Nyheter Viaplay januari 2021

11 filmer där skådespelaren bytts ut

Uppdaterad kl. 17:03 | Publicerad 06 mars 2022 kl. 16:03

De här filmerna genomgick stora förändringar

Det händer då och då att skådespelare får lämna en film, fast att produktionen redan dragit igång. Anledningarna är många, och vi på Filmtopp listar här elva gånger där det skett, samt varför.

Johnny Depp --> Mads Mikkelsen i "Fantastiska vidunder 3: Dumbledores hemligheter"

18 nya posters till Dumbledores hemligheter
Mads Mikkelsen som Grindelwald. Foto: Warner Bros. Pictures

Vi börjar med det fall som också inspirerade lite till den här listan. Om ungefär en månad är det biopremiär för Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter, där fans kommer få ta del av en stor förändring. Mads Mikkelsen har ju nämligen ersatt Johnny Depp som Grindelwald.

Det var strax innan filminspelningen som Depp valde att avgå (på uppmaning av Warner Bros). Detta efter att han förlorat en rättsprocess mot The Sun, som han stämde eftersom de kallat honom för hustrumisshandlare. Kanske borde Johnny Depp ta upp sin musikkarriär igen, något han inte är ensam om att syssla med.

Eric Stoltz --> Michael J. Fox i "Tillbaka till framtiden"

Nyheter Viaplay januari 2021
Marty McFly och Doc Brown. Foto: Universal Pictures

De flesta som är fans till Tillbaka till framtiden-serien vet egentligen redan den här berättelsen. Michael J. Fox var från början den regissören Robert Zemeckis ville ha, men han var upptagen med serien Fem i familjen.

Därför anställdes Eric Stoltz, men både Zemeckis och filmens producent Steven Spielberg var missnöjda med hans porträttering av Marty. Efter bara ett par månader av inspelningen sparkades därför Stoltz, och man löste så att Fox trots allt kunde vara med i filmen. 

Lori Petty --> Sandra Bullock i "Demolition man"

Sylvester Stallone och Sandra Bullock i Demolition Man
Sylvester Stallone och Sandra Bullock i Demolition Man. Foto: Warner Bros.

Vem vet egentligen vart Sandra Bullocks karriär tagit vägen om inte detta hade hänt? Lori Petty, känd från Point Break och på senare år Orange is the New Black, skulle egentligen ha spelat Lenina Huxley men fick sparken efter endast tre dagar in på inspelningen.

Regissören sade då att de berodde på meningsskiljaktigheter i den kreativa processen, men rykten säger även att Petty och Stallone inte kom överens. I vilket fall ledde det i stället till Bullocks första stora filmroll, och resten är historia.

Kevin Spacey --> Christopher Plummer i "All the Money in the World"

Christopher Plummer i All the money in the world
Christopher Plummer i "All the Money in the World". Foto: TriStar Pictures

Kevin Spacey var en högt respektabel skådespelare, med två Oscars och medverkan i flera hyllade produktioner. Sen kom Metoo och hans karriär dog, med all rätt, ut snabbt. När anklagelserna mot Spacey dök upp var det endast två månader kvar till premiären av All the Money in the World, som han medverkade i.

Ridley Scott och de andra i produktionen tog då beslutet att ersätta honom med Christopher Plummer. 22 scener spelades in på nytt över åtta dagar, och filmen kunde släppas på uttalat datum. Plummer blev även nominerad till en Oscars för sin insats i filmen.

Samantha Morton --> Scarlett Johansson i "Her"

Her
"Her". Foto: Warner Bros.

Föreställ dig att du får en roll där du ska låna ut din röst till en långfilm. Du spelar in alla dina repliker och tror att alla är nöjda. Men så plötsligt, under efterbearbetningen, får du höra att du blivit ersatt och när filmen släpps är du inte ens inbjuden till premiären.

Det var precis det som hände Samantha Morton, eftersom regissören Spike Jonze tyckte att Scarlett Johanssons röst var bättre. Själv är inte Morton allt för bitter. Hon har jämfört upplevelsen med att måla en tavla som någon lagt upp på vinden. Den finns där och hon vet om det, men ingen har sett den.

Stuart Townsend --> Viggo Mortenson i "Sagan om ringen"

Viggo Mortensen som Aragorn. Foto: New Line Cinema.
Viggo Mortensen som Aragorn. Foto: New Line Cinema.

Med tanke på vilken succé Sagan om ringen-filmerna blev måste nog ändå denna svida lite för Stuart Townsend. Han var vald att spela Aragorn, men bara några dagar in på inspelningen ersattes han av Viggo Mortensen.

Peter Jackson menade då att det var för att Townsend var för ung, men senare har det talats om att skådespelaren var svår att arbeta med. Ett rykte som fick än mer ved på brasan när Townsend 2010 fick lämna inspelningen av Thor. Townsend själv ska ha vantrivts under filmens produktion, och nästan varit lättad att få lämna.

Nicole Kidman --> Jodie Foster i "Panic Room"

Jodie Foster i "Panic Room". Foto: Columbia Pictures

Jodie Fosters prestation i Panic Room är kritikerrosad, men det var nära att det inte blev av. Mamman Meg skulle egentligen ha spelats av Nicole Kidman, och hon hade redan börjat spela in scener när hennes knä sade i från.

Det var under inspelningen av Moulin Rouge som Kidman skadade knäet, en skada som blev så påtaglig att hon till slut var tvungen att hoppa av Panic Room. 20 år senare deltog hon och Kristen Stewart, som spelar dottern Sara, i en intervju med Variety. Där berättar de två att de hann bygga upp en väldigt fin relation. 

Sylvester Stallone --> Eddie Murphy i Snuten i Hollywood

Eddie Murphy i Snuten i Hollywood
Eddie Murphy som Axel Foley. Foto: Paramount Pictures

Med tanke på att filmen aldrig hade blivit vad den är utan honom, är det nästan svårt att tro det faktum att Eddie Murphy var långt i från förstavalet till filmen. Sylvester Stallone anställdes först. Han tog en titt på manuset och skrev om det så mycket att filmen snarare hade blivit en actionrulle.

Skiftet av genre var inte något producenterna var sugna på, och bara några veckor innan filminspelningen ersattes han av Murphy. Innan dess blev tydligen både Mickey Rourke och Harrison Ford erbjudna rollen. Stallone ska ha använt flera av sina idéer till filmen när han senare gjorde Cobra.

Anne Hathaway --> Katherine Heigl i "På smällen" 

Katherine Heigl i "På smällen"
Katherine Heigl i "På smällen". Foto: Universal Pictures

När Judd Apatow först planerade att göra sin film På smällen ville han använda sig av riktiga filmklipp av en barnfödelse. Den idén tyckte inte Anne Hathaway om, och hoppade därför av filmen. Skådespelerskan ska inte ha varit bekväm med att filmen hade gett illusionen av att hon föder barn.

Ersättaren blev Katherine Heigl. Att det skulle se ut som att hon födde barn verkade inte vara ett problem för henne. Sen blev det inte så ändå. Det barn som i sådana fall hade fötts och varit en del av filmen skulle behövt ha ett arbetstillstånd enligt lagarna i Kalifornien, vilket, självfallet, var lite svårt att skaffa för ett ofött barn.

Terrence Howard --> Don Cheadle i Iron Man 2

Iron Man 2
Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Don Cheadle och Gwyneth Paltrow på postern till "Iron Man 2". Foto: Paramount Pictures

De flesta bytena på den här listan har varit relativt smärtfria, men uppbrottet mellan Terrence Howard och Marvel har varit en rätt bitter historia. Enligt Howard ska studion ha bett honom gå ner i lön, och det ganska rejält, när Iron Man 2 skulle spelas in. De ska också ha sagt att filmen skulle bli framgångsrik med eller utan honom.

Han sade nej, och in kom Don Cheadle. Terrence Howard lär säkert ångra sig lite med tanke på vilken succé MCU blivit. Å andra sidan, med tanke på just den framgången borde nog studion egentligen haft råd att betala hans ursprungliga lön...

Annette Bening --> Michelle Pfeiffer i "Batman - Återkomsten"

Michelle Pfeiffer som Catwoman. Foto: Warner Bros.

Väldigt aktuellt ämne, eftersom Catwoman är med i nya Batman-filmen. Innan Halle Berry helt förstörde Catwoman i dess egna långfilm spelade Michelle Pfeiffer seriefiguren i Batman – Återkomsten. Men skådespelerskan var faktiskt inte huvudvalet.

Annette Bening skulle ursprungligen iklä sig latexdräkten, men då hon blev gravid bara veckor innan filminspelningen fick hon hoppa av. Pfeiffer gick med i produktionen så sent att vissa av kostymerna hon bar faktiskt var uppmätta för Bening. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL