, och som fjortonåring slog hon igenom i filmen The Horse Whisperer. Tio år senare påbörjade skådespelaren en satsning på musik, när hon släppte albumet Anywhere I Lay My Head. Till skillnad från Bruce Willis debut gick det inte direkt som på räls för henne, även om den faktiskt exempelvis nådde den svenska topplistan. Sedan dess har hon gjort en del musiksamarbeten med Pete Yorn. Musikkarriären är dock inte något man skulle kunna kalla för en framgångssaga. Kanske kan hon trösta sig med att hennes röst ändå spelas en hel del på Spotify, tack vare musikal-filmerna Sing 1 och 2.

David Duchovny

Duchovny och Anderson i Arkiv X
David Duchovny och Gillian Anderson i "Arkiv X". Foto: 20th Television

The truth is out there, och det är att David Duchovny gör musik. Nåväl, så dramatiskt är det inte för han försöker knappast dölja det. "Mulder", som han spelar i Arkiv X, har sedan 2015 börjat göra både böcker och musik. Själv menar han att detta egentligen inte någon satsning på musik som karriär, utan snarare ett sätt för honom att uttrycka sin konst. Han har själv sagt att han kanske inte är en fantastisk sångare, men att det inte är något som spelar roll. Tur är väl det, för jag har hört lite av hans musik och det låter i ärlighetens namn... sådär. Trots den relativt korta karriären har han redan hunnit ge ut tre album.

Zooey Deschanel

Zooey Deschanel i New Girl
Zooey Deschanel i "New Girl". Foto: Fox

Alla som har sett filmer och serier med Zooey Deschanel vet förmodligen att hon har en bra sångröst. Utöver att hon sjunger introt till New Girl (som faktiskt är en helt låt och inte bara den korta snutt vi får höra) så har hon bidragit med sång till exempelvis filmerna Yes Man och Your Highness. Vad folk däremot kanske inte har koll på är att hon är med i en musikduo. Deschanel är nämligen ena delen i She & Him, tillsammans med M. Ward. De har gjort musik sedan 2008 och har flera gånger varit högt uppe på olika topplistor. Duon blev även nominerade till en Grammy 2012 för "bästa låt skriven för visuell media", när de skapade musik till Winnie the Pooh. De släppte så sent som förra året covers på flera olika jullåtar. 

Michael C. Hall

Michael C. Hall som Dexter
Michael C. Hall som Dexter. Foto: Showtime

Bland skådespelare på Spotify hittar vi även Michael C. Hall, som faktiskt började sin karriär inom musikaler, och de första riktigt stora gigen fick han på Broadway. Bland annat turnerade Hall 2003 med musikalen Chicago där han spelade Billy Flynn. Musiken lade han åt sidan under en längre tid när han 2006 fick rollen som Dexter. Redan året efter att serien tagit slut återvände han faktiskt till sina rötter och musiken. 2018 blev han sångare för bandet med det otroliga namnet Princess Goes to the Butterfly Museum, och där är han än i dag. Som en slump råkar det också vara så att bandets låt Ketamine letat sig in i ett av avsnitten för den nya serien Dexter: New Blood, med Hall återigen i huvudrollen. Tänka sig vilket sammanträffande!

Brie Larson

Brie Larson som Captain Marvel
Brie Larson som Captain Marvel. Foto: Disney

Vi känner igen henne i dag som Captain Marvel, men som liten var Brie Larsons dröm att bli en musikstjärna. Redan i unga tonåren skrev skådespelerskan sina egna låtar, och blott fjorton år gammal skrev hon ett skivkontrakt. Debutalbumet Finally Out of P.E släppte hon som sextonåring, men försäljningssiffrorna var usla och musikkarriären dog ut lika snabbt som den hade startat. Larson försökte ändå hålla liv i den ett par år till men när filmspåret blev allt varmare, framför allt tack vare Scott Pilgrim vs. the World, lämnade hon det helt. Sen dess har hon vunnit en Oscars och skrivit ett långt avtal med Marvel, så man får nog säga att det gått rätt bra ändå.

Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton, till vänster, i "A Simple Plan"
Billy Bob Thornton, till vänster, i "A Simple Plan". Foto: Paramount Pictures 

Egentligen skulle man kunna skriva en hel lista bara om kritikerrosade insatser som Billy Bob Thornton utfört i filmer. Den första filmrollen fick Thornton i slutet av 80-talet, men redan tio år tidigare var han trummis för blues-rockbandet Tres Hombres. Han gick sedan vidare och var 1986 med på albumet Death of Gypsy av bandet Jack Hammer. Sen kom dock filmkarriären emellan, och där gjorde han hyllade filmer som Sling Blade, A Simple Plan och U Turn. Thornton har sedan 2001 återvänt till musikens värld och gett ut flera soloalbum. Numera är han med i rock'n'roll-bandet The Boxmasters. Framgångarna har uteblivit, men trots det håller bandet igång än i dag.

Jennifer Love Hewitt

Jennifer Love Hewitt i Ghost Whisperer
Jennifer Love Hewitt i Ghost Whisperer. Foto: CBS

Långt innan Jennifer Love Hewitt blev en tonårsstjärna genom serien Ensamma hemma samt filmen Jag vet vad du gjorde förra sommaren var hon faktiskt relativt känd i Japan. Detta eftersom Love Hewitt som trettonåring gjorde ett album som endast släpptes i det asiatiska landet, och den var en sån succé att hon blev en popstjärna hos japanerna. Ungefär där tar dock succén slut för henne när det kommer till musiken. BareNaked, som gavs ut 2002, är hennes senaste album och den sålde förvisso helt okej. I dag är det fullt fokus på skådespelarkarriären, men exempelvis sjöng hon några låtar till serien The Client List, där hon spelade huvudrollen.

Hugh Laurie

Hugh Laurie som Dr House
Hugh Laurie som Dr House. Foto: Fox

Tillsammans med Stephen Fry skapade Hugh Laurie komediduon Fry and Laurie. Dessa två skapade under en längre period massvis av olika humorprojekt som blev omtyckta i Storbritannien, men i början av 2000-talet började Laurie vända sig mot andra sidan Atlanten. Där fann han rollen som Dr House och med tiden blev hans karaktär ikonisk. Men det är inte bara humor, skådespeleri och att fejka en amerikansk dialekt som är Lauries talanger, han är också musikaliskt begåvad. Bland annat kan han spela piano, saxofon och trummor. Därför var det väl bara en tidsfråga innan han skulle släppa ett musikalbum, vilket skedde 2011. Let Them Talk är ett bluesalbum där exempelvis Tom Jones gästar, och ett par år senare gav Laurie ut ännu ett album.

Johnny Depp

Johnny Depp – 5 bästa roller
Johnny Depp i "Pirates of the Caribbean". Foto: Disney

Nu när Johnny Depp i princip inte längre är aktuell i Hollywood, i och med att han anslutit sig till klubben för de som blivit canceled, kanske han skulle ta upp musikkarriären igen? Han tillhör ju redan skaran med skådespelare på Spotify och hans band Hollywood Vampires, som formades 2012 med honom, Alice Cooper och Joe Perry, är fortfarande aktivt med galna gitarrpedaler. Även om de inte har släppt någon ny musik på snart tre år. Själv gav Depp ut låten Isolation 2020, och hävdade då att mer skulle komma. Precis som de flesta andra på den här listan höll han på med musik redan innan skådespelarkarriären, då som gitarrist. Bland annat är det han som spelar gitarr i Oasis låt Fade In-Out. 

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL