10 filmer som inte hade kunnat göras i dag

10 filmer som inte hade kunnat göras i dag

Uppdaterad 11 mars 2022 kl. 18:03 | Publicerad 05 mars 2022 kl. 16:03

Dessa filmer hade inte flugit i dag

Dagens filmbransch är på många sätt verkligen helt annorlunda från för runt 20 år sedan. Filmer som förr hyllats skulle troligtvis inte ens gjorts i dag. Vi på Filmtopp listar här tio filmer som inte hade kunnat göras idag.

OBS: Den här listan lägger ingen värdering i huruvida dessa filmer egentligen borde bli cancelled, utan beskriver endast varför de är problematiska utifrån den kontext vi lever i i dag. 

Tropic Thunder (2008)

Robert Downey Jr, till vänster, med blackface i "Tropic Thunder". Foto: DreamWorks Pictures

Att ta med den här filmen på listan är definitivt diskutabelt (det är förmodligen de flesta). Tropic Thunder är en satir över hela Hollywood, och ett av problemen som belyses i filmen är whitewashing. Något som absolut är ett besvär värt att ta upp.

Men att Robert Downey Jr:s. karaktär väljer att operera sig till att bli mörkhyad, och med det även göra att stjärnan använder sig av blackface, är trots allt kontroversiellt. Det blev diskussioner om detta redan 2008, där det till viss del accepterades just på grund av sin satir. Med dagens sociala medier och cancelkultur hade dock drevet sannolikt blivit hundrafaldigt större.  

West Side Story (1961)

West Side Story
"West Side Story" från 1961. Foto: United Artists

Och när vi ändå är inne på whitewashing. West Side Story, det vill säga versionen från 1961, vann hela 10 Oscars och är med all rätt hyllad som en av historiens bästa musikalfilmer. Det tar dock inte i från problematiken med valet av skådespelare.

För i originalet är endast en av skådespelarna latinamerikan, trots att filmen innehåller flera karaktärer från Puerto Rico. Det här var vanligt på denna tid, men i dag hade det definitivt inte setts mellan fingrarna. För Steven Spielberg var det här aldrig ett problem, eftersom han valde att tillsätta latinamerikanska skådespelare i alla roller som är det.

Soul Man (1986)

C. Thomas Howell som en svart person. Foto: New World Pictures

En till film som använt sig av blackface – men den här gången saknas satiren. Rikemans sonen Mark vill gå på Harvard, men hans pappa väljer att spendera pengarna på annat. Mark måste nu själv betala för att gå på Harvard.

Hur löser han det undrar ni? Jo, han upptäcker att det finns ett stipendium för afroamerikaner. Enda problemet är att han själv är vit. Därför väljer han att klä ut sig till en svart person. Filmen fick utstå en kritikstorm redan när den kom ut, och den hade absolut inte varit mindre i dag.

Dirty Harry (1971)

Clint Eastwood som Dirty Harry. Foto: Warner Bros. Pictures.
"Do you feel lucky, punk?". Foto: Warner Bros.

En av Clint Eastwoods mest ikoniska karaktärer är när han iklär sig rollen som Harry Callahan, en hårdnackad polis som gör vad som helst för att stoppa tjuvar. Det innebär till exempel att han torterar folk och tar till dödligt våld fast att det kanske inte är nödvändigt.

I dag, när polisen och deras metoder ifrågasätts allt mer, skulle den här filmen inte setts med blida ögon. Säga vad man vill om protesterna och demonstrationerna mot polisen är rättfärdigade eller inte, men i den kontexten hade nog inte Dirty Harry funkat.

Ett herrans liv (1979)

"Ett herrans liv" var precis vad det blev när filmen släpptes, och det hade nog varit än mer i dag. Foto: Python (Monty) Pictures

Att filmen fick sin beskärda del av kritik 1979 är en underdrift. Framför allt mottogs den illa av religiösa aktörer (inte en skräll direkt). 

Men om Ett herrans liv hade släppts i dag hade sociala medier förmodligen gjort sig hörda, och cancelkulturen är mycket starkare nu än den var då. Monthy Python-stjärnan Terry Jones har själv sagt att filmen inte hade kunnat släppas nu, och att han till och med hade fruktat för sitt liv om han hade släppt den på senare år.

Pretty Woman (1990)

"Pretty woman, walking down the street". Foto: Buena Vista Pictures Distribution

När Pretty Woman först hade premiär blev den omtyckt och ansedd som en riktigt romantisk film, där den rika affärsmannen Edward Lewis bestämmer sig för att rädda Vivian från ett liv som prostituerad. 

Huvudbryet med filmen, som verkligen uppmärksammats numera, är att den till stora delar förminskar problemet med prostitution. Katie Hail-Jares är medlem hos Sex Workers Outreach Project och har kommenterat exakt vad det problematiska är:

– Den porträtterar sexarbete som att hon är den enda som är värd att räddas. Välmående för de andra kvinnorna ska vi tydligen inte behöva bry oss om.

Åskbollen (1965)

Thunderball
Sean Connerys Bond var inte helt oproblematisk. Foto: United Artists

Sean Connerys James Bond är en av de mest ikoniska, men flera av de egenskaper hans Bond hade skulle inte godkänts i dag. Det märks även på Daniel Craigs porträttering av agent 007, där sexismen tonas ner rejält.

Ett exempel på det är i filmen Åskbollen, där Bond kysser sjuksköterskan Patricia. Detta trots att hon säger nej flera gånger och att hon inte är intresserad av honom. Saker som det sker lite då och då i de äldre filmerna, och säger väl en del om vilken syn som fanns i Hollywood på 60-talet.

När lammen tystnar (1991)

Tydligen bestämmer Hannibal vem som är transperson eller inte. Foto: Orion Pictures

När lammen tystnar vann årets film på Oscarsgalan och togs emot väl av de flesta. Redan 1991 hördes dock vissa röster från HBTQ+-aktivister som motsatte sig hur filmens skurk, Buffalo Bill, gestaltas.

Bill är, enligt Hannibal Lecter, inte en transperson utan bara någon som tror att han är det och vill vara det. Vad betyder ens det egentligen? Då har vi inte ens behandlat det faktum att transpersoner, genom Bill, verkar vara sjuka personer, som inte är normala. Filmen är ett mästerverk som förtjänar sin plats i historien, men framställningen av Bill hade stött på patrull om den gjorts i dag.

Nationens födelse (1915)

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Foto: Epoch Producing Co.

Nationens födelse är en viktig film i historien. Den använde sig av ny teknologi som hjälpte till att skjuta i gång filmindustrin, och anses av många som en av de första långfilmerna någonsin. Men filmen är också en av historiens mest kontroversiella.

Ku Klux Klan framställs som värsta hjältarna, och afroamerikanerna i filmen är både korkade samt sexuellt aggressiva mot vita kvinnor. De spelas dessutom av vita personer, med blackface. Betydelsen den hade för filmhistorien 1915 ska inte undermineras, men om den hade pitchats 2022 hade manuset kastats ut genom fönstret på en gång. Och det är väl tur det.

Frukost på Tiffanys (1961)

Breakfast at Tiffanys
Hollys hyresvärd hade inte uppskattats i dag. Foto: Paramount Pictures

Anledningen till att den här filmen är med på listan stavas "I. Y. Yunioshi", den japanska karaktären som spelas av den vita mannen Mickey Rooney. Förutom att Rooney är väldigt utklädd för att se ut som en asiat, spelar han även rollen som en karikatyr. 

Senare har både filmens producent Richard Shepherd och regissör Blake Edwards uttryckt sin ånger över valet. Shepherd säger att de borde haft en japansk skådespelare i rollen, och Edwards önskar att han aldrig hade haft med Yunioshi. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL